ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το «ευρωσύνταγμα» εργαλείο στα χέρια του κεφαλαίου

Αρχισε χτες στην Ολομέλεια η συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη

Υπό τον κλοιό των διαδηλωτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ και διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο «ευρωσύνταγμα» και στην ΕΕ, άρχισε χτες στη Βουλή η σχετική συζήτηση που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της βδομάδας.

Το λεγόμενο ευρωσύνταγμα θεσμοθετεί μια ένωση καπιταλιστικών χωρών και ενισχύει τα ήδη γνωστά ιμπεριαλιστικά και καπιταλιστικά χαρακτηριστικά της ΕΕ, τόνισε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Α. Τζέκης. Χαρακτήρισε τη συζήτηση σημαντική και κατηγόρησε την κυβέρνηση επειδή μια τέτοια συνεδρίαση δε μεταδίδεται ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

Αυτό που κάνει η υπό έγκριση συνταγματική συνθήκη, τόνισε ο Α. Τζέκης, είναι να κατοχυρώνει τις γνωστές τέσσερις ελευθερίες της ΕΕ για τη διακίνηση των κεφαλαίων, των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών και των ανθρώπων. Πρόκειται, συνέχισε, για προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου της ΕΕ προκειμένου αυτό να διεκδικήσει νέες αγορές από τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα ή από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Είναι δε χαρακτηριστικό πως στο «ευρωσύνταγμα» υπάρχει πρόβλεψη ότι τα κράτη-μέλη θα παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην περίπτωση που παραβιάσουν μία από τις περίφημες τέσσερις ελευθερίες υπέρ του κεφαλαίου.

Με βάση αυτές τις προβλέψεις, τόνισε, είναι αναμενόμενη η ένταση της επίθεσης κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων της ΕΕ, η εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας και η περιστολή των ατομικών δικαιωμάτων. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μαζί με το «ευρωσύνταγμα» κυρώνεται και ο «χάρτης θεμελιωδών δικαιωμάτων», ο οποίος είναι ενταγμένος στο γενικό πλαίσιο της ΕΕ που εγγυάται την ελεύθερη δράση του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Ο συγκεκριμένος «χάρτης» κατοχυρώνει ως βασικό δικαίωμα την επιχειρηματική ελευθερία και το δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία (λοκ άουτ), ενώ προβλέπει ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις των εργαζομένων πρέπει να κινούνται σε «ενδεδειγμένα επίπεδα», δηλαδή στα επίπεδα που συμφέρουν το κεφάλαιο.

Από τη χτεσινή πορεία των κομμουνιστών στο κέντρο της Αθήνας
Από τη χτεσινή πορεία των κομμουνιστών στο κέντρο της Αθήνας
Υποκρισία χαρακτήρισε ο Α. Τζέκης τα όσα λέγονται για την κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην ΕΕ, αναφέροντας το παράδειγμα των Βαλτικών Χωρών, όπου είναι παράνομη η λειτουργία των Κομμουνιστικών Κομμάτων. Ο περίφημος «πολιτικός πολιτισμός» της ΕΕ, είπε, φαίνεται ανάγλυφα στους διάφορους «τρομονόμους», στο ευρωένταλμα, στη Συνθήκη του Σένγκεν και στη συμπόρευση με τις ΗΠΑ.

Ολες αυτές οι προβλέψεις, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι πίσω από όσα είχαν θεσμοθετηθεί σε σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ και συνιστούν υποχώρηση ακόμα και από τα αστικά Συντάγματα που ισχύουν στις χώρες-μέλη.

Ο Α. Τζέκης αναφέρθηκε στη συνέχεια στις θεσμικές αλλαγές που προωθούνται με το «ευρωσύνταγμα», τονίζοντας ότι καταργείται το «βέτο» και η ομοφωνία, θεσμοθετείται η ΕΕ των πολλών ταχυτήτων και υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο τα εθνικά Κοινοβούλια. Με τη θέσπιση δε της «κοινής εξωτερικής πολιτικής» υποχρεώνονται τα κράτη-μέλη να στηρίζουν ενεργά τις πολιτικές της ΕΕ θυσιάζοντας τα δικαιώματα των λαών τους. Αλλωστε, πρόσθεσε ο Α. Τζέκης, αυτό το είδαμε όταν η ΕΕ βομβάρδιζε τη Γιουγκοσλαβία, όταν προωθεί την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου ή όταν πρωτοστατεί στην επίθεση κατά της Κούβας. Με την υπό έγκριση «συνταγματική συνθήκη» ενισχύεται περαιτέρω η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ στο πλαίσιο του «προληπτικού πολέμου» κατά κρατών σε συμφωνία με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Μάλιστα, με τη «ρήτρα αλληλεγγύης» θα μπορεί η ΕΕ να επεμβαίνει στρατιωτικά σε ένα κράτος-μέλος, στο όνομα της «ενδεχόμενης τρομοκρατικής απειλής», αλλά στην πραγματικότητα για να αντιμετωπίσει τα ενοχλητικά λαϊκά κινήματα των χωρών που θα αμφισβητούν την πολιτική της.

Ενδεικτική των επιδιώξεων της ΕΕ είναι και η πρόβλεψη για τη δημιουργία «ευρωπαϊκών κομμάτων», τα οποία θα προωθούν τα συμφέροντα της «ένωσης» με ορατό τον κίνδυνο να τεθούν στο περιθώριο τα «ενοχλητικά κόμματα».

Για τη σημερινή κατάσταση, σημείωσε ο Α. Τζέκης, σοβαρές ευθύνες έχουν τα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) που επικύρωσαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και μετείχαν στη «συντακτική συνέλευση» που επεξεργάστηκε το «ευρωσύνταγμα». Αναφερόμενος στο αίτημα για δημοψήφισμα υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ σταθερά ζητούσε δημοψήφισμα για σοβαρά θέματα, όπως για το Μάαστριχτ. Η σημερινή κυβέρνηση, είπε, αρνείται το δημοψήφισμα θεωρώντας το λαό ανώριμο, ενώ το ΠΑΣΟΚ το ζητάει δημαγωγικά αφού όταν ήταν κυβέρνηση είχε αρνηθεί οποιαδήποτε πρόταση για δημοψήφισμα. Οσο για τον ΣΥΝ τόνισε ότι καλλιεργεί αυταπάτες όταν ισχυρίζεται πως είναι δυνατόν να υπάρξει μέσα στην ΕΕ μια καλύτερη και φιλολαϊκή συνταγματική συνθήκη.

Σήμερα, κατέληξε, χρειάζεται η ανάπτυξη ενός κινήματος κατά της ίδιας της ΕΕ με απειθαρχία, ανυπακοή και αντίσταση στις επιλογές της.

Οι εισηγητές των άλλων κομμάτων

Ως τον σημαντικότερο σταθμό της πορείας προς την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» αλλά και «δικαίωση των Ελλήνων του κοινωνικά μεσαίου και πολιτικά κεντρώου χώρου που στήριξαν την παράταξη (σ.σ. ΝΔ) της μεγάλης εθνικής επιλογής» χαρακτήρισε τη συζήτηση για το λεγόμενο ευρωσύνταγμα η εισηγήτρια της ΝΔ, Ε. Παπαδημητρίου.

Στην ομιλία της ισχυρίστηκε ότι με το υπό έγκριση «ευρωσύνταγμα» απλουστεύεται η λειτουργία των οργάνων της ΕΕ, ενισχύεται ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου, των εθνικών Κοινοβουλίων αλλά και του ίδιου του πολίτη της ΕΕ.

Κατά την Ε. Παπαδημητρίου η αρνητική ψήφος στο «ευρωσύνταγμα» είναι «ακατανόητη» αφού θα θεωρηθεί ως εγκατάλειψη «μιας κρίσιμης και ιστορικής πρόκλησης για την Ελλάδα και την Ευρώπη της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας».

Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στην ομιλία του υπερασπίστηκε το «ευρωσύνταγμα» λέγοντας ότι αυτό «στηρίζεται και αναδεικνύει τις πάγιες αρχές και αξίες για τις οποίες αγωνίστηκαν οι λαοί της Ευρώπης στη νεότερη εποχή». Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι το «ευρωσύνταγμα» αποτελεί ένα αξιακό πλέγμα «οικείο στους αγώνες και στις αξίες του ελληνικού λαού» και είπε ότι οι στόχοι του «πείθουν για ένα όραμα κοινωνίας με κοινωνικές και ανθρώπινες ευαισθησίες». Ο Κ. Σημίτης αναφέρθηκε έμμεσα και στο θέμα του «βασικού μετόχου» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι θέτει σε δοκιμασία τις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ αφού ακολουθεί σε σημαντικά θέματα θέσεις που είναι «ασύμβατες με το κοινοτικό δίκαιο».

Κατά την εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Α. Διαμαντοπούλου, η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί ένα μοντέλο απάντησης στην «παγκοσμιοποίηση» με δημοκρατικό τρόπο.

Υπέρ του δημοψηφίσματος για την έγκριση του «ευρωσυντάγματος» τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, λέγοντας ότι με τη θέσπισή του απολυτοποιούνται και μονιμοποιούνται οι σημερινοί συσχετισμοί δύναμης. Δημιουργώντας ψευδαισθήσεις ότι είναι δυνατή η θεσμοθέτηση ενός διαφορετικού και καλύτερου «ευρωσυντάγματος» είπε ότι το «όχι» του ΣΥΝ στο σημερινό «ευρωσύνταγμα» «είναι η στρατηγική της διαφορετικής Ευρώπης, με τους αναγκαίους πολιτικούς αναπροσανατολισμούς και θεσμικούς μετασχηματισμούς». Μάλιστα, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «το "όχι" σημαίνει μια νέα ευκαιρία για την Ευρώπη, να δοθεί νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό όραμα».

Αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση

Το κλίμα αποπροσανατολισμού που συχνά ακολουθούν στη Βουλή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είχε και χτες το βράδυ την τιμητική του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το «ευρωσύνταγμα». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του κόμματός του λέγοντας ότι «παραδώσαμε μια ισχυρή Ελλάδα» η οποία έφτασε με τη σημερινή κυβέρνηση να είναι το «μαύρο πρόβατο της Ευρώπης». Απαντώντας ο Π. Παυλόπουλος είπε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν καταστήσει την Ελλάδα «ουραγό της ΕΕ» με διάφορες αλχημείες και με «δημιουργική λογιστική».

Τη δικομματική κοροϊδία κατήγγειλε σε παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, καταγγέλλοντας ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμπίπτουν στα μεγάλα και σοβαρά θέματα και γι' αυτό επιλέγουν τους διαξιφισμούς στα δευτερεύοντα. Κάλεσε τα δύο κόμματα έξω από τις φραστικές αντιπαραθέσεις να πουν στο λαό γιατί από κοινού συμφωνούν με το «ευρωσύνταγμα» και προτείνουν την κύρωσή του και κατέληξε: «Γιατί δε μιλάτε για την ουσία του ευρωσυντάγματος, για την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου που από κοινού προωθείτε»;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ