ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ
Η γκιλοτίνα στήνεται...

Η κυβέρνηση αρπάζει την ευκαιρία που της πρόσφερε ο Γ. Πολυζωγόπουλος και το ΠΑΣΟΚ

Εργασιακές σχέσεις και Ασφαλιστικό μπαίνουν με τον πιο επίσημο πλέον τρόπο στο τραπέζι, αφού, όπως αναμενόταν, η κυβέρνηση έσπευσε να αρπάξει την ευκαιρία που της έδωσε ο Πολυζωγόπουλος, ο οποίος, προφανώς σε συνεννόηση και καθοδηγούμενος από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έθεσε ζήτημα Κοινωνικής Ασφάλισης και συντάξεων.

Οι εκκλήσεις Αλογοσκούφη, το τελευταίο διάστημα, για την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων, με στόχο την προώθηση των ...αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, βρήκαν άμεσα αποδέκτες στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι άθλιες μεθοδεύσεις ΠΑΣΟΚ - Πολυζωγόπουλου ήταν, ολοφάνερα, η χρυσή ευκαιρία που περίμενε η κυβέρνηση, και φυσικά την άρπαξε αμέσως. Ο υπουργός Οικονομίας, ο αρχιτέκτονας των ...συναινετικών μεταρρυθμίσεων, αποκάλυψε χτες πλήρως τον προβοκατόρικο ρόλο της ηγεσίας της Γενικής Συνομοσπονδίας και το «χέρι βοηθείας» που προσέφερε στον όλο κυβερνητικό σχεδιασμό ανατροπής των κοινωνικοασφαλιστικών κατακτήσεων και των εργασιακών σχέσεων.

Σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός επανέλαβε τη θέση ότι «υπάρχουν πολλά ζητήματα που αφορούν την οικονομία, αλλά και την κοινωνία, ευρύτερα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, τα οποία για να αντιμετωπιστούν χρειάζονται μια ευρύτερη συναίνεση. Δεν είναι ζητήματα που μπορεί να αντιμετωπιστούν από μια κυβέρνηση ή από ένα κόμμα»! Στα πλαίσια αυτά μίλησε παράλληλα για «θετική ανταπόκριση και από μερίδα της αντιπολίτευσης και από μερίδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και από κοινωνικούς εταίρους». Βεβαίως, για τον υπουργό, «θετική» επίσης είναι, όπως είπε, η πρόταση της ΓΣΕΕ για το Ασφαλιστικό για να προσθέσει: «Εκανε μια συγκεκριμένη τοποθέτηση, η οποία είναι θετική και είναι μια ανταπόκριση και σ' αυτή την έκκληση που κάναμε για να υπάρξει συναίνεση πάνω στα μεγάλα ζητήματα»! Και στα πλαίσια του ...συνοικεσίου, ανακοίνωσε ότι σήμερα συναντάται με τον Πολυζωγόπουλο, για να συζητήσουν θέματα του Ασφαλιστικού...

«Πολιτικός διάλογος»

Η κυβέρνηση έπιασε αμέσως δουλιά. Ηδη ο Γ. Αλογοσκούφης, με επιστολή του, προς την πρόεδρο της Βουλής Κα Ψαρούδα - Μπενάκη, ζήτησε τη σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων «ώστε να υπάρξει μια ειδική συνεδρίαση για να συζητήσουμε ακριβώς ποια είναι αυτά τα μεγάλα ζητήματα, στα οποία πρέπει να υπάρξουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε βάθος χρόνου...». Κατά τον Γ. Αλογοσκούφη «αυτό σημαίνει την έναρξη πολιτικού διαλόγου»! Τα κομμάτια της γκιλοτίνας, με την οποία, σε ...συναινετικό κλίμα, θα καρατομηθούν τα εργασιακά δικαιώματα, στο όνομα της αύξησης ανταγωνιστικότητας, άρχισαν να συναρμολογούνται. Ρόλο δημίου διεκδικούν η κυβέρνηση, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η άθλια ηγεσία της ΓΣΕΕ.

Στη διάρκεια της χτεσινής του συνέντευξης, ο υπουργός, έδωσε ένα πρώτο δείγμα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων στα θέματα των μεταρρυθμίσεων. Ετσι, χαρακτήρισε «μάλλον ανώριμο να υπάρξει σε σύντομο χρονικό διάστημα συνολική λύση για το Ασφαλιστικό», για τη λύση του οποίου έθεσε ως προϋπόθεση την ύπαρξη συμφωνίας σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο... Αντίθετα, τα θέματα εργασιακών σχέσεων, «μπορούν να αντιμετωπιστούν σε συντομότερο χρονικό διάστημα...». Οπως φαίνεται, μάλιστα, επιμένει σε «ζητήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η οποία συζητιέται, άλλωστε, αυτή τη στιγμή και μεταξύ των κοινωνικών εταίρων». Πρώτα, λοιπόν, οι ανατροπές στο εργασιακό και μετά στο Ασφαλιστικό, όπου απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και στα πλαίσια αυτά η κυβέρνηση επιλέγει την τακτική της ...βραδείας καύσης. Σύμφωνα με τον Γ. Αλογοσκούφη, «ο διάλογος για τα ζητήματα αυτά θα έχει πολλά στάδια. Κατ' αρχάς, είπε, θα πρέπει να καθοριστούν οι παράμετροι του προβλήματος», για να προσθέσει ότι «η έκθεση της ΓΣΕΕ για το Ασφαλιστικό, για το ΙΚΑ, είναι σε σωστή κατεύθυνση. Βοηθάει στο να καθοριστούν οι παράμετροι του προβλήματος...». Πάντως, όταν ρωτήθηκε, αν ισχύουν οι προεκλογικές δεσμεύσεις Καραμανλή ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τα όρια ηλικίας, το ύψος συντάξεων και οι ασφαλιστικές εισφορές απάντησε μονολεκτικά: «Απολύτως».

Τέλος, ο υπουργός ρωτήθηκε από το «Ρ» για τα σενάρια, που θέλουν να εντείνονται οι μεθοδεύσεις που αποβλέπουν στην κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού, για να δώσει την απάντηση ότι «αν και υπάρχουν ζητήματα προσαρμοστικότητας στην αγορά εργασίας, τα δύο αυτά, δεν είναι ζητήματα τα οποία υπάρχουν στο τραπέζι του διαλόγου που γίνεται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων». Από τις απαντήσεις που δίνει τώρα ο υπουργός, είναι φανερό ότι σε μια συγκεκριμένη συγκυρία και στιγμή που η κυβέρνηση φαίνεται να πετυχαίνει μια ευρύτερη συναίνεση για την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, κάνει υπολογισμούς και θέτει προτεραιότητες και επιλέγει να μην ανοίξει τα «ακανθώδη θέματα» στο σύνολό τους, όπως άλλωστε γίνεται με το Ασφαλιστικό...

ΚΚΕ
Κανένας διάλογος για την προαποφασισμένη επίθεση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Με αφορμή τις χτεσινές δηλώσεις Αλογοσκούφη, από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ δόθηκε στη δημοσιότητα η παρακάτω ανακοίνωση:

«Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας που θέτουν το ζήτημα του διαλόγου για το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις μαρτυρούν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την προαποφασισμένη επίθεση ενάντια στα ασφαλιστικά - εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο διάλογος που ετοιμάζουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας είναι το μέσο για την επιβολή νέων σκληρών αντεργατικών μέτρων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν άμεση, αποφασιστική απάντηση.

Καμιά ανοχή, καμιά συναίνεση, κανένας διάλογος με τα κόμματα της πλουτοκρατίας, τους εκπροσώπους του κεφαλαίου.

Μαζική, μαχητική καταδίκη της αντεργατικής πολιτικής στην καθημερινή δράση, στους χώρους δουλιάς, στους τοπικούς και κλαδικούς αγώνες, στην απεργία της Πρωτομαγιάς.

Οργάνωση - Συσπείρωση και πάλη για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους:

  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών - αντεργατικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
  • Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία για τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες.
  • Κατώτερη σύνταξη 960 ευρώ.
  • Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
  • Πλήρη - σταθερή εργασία.
  • 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.
  • Δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες για τα λαϊκά στρώματα».
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ»
Τουλάχιστον 4 οι υποψήφιοι «μνηστήρες»

Η κυβέρνηση κράτησε «κλειστά τα χαρτιά» της για τις «δεσμευτικές προσφορές» που κατέθεσαν χτες οι υποψήφιοι αγοραστές

Στο τελικό στάδιο πέρασε από χτες το ξεπούλημα των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» (ΟΑ), με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από την πλευρά των υποψήφιων αγοραστών. Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά - και την πρώτη με τη σφραγίδα της ΝΔ - απόπειρα ιδιωτικοποίησης του πτητικού έργου της εταιρίας, αλλά και των άλλων κερδοφόρων δραστηριοτήτων του Ομίλου (επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών, Τεχνική Βάση, εμπορευματικές μεταφορές κλπ.).

Η κυβέρνηση κράτησε χτες «κλειστά τα χαρτιά» με τις προσφορές των υποψηφίων, ενώ οι εκπρόσωποι της ελληνικής ιδιωτικής αεροπορικής εταιρίας «Aegean» ανακοίνωσαν ότι κατέθεσαν πρόταση μόνο για το πτητικό έργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πλην της «Aegean», δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν άλλοι τρεις υποψήφιοι «μνηστήρες», με τους οποίους ο σύμβουλος της κυβέρνησης («Lazard») θα αρχίσει την τελική διαπραγμάτευση. Πρόκειται για τα εξής επιχειρηματικά σχήματα:

  • Τον ολλανδικό οίκο «Sures», που ειδικεύεται στην εξυγίανση και αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων.
  • Την εταιρία ελληνοαμερικανικών συμφερόντων «Olympic Investors», που εκπροσωπείται από τον δικηγόρο Κ. Αλεξάκη.
  • To γερμανικό επενδυτικό σχήμα «Intro», που εξειδικεύεται στην αεροπορική αγορά και ελέγχει σε ποσοστό 80% την αεροπορική εταιρία «Deutsche BA» (DBA).

Στο μεταξύ, η πλειοψηφία της ΟΣΠΑ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), σε μια προσπάθεια να σώσει τα όποια προσχήματα, αφού χρόνια τώρα, στην ουσία, βάζει πλάτη για το ξεπούλημα της εταιρίας, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, για να... καταγγείλει «ενδείξεις και στοιχεία για αδιαφανείς και εν κρυπτώ διαδικασίες ιδιωτικοποίησης». Για «τα μάτια του κόσμου» οι εκπρόσωποι της ΟΣΠΑ εξήγγειλαν... 3ωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 1 μ.μ.) στις 19 Απρίλη και άλλη μια για τις 21 Απρίλη. Η δεύτερη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί, εφόσον δε γίνει αποδεκτό το αίτημα των εκπροσώπων της ΟΣΠΑ για συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών.

Παρέμβαση στη συνέντευξη έκανε ο γραμματέας του Τομέα Πολιτικής Αεροπορίας της ETF (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μεταφορών) Φρανσουά Μπαγιεστέρο, ο οποίος επισήμανε ότι οι πολιτικές φιλελευθεροποίησης στον τομέα των αερομεταφορών, είχαν ως επακόλουθο την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας την 3ετία 1999 - 2003.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ