ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--
Δεν είναι μόνον η «ανεπαρκής» συνεργασία του Βελιγραδίου με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία που θα καθορίσει την πορεία της Σερβίας - Μαυροβουνίου στην ΕΕ. Ούτε μόνον η επικείμενη συζήτηση στον ΟΗΕ για τη βάση πάνω στην οποία θα πρέπει να καθοριστεί το στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου. Ο Χαβιέ Σολάνα, με την ιδιότητα του εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, ήταν χτες στο Βελιγράδι και για να «σώσει» και το χαλαρό κρατικό υβρίδιο της Ενωσης Σερβίας -Μαυροβουνίου που ο ίδιος έκτισε, πριν λίγα χρόνια, προς αντικατάσταση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας...
Ο ίδιος φάνηκε αισιόδοξος πως η Ενωση δε θα διαλυθεί πρόωρα (πριν τουλάχιστον το καθοριστικό δημοψήφισμα του 2006...). Οπως είπε, οι ενδιαφερόμενες πλευρές είναι κοντά σε ένα «σημαντικό βήμα» για την επίλυση της προσχηματικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί με την (απ' τις αρχές του χρόνου) λήξη της θητείας των βουλευτών της Ενωσης λόγω των κωλυμάτων που προβάλλει η ηγεσία του Μαυροβουνίου σε μία (έως τώρα ανεπιτυχή) προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης του μικρότερου μέλους της Ενωσης.
Τελικώς, η συμφωνία «κλείστηκε» χτες βράδυ. Σύμφωνα με τον Σολάνα, θα παραταθεί η θητεία των σημερινών βουλευτών του κοινοβουλίου της Ενωσης μέχρις ότου κάθε Δημοκρατία πραγματοποιήσει εκλογές για την ανανέωση των μελών του κοινοβουλίου της. Οι βουλευτές της νέας βουλής της Ενωσης θα αναδειχτούν απ' τις παραπάνω εκλογές. «Αυτό θα επιλύσει πολλές δυσκολίες, προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία που θα φέρει πιο κοντά την Ενωση Σερβίας -Μαυροβουνίου στην ΕΕ», κατέληξε ο ίδιος...
Ωστόσο, οι ασφυκτικές πιέσεις του Σολάνα σε μία σειρά νευραλγικών ζητημάτων δεν είναι ο μόνος πονοκέφαλος του Σέρβου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα...
Χτες, το (συμπολιτευόμενο έως πρότινος...) «Δημοκρατικό Κόμμα» ανακοίνωσε πως θα υποστηρίξει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσαν προχτές οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος. Οχι για τον ίδιο λόγο με την παράταξη του Βόισλαβ Σέσελι (δηλαδή για την πρόσφατη απαγωγή και παράδοση του στρατηγού Σρέτεν Λούκιτς στις αρχές του ΔΠΔ), αλλά επειδή η κυβέρνηση Κοστούνιτσα «καθυστερεί πολύ σε πολιτικές που θα φέρουν τη Σερβία σε ΕΕ και ΝΑΤΟ»... Αυτή η εξέλιξη, (άγνωστο ακόμη πότε ακριβώς θα τεθεί προς ψήφιση στη σερβική βουλή) θα μπορούσε πρακτικά να σημάνει την κατάρρευση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων γενικών εκλογών... Πράγμα, διόλου απίθανο, αφού η κυβέρνηση καταρρέει εάν η πρόταση μομφής ψηφιστεί από 126 βουλευτές σε σύνολο 250. (Ας σημειωθεί πως το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα έχει 82 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας 20 και το Δημοκρατικό Κόμμα 37 ).
ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Σε 18 πιστεύεται ότι ανέρχεται ο τελικός απολογισμός των νεκρών από την πτώση ελικοπτέρου «Σινούκ» στη Γάζνι του Αφγανιστάν. Ο αμερικανικός στρατός επιβεβαιώνει το θάνατο 13 στρατιωτικών και 3 πολιτών.
ΓΚΡΟΖΝΙ.-- Τρεις ένοπλοι της αποσχιστικής παράταξης στην Τσετσενία σκοτώθηκαν σε μάχη με αστυνομικούς την Τετάρτη, μετέδωσε χτες το «Ιντερφάξ».
ΜΠΑΝΓΚΟΚ. Ενας άνδρας και η σύζυγός του «δολοφόνησαν τα τρία τους παιδιά και αυτοκτόνησαν», πιθανώς «λόγω οικονομικών προβλημάτων» στην Ταϊλάνδη, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της «Μπανγκόκ Ποστ».
ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Αρχισαν χτες τα δρομολόγια της «λεωφορειογραμμής» που συνδέει Πακιστάν και Ινδία, παρά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν εναντίον οχήματος με χειροβομβίδες και πυροβόλα όπλα, μετέδωσαν τοπικά και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Στην αναχώρηση του πρώτου λεωφορείου - σε μια ένδειξη της σημασίας που δίνει το Νέο Δελχί στην πρωτοβουλία - παρέστη ο Ινδός πρωθυπουργός, Μανμοχάν Σινγκχ.
ΠΕΣΑΒΑΡ.-- Οι σοροί ενός προτεστάντη ιερέα και του οδηγού του που είχαν απαχθεί βρέθηκαν πεταμένες σε δρόμο του Πακιστάν, ακρωτηριασμένες και γεμάτες σφαίρες, ανακοίνωσε η αστυνομία.
ΤΑΛΙΝ.-- Τρία «κεντρώα» κόμματα στη Λετονία, το συντηρητικό Κόμμα της Μεταρρύθμισης, το Κόμμα της Λαϊκής Ενωσης και το Κεντρώο Κόμμα, ανακοίνωσαν χτες ότι βρίσκονται κοντά στη σύμπηξη συμμαχίας για το σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Αντρους Ανσίπ.
ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Δύο Σουδανοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν χτες στο Νταρφούρ στη «διάρκεια επίθεσης ανταρτών», σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο. Το ίδιο 24ωρο, το «Umma», το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο Χαρτούμ, κατήγγειλε την κυβέρνηση πως απαγόρευσε τις πολιτικές δραστηριότητες της παράταξης μετά από έφοδο αστυνομικών στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην πόλη Ομντουρμάν που είχε ως άμεσο αποτέλεσμα τις συλλήψεις δεκάδων στελεχών.
ΣΕΟΥΛ.-- Ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στη Ν. Κορέα Κρίστοφερ Χιλ, επανέλαβε τις κατηγορίες του έναντι της ΛΔ Κορέας πως «πώλησε πυρηνικά υλικά στη Λιβύη», ισχυριζόμενος πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες «διαθέτουν αποδείξεις».
ΜΑΝΙΛΑ.--
Την τακτική της άγριας καταστολής επέλεξε η αστυνομία των Φιλιππίνων έναντι των εκατοντάδων διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τις πολιτικές δολοφονίες και τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης Γκλόρια Αρόγιο, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι, διαδηλωτές, δημοσιογράφοι και αστυνομικοί να τραυματιστούν, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο και το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Η διαδήλωση έγινε έξω από καθολική εκκλησία, και ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ένας ιερέας.
Σύμφωνα με δηλώσεις του γερουσιαστή Τεοντόρο Καζίνο, οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν τη διαδήλωση, καθώς οι οργανωτές δεν είχαν εξασφαλίσει άδεια από τις αρχές. «Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν ρόπαλα για να διαλύσουν τη διαδήλωση. Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν αντέχει οποιαδήποτε μορφή κριτικής ή διαφωνίας», είπε. Η διαδήλωση έγινε ώστε να προσελκυστεί η προσοχή 1.500 βουλευτών από 110 χώρες που μετείχαν σε διεθνή διάσκεψη στη Μανίλα.
ΜΠΙΣΚΕΚ.--
Με την τηλεοπτική μετάδοση σε εθνικό δίκτυο του βιντεοσκοπημένου στη Μόσχα μηνύματος με το οποίο ο Ασκάρ Ακάεφ ανακοινώνει την παραίτησή του, το οποίο παρακολούθησε και η νέα Βουλή, επισημοποιήθηκε η ανατροπή καθεστώτος με τη λεγόμενη επανάσταση της τουλίπας. Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Ακάεφ τόνισε στο μήνυμά του ότι αποχώρησε από την Κιργιζία «για να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος» την 24η Μαρτίου: «... απέτρεψα τον εμφύλιο, δε λέρωσα τα χέρια μου με αίμα συμπατριωτών μου και δεν επέτρεψα το διχασμό της χώρας», ανέφερε.
Η ρωσική πλευρά στο μεταξύ επανέλαβε, διά των πλέον επισήμων χειλιών - του Προέδρου Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου στο Σότσι - ότι είναι έτοιμη να παράσχει κάθε «βοήθεια» που χρειάζεται για την «νόμιμη μεταφορά εξουσίας» στην Κιργιζία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κρατικού δικτύου RTR. «Ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα η Κιργιζία θα νομιμοποιήσει τα όργανα της εξουσίας και της κυβέρνησης», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Βρισκόμαστε σε επαφή με την κυβέρνηση της Κιργιζίας και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε βοήθεια για τη σταθεροποίηση της κατάστασης».
ΡΩΜΗ - ΠΡΑΓΑ.--
«Ναι» από τη Ρώμη στη Συνταγματική Συνθήκη και προς δημοψήφισμα η Τσεχία μέσα στον Ιούνη.
Με ψήφους 217 υπέρ και μόλις έξι κατά, η Γερουσία επικύρωσε τη Συνταγματική Συνθήκη. Το Γενάρη είχε εγκριθεί από το ιταλικό Κοινοβούλιο.
Το «ευρωσύνταγμα» πρέπει να επικυρωθεί και από τα 25 κράτη - μέλη της ΕΕ, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ. Τα βλέμματα όλων στρέφονται τώρα στο κρίσιμο δημοψήφισμα της 29ης Μαΐου στη Γαλλία και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές είναι, καθώς οι υπέρμαχοι του «όχι» εμφανίζονται να κερδίζουν συνεχώς έδαφος.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρέμβει ο πολιτικός κόσμος της Γαλλίας, προκειμένου να αποφευχθούν τα... χειρότερα. Ο Πρόεδρος Σιράκ τόνισε μάλιστα ότι το Παρίσι θα περιθωριοποιηθεί, εάν δεν επικυρώσει τη Συνθήκη.
Στο μεταξύ, ως ένα «επαναστατικό έγγραφο που θα αλλάξει τη ζωή όλων» αποτελεί για τον Πρόεδρο της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους η Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ και ζητά να τεθεί στην κρίση του λαού, αρνούμενος παράλληλα κατηγορίες ότι εγκαινιάζει εκστρατεία κατά του Συντάγματος...
Ο Τσέχος πρωθυπουργός Στάνισλαβ Γκρος ζήτησε τη διενέργεια δημοψηφίσματος επί του «ευρωσυντάγματος» τον Ιούνη του 2006, ταυτόχρονα με την προσφυγή των πολιτών στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές.