ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
«Παρακολουθούμε» το Αιγαίο...

Τα Ιμια. Τα μόνα που δε φταίνε...

Eurokinissi

Τα Ιμια. Τα μόνα που δε φταίνε...
Να διατηρήσει πάση θυσία το «καλό κλίμα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιχειρεί η κυβέρνηση, «παραβλέποντας» ακόμα και την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από την πλευρά της Τουρκίας. Παράλληλα υπερασπίζεται... «το δικαίωμά» της στη μυστική διπλωματία.

Η κυβέρνηση παρόλο που αναγνώρισε ότι η 27ωρη παρουσία της τουρκικής ακταιωρού εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στα Ιμια «ήταν μια ενέργεια η οποία είχε στόχο να θέσει σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε μια συγκεκριμένη περιοχή», ωστόσο αποφεύγει συστηματικά να καταγγείλει αυτή την επιθετική συμπεριφορά. Προτιμά να κρατά χαμηλούς τόνους, αξιώνοντας από τον ελληνικό λαό τυφλή εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της.

«Η ελληνική κυβέρνηση παρακολούθησε στενά και συνεχώς τις εξελίξεις στο Αιγαίο και προέβη σε όλες τις ενέργειες και τα μέτρα που ήταν απαραίτητα ώστε και τα εθνικά, κυριαρχικά συμφέροντα της χώρας στο Αιγαίο να διαφυλαχτούν και να υπάρξει εκτόνωση της κρίσης που προκλήθηκε», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος, αναφερόμενος στην παραβίαση, προχτές, των ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Ιμίων από τουρκική ακταιωρό, η οποία παρέμεινε στο σημείο μέχρι χτες το πρωί. Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων να διευκρινίσει τα μέτρα και τις ενέργειες της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος δεν είπε κουβέντα επικαλούμενος το επιχείρημα ότι «η διπλωματία δε διεξάγεται δημοσίως».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν υπήρξε προβληματισμός να αποχωρήσει ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης από τις συνομιλίες που είχε στην Αγκυρα με τον ομόλογό του Αμπ. Γκιούλ. Σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θα πραγματοποιήσει τους επόμενους μήνες ταξίδι στην Αγκυρα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε «δε νομίζω ότι έχει οριστεί τέτοια ημερομηνία».

Σε σχέση με τη συμπεριφορά της Τουρκίας ο Ε. Αντώναρος περιορίστηκε να επαναλάβει ότι θα κριθεί συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι τον Οκτώβρη και πρόσθεσε ότι η ΕΕ ενημερώνεται συνεχώς. Σε ερώτηση αν η ελληνική κυβέρνηση σκέπτεται να περιορίσει τον εθνικό εναέριο χώρο στα έξι μίλια, ο κ. Αντώναρος απάντησε μονολεκτικά «όχι».

ΠΑΣΟΚ
Εμείς είχαμε εξασφαλίσει εγγυήσεις!!

Προτάσσοντας την «ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας» και υποστηρίζοντας ότι «μέσω της συμφωνίας του Ελσίνκι», οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν «εξασφαλίσει άλλες εγγυήσεις» από την Τουρκία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να... πείσει για την αποτελεσματικότερη εξωτερική πολιτική του κόμματός του.

Με τη συμφωνία του Ελσίνκι το ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε «συνοριακές διαφορές» με την Τουρκία, αλλά ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι αυτή... διασφάλισε την Ελλάδα από την τουρκική προκλητικότητα, όταν οι παραβιάσεις και παραβάσεις του εθνικού εναέριου χώρου επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ όπως και σήμερα με τη ΝΔ, αποτελούσαν καθημερινό φαινόμενο. Ο Γ. Παπανδρέου και ενώ η ΝΔ ακολουθεί την ίδια εξωτερική πολιτική απέναντι στην Τουρκία, στηρίζοντας τόσο την «ευρωπαϊκή πορεία» της όσο και αποδεχόμενη τη συμφωνία του Ελσίνκι, απέδωσε την τουρκική προκλητικότητα στους «χειρισμούς της κυβέρνησης το Δεκέμβρη» στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Χειρισμοί που όπως είπε «ήταν τέτοιοι που δεν κατάφεραν να διασφαλίσουν τις απαραίτητες εγγυήσεις, με αυτά τα φανερά αποτελέσματα».

Μάλιστα ο ίδιος δήλωσε ότι έπρεπε ο «κ. Μολυβιάτη όταν ήταν» στην Τουρκία κατά τη διάρκεια των τουρκικών προκλήσεων, να προχωρούσε «σε μια πιο εμφανή αντίδραση που θα ήταν ουσιαστικότερη, θα ήταν σημαντικότερη σ' αυτή την περίπτωση»...

Εξάλλου σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για το θέμα των αναχαιτίσεων και των παραβιάσεων στον εθνικό εναέριο χώρο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, δήλωσε: «Πάγια πολιτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1976, είναι ότι όποια ίχνη εισέρχονται στο FIR Αθηνών χωρίς σχέδιο πτήσης, αναγνωρίζονται αρχικά και στη συνέχεια αναχαιτίζονται χωρίς καμία εξαίρεση από αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας».

Οι σημερινές ανακοινώσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της κυβέρνησης, συνέχισε ο ίδιος «δημιουργούν σύγχυση και ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά τους, σύγχυση που επιτείνεται σε συνδυασμό και με τις προ μηνών δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, σχετικά με το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου». Ο Ν. Αθανασάκης, ζήτησε «να υπάρξουν πλήρεις διευκρινίσεις, καθώς δεν πρέπει να παραμένει οποιοδήποτε αναπάντητο ερώτημα για ένα τέτοιο θέμα» και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα παρακολουθήσει «στενά την εφαρμογή στην πράξη των διαδικασιών αναγνωρίσεων και αναχαιτίσεων», στις οποίες όπως είπε «δεν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή από όσα παγίως ακολουθούνται μέχρι σήμερα».

«Τα γυρίζει» ο Αρίντς

Στροφή 180 μοιρών έκανε χτες ο Πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς, δηλώνοντας πως αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια η Τουρκία θα αντιδράσει. Ο Μπ. Αρίντς αναιρώντας την πρόταση που είχε κάνει την περασμένη βδομάδα για άρση του casus belli, δήλωσε πριν αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο: «Αν η Ελλάδα επιμείνει στα 12 μίλια εμείς θα πρέπει οπωσδήποτε να αντιτεθούμε. Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να ακολουθεί μια στάσιμη εξωτερική πολιτική και να περάσει τη ζωή της δεσμευόμενη από συνθήματα. Δεν τίθεται θέμα παρέκκλισης από την εθνική εξωτερική μας πολιτική. Εμείς ακολουθούμε τα συμφέροντα της χώρας μας».

ΒΟΥΛΗ
Δικομματική κόντρα για τα Ιμια

Δικομματική κόντρα χτες στη Βουλή με αφορμή τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή γύρω από τα Ιμια ανάμεσα στον Θ. Πάγκαλο (ήταν υπουργός Εξωτερικών όταν το 1996 οι Τούρκοι κατέλαβαν μία από τις βραχονησίδες Ιμια) και τον υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Π. Παυλόπουλο.

Ο Θ. Πάγκαλος με αφορμή την παρουσία τουρκικής ακταιωρού στην περιοχή των Ιμίων, ζήτησε την αποχώρηση του υπουργού Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη από τις συνομιλίες που έχει στην Τουρκία αφού η παρουσία του τούρκικου σκάφους στα Ιμια συνιστά απειλή βίας. Κατά τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση κάνει τον παλικαρά στη Βουλή ενώ θα έπρεπε να επισημάνει στην αμερικάνικη κυβέρνηση την ανησυχία της.

Απαντώντας ο Π. Παυλόπουλος είπε ότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει τι συνέβη στα Ιμια το 1996. Ο υπουργός άφησε αιχμές για την πολιτική που ακολουθούσε ως υπουργός Εξωτερικών ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όταν υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ήταν ο Ι. Τζεμ. Σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις είπε ότι «η Τουρκία δίνει εξετάσεις και η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ είναι εξεταστής της».

Εκδηλώσεις ειρήνης

-- Οι Επιτροπές Ειρήνης Αγ. Δημητρίου, Αλίμου και Ηλιούπολης διοργανώνουν πολιτιστική εκδήλωση για τα 60 χρόνια της αντιφασιστικής νίκης και τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ, τη Δευτέρα 18 Απρίλη στις 8 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Αγ. Δημητρίου 55). Θα μιλήσει ο Γ. Πετρόπουλος, δημοσιογράφος - ιστορικός, η Καίτη Αναστασίου, μέλος της Γραμματείας της ΠΕΔΥΕ και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα βασισμένο σε έργα των Μπ. Μρεχτ και Κ. Βάιλ.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης στα πλαίσια του γιορτασμού των 30 χρόνων δράσης και λειτουργίας της, καθώς και των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ, διοργανώνει την Κυριακή 24 Απρίλη στις 6.30 μ.μ. εκδήλωση στον κινηματογράφο «ΣΠΟΡΤΙΓΚ». Θα μιλήσει η αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Βέρα Νικολαΐδου. Θα ακολουθήσει συναυλία με την Σύλβια Καπερνάρου με τη συμμετοχή της θεατρικής ομάδας της Επιτροπής Ειρήνης.

-- Συναυλία κλασικής μουσικής με το «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ, αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων που θυσιάστηκαν στον τίμιο αγώνα των λαών, διοργανώνει την Δευτέρα, 25 Απρίλη, στις 9 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων. Στη συναυλία συμμετέχουν η σαρανταμελής συμφωνική ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, οι σαρανταμελής μεικτές χορωδίες των Ωδείων Λάρισας και Καρδίτσας και θα διευθύνει ο Νίκος Στεφ. Ευθυμιάδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ