ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Λεφτά για σχολική στέγη με ανταποδοτικά τέλη!

Προκλητικές δηλώσεις του Νομάρχη Ηρακλείου Δ. Σαρρή

Στον Ηρακλειώτικο λαό, απειλεί να φορτώσει ο νομάρχης Ηρακλείου Δημήτρης Σαρρής (στηριγμένος από το ΠΑΣΟΚ), τα βάρη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης με την επιβολή νέων ανταποδοτικών τελών και άλλης φορολογίας. Επικαλούμενος το γεγονός, ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έχει δώσει τα χρήματα, που οφείλει, επιλέγει τη λύση χαρατσιού στους δημότες. Με αυτή την εξέλιξη αποδεικνύεται ότι η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πριν, σημαίνει νέα βάρη για τους εργαζόμενους. Επιβεβαιώνει ότι η λεγόμενη μεταφορά της Παιδείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαίνει όπως έγκαιρα είχε επισημάνει το ΚΚΕ νέα αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων.

Την παραπάνω προκλητική πρόταση διατύπωσε ο νομάρχης σε συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα «Νέα Κρήτη» στις 21/3, όπου δηλώνει, μάλιστα, ότι «έχει ετοιμάσει και τη σχετική εισήγηση προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο».

Συγκεκριμένα, ο Δ. Σαρρής λέει: «Μετά από ένα μήνα περίπου θα ζητήσουμε τη συνδρομή των Ηρακλειωτών για να τελειώσουμε τη σχολική στέγη» αναφερόμενος στην επιβολή ανταποδοτικών τελών για αυτό το σκοπό. Μάλιστα ισχυρίζεται ότι «αυτά τα τέλη έχουν επιβληθεί στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στην Πάτρα και αλλού» και συνεχίζει: «Αν το εμπάργκο που μας έχουν επιβάλλει συνεχιστεί, έχουμε εναλλακτικές λύσεις. Οπως την επιβολή αυτών των τελών σε συνδυασμό με τα άλλα έσοδα που έχουμε, π.χ. τα τέλη μεταβίβασης αυτοκινήτων. Από τον Ιούλιο θα αναλάβει το κράτος τα προνοιακά επιδόματα που σήμερα πληρώνουμε εμείς. Επίσης - πρόσθεσε - υπάρχει προοπτική να εισπράττουμε το 15% των τελών κυκλοφορίας και το 2% των εισπράξεων ΦΠΑ, διαφορετικά θα καταφύγουμε ακόμα και σε δανεισμό».

Μιλώντας σχετικά στο «Ρ» ο Κώστας Ξυλούρης, πρόεδρος της «Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου» και εκλεγμένος αντιπρόσωπος της Ενωσης γονέων και κηδεμόνων Δήμου Ηρακλείου, θα επισημάνει, χαρακτηριστικά:

«Ο νομάρχης Ηρακλείου αντί να διεκδικήσει από την κεντρική εξουσία τα χρήματα του ελληνικού λαού για να φτιάξει σχολεία, διαλέγει το δρόμο της επιπλέον φορολογίας των εργαζομένων. Εμείς λέμε πως η Παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και γι' αυτό το λόγο είμαστε ριζικά αντίθετοι σε αυτή τη λογική και τακτική. Καλούμε τον Ηρακλειώτικο λαό να μην επιτρέψει κάτι τέτοιο, λοιπόν. Και με αγωνιστικές πρωτοβουλίες να πει φτάνει πια! Να διεκδικήσει από την κυβέρνηση τα χρήματα για την Παιδεία, αντί τα τα δίνουν μποναμά στο μεγάλο κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι, οι γονείς, μαθητές και νεολαία, ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους και ας καταδικάσουν αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές και πρακτικές που υπηρετούν οι εντολοδόχοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΒΕΡΟΙΑΣ
Αλλο ένα τμήμα «στον αέρα»

Περιοδεία του Γ.Χουρμουζιάδη και κλιμακίου της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ

Χωρίς χρήματα και με το «πατριωτικό φιλότιμο» του διδακτικού προσωπικού της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ξεκίνησε τη λειτουργία του, για πρώτη χρονιά, το Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ στη Βέροια, «Μηχανολόγων Χωροταξίας και Ανάπτυξης». Το ξεκίνημα του τμήματος αυτού θα μπορούσε να καταγραφεί στην ιστορία ως δείγμα της εφαρμοζόμενης αντιεκπαιδευτικής ευρωενωσιακής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Το εν λόγω Τμήμα μπήκε στο μηχανογραφικό δελτίο πριν ακόμα ιδρυθεί και, αφού ιδρύθηκε νομικά, έμεινε χωρίς χρηματοδότηση από τα ΕΠΕΑΕΚ (όπου είναι ενταγμένο) τουλάχιστον για το πρώτο χειμερινό εξάμηνο. Στεγάζεται στο παλιό στρατόπεδο της Βέροιας, όπου γίνονται προσπάθειες να μετατραπεί σε εκπαιδευτικό περιβάλλον. Ξεκίνησε το πρώτο εξάμηνο του πρώτου έτους με απλήρωτο διοικητικό προσωπικό, με καθηγητές που πρόσφεραν «εθελοντικά» εργασία από ακαδημαϊκό ενδιαφέρον, χωρίς εξοπλισμένα εργαστήρια, βιβλιοθήκη, εστιατόριο, εστίες. Στο μηχανογραφικό δελτίο καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2004 επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά ιδρύθηκε από τη ΝΔ τον Ιούνη του 2004.

Τα παραπάνω διαπιστώθηκαν σε περιοδεία που πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ με την Γραμματέα της ΝΕ Γ. Σοφρόνωφ και τον Γ. Ορφανίδη, δημοτικό σύμβουλο της ΔΑΣ του δήμου Βέροιας. Για τα προβλήματα της σχολής θα γίνει ερώτηση στη Βουλή.

Το κλιμάκιο συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Τμήματος Ν. Ροδολάκη και αμέσως μετά με τους φοιτητές. Κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο, ο Ν. Ροδολάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα η χρηματοδότηση από τα ΕΠΕΑΕΚ, με την οποία θα γίνει επάνδρωση και σε διδακτικό προσωπικό. Το διοικητικό προσωπικό της Γραμματείας είναι απλήρωτο εδώ και 3 μήνες ενώ οι φοιτητές αναγκάζονται να μεταφέρονται κάθε Παρασκευή στο Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη, για να κάνουν μάθημα σε εργαστήρια με Η/Υ που είναι απαραίτητο. Σημείωσε ακόμα πως σε αυτή τη φάση που οι φοιτητές είναι λίγοι (60 στο Α εξάμηνο), και με την προϋπόθεση ότι θα φτιαχτούν κάποιες βασικές υποδομές, δε θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα για τα αμέσως επόμενα χρόνια. Το πρόβλημα θα αρχίσει να υφίσταται όταν δε θα καλύπτονται οι νέες ανάγκες που προκύπτουν.

Ακολούθησε συνάντηση με τους φοιτητές, όπου ο Γ. Χουρμουζιάδης προέτρεψε τους νέους φοιτητές να ενταχθούν ολόπλευρα στη ζωή του Πανεπιστημίου και αγωνιστικά να διεκδικήσουν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους. Ο Γ. Λιτροκάπης, φοιτητής από την τριμελή Επιτροπή, που συγκροτήθηκε πρόσφατα και πρωτοστατεί στη δημιουργία Συλλόγου σε δήλωσή του στο «Ρ» σημείωσε ότι μερικά από τα προβλήματα των φοιτητών είναι ότι η Σχολή είναι 7 χιλιόμετρα έξω από την πόλη και υπάρχουν μόνο δυο δρομολόγια τη μέρα, ένα το πρωί και ένα αργά το απόγευμα, ενώ το κόστος του εισιτηρίου είναι 50 λεπτά. Δεν υπάρχουν φοιτητικές εστίες, λέσχη, εργαστήρια.

ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση με ειδικότερες αναφορές στις επιπτώσεις των εξελίξεων στα ΤΕΙ, έγινε προχτές σε αμφιθέατρο του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με μαζική συμμετοχή σπουδαστών και καθηγητών του ΤΕΙ, και κεντρικούς ομιλητές το βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδη και τον αντιπρόεδρο του ΤΕΙ Β. Καρακολτζίδη. Μεταξύ των διδασκόντων του ΤΕΙ που παραβρέθηκαν ήταν ο Ν. Τσιτζής, γενικός γραμματέας του ΤΕΙ, ο Ν. Φολίνας, αναπληρωτής καθηγητής, η πρόεδρος του συλλόγου Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού, η γενική γραμματέας του Συλλόγου Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού Α. Αργυρού και ο Φ. Δαμιανίδης από το Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό.

Το περιεχόμενο της συζήτησης αφορούσε στις πολιτικές που οδήγησαν στην απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και στη δημιουργία πρόσφορου εδάφους για τις διάφορες μορφές ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης. Διάχυτη ήταν η αγανάκτηση για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Εντονη ήταν η ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί η οικονομική κατάσταση των Ιδρυμάτων αφού ήδη κουβεντιάζεται δημόσια το ενδεχόμενο να πληρώνουν οι σπουδαστές δίδακτρα προκειμένου να επιβιώσουν τα Ιδρύματα. Εγιναν διαπιστώσεις για τους ταξικούς φραγμούς που μπαίνουν στην εκπαίδευση. Επισημάνθηκαν τα εργασιακά προβλήματα των εργαζομένων στα ΤΕΙ.

Τη συζήτηση άνοιξε ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ ο οποίος αναφέρθηκε στην υποβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά και στη συνολική υποβάθμιση των δυο πρώτων βαθμίδων της Εκπαίδευσης με αποτέλεσμα και το χαμηλό επίπεδο των νεοεισαχθέντων στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ακόμα, αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και την κατ' ευφημισμό «ανωτατοποίηση» των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Ενώ έθεσε έναν προβληματισμό σε σχέση με την «προσαρμογή» της ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης στις επιταγές της Μπολόνιας και των μετέπειτα συνθηκών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αντίστασης στον αντιεκπαιδευτικό και αντιλαϊκό τους χαρακτήρα.

Το λόγο πήρε ο βουλευτής του ΚΚΕ και με αφορμή τα σημεία της τοποθέτησης του Β. Καρακολτζίδη, τόνισε μεταξύ άλλων, σε σχέση με τις εξελίξεις, ότι η εκπαίδευση στα πλαίσια της ΕΕ είναι προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση των αναγκών της αγοράς ενώ φαίνεται ότι προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στα ίδια προβλήματα, όπως αυτά έχουν αναπτυχθεί και έχουν φτάσει στο κορυφαίο τους σημείο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Κλείνοντας ανέπτυξε την πρόταση του ΚΚΕ για Δημόσια και Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σύσκεψη για την απελπιστική κατάσταση της σχολικής στέγης

Την επίλυση του οξυμένου προβλήματος της σχολικής στέγης φέρνει στο προσκήνιο η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας και καλεί τις εκπαιδευτικές και μαθητικές ενώσεις, καθώς και σωματεία και συλλόγους εργαζομένων, σε σύσκεψη την Τετάρτη 30 Μάρτη στις 6:30 μμ, στη Χαλκοκονδύλη 37, στον 5ο όροφο.

«Η κατάσταση της σχολικής στέγης στην Αθήνα είναι απελπιστική» υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, ενώ τονίζει ότι οι προσπάθειες που γίνονται σε διάφορες περιοχές συχνά οδηγούν σε επιμέρους λύσεις αλλά δε λύνουν συνολικά το πρόβλημα. Οπως σημειώνεται στο κάλεσμα, «το 26% των σχολείων της Αθήνας εξακολουθούν να βασανίζονται με διπλοβάρδιες και τριπλοβάρδιες» ενώ πολλά από εκείνα που «λειτούργησαν πρωινά το κατάφεραν με αυθαίρετες και συχνά επικίνδυνες παρεμβάσεις στα κτίρια».

Για το λόγο αυτό, η Ομοσπονδία καλεί στη σύσκεψη για να οργανωθούν κινητοποιήσεις και να σχεδιαστεί η κοινή δράση προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα. Συγκεκριμένα, να διεκδικήσουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών απόκτησης των 83 οικοπέδων του Δήμου της Αθήνας που προορίζονται για την ανέγερση σχολείων, να υπερδιπλασιαστεί η επιχορήγηση για επισκευές και συντηρήσεις. Να αποτραπεί κάθε ιδέα ιδιωτικοποίησης της σχολικής στέγης, μέσω της συζητούμενης «αυτοχρηματοδοτούμενης» ανέγερσης σχολείων ή μέσω των λεγόμενων «ανοιχτών» σχολείων στα ιδιωτικά συμφέροντα. Επιπλέον, να διεκδικήσουν δημόσια και δωρεάν Παιδεία, μέσα από το ενιαίο 12χρονο σχολείο για όλα τα παιδιά και αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.

Εκδήλωση της ΚΝΕ

Εκδήλωση με θέμα την πρόταση του ΚΚΕ για «Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση» πραγματοποιεί η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, σήμερα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η εκδήλωση γίνεται στη 1 το μεσημέρι στην αίθουσα τελετών του ιδρύματος (κτίριο πρυτανείας) και θα μιλήσει ο Νίκος Καλούτσης, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ