ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ

Η γενίκευση της φοροεπιδρομής στα λαϊκά στρώματα, με αύξηση των έμμεσων φόρων αυτή τη φορά, ήταν το νέο πακέτο οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση. Η αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, η αύξηση στους ειδικούς φόρους στα τσιγάρα και τα ποτά, που αποτελούν και την ουσία των κυβερνητικών αποφάσεων, είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε νέα υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και συνταξιούχων, αφού θα συνοδευτούν με νέο κύκλο ακρίβειας. Μια ακρίβεια το πράσινο φως της οποίας δίνει η κυβέρνηση με την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι οι ανατιμήσεις που θα γίνουν αυτή τη φορά θα αφορούν το σύνολο των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών της αγοράς.

***

Οι αποφάσεις για την αύξηση των έμμεσων φόρων, αποτελούν προφανώς το αποτέλεσμα συμφωνιών της κυβέρνησης με την ΕΕ στα πλαίσια της σύνταξης του Επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας το οποίο επίσης έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Ανάπτυξης.

***

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Αλογοσκούφης ήταν χτες ιδιαίτερα κυνικός. Στην ουσία αποκάλυψε ότι οι νέες επιβαρύνσεις που καλείται να φορτωθεί ο λαός με την αύξηση της έμμεσης φορολογίας είναι η άλλη όψη του νομίσματος του φορολογικού νόμου με τον οποίο η κυβέρνηση προσέφερε απλόχερα φοροαπαλλαγές, φοροεκπτώσεις και κατάργηση άμεσων φόρων για το μεγάλο κεφάλαιο. Ετσι, με το νόμο μειώθηκαν τα κονδύλια της άμεσης φορολογίας και άρα των κρατικών εσόδων συνολικά, ενώ τα σχετικά κονδύλια επιδιώκεται να εξασφαλιστούν από την αύξηση της έμμεσης φορολογίας και της περικοπής των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα.

***

Είναι φανερό - και δεν το έκρυψε ούτε ο υπουργός - ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες θα ακολουθηθούν και από άλλα που επίσης θα αφορούν τη φορολογία και θα συνδέονται με τους φόρους στα ακίνητα, και με την ειδική φορολογία στα καύσιμα, ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθούν μια σειρά νομοσχέδια που θα αποβλέπουν στην προώθηση γενικότερων - και αντιδραστικότερων - διαρθρωτικών αλλαγών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Μέτρα στο βωμό της ανταγωνιστικότητας

Απροκάλυπτος ο υπουργός Οικονομίας εξηγεί πως το σύνολο των κυβερνητικών μέτρων αποβλέπουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων

Οι εργαζόμενοι δεν αποτελούν «κόστος». Παράγουν όλο τον πλούτο και τους ανήκει. Και επειδή κάποιοι τους τον κλέβουν συστηματικά, αυτοί αγωνίζονται...
Οι εργαζόμενοι δεν αποτελούν «κόστος». Παράγουν όλο τον πλούτο και τους ανήκει. Και επειδή κάποιοι τους τον κλέβουν συστηματικά, αυτοί αγωνίζονται...
Μετά από κυοφορία μηνών, η οποία συνδέθηκε με τη λεγόμενη δημοσιονομική απογραφή, η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στις ταξικές της δεσμεύσεις, και με στόχο - υποτίθεται - την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών, εξήγγειλε νέα μέτρα σκληρής λιτότητας με αυξήσεις των έμμεσων φόρων και σφαγιασμό των κοινωνικών δαπανών. Αυτή, όμως, είναι μια πρώτη ανάγνωση των μέτρων. Με αρκετή σαφήνεια ο υπουργός Οικονομίας στις δηλώσεις του εξήγησε ότι τα μέτρα αυτά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο περιβάλλον «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», οι οποίες αποβλέπουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ώστε ο ελληνικός καπιταλισμός να γίνει το κέντρο και να ηγεμονεύσει στις αναπτυσσόμενες νέες αγορές των Βαλκανίων και της Τουρκίας, οι οποίες προσφέρουν μεγάλες αναπτυξιακές ευκαιρίες για τη χώρα... Ο Γ. Αλογοσκούφης ζήτησε, για την επιτυχία των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων, να υπάρξει ένα πλαίσιο συνεννόησης των κοινωνικών εταίρων, της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων... Οσο για τα λαϊκά στρώματα, θα πρέπει να βάλουν τα κεφάλια μέσα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση «στα δύο αυτά δύσκολα χρόνια βάζει στέρεες βάσεις για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και ειδικά των οικονομικά ασθενέστερων»! Φως στο αντιλαϊκό τούνελ - κατά τον υπουργό - θα φανεί από το 2007...

Τα μέτρα

Στον τομέα των εσόδων, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, αυξάνονται από μεθαύριο, 1η του Απρίλη, οι συντελεστές ΦΠΑ (από 4% στο 4,5%, από 8% στο 9% και από 18% στο 19%). Αυξάνεται, επίσης, η φορολογία των αλκοολούχων ποτών κατά 20%, καθώς και η φορολογία των φθηνών πακέτων στα τσιγάρα. Στόχος των μέτρων η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από 10,1 δισ. ευρώ σήμερα στα 5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2006!

Παράλληλα, όμως, με τα άγριου φοροεισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα, ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε μια δεύτερη δέσμη μέτρων, που στόχο έχουν την ενίσχυση των προνομίων του μεγάλου κεφαλαίου. Στα πλαίσια «της δημιουργίας ενός κλίματος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα» ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε:

  • Την παρουσίαση την ερχόμενη βδομάδα σχεδίου νόμου «περί συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα», με το οποίο ξεπουλιέται στις επιχειρήσεις η δημόσια υποδομή της χώρας
  • Την προώθηση νέας γενιάς αποκρατικοποιήσεων
  • Την «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου (Ολυμπιακά ακίνητα, τουριστικά ακίνητα, ακίνητα λιμένων Πειραιά - Θεσσαλονίκης, κλπ.) μέσω συμπράξεων με ιδιώτες! Το νομοσχέδιο για τα Ολυμπιακά ακίνητα είναι έτοιμο και θα ανακοινωθεί εντός των ημερών
  • Την αποσαφήνιση των ορίων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία των ΔΕΚΟ που θα προωθηθεί με σχέδια νόμου έως τον Οκτώβρη. Ηδη ο υπουργός Οικονομίας έχει εξαγγείλει ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να καταργήσει τη μονιμότητα των νεοπροσλαμβανόμενων στις ΔΕΚΟ
  • Την απλοποίηση της νομοθεσίας για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και την αποσαφήνιση των περιβαλλοντικών όρων για νέες επενδύσεις
  • Τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας...

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση της ΝΔ δημιουργεί το νέο βασίλειο της ασύδοτης δράσης του κεφαλαίου, μέσα σε ένα περιβάλλον κόλασης για τα λαϊκά στρώματα, το οποίο δε θα σέβεται ούτε το σοβαρά τραυματισμένο περιβάλλον. Φαίνεται ότι οι όποιοι περιβαλλοντικοί περιορισμοί θεωρούνται σήμερα σοβαρός φραγμός στη λειτουργία του κεφαλαίου.

Μόνο για εργαζόμενους

Τα μέτρα με τα οποία επιδιώκεται η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2006 έχουν αποκλειστικούς αποδέκτες τα λαϊκά στρώματα, κυρίως θα πλήξουν τα πιο φτωχά από αυτά. Αντίθετα, δε θίγονται στο παραμικρό οι επιχειρήσεις. Προκλητικός ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, ανέφερε επί λέξει: «Αναφορικά με τον τομέα των εσόδων ξεκαθαρίζουμε ότι δε θα προσφύγουμε σε αυξήσεις στο φόρο εισοδήματος. Ούτε υπάρχουν αυξήσεις στους φόρους που επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα και λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Αντίθετα, με τη φορολογική μεταρρύθμιση μειώσαμε την άμεση φορολογία»!

Παρά τα σαρωτικά αντιλαϊκά μέτρα, ο υπουργός Οικονομίας, εμπαίζοντας προφανώς τα θύματα των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης, συνέχισε να μιλά «για πολιτική ήπιας προσαρμογής», ενώ χαρακτήρισε τη μείωση του ελλείμματος «εθνική πρόκληση που πρέπει να κερδίσουμε»! Οσο για τις κοινωνικές δαπάνες, οι οποίες κυριολεκτικά σφαγιάζονται, η κυβέρνηση δικαιολογεί τη σφαγή στο όνομα του περιορισμού της σπατάλης... Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε ότι η μείωση των δαπανών δε θα αγγίξει τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, οι οποίες θα αυξηθούν από 18,7% του ΑΕΠ το 2004 στο 20,3% του ΑΕΠ το 2006. Προφανώς ο υπουργός εξαπατά τους εργαζόμενους δεδομένου ότι το σύνολο των πρωτογενών δαπανών το 2004 ανέρχονται στο 21,4% του ΑΕΠ!

Κατά τ' άλλα, οι δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα θυσιάζονται στον Μολώχ της ανταγωνιστικότητας... Σύμφωνα με τις υπουργικές δηλώσεις, «οι πρωτογενείς δαπάνες της γενικής κυβέρνησης, πλην των κοινωνικών μεταβιβάσεων, μειώνονται από 26,1% του ΑΕΠ το 2004, στο 24% του ΑΕΠ το 2005 και στο 23,2% το 2006. Ο περιορισμός αυτός ισοδυναμεί με 3,7 δισ. ευρώ κατά το 2005 και 1,4 δισ. ευρώ επιπλέον το 2006». Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Οικονομίας, οι επιχορηγήσεις προς τους συγκοινωνιακούς φορείς θα περικοπούν κατά 200 εκατ. ευρώ τη διετία 2005-2006, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες το 2005 θα μειωθούν απόλυτα κατά 16,2%! Για να μειώσει την κατακραυγή από τα σκληρά μέτρα λιτότητας, ο Γ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι τους επόμενους τρεις μήνες θα καταγραφούν οι ειδικές παροχές των αξιωματούχων του ευρύτερου δημόσιου τομέα με στόχο τον σημαντικό περιορισμό τους... Προφανώς «οι αξιωματούχοι του δημοσίου» χρησιμοποιούνται σαν το μαύρο πρόβατο, ώστε να γίνουν ευκολοχώνευτα τα νέα μέτρα.

ΠΑΜΕ
Γαλάζια λιτότητα μετά την πράσινη

Βαθιά αντιλαϊκή επίθεση χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές εξαγγελίες το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και καλεί τους εργαζόμενους έμπρακτα να αντισταθούν και να απαιτήσουν τα αιτήματα που προβάλλει το ταξικό κίνημα. Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Οι κυβερνητικές εξαγγελίες συνιστούν βαθιά αντιλαϊκή επίθεση με στόχο τα λαϊκά εισοδήματα, και τη συσσώρευση ακόμα μεγαλύτερων κερδών στα μονοπώλια. Η γαλάζια λιτότητα μετά την πολύχρονη αντίστοιχη πράσινη λιτότητα, δυσκολεύει την επιβίωση και χειροτερεύει τις συνθήκες ζωής για τις εργατικές οικογένειες. Καλούμε την εργατική τάξη, έμπρακτα να αντισταθεί στη νέα φοροεπέλαση και να απαιτήσει εδώ και τώρα την ικανοποίηση των αιτημάτων που προβάλλει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα».

Να μην περάσει η νέα φοροεπιδρομή

Τη νέα φοροεπιδρομή της κυβέρνησης στο λαϊκό εισόδημα καταγγέλλει το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος. Στην ανακοίνωση, σημειώνεται:

«Τα νέα κυβερνητικά μέτρα αποτελούν νέα φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα. Πρέπει να συναντήσουν τη λαϊκή κατακραυγή και την οργανωμένη μαζική αγωνιστική δράση.

Είναι ψεύτικοι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης, ότι οι δημοσιονομικές προσαρμογές της δε θίγουν τους εργαζόμενους, το λεγόμενο "κοινωνικό κράτος". Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: Θίγουν το εργατικό και λαϊκό εισόδημα, γιατί στηρίζουν την αύξηση των δημοσίων εσόδων στην αύξηση της φορολογίας της λαϊκής κατανάλωσης. Η πλουτοκρατία, για χάρη της οποίας δημιουργήθηκαν τα ελλείμματα, είχε την ευνοϊκή μείωση των συντελεστών της φορολόγησής της με τους σχετικούς νόμους που ψήφισε η ΝΔ. Οι νέες μεταρρυθμίσεις που εξάγγειλε η κυβέρνηση αφορούν επίσης σε νέες παροχές στο κεφάλαιο. Παράλληλα, η εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας προχωρεί περισσότερο, μετά και την Εαρινή Σύνοδο της ΕΕ.

Τα μέτρα δεν είναι "έκτακτα", αλλά από καιρό προγραμματισμένα και ενταγμένα στη συνολική επιθετική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ στο εισόδημα και τα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας.

Κοροϊδία αποτελούν και τα επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αποδίδει τα αντιλαϊκά μέτρα στην απογραφή της οικονομίας. Το ΠΑΣΟΚ δεν τολμά να θίξει την ταξική πολιτική της ΝΔ επί της ουσίας, για τον απλούστατο λόγο ότι η ΝΔ συνεχίζει τη δική του πολιτική.

Καμιά ανοχή στην ανέχεια της λαϊκής οικογένειας, καμιά αύξηση των έμμεσων φορών.

Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Οχι μείωση, όπως γίνεται με τον "αναπτυξιακό νόμο", αλλά αύξηση της φορολογίας των κερδών του κεφαλαίου.

Οχι στην ανταγωνιστικότητα των κερδών, ναι στα σύγχρονα λαϊκά δικαιώματα. 1.200 ΕΥΡΩ κατώτερος μισθός. Κατώτερη σύνταξη 960 ΕΥΡΩ και 400 για τους αγρότες. Αφορολόγητο όριο στα 15.000 ΕΥΡΩ, προσαυξημένο κατά 5.000 για κάθε παιδί.

Συσπείρωση και κοινή δράση με προοπτική, της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς και των αυτοαπασχολούμενων - ΕΒΕ. Οι εργαζόμενοι δεν αποτελούν "κόστος". Παράγουν όλο τον πλούτο και τους ανήκει».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
«Περήφανος» για την ταξική πολιτική!

Περήφανη για την εξόφθαλμα ταξική και αντιλαϊκή πολιτική της εμφανίζεται η κυβέρνηση, επιχειρώντας, ταυτόχρονα, να πείσει ότι είναι καλύτερος διαχειριστής του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου.

Η προπαγανδιστική επιχείρηση, που συνοδεύει τα χτεσινά μέτρα, στηρίζεται ως συνήθως σε τερατώδη ψέματα και αποσκοπεί αφ' ενός να τα εμφανίσει ως «αναπόφευκτα» και αφ' ετέρου ότι «τελικά» θα ωφελήσουν τους οικονομικά ασθενέστερους! Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμενε ότι τα νέα μέτρα «είναι η συνέχιση της ήπιας προσαρμογής για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση της ΝΔ», ισχυριζόμενος ότι οι δεσμεύσεις που είχαν δοθεί προεκλογικά «κυρίως στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις» ισχύουν στο ακέραιο. Παραδέχθηκε όμως ότι «χρειάζεται, όπως έχει ήδη δηλώσει ο πρωθυπουργός, μια περίοδος διετίας», προκειμένου «να προσαρμοστούμε κι εμείς στα ευρωπαϊκά δεδομένα», δηλαδή να μειωθεί το έλλειμμα στο 3%.

Στην ερώτηση του «Ρ» πως η κυβέρνηση «τα παίρνει» από τους «οικονομικά ασθενέστερους» και «τα δίνει» στο κεφάλαιο - χαρακτηριστικό παράδειγμα ο φορολογικός και ο «αναπτυξιακός» νόμος - ο Θ. Ρουσόπουλος απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Είμαστε περήφανοι που προχωρήσαμε σ' αυτή τη φοροαπαλλαγή»(!), εννοώντας τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις κατά 10 μονάδες, γιατί, όπως ισχυρίστηκε, «αυτό είναι ένα μέτρο αναπτυξιακό, που βοηθά και τους ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και τους εργαζόμενους»(!).

Την υπεράσπιση των μέτρων, που ενέκρινε ομόφωνα η Κυβερνητική Επιτροπή, ανέλαβαν με δηλώσεις τους όλοι οι υπουργοί. Ετσι, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, δήλωσε ότι χθες «αποφασίστηκαν ορισμένα μέτρα, τα οποία είναι αναγκαία, πρώτον, για να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα που έχουμε και, δεύτερον, για την εφαρμογή του Προϋπολογισμού», ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας υποστήριξε ότι πρόκειται για «αναπόφευκτα μέτρα», που «ελήφθησαν την ώρα που έπρεπε να ληφθούν».

ΔΗΚΚΙ
Ρίχνουν τα βάρη στο λαό

«Η επιβολή νέων φόρων εντείνει την εισοδηματική ανισότητα», τονίζει με ανακοίνωσή του το ΔΗΚΚΙ και σημειώνει ότι «αύξηση του ΦΠΑ κατά μια ποσοστιαία μονάδα θα πλήξει τη λαϊκή κατανάλωση, θα χειροτερεύει την ήδη ασθενική εισοδηματική θέση των λαϊκών στρωμάτων και θα αυξήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό», την ίδια στιγμή που «τα πλούσια εισοδήματα παραμένουν ανέπαφα».

Η κυβέρνηση «της ΝΔ συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ στην οικονομία προωθεί τα ίδια αδιέξοδα και ρίχνει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες του ελληνικού λαού», υπογραμμίζει το ΔΗΚΚΙ.

Η φοροαφαίμαξη

Πρόσθετοι φόροι πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως φορτώνονται στα λαϊκά στρώματα της χώρας, μόνο από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες (αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, επιβολή ελάχιστου φόρου στα τσιγάρα και αύξηση στους ειδικούς φόρους των αλκοολούχων ποτών).

Συγκεκριμένα, τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε χτες ο Γ. Αλογοσκούφης (με τροπολογία που κατατέθηκε χτες το βράδυ στη Βουλή θα εφαρμοστούν από την 1η Απρίλη του 2005), είναι τα παρακάτω:

ΦΠΑ

Αυξάνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα οι συντελεστές ΦΠΑ (σε εμπορεύματα και υπηρεσίες) και διαμορφώνονται ως εξής:

  • σε 19% (από 18%) ο υψηλός
  • σε σε 9% (από 8%) ο μέσος
  • σε 4,5% (από 4%) ο «χαμηλός» (ισχύει για βιβλία, εφημερίδες και θέατρα)
  • Αμετάβλητοι παραμένουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν για τις περιοχές για τα νησιά του Αιγαίου.
Φόροι στα φτηνά τσιγάρα

Ακριβαίνουν τα «φτηνά τσιγάρα»:

  • Καθιερώνεται κατώτατος ειδικός φόρος 1,009 ευρώ στο πακέτο των 20 τσιγάρων (αφορά τις λεγόμενες φτηνές φίρμες).

Πρακτικά και με βάση τα σημερινά δεδομένα η κατώτατη τιμή στο πακέτο σχεδόν διπλασιάζεται και διαμορφώνεται στα 1,40 ευρώ (από 80 λεπτά σήμερα).

Φόρος στα αλκοολούχα ποτά

Αυξάνεται ο ειδικός φόρος στα «σκληρά ποτά» κατά 20%. Η σημερινή επιβάρυνση για αλκοολούχα ποτά 40% Vol φτάνει στα 3,12 ευρώ. Ο πρόσθετος φόρος φτάνει σε περίπου 60 λεπτά στη φιάλη.

Συγκεκριμένα ο ειδικός φόρος κατανάλωσης:

  • Στην αιθυλική αλκοόλη φτάνει στα 1.090 ευρώ (από 908 ευρώ) ανά εκατόλιτρο.
  • Στο τσίπουρο και στην τσικουδιά στα 545 ευρώ (από 454).

Το μέτρο εφαρμόζεται μόνο στα εμφιαλωμένα ποτά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ