ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
«Προς τους φίλους μας ανά τον κόσμο»

Συγγραφείς και καλλιτέχνες ευχαριστούν για τη συμπαράσταση χιλιάδων συναδέλφων τους που υπογράφουν το κείμενο καταδίκης των ΗΠΑ

ΑΒΑΝΑ.--

«Σήμερα στη Γενεύη, η υπόθεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χρησιμοποιείται ως ελιγμός ενάντια στην Κούβα ώστε να νομιμοποιηθεί ο αποκλεισμός και οι επιθετικές ενέργειες, ενώ σατανικές εκδοχές της κουβανικής πραγματικότητας κάνουν το γύρο του κόσμου. Για περισσότερα από 45 χρόνια δομούμε ένα πολύ ανθρώπινο οικοδόμημα και θα εξακολουθούμε να το πράττουμε και στις πλέον δύσκολες συνθήκες, αντιμέτωποι με ένα αδυσώπητο πόλεμο που περιλαμβάνει οικονομικό και εμπορικό αποκλεισμό, εκστρατείες προπαγάνδας μέσω των ΜΜΕ και τρομοκρατικές ενέργειες.

Συγκινημένοι από τη χειρονομία όλων όσοι υπογράφουν την επιστολή με την έκκληση για τον τερματισμό του νέου ελιγμού ενάντια στην Κούβα, δηλώνουμε ότι είμαστε ενωμένοι για την υπεράσπιση της αλήθειας και της εθνικής μας κυριαρχίας, σε καιρούς όπου η ιμπεριαλιστική αλαζονεία απειλεί τη χώρα μας περισσότερο από ποτέ. Σας αποστέλλουμε την ευγνωμοσύνη και την αγκαλιά μας».

Αυτά αναφέρει η επιστολή, υπό τον τίτλο «Προς τους φίλους μας ανά τον κόσμο», που υπογράφουν 1.600 Κουβανοί καλλιτέχνες, διανοούμενοι και επιστήμονες προς τους περισσότερους από 4.500 που έχουν ήδη υπογράψει την επιστολή παγκοσμίως. Την επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη ο πρόεδρος της Ενωσης Συγγραφέων και Καλλιτεχνών της Κούβας (UNEAC) Κάρλος Μαρτί, υπογράφουν μεταξύ άλλων, η διάσημη μπαλαρίνα Αλίσια Αλόνσο, οι διάσημοι Κουβανοί συνθέτες και τραγουδοποιοί Σίλβιο Ροντρίγκες, Τσούτσο Βαλντές και Πάμπλο Μιλανές, ο διάσημος κλασικός κιθαρίστας Λέο Μπρόουερ, οι ερμηνεύτριες Ομάρα Πορτουόντο και Σελίνα Γκονσάλες.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
Δυνητικός κίνδυνος από δείγματα ιού γρίπης

Αμερικανική εταιρία πούλησε σε εργαστήρια ανά τον κόσμο δείγματα επικίνδυνου ιού γρίπης που εξαφανίστηκε το 1968!

ΓΕΝΕΥΗ.- Φιαλίδια με ιό γρίπης, που το 1957 είχε προκαλέσει το θάνατο έως και τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων, συμπεριλαμβάνονταν σε διαγνωστικά όργανα της αμερικανικής εταιρίας «Meridian Bioscience», που στάλθηκαν μέσω του «Κολεγίου Αμερικανών Παθολόγων» σε περίπου 5.000 βιολογικά εργαστήρια 18 χωρών στο διάστημα Οκτώβρης 2004 - Φλεβάρης 2005! Η υπόθεση άναψε φωτιές στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας που ενημέρωσε μόλις χτες για ένα γεγονός που δυνητικά ελλοχεύει κινδύνους για την παγκόσμια δημόσια υγεία. Γιατί; Ενα ατύχημα και μόνον θα μπορούσε να προκαλέσει την επανεμφάνιση ενός ιού γρίπης που πρακτικά έχει να παρουσιαστεί στον παγκόσμιο πληθυσμό απ' το 1968... Οι πιο εύκολοι «στόχοι» του ιού τύπου «Η2Ν2»; Ολοι όσοι γεννήθηκαν απ' το 1968 έως σήμερα, αφού όλα τα εμβόλια γρίπης που κυκλοφόρησαν έκτοτε δε συμπεριλαμβάνουν την επικίνδυνη ποικιλία που προκάλεσε πανδημία γρίπης το 1957...

«Εάν μολυνθεί έστω και ένας άνθρωπος, τότε ο συγκεκριμένος τύπος γρίπης θα μεταδοθεί ραγδαία» είπε ο γενικός διευθυντής της ΠΟΥ, Κλάους Στορ, προσθέτοντας πως η συγκεκριμένη οργάνωση του ΟΗΕ έχει δώσει εντολή να γνωστοποιηθεί στην Οργάνωση «άμεσα οιοδήποτε κρούσμα μόλυνσης» του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού των περίπου 5.000 εργαστηρίων που έλαβαν τα φιαλίδια του ιού Η2Ν2. Ο ίδιος αξιωματούχος ανακοίνωσε πως στις 8 Απρίλη η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε απ' το «Κολέγιο Αμερικανών Παθολόγων» να στείλει επιστολές σε όλα τα ενεχόμενα εργαστήρια ζητώντας την άμεση καταστροφή των δειγμάτων του ιού. Προκειμένου να μην εκδηλωθούν αντιδράσεις ή υπόνοιες κατά των ΗΠΑ, ο Στορ έσπευσε να διευκρινίσει στους δημοσιογράφους πως ο εμπλεκόμενος φορέας «δεν παραβίασε κανέναν απ' τους ισχύοντες ως σήμερα κανονισμούς ασφαλείας που εφαρμόζονται στις ΗΠΑ»...

Σύμφωνα τον Στορ, ήδη βιολογικά εργαστήρια σε Καναδά, Ν. Κορέα, Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη κατέστρεψαν ήδη όλα τα δείγματα του ιού, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση «κινείται πολύ γρήγορα και η Ταϊβάν». Ο ίδιος ωστόσο παραδέχτηκε πως δεν είναι εφικτή η επιβεβαίωση της καταστροφής όλων των δειγμάτων του ιού Η2Ν2 που στάλθηκαν σε χιλιάδες εργαστήρια των ακόλουθων χωρών και περιοχών (στις οποίες δε συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα): Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βερμούδες, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Μεξικό, ΗΠΑ, Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Ισραήλ, Λίβανος και Σαουδική Αραβία.

Υποτίθεται πως όλα τα εμπλεκόμενα εργαστήρια θα πρέπει έως αύριο Παρασκευή να έχουν ενημερώσει την ΠΟΥ για την καταστροφή των δειγμάτων του ιού...

Ο ιός Η2Ν2 έχει χαρακτηριστεί ως ένας απ' τους πλέον επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς και κατά τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε πράξεις βιοτρομοκρατίας. Ωστόσο, γεννά εύλογη απορία η σιωπή εκπροσώπων τόσο της εταιρίας που παρήγαγε τα διαγνωστικά όργανα, όσο και των αρμόδιων ομοσπονδιακών αρχών των ΗΠΑ, σε βασικές «λεπτομέρειες» της υπόθεσης. Ως εκ τούτου, δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική και η εξήγηση που έδωσε ο γενικός διευθυντής της ΠΟΥ αναφορικά με την καθυστερημένη δημοσιοποίηση αυτής της είδησης: «Λόγοι προστασίας της δημόσιας ασφάλειας»...

Δεν υπάρχει κίνδυνος στη χώρα μας

«Η χώρα μας δεν έχει προμηθευτεί τέτοιου είδους δείγματα, δεν υφίσταται κίνδυνος διασποράς και νόσησης από το συγκεκριμένο στέλεχος», υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ). «Τα δυο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης της χώρας μας (Ινστιτούτο Παστέρ και Β΄ Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΑΠΘ), συνεχίζει, δεν έχουν ζητήσει ούτε έχουν παραλάβει ποτέ μέχρι σήμερα τέτοιου είδους δείγματα, λόγω του ότι ο ποιοτικός έλεγχος γίνεται μέσω των εργαστηρίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

ΥΠΟΘΕΣΗ 5 ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΚΟΥΒΑΝΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Εμπρακτη αλληλεγγύη στη Θεσσαλονίκη

Ομιλήτρια σε χτεσινή εκδήλωση η Αντριάνα Πέρες

Από τη χτεσινή εκδήλωση

Motion Team

Από τη χτεσινή εκδήλωση
Η απαίτηση να ενταθεί η πάλη για την αποφυλάκιση των πέντε Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, με αβάσιμες και ψευδείς κατηγορίες, εκφράστηκε από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στο ΕΚΘ με πρωτοβουλία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης.

Ομιλήτρια ήταν η Αντριάνα Πέρες, χημικός - μηχανικός, σύζυγος του Χ. Ε. Νορντέλο, ενός από τους φυλακισμένους αγωνιστές, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρέσβης της Κούβας Χόρχε Κεσάδα. Η Αντ. Πέρες αναφέρθηκε στην κατασκευασμένη δίκη -παρωδία σε βάρος των πέντε Κουβανών, στην ταλαιπωρία που υφίστανται τα μέλη των οικογενειών των καταδικασμένων στις φυλακές των ΗΠΑ και τον αγώνα που κάνουν για να συναντήσουν τους δικούς τους ανθρώπους και στη γενικότερη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αμερικανική κυβέρνηση. Εκανε επίσης αναφορά στο ότι σήμερα αναμένεται απόφαση από Εφετείο της Ατλάντα, αλλά υπογράμμισε την ανάγκη να δυναμώσει η διεθνής πίεση.

Ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης Φώτης Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα δυναμώσει το αμέσως επόμενο διάστημα η καμπάνια για την ενημέρωση των φορέων και των πολιτών της πόλης σχετικά με την υπόθεση αυτή. Σήμερα η Α. Περές και ο Κουβανός πρέσβης θα έχουν συναντήσεις στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, καθώς και με μέλη του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ