Εκθετοι οι φιλοκυβερνητικοί αγροτοσυνδικαλιστές, αφού τα καταστροφικά μέτρα πάρθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη τους
Ακόμα και από τους βαμβακοπαραγωγούς που οι καλλιέργειές τους υπέστησαν τεράστιες ζημιές από χαλαζόπτωση έκοψε καλλιεργήσιμες εκτάσεις η κυβέρνηση με τα σκληρά διοικητικά μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Πρόκειται για χιλιάδες βαμβακοπαραγωγούς, κυρίως από τον κάμπο της Λάρισας, οι οποίοι στην ουσία «τιμωρούνται» επειδή το 2004 δεν είχαν παραγωγή λόγω της θεομηνίας. Κάτι που, όπως φαίνεται, χρησιμοποιεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου για να «κόψει και να ράψει» την παραγωγή της φετινής χρονιάς στα μέτρα του αντιαγροτικού κανονισμού της ΕΕ.
Βεβαίως, γενικότερα το νέο «πετσόκομμα» της βαμβακοκαλλιέργειας αποτελεί μία αυθαίρετη και προκλητική κυβερνητική ενέργεια σε βάρος των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών. Το γεγονός, όμως, ότι περιορίζει ακόμα και τα δικαιώματα των πληγέντων παραγωγών είναι ενδεικτικό της εμμονής της για την επιτάχυνση του ρυθμού ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς στο οποίο αποβλέπει η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ.
Στη Θεσσαλία κόβονται συνολικά σχεδόν 70.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων βαμβακιού, κυρίως σε βάρος των μικροκληρούχων παραγωγών που έχουν ένα συμπληρωματικό εισόδημα για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα.
Τα νέα καταστροφικά διοικητικά μέτρα για τη βαμβακοκαλλιέργεια πάρθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη των φιλοκυβερνητικών αγροτοσυνδικαλιστών. Ανάμεσά τους και οι «γαλαζούληδες» της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας, οι οποίοι αφού συμφώνησαν μ' αυτά, εξακολουθούν να παριστάνουν τους «διαμαρτυρόμενους», κατηγορώντας τον Ε. Μπασιάκο για «λανθασμένους χειρισμούς του». Μάλιστα, αφού έριξαν μια σειρά από «άσφαιρα πυρά» κατά του υπουργού, τώρα απειλούν με ...μεμονωμένες αγωγές που θα καταθέσουν οι βαμβακοπαραγωγοί σχετικά με τα δικαιώματα καλλιέργειας που τους δόθηκαν. Και φυσικά, δε νιώθουν ούτε και τώρα την ανάγκη ν' απολογηθούν στον αγροτικό κόσμο και για τη συμφωνία τους στο νέο κόψιμο της βαμβακοκαλλιέργειας και για την υποταγή τους στη γενικότερη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, αλλά και για την υπονόμευση των αγώνων της αγροτιάς που προκάλεσαν με τη διοργάνωση των δήθεν αγωνιστικών κινητοποιήσεων, οι οποίες ήταν χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και προοπτική. Ομως, θα 'ρθει ο καιρός που θα «εισπράξουν» την τιμωρία που τους αξίζει...
Ολοι συμφώνησαν χτες, στο Ελληνορωσικό Συνέδριο που διοργανώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΒΕΑ), ότι οι εμπορικοί δεσμοί των δύο χωρών μπορούν να ενισχυθούν πολύ περισσότερο, αλλά και να ενταθούν οι συναλλαγές στη νέα τεχνολογία, την ενέργεια και τον τουρισμό. Στα πλαίσια αυτά, οι πρόεδροι του ΕΒΕΑ Δ. Φουντουκάκος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μόσχας Ε. Πριμακόφ - πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας - προχώρησαν στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας.
Οι ομιλητές, Δ. Φουντουκάκος, υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, υφυπουργός Εξωτερικών Ε. Στυλιανίδης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Μπασιάκος, υφυπουργός Οικονομίας Χ. Φώλιας, αλλά και ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Α. Βντόβιν και ο Ε. Πριμακόφ, κινήθηκαν σε πλήρη σύμπνοια. Βεβαίως ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας επισήμανε ότι ένας από τους λόγους που το εμπορικό ισοζύγιο ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ελλειμματικό για την Ελλάδα, έχει να κάνει και με τις μεγάλες εξοπλιστικές συμβάσεις. Πρόσθεσε επίσης ότι οι δύο πλευρές πρέπει να μιλήσουν όχι μόνο για αυτά που τους ενώνουν, αλλά και για τα προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη των οικονομικών τους σχέσεων. Και ένα από αυτά είναι η πολιτική δασμών για τις εισαγωγές από τη Ρωσία, όπου η Ελλάδα ταυτίζεται με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εδωσε επίσης έμφαση στη δημιουργία μικρομεσαίων μεικτών επιχειρήσεων, είτε με νέες μορφές, είτε με ελληνικές συμμετοχές σε υπάρχουσες μονάδες.
Απλήρωτοι παραμένουν οι εκατοντάδες ντοματοπαραγωγοί του νομού Καρδίτσας για την περσινή παραγωγή, που παρέδωσαν στη βιομηχανία «Προντάκτα», με αποτέλεσμα ν' αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Η οργή και αγανάκτηση των απλήρωτων ντοματοπαραγωγών «ξεχείλισε», πλέον, όχι μόνο για την αφερεγγυότητα των ιδιοκτητών της επιχείρησης που έκλεψαν την παραγωγή τους, αλλά και για την προκλητική στάση των αρμοδίων της κυβέρνησης που «σφυρίζουν» αδιάφορα, παρά τις εκ του αντιθέτου διαβεβαιώσεις τους περί άμεσης επίλυσης του προβλήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αγροτική Τράπεζα αρνείται, ούτε λίγο ούτε πολύ, ακόμα και τη δανειοδότηση των παραγωγών, καθώς σημειώνει ότι «μόνο εφόσον ο Συνεταιρισμός εξασφαλίσει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μπορεί να εξετάσει αίτημα χορήγησης δανείου για την πληρωμή των παραγωγών».
Γίνεται σαφές ότι οι εκατοντάδες απλήρωτοι ντοματοπαραγωγοί εκτός από την ασύδοτη δράση των ντοματοβιομηχάνων, που παίρνουν τζάμπα την παραγωγή τους, έχουν ν' αντιμετωπίσουν και την προκλητική άρνηση των κυβερνώντων να λάβουν όλα τ' αναγκαία μέτρα για την επίλυση του προβλήματος. Το μόνο που τους μένει, λοιπόν, είναι ο συντονισμός της αγωνιστικής δράσης τους για να διεκδικήσουν το δίκιο τους.