ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησαν τους εκτελεσμένους ήρωες

Τους 250 εκτελεσμένους κομμουνιστές και λαϊκούς ήρωες, που έπεσαν στο Γηροκομείο της Πάτρας την περίοδο του εμφυλίου πολέμου από τις σφαίρες των μοναρχοφασιστών, τίμησαν προχτές την Κυριακή μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, αλλά και συγγενείς των αγωνιστών, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΕ Αχαΐας του Κόμματος.

«Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Ούτε στις εξορίες, ούτε στις φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές», βροντοφώναξαν στον τόπο της υπέρτατης θυσίας, κατά την είσοδό τους, οι νέοι της ΚΝΕ και κρατώντας ψηλά τις κόκκινες σημαίες με το σφυροδρέπανο στάθηκαν μπροστά από τη μαρμάρινη πλάκα που έχει στήσει η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ προς τιμήν των ηρώων.

Την εκδήλωση άνοιξε με ένα σύντομο χαιρετισμό ο Δημήτρης Σαρρής, μέλος του ΝΓ Αχαΐας του ΚΚΕ, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον Διονύση Αρβανιτάκη, γραμματέα της ΝΕ Αχαΐας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος, αφού σημείωσε πως «τέτοιες εκδηλώσεις είναι μια ευκαιρία να συνειδητοποιούμε τις ευθύνες μας, που μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα όσο μεγαλώνουν τα βάσανα του λαού μας», τόνισε χαρακτηριστικά: «Εχουμε χρέος: Αν θέλουμε να αναδειχτούμε άξιοι συνεχιστές μιας λαμπρής ιστορίας, οι σημερινοί κομμουνιστές και μέλη της ΚΝΕ να συγκεντρώσουμε τώρα την προσοχή μας στην ενίσχυση του κόμματός μας, με βάση τις σημερινές και αυριανές απαιτήσεις που υπάρχουν».

Στη συνέχεια, ακολούθησε το προσκλητήριο των νεκρών - μέχρι στιγμής έχει γίνει κατορθωτό να βρεθούν τα ονόματα των 100 από τους 250 εκτελεσμένους - με τον ιστορικό Βασίλη Λάζαρη να αναγιγνώσκει τα ονόματα και τους νεολαίους Μαρίνα Μπουζούκα και Νεκτάριο Τσουραπά να φωνάζουν «παρούσα» και «παρών», αντίστοιχα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και τους συγκεντρωμένους να τραγουδούν, αμέσως μετά, τη Διεθνή.

ΒΟΛΟΣ
Εβαλαν φωτιά στα γραφεία του ΚΚΕ

Στόχος εμπρηστικής ενέργειας έγιναν, για δεύτερη φορά στα τελευταία δύο χρόνια, τα γραφεία της ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, «άγνωστοι» έβαλαν φωτιά μέσα στο ασανσέρ, στο ισόγειο των γραφείων του Κόμματος. Οτι η ενέργεια ήταν προσχεδιασμένη, φαίνεται και από το γεγονός ότι οι δράστες άφησαν ανοιχτές τις πόρτες του ασανσέρ και της εισόδου του κτιρίου, ώστε η φωτιά να επεκταθεί. Ευτυχώς, κάποιος περαστικός ειδοποίησε την Πυροσβεστική, η οποία έφτασε και έσβησε τη φωτιά. Ζημιές, βεβαίως, έγιναν, καθώς κάηκε ολοσχερώς το ασανσέρ, τζάμια έσπασαν, ενώ η «κάπνα» μαύρισε τα γραφεία.

Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ

Την εμπρηστική ενέργεια καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι η απόπειρα αυτή «πραγματοποιείται σε μία περίοδο όπου γενικεύεται η επίθεση ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, οξύνονται κατακόρυφα τα προβλήματα των εργαζομένων και απεμπολούνται τα εθνικά συμφέροντα. Μεγαλώνουν τα αδιέξοδα, αλλά και η αγανάκτηση σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα, δυναμώνουν οι ριζοσπαστικές διαθέσεις».

Και συνεχίζει: «Την ίδια στιγμή οι πολιτικές θέσεις του ΚΚΕ κερδίζουν την εκτίμηση πλατύτερων λαϊκών στρωμάτων και διαμορφώνονται καλύτερες προϋποθέσεις για την προώθηση της πολιτικής πρότασης διεξόδου που καταθέτει στο λαό. Είναι καθαρό ότι το αυξημένο κύρος της πολιτικής και της δράσης του ΚΚΕ μέσα στο λαό, ανησυχεί την άρχουσα τάξη και τους μηχανισμούς της και αποτελεί στόχο ενορχηστρωμένης επίθεσης».

Κι αφού επισημαίνει ότι αυτές οι ενέργειες δε φοβίζουν τους κομμουνιστές - «τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, η κομμουνιστική νεολαία, οι εργαζόμενοι της χώρας μας ποτέ δεν κιότεψαν, ποτέ δεν υποχώρησαν», αναφέρει, χαρακτηριστικά - η ανακοίνωση καταλήγει: «Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καλεί τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους οπαδούς και φίλους, τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης και να στηρίξουν ακόμη πιο αποφασιστικά το δικό τους Κόμμα, το ΚΚΕ.

Να στηρίξουν και να δώσουν δύναμη στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, την οικοδόμηση του Μετώπου Πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, να φέρουν πιο κοντά με τους αγώνες τους τη Λαϊκή Εξουσία και τη Λαϊκή Οικονομία, που αποτελεί και τη μοναδικά εναλλακτική διέξοδο απέναντι στην κυριαρχία του κεφαλαίου.

Παράλληλα να δυναμώσουν και την οικονομική βοήθεια προς την Κομματική Οργάνωση Μαγνησίας για την αποκατάσταση των υλικών ζημιών που είναι αρκετά μεγάλες».

ΒΥΡΩΝΑΣ
Επίθεση με μολότοφ στα γραφεία του Κόμματος

Νέα προσπάθεια τρομοκράτησης των κομμουνιστών σημειώθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, καθώς άγνωστοι επιτέθηκαν με μολότοφ στα γραφεία της Ανατολικής Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στο Βύρωνα.

Το πρωί της Κυριακής, μέλη της τοπικής Τομεακής Οργάνωσης της ΚΝΕ βρήκαν υπολείμματα της μολότοφ και ίχνη από φωτιά στο έδαφος έξω από τα κομματικά γραφεία. Ακόμα, βρέθηκαν σπασμένα δύο τζάμια των γραφείων.

Οι Κομματικές Οργανώσεις Βύρωνα του ΚΚΕ καταγγέλλουν, με ανακοίνωσή τους, «την άνανδρη, δειλή και ύποπτη επίθεση φασιστοειδών».

«Αν νομίζουν ότι με αυτόν το τρόπο θα τρομοκρατήσουν τους κομμουνιστές στην πάλη τους για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων, για την ανατροπή αυτού του βάρβαρου συστήματος, είναι γελασμένοι», σημειώνουν σε ανακοίνωση - καταγγελία οι ΚΟ Βύρωνα του ΚΚΕ. «Θα δυναμώσουμε την πάλη μας για την ακόμη μεγαλύτερη ισχυροποίηση του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος. Το δυνάμωμά τους θα αποτελέσει τον οδοστρωτήρα για την απόκρουση κάθε ενέργειας που θα στρέφεται κατά των αγώνων των εργαζομένων, κατά του ΚΚΕ», επισημαίνει ακόμα η ανακοίνωση. Οι ΚΟ καλούν τους εργαζόμενους σε λαϊκή αντεπίθεση, ώστε να παρεμποδιστούν τα νέα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα που έρχονται, αλλά και για την απόσπαση κατακτήσεων.

Χτες το απόγευμα, οι τοπικές Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ οργάνωσαν πικετοφορία στο κέντρο του Βύρωνα, μοιράζοντας ανακοινώσεις και ενημερώνοντας τον κόσμο για το περιστατικό.

ΚΚΕ
Εκδήλωση στη Βυρτεμβέργη

Η ΚΟ του ΚΚΕ στη Βάδη Βυρτεμβέργη διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: Διπλό ΟΧΙ σε «ευρωσύνταγμα» και Ευρωπαϊκή Ενωση, το Σάββατο, 7 Μάη 2005, στις 7.00 το απόγευμα, στο Restaurant Friedenau, Rotenbergstrasse 127, Stuttgart - Ost. Θα μιλήσει ο Στρατής Κόρακας, στέλεχος του ΚΚΕ.

ΕΚΛΟΓΟΔΙΚΕΙΟ
Ακυρη η ένσταση Φασούλα

Απορρίφθηκε από το Εκλογοδικείο (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο) η ένσταση του Π. Φασούλα, πρώτου αναπληρωτή βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Α` Πειραιά. Ο Π. Φασούλας στρεφόταν κατά της ανακήρυξης της Ελ. Παντελάκη, βουλευτή του ΚΚΕ στην Α` Πειραιά, προσβάλλοντας την εγκυρότητα διάφορων ψηφοδελτίων της. Επίσης, υποστήριζε ότι με βάση την αρχή της εξομάλυνσης την έδρα στον Πειραιά έπρεπε να πάρει ο ίδιος και το ΚΚΕ στην Αιτωλοακαρνανία. Το Εκλογοδικείο έκρινε άκυρα 42 ψηφοδέλτια, αλλά για να γίνει αλλαγή της έδρας έπρεπε να είναι άλλα 70 ψηφοδέλτια άκυρα, με αποτέλεσμα να παραμένει ο εκλογικός χάρτης ως έχει.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ»
Οικονομική εξόρμηση για τις γιορτές του Πάσχα

Η Πανελλήνια Ενωση Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικών διώξεων «Δημοκρατική Μέριμνα» οργανώνει την καθιερωμένη από την ίδρυσή της οικονομική εξόρμηση για τις γιορτές του Πάσχα, ώστε να μπορέσει να συνδράμει αγωνιστές, που, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις της πολιτείας, η υλική αποκατάστασή τους δεν έχει ολοκληρωθεί. Η «Δημοκρατική Μέριμνα» καλεί τους φίλους, τα μέλη, τους δημοκράτες και όλους όσοι μέχρι σήμερα βοηθάνε, να πάρουν μέρος και να βοηθήσουν και αυτήν την οικονομική εξόρμηση.

Οι προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία της «Μέριμνας», Ακαδημίας 78, Αθήνα, τηλ. 210.3822.776, και στην Εθνική Τράπεζα, στο λογαριασμό 129 592361-13.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ