ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Πιλότος ανατροπών των εργασιακών σχέσεων

Με εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου τίθεται σε εφαρμογή σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης των δημοσίων υπηρεσιών

Η αξιολόγηση θα αποτελέσει εργαλείο νέων ανατροπών στα εργασιακά δικαιώματα
Η αξιολόγηση θα αποτελέσει εργαλείο νέων ανατροπών στα εργασιακά δικαιώματα
Χωρίς ταλαντεύσεις προχωρά και η κυβέρνηση της ΝΔ στο δρόμο των ανατροπών των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο, αφού θέτει σε άμεση εφαρμογή - σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης - το νεοσυντηρητικής εμπνεύσεως Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης των δημοσίων υπηρεσιών. Για την εφαρμογή του Πλαισίου στάλθηκε χτες εγκύκλιος του υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλου προς όλα τα υπουργεία, τις Περιφέρειες της χώρας, τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης (Common Assessment Framework), το οποίο τέθηκε σε ισχύ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2000, εφαρμόστηκε πιλοτικά στην Ελλάδα σε πέντε επιλεγμένες δημόσιες υπηρεσίες κι όπως προκύπτει από την εγκύκλιο, η πιλοτική αυτή εφαρμογή θεωρείται επιτυχής. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το Πλαίσιο, η αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού, που εργάζεται σε αυτές, θα γίνεται στη βάση εννέα κριτηρίων. Τα κριτήρια αυτά είναι: ηγεσία της υπηρεσίας, στρατηγική και προγραμματισμός, διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, εξωτερικές συνεργασίες και πόροι, διοίκηση διαδικασιών και αλλαγών, αποτελέσματα προσανατολισμένα προς τον πελάτη, αποτελέσματα για το ανθρώπινο δυναμικό, αποτελέσματα σχετικά με την κοινωνία, κύρια αποτελέσματα. Τα πέντε πρώτα κριτήρια αφορούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν - και που εφόσον δεν υπάρχουν θα πρέπει να διαμορφωθούν - ώστε η κάθε υπηρεσία να κρίνεται ότι έχει τη δυνατότητα να είναι αποτελεσματική και αποδοτική στη λειτουργία, ενώ τα τελευταία τέσσερα κριτήρια αφορούν την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της δραστηριότητας της δημόσιας υπηρεσίας. Κάθε ένα από τα κριτήρια έχει μια δέσμη υποκριτηρίων. Για κάθε κριτήριο και υποκριτήριο, η υπηρεσία και το προσωπικό θα βαθμολογούνται και από τη βαθμολογία αυτή θα προκύπτει ο γενικός βαθμός αξιολόγησης.

Με απλά λόγια, η γενικευμένη εφαρμογή του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης στο δημόσιο θα οδηγήσει σε ανακατατάξεις προσωπικού και στελεχικού δυναμικού στο εσωτερικό των υπηρεσιών, σε συγχωνεύσεις ή και σε κατάργηση κάποιων υπηρεσιών που θα κριθούν αναποτελεσματικές, σε αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις κλπ., στο πλαίσιο μιας γενικότερης πολιτικής που θέλει τη δημόσια διοίκηση τόσο αποτελεσματική και ουσιαστική όσο επιτάσσουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών της Ενωμένης Ευρώπης. Προοπτικά, για να είναι αποτελεσματική, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού τους θα πρέπει να συνδεθεί με το μισθολόγιο και το βαθμολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Γεγονός που η σημερινή κυβέρνηση δεν κρύβει, όπως άλλωστε δεν έκρυβε και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, η οποία πρώτη εισήγαγε στην ελληνική δημόσια διοίκηση το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης.

Μπλε λόγια... αγάπης για τους Τσιγγάνους

Συνεδρίασε χτες η Διυπουργική Επιτροπή

«Μία από τα ίδια» εισέπραξαν οι Τσιγγάνοι από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή που συνεδρίασε χτες προκειμένου να χαράξει τους άξονες και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τη στεγαστική αποκατάσταση και κοινωνική τους ένταξη έως το 2008.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα είναι ότι η Διυπουργική Επιτροπή χαρακτηρίζει ως εθνική πολιτική τη... λειτουργία ιατροκοινωνικών κέντρων σε 34 δήμους, τη δημιουργία σπιτιών πολιτισμού σε 22 δήμους και τη χορήγηση στεγαστικών δανείων, τα οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν καλύπτουν τις ανάγκες, ενώ ωθούν τους Τσιγγάνους σε περαιτέρω δανεισμό από τις τράπεζες.

Συνεχίζει δηλαδή η κυβέρνηση της ΝΔ την πολιτική της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή είχε πρωτοανακοινωθεί το 1996, με τις εξαγγελίες να περισσεύουν και τα αποτελέσματα να είναι ανύπαρκτα. Το 1996 η κυβέρνηση υποσχόταν ένα διετές πρόγραμμα ύψους 3 δισ. δραχμών ή 7.500 δραχμών κατά κεφαλήν το χρόνο, από 200 τροχόσπιτα το χρόνο μέχρι κλασικό αθλητισμό. Το δε Μάρτη του 1999 δίνονταν υποσχέσεις για ένα εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού των Τσιγγάνων, αλλά έκτοτε ουδέν νεώτερο. Η στέγαση Τσιγγάνων σε οικισμό με λυόμενα στο στρατόπεδο «Γκόνου», που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 1997, παραδόθηκε το Νοέμβρη του 2000.

Το 2003 ανακοινωνόταν η δημιουργία 6 οικισμών, τριών για τους Τσιγγάνους και τριών για τους παλιννοστούντες. Η λειτουργία 26 διαπολιτισμικών σχολείων σε 8.000 μαθητές. Η εκπαίδευση 5 χιλιάδων μαθητών για... μια βδομάδα (!) σε 8 αθλήματα. Η διεξαγωγή 38 επισκέψεων από 3 κινητές μονάδες περίθαλψης σε καταυλισμούς Τσιγγάνων. Η λειτουργία από τον Οκτώβρη 31 ιατροκοινωνικών κέντρων, από τα 50 που είχαν ανακοινωθεί αρχικά.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η Διυπουργική ανακοίνωσε χτες ότι μετά το Πάσχα θα αρχίσει η αξιολόγηση των αιτήσεων ώστε να προσδιοριστεί ο αριθμός των στεγαστικών δανείων που θα δοθούν επιπλέον των 4.500 που έχουν ήδη αποφασιστεί. Σημειώνουμε ότι οι σχετικές αιτήσεις - σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών - ανέρχονται σε 7.500 και όχι σε 11.500 όπως θεωρούνταν αρχικά, εξαιτίας πολλών διπλών και τριπλών εγγραφών.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Στη μέγκενη της λιτότητας οι επιχορηγήσεις

Καταψήφισε το ΚΚΕ σχετικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή

Στη λογική της γενικότερης πολιτικής λιτότητας και στη διευκόλυνση των συμφερόντων των ιδιωτικών συμφερόντων, κινούνται οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τα οικονομικά των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ελπ. Παντελάκη υπογράμμισε ότι είναι πλέον φανερό ότι αυτοδιοίκηση χρησιμοποιείται για τη διευκόλυνση επιχειρηματικών συμφερόντων, ενώ από την άλλη η κυβέρνηση αποφεύγει να μιλήσει καθαρά για τα κονδύλια που δίνονται ή δε δίνονται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Οπως κατήγγειλε, από τα 100 ευρώ που δίνονται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τα 80 πηγαίνουν για τα προνοιακά επιδόματα με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο η ΝΑ να ανταποκριθεί στο ρόλο της. Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως ανέφερε η Ε. Παντελάκη, ενώ προβλέπονταν στον προϋπολογισμό ποσό 551 εκατομμυρίων ευρώ τελικά εγγράφηκαν μόνο 507 εκατομμύρια. Την ίδια στιγμή δε γίνεται από την κυβέρνηση καμία αναφορά στα παρακρατηθέντα ποσά που δε δόθηκαν στην Αυτοδιοίκηση από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις λειτουργούν με καλυμμένο μόνο το 50% των θέσεων και έτσι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αναφερόμενη στις προσλήψεις είπε ότι αυτές πρέπει να γίνονται μακριά από πελατειακές αντιλήψεις και με γνώμονα την κάλυψη των πραγματικών αναγκών.

Για τη ρύθμιση των χρεών των δήμων μέσω δανεισμού υπενθύμισε ότι στην ουσία το κράτος δανείζει τους δήμους με τα δικά τους λεφτά που τόσα χρόνια παρακρατεί.

Ο αρμόδιος υπουργός Π. Παυλόπουλος ανακοίνωσε στην κοινοβουλευτική επιτροπή ότι θα επαναφέρει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τα έσοδα από την καταβολή των τελών μεταβίβασης - ταξινόμησης των αυτοκινήτων αφού αναγνώρισε ότι καταργείται ένας σοβαρός πόρος της ΝΑ.

Μίνι μάρκετ... μπαρουταποθήκη

Ενας 36χρονος ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ συνελήφθη χτες από αστυνομικούς στους Αγ. Ανάργυρους, καθώς σε έλεγχο που έγινε στο κατάστημά του, ενόψει γιορτών του Πάσχα και καταπολέμησης των ατυχημάτων από βεγγαλικά, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 14.200 κροτίδες και 250 δυναμιτάκια.

Συλλήψεις οδηγών και αναβολή εκδρομών

Σε δύο συλλήψεις οδηγών πούλμαν προχώρησαν χτες άνδρες της Τροχαίας. Στα λεωφορεία αυτά, επέβαιναν μαθητές που πραγματοποιούσαν ολοήμερη εκδρομή και οι οδηγοί συνελήφθησαν καθώς ο ένας δε διέθετε δελτίο τεχνικού ελέγχου του οχήματος και ο άλλος γιατί είχε λήξει το δίπλωμά του. Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι εκδρομές ματαιώθηκαν.

Σύλληψη για παιδική πορνογραφία

Αλλο ένα άτομο συνελήφθη στην Αθήνα από αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο. Ο 40χρονος κατηγορούμενος, σύμφωνα με την Αστυνομία, διακινούσε ιδιαίτερα σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας, καθώς και φωτογραφίες παιδιών ηλικίας από 4 ετών, σε άσεμνες στάσεις και σε σεξουαλική δραστηριότητα τόσο μεταξύ τους, όσο και με ενήλικες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ