Τις θέσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών που ελέγχουν το λιανεμπόριο, ξεκαθάρισε χτες ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΕ, βάζοντας τα πράγματα - και όσους συμμάχησαν με τους ιδιοκτήτες Σούπερ Μάρκετ - στη θέση τους!
Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν πως οι ιδιοκτήτες των Σούπερ Μάρκετ διαφωνούν με την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, και άρα με τα σχέδια της κυβέρνησης. Τη διευκρίνιση αυτή, έσπευσε να κάνει χτες ο ίδιος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας Π. Παντελιάδης, ο οποίος, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του Τύπου που φέρουν τον ΣΕΣΜΕ να είναι κατά της απελευθέρωσης του ωραρίου, ξεκαθάρισε πως «η θέση ότι ο ΣΕΣΜΕ είναι κατά δεν είναι σωστή».
Βάζοντας έτσι τα πράγματα στη θέση τους, ο Π. Παντελιάδης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου είπε ότι ο ΣΕΣΜΕ είναι «κατηγορηματικά» αντίθετος στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, με εξαίρεση τα καταστήματα που πωλούν τουριστικά είδη σε όλη τη χώρα. Οσο για τη διεύρυνση του ωραρίου κατά μία ώρα τις καθημερινές και κατά δύο ώρες το Σάββατο με δυνατότητα διεύρυνσης από τους νομάρχες, οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ διατύπωσαν τη θέση τους ως εξής: «Η μία ώρα καθημερινά επιπλέον δε νομίζουμε ότι θα προσθέσει τζίρο, απλώς θα οδηγήσει τους ίδιους καταναλωτές να ξεκινούν από το σπίτι τους αργότερα για ψώνια ειδικότερα το καλοκαίρι. Εν πάση περιπτώσει, αν κάποιος μας έπειθε με στοιχεία ότι η ώρα αυτή θα βγάλει το λιανεμπόριο από τη δυσπραγία, ευχαρίστως να το συζητήσουμε».
Σε σχετική, διευκρινιστική ερώτηση, ο Π. Παντελιάδης εξήγησε πως αυτό που επιδιώκουν άμεσα οι ιδιοκτήτες Σούπερ Μάρκετ είναι να μην έχουν οι νομάρχες τη δυνατότητα να επιβάλλουν διακεκομμένο ή μικρότερο ωράριο από τις 9.00 μ.μ. το καλοκαίρι, 8.00 μ.μ. το χειμώνα και 6.00 μ.μ. το Σάββατο. Εάν, όμως, είπαν, ο νόμος που θα ψηφιστεί προβλέπει τη δυνατότητα των νομαρχών να αποφασίζουν παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου δεν έχουν αντίρρηση. Αν και, συμπλήρωσε ο Π. Παντελιάδης με προφανή στόχο να «θολώσει τα νερά», «η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων που μας αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δε δημιούργησε συνθήκες για την ανάπτυξη σε υγιή βάση του εμπορίου».
Στην πραγματικότητα, οι «διευκρινίσεις» των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ, σχετικά με την άποψή τους γύρω από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για το ωράριο δεν είναι παρά λογικό επακόλουθο. Οι μεγαλολιανέμποροι και μεγαλοεργοδότες δε θα μπορούσαν παρά να εμφανιστούν τελικά ως υποστηρικτές της άποψης της κυβέρνησης. Δε θα μπορούσαν, παρά να αποδείξουν, για άλλη μια φορά, ότι με την κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, αντιθέτως, ότι έχουν κάθε λόγο να έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και συναίνεσης με σχέδια και πολιτικές που αποσκοπούν στην ενίσχυση της «απελευθέρωσης» της αγοράς και άρα βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα της μεγέθυνσης των κερδών τους. Πολύ περισσότερο, όταν, όπως οι ίδιοι οι εκπρόσωποί τους είπαν χτες, εφόσον «πειστούν» ότι η απελευθέρωση του ωραρίου θα αυξήσει τους τζίρους των σούπερ μάρκετ και δε θα συνοδευτεί με αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεών τους.
Μια ακόμα πτυχή των χτεσινών ανακοινώσεων των ιδιοκτητών αλυσίδων σούπερ μάρκετ είναι αυτή που συνδέεται με το... μέτωπο που επιχείρησαν να συστήσουν μαζί τους οι ηγεσίες της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της ΓΣΕΕ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ). Πριν, δηλαδή, περάσει μια βδομάδα από την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι των παραπάνω συνδικαλιστικών οργανώσεων με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ οι τελευταίοι έσπευσαν να αποσαφηνίσουν τα όρια του... φυσικού τους χώρου. Εδωσαν στις ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ, της ΓΣΕΕ και της ΟΙΥΕ μια αποστομωτική απάντηση για το κατά πόσο θα ήταν ποτέ δυνατό να κάνουν μέτωπο ενάντια σε πολιτικές που πλήττουν αποφασιστικά τα εργασιακά τους δικαιώματα με τους ίδιους τους εργοδότες και ταξικούς τους αντιπάλους. Εκείνους, ακριβώς, που χτες τους ξεκαθάρισαν ότι σε κάθε περίπτωση «το μάρμαρο» των ανατροπών στο ωράριο θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και όχι τα κέρδη των επιχειρήσεων.
Ιδιαίτερα μαζικές ήταν οι χτεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις των ΕΒΕ στη Λέσβο και τη Χίο ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, επιβεβαιώνοντας στην πράξη και τις αγωνιστικές διαθέσεις των μικρών ΕΒΕ και την άποψή τους για τις μεθοδεύσεις κυβέρνησης και πολυκαταστημάτων. Και στα δυο νησιά τα καταστήματα έκλεισαν, ενώ στις συγκεντρώσεις κυριάρχησε το αίτημα για μείωση του υφιστάμενου ωραρίου μέχρι τις 48 ώρες το ανώτερο.
Στη Λέσβο η κινητοποίηση διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία ΕΒΕ και τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης, στο Επιμελητήριο του νησιού. Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ν. Μπουλμπούλης χαρακτήρισε στην ομιλία του προσχηματικό το διάλογο που επικαλείται η κυβέρνηση, με στόχο να εγκλωβίσει το συνδικαλιστικό κίνημα. Πρόσθεσε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δυνατότητες και την προοπτική των μικρών επιχειρήσεων και τόνισε ότι είναι αναγκαίος ο κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους.
Στη Χίο η συγκέντρωση από την Ομοσπονδία ΕΒΕ του νησιού έγινε στην Απλωταριά και είχε επίσης μαζικότητα. Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Γ. Γιωργούλης μίλησε για τις συνέπειες του ωραρίου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση στους μικρούς ΕΒΕ και την ανάγκη μείωσής του και κατοχύρωσης της αργίας της Κυριακής.
Επιδείνωση εμφανίζει το φετινό Γενάρη τόσο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, όσο και το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, συγκριτικά με το Γενάρη του 2004.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εκτινάχτηκε στα 1.606 εκατ. ευρώ από 1.298 εκατ. ευρώ το Γενάρη του 2004. Η επιβάρυνση αυτή οφείλεται στο ότι οι αυξημένες εισπράξεις από τις μεταφορές της υπερπόντιας ναυτιλίας υπεραντισταθμίστηκαν από τη μεγάλη αύξηση των πληρωμών προς τα ταμεία της ΕΕ, τα οποία παρακολουθούνται από το ισοζύγιο μεταβιβάσεων. Οι σχετικές πληρωμές αυξήθηκαν από 313 εκατ. ευρώ το Γενάρη του 2004, σε 547 εκατ. ευρώ το Γενάρη του 2005.
Αρνητική είναι η εικόνα και στο εμπορικό ισοζύγιο, το έλλειμμα του οποίου αυξήθηκε από 1.906 εκατ. ευρώ το Γενάρη του 2004 σε 2.198 εκατ. ευρώ το Γενάρη του 2005. Το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η υποχώρηση των εξαγωγών, οι οποίες το προηγούμενο διάστημα εμφάνιζαν αυξητικές τάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι εξαγωγές εμπορευμάτων και υπηρεσιών υποχώρησαν το μήνα Γενάρη στα 919 εκατ. ευρώ από 967 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο μήνα του 2004, όταν οι εισαγωγές αυξήθηκαν από 2.873 εκατ. ευρώ σε 3.117 εκατ. ευρώ.
Τα άλλα ισοζύγια εμφάνισαν την ακόλουθη εικόνα: