ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Καμιά ανοχή σε εκβιασμούς και εξαγορά συνειδήσεων»

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αχτίδα ΑΕΙ-ΤΕΙ-Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, με αφορμή την εξωφρενική έκδοση «πιστοποιητικών κατάρτισης» από τη ΔΑΠ!

Η αφίσα για το «συνέδριο» και τα «πιστοποιητικά»
Η αφίσα για το «συνέδριο» και τα «πιστοποιητικά»
Νέες σοβαρές καταγγελίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την πρακτική της παράταξης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Η κυβερνητική παράταξη φαίνεται ότι έχει αναλάβει εργολαβικά και σε συνεργασία με διοικήσεις ιδρυμάτων την προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, νομιμοποιώντας την υποβάθμιση των πτυχίων και τον κατακερματισμό της γνώσης.

Συγκεκριμένα, μετά την καταγγελία από το Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθήνας, όπου η ΔΑΠ διοργάνωσε «φοιτητικό συνέδριο» κι έδινε στους φοιτητές που το παρακολούθησαν «βεβαιώσεις» υπογεγραμμένες από τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθήνας, Μιχαήλ Δερμιτζάκη, αποκαλύφθηκε ότι την ίδια τακτική ακολούθησε και στο ΤΕΙ Αθήνας. Εκεί διοργάνωσε, στις αρχές του μήνα, ημερίδα για τη «νεανική επιχειρηματικότητα» και για να προσελκύσει σπουδαστές υποσχόταν ότι «θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης». Ομως, οι βεβαιώσεις που δόθηκαν μετά την παραταξιακή εκδήλωση της ΔΑΠ σε όσους σπουδαστές επέλεξαν να την παρακολουθήσουν έφεραν το επίσημο λογότυπο του ΤΕΙ ΑΘήνας, τη σφραγίδα και την υπογραφή του προέδρου του ΤΕΙ, Γεωργίου Καλκάνη!

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια εξωφρενική «συνεργασία» των ιδρυμάτων με ένα μηχανισμό, αυτόν της ΔΑΠ, για την προώθηση των αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αφού βεβαιώσεις και πιστοποιητικά τέτοιου είδους παρέχονται στους φοιτητές ως ικανά για να τα «αξιοποιήσουν» μεθαύριο, μαζί με το πτυχίο τους και άλλους απίθανους τέτοιους «τίτλους σπουδών», ως προσόντα και «δεξιότητες» στην αναζήτηση εργασίας!

Ετσι όπως πάνε, σε λίγο θα δίνουν και πιστωτικές μονάδες στις εκδηλώσεις της ΔΑΠ, ισοβαρείς με τις πιστωτικές μονάδες που θα μαζεύουν οι φοιτητές από τα μαθήματα..!

Γίνεται καθαρό ότι η ΔΑΠ όχι μόνο νομιμοποιεί την υποβάθμιση του πτυχίου και τη σταδιακή αντικατάστασή του από πιστοποιητικά σκόρπιων γνώσεων και δεξιοτήτων, αλλά έχει στήσει και μια φάμπρικα παροχής τέτοιων ψευτοπιστοποιητικών, με σκοπό την εξαγορά φοιτητικών συνειδήσεων, τον εκβιασμό και την εξαγορά ψήφων για τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές.

Αλλωστε, τα κρούσματα διαφθοράς, ρουσφετιών κι εκβιασμών των φοιτητών από τις παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ έχουν πληθύνει επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα σε όλα τα ιδρύματα της χώρας.

Αμεση αντίδραση σε όλα αυτά είχε η Αχτίδα ΑΕΙ-ΤΕΙ-Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, η οποία με ανακοίνωσή της καταγγέλλει τα νοσηρά αυτά φαινόμενα και καλεί την ακαδημαϊκή κοινότητα να τα καταδικάσει και να απομονώσει τις πολιτικές δυνάμεις που τα δημιουργούν.

«Οσο εντείνεται η επίθεση της κυβερνητικής πολιτικής στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα των φοιτητών, στον ακαδημαϊκό και παιδαγωγικό ρόλο του εκπαιδευτικού προσωπικού και όσο, ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι κινητοποιήσεις ενάντια σε αυτή την πολιτική και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση ενός μαχητικού μετώπου αντίστασης και διεκδίκησης στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, τόσο πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα εκβιασμών, ρουσφετιού, εξαγοράς συνειδήσεων των φοιτητών αλλά και όλων των εργαζομένων στα ιδρύματα», τονίζει η Αχτίδα της ΚΟΑ, και προσθέτει:

«Αυτά τα φαινόμενα αποκτούν τεράστιες διαστάσεις όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών, με πρωταγωνιστές μηχανισμούς στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής, που συγκροτούν οι πολιτικοί εκφραστές των επιλογών της ΕΕ, του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο φοιτητικό κίνημα, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, με τη συμμετοχή ή την ανοχή μερίδας καθηγητών, εργαζομένων αλλά και διοικήσεων στα ιδρύματα».

Στην ανακοίνωσή της η Αχτίδα καταγγέλλει πέρα από την προκλητική εκμετάλλευση της εργασιακής αβεβαιότητας των φοιτητών, με τα ψευτοπιστοποιητικά παρακολούθησης ημερίδων της ΔΑΠ, και μια σειρά άλλων τέτοιων κρουσμάτων εξαγοράς συνειδήσεων. Συγκεκριμένα:

  • «Την παράνομη πρόσβαση μελών της ΠΑΣΠ στη γραμματεία τμήματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στα αρχεία με προσωπικά στοιχεία των φοιτητών για εκλογικούς εκβιασμούς. Τα αντίστοιχα φαινόμενα σε τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας, όπου στελέχη της ΔΑΠ χρησιμοποιούσαν τους καταλόγους για να πραγματοποιήσουν τις εγγραφές για το νέο εξάμηνο
  • Την επιχείρηση νόθευσης των φοιτητικών εκλογών στη Νομική Αθήνας, όπου στελέχη της ΔΑΠ είχαν στην κατοχή τους περίπου 250 φοιτητικά τρίπτυχα για να τα "χρησιμοποιήσουν" στις ερχόμενες εκλογές
  • Το όργιο πιέσεων προς τους φοιτητές σε Πάντειο, Πανεπιστήμιο Πειραιά, ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, από εκπροσώπους της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ αλλά και στρατευμένους στο σύστημα καθηγητές, για να εκβιάσουν την ψήφο προς τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού ή να αποτρέψουν την ψήφο προς την Πανσπουδαστική ΚΣ
  • Τα δεκάδες περιστατικά ρουσφετιού, με υποσχέσεις για πέρασμα μαθημάτων (από ΠΑΣΠ σε Πληροφορική ΤΕΙ Αθήνας, από ΔΑΠ σε Δομικών Εργων ΤΕΙ Πειραιά), με παροχή θεμάτων εξεταστικής, σημειώσεων και βιβλίων για να αποσπάσουν την ψήφο των φοιτητών».

«Τέτοια φαινόμενα - τονίζει στην ανακοίνωσή της η Αχτίδα της ΚΟΑ - δείχνουν ότι οι δυνάμεις της υποταγής και της στήριξης των αντιδραστικών επιλογών της ΕΕ φοβούνται την αγανάκτηση των φοιτητών για τα οξυμένα προβλήματα, φοβούνται την αναγέννηση του φοιτητικού κινήματος σε αγωνιστική - ασυμβίβαστη λογική. Ταυτόχρονα, "επενδύουν" για να υποτάξουν τη συνείδηση της νεολαίας, επιδιώκοντας να παράγεται από πανεπιστήμια και ΤΕΙ εκτός από ευέλικτο και μισομορφωμένο, μαζί και συμβιβασμένο αυριανό εργατικό δυναμικό, για να εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη συνέχιση των πολιτικών τους και τη διαιώνιση του εκμεταλλευτικού συστήματος που υπηρετούν».

Η Αχτίδα ΑΕΙ-ΤΕΙ-Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ καλεί όλους τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, «να καταδικάσουν τέτοιες αντιδημοκρατικές πρακτικές και να απομονώσουν τις πολιτικές δυνάμεις που τις χρησιμοποιούν για να στηρίξουν τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές τους. Να εντείνουν την πάλη τους για την Παιδεία και την κοινωνία των σύγχρονων αναγκών, για την κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης, για δημόσια και δωρεάν ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία της επιστήμης και της λαϊκής ευημερίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ