ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Οι υψηλοί τόνοι για την οικονομία και το «βασικό μέτοχο» δεν μπόρεσαν χτες να «κρύψουν» τη σύμπνοια πολιτικών επιλογών στο χώρο της Υγείας ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το θέμα, ενώ το ΚΚΕ τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ ενώ δημόσιου, δωρεάν και καθολικού συστήματος Υγείας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, άσκησε κριτική για κακοδιαχείριση και έλλειψη διαφάνειας στις νοσοκομειακές προμήθειες επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, υποσχόμενος τομές στη λειτουργία των νοσοκομειακών ιδρυμάτων. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Παπανδρέου, ανταπέδωσε με κατηγορίες περί κομματικοποίησης του χώρου της Υγείας και απραξία.

Εθνικό Σύστημα Υγείας σημαίνει «Δωρεάν σύστημα Υγείας που δεν κοστίζει στον ασφαλισμένο, αλλά γενικότερα στον εργαζόμενο και στον άνθρωπο, ανεξάρτητα από ηλικία», δήλωσε κατηγορηματικά χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας ότι σημαίνει επίσης «καθολικό σύστημα Υγείας» όπου «δεν εξαιρείται κανείς, ανεξάρτητα αν εργάζεται ή όχι, αν έχει ασφαλιστικό βιβλιάριο ή όχι, ανεξάρτητα αν ζει στην πόλη ή στην ύπαιθρο, ανεξάρτητα αν είναι Ελληνας πολίτης», ζητώντας να είναι προσιτά σε όλους τα επιστημονικά επιτεύγματα στο χώρο της Υγείας. Παράλληλα τόνισε ότι η ΝΔ αδυνατεί να κάνει ουσιαστική κριτική στο ΠΑΣΟΚ, αφού διατηρεί την ίδια γραμμή πλεύσης. Υπέρ της άμεσης εφαρμογής κοινοτικών οδηγιών για το χρόνο εργασίας των γιατρών τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος. Παρέμβαση έκανε και ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης.

Να σημειώσουμε ότι τη χτεσινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση προκάλεσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιηθεί συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών και για το θέμα της ανεργίας.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αποκλειστικά ενιαίο δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους

Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Eurokinissi

H σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί και δε θέλει να κάνει επί της ουσίας κριτική στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε στην ομιλία της η Αλ. Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας πως απόδειξη γι' αυτό είναι το ότι διατήρησε το θεσμικό πλαίσιο και όλη τη γενική γραμμή πλεύσης της πολιτικής Υγείας που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί το τι σημαίνει δημόσιο σύστημα Υγείας και τόνισε:

«Δημόσιο σύστημα υγείας σημαίνει καταρχήν δωρεάν σύστημα Υγείας, που δεν κοστίζει, όχι μόνο στον ασφαλισμένο, αλλά γενικότερα στον εργαζόμενο και στον άνθρωπο, ανεξάρτητα από ηλικία.

Σημαίνει επίσης καθολικό σύστημα Υγείας, από το οποίο δε θα εξαιρείται κανένας, ανεξάρτητα από το εάν εργάζεται ή όχι, αν έχει ασφαλιστικό βιβλιάριο ή όχι, ανεξάρτητα αν ζει στην πόλη ή την ύπαιθρο, ανεξάρτητα αν είναι Ελληνας πολίτης.

Σημαίνει σύγχρονο σύστημα που συνεπάγεται ότι όλα τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνικής στον τομέα της Υγείας είναι προσιτά σε όλους.

Δημόσιο σύστημα Υγείας, λοιπόν, σημαίνει δωρεάν και σύγχρονο σύστημα και ότι οι υπηρεσίες που απολαμβάνεις δεν πρέπει να καθορίζονται από το τι εισόδημα έχεις στην τσέπη σου».

«Τέτοιο σύστημα, παρατήρησε η Αλ. Παπαρήγα δεν είχαμε ούτε στα χρόνια του λεγόμενου επαναστατικού Εθνικού Συστήματος Υγείας του ΠΑΣΟΚ, αν και εκείνα τα χρόνια υπήρχαν ορισμένες κατακτήσεις σαν αποτέλεσμα μακροχρόνιων αγώνων και σαν αποτέλεσμα μιας διαφορετικής κατάστασης συσχετισμού δύναμης και διεθνών συγκυριών».


Eurokinissi

«Εμείς, συνέχισε, κρίνουμε και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από τις προγραμματικές τους θέσεις και σ' αυτές της σημερινής κυβέρνησης διαβάζουμε: "Οι οικονομικές αρχές λειτουργίας του συστήματος Υγείας πρέπει να είναι οι αρχές της ελεύθερης οικονομίας. Δεν είναι δυνατό να ανήκουν αποκλειστικά στο κράτος, ούτε η πρωτοβάθμια ούτε η νοσοκομειακή περίθαλψη". Αυτή η τοποθέτηση, δεν έχει καμία σχέση με το δημόσιο, δωρεάν, ισότιμο, καθολικό σύστημα Υγείας» και επικαλέστηκε δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού, σύμφωνα με τις οποίες τα ασφαλιστικά ταμεία δε θα πρέπει να αναπτύσσουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας, αλλά να αγοράζουν από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Αναμφισβήτητα, εκτίμησε η Αλ. Παπαρήγα, η ΝΔ πρόσθεσε κάτι στο ιδιωτικοποιούμενο σύστημα του ΠΑΣΟΚ, το έκανε πιο ευέλικτο, πιο συντονισμένο, πιο πρακτικό και πιο αποτελεσματικό στο άνοιγμά του στον ιδιωτικό τομέα και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λειτουργία της πολυκλινικής του Ολυμπιακού χωριού ως ανώνυμης εταιρίας. Η ΝΔ, είπε, επιταχύνει καταστάσεις και μάλιστα περνάει τομείς στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που παλιότερα δεν περνούσαν, όπως για παράδειγμα η εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Και εμείς, είπε, κάνουμε κριτική στο σύστημα Υγείας του ΠΑΣΟΚ αλλά σε πολύ διαφορετικά σημεία από ό,τι κάνει η ΝΔ, αφού η σημερινή κυβέρνηση κάνει κριτική στις παρενέργειες, στις συνέπειες και όχι στην ουσία.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι το 60% των συνολικών πόρων που διατίθενται για την Υγεία απορροφώνται από τον ιδιωτικό τομέα και υπολογίζεται ότι κάθε νοικοκυριό πληρώνει 94 ευρώ το μήνα για δαπάνες Υγείας. Επί ΠΑΣΟΚ το 1997-98 «απογειώθηκαν» τα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων, με αυξήσεις από 29% έως 64%, ενώ ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας έχει γιγαντωθεί και έχει απίστευτα κέρδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 20 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο χώρο της Υγείας το 2002 είχαν κέρδη 71,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 78% των συνολικών κερδών του κλάδου. Το δε κόστος νοσηλείας και η διενέργεια εξετάσεων στις ιδιωτικές κλινικές μόνο της Αττικής φθάνουν στο ποσό των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Αλ. Παπαρήγα κατήγγειλε ότι τα κρεβάτια αποκατάστασης παραμένουν σταθερά στα 200 εδώ και δέκα χρόνια, την ίδια στιγμή που οι επιστημονικές οργανώσεις εκτιμούν ότι χρειάζονται 2.000 κρεβάτια αποκατάστασης, οργανωμένα σε αντίστοιχα κέντρα. Την ίδια στιγμή τα ιδρύματα χρονίων παθήσεων έχουν μετατραπεί σε αποθήκες αναπήρων και ασθενών, χωρίς κανένα επιστημονικό πρόγραμμα, ενώ το ΠΙΚΠΑ, ο εθνικός οργανισμός πρόνοιας, έχει ήδη διαλυθεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα η σημερινή κυβέρνηση διατήρησε την υποβάθμιση της νοσηλείας των μεταναστών, ενώ με πρόσχημα το ΑΣΕΠ δεν καλύπτει τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Σύμφωνα με υπολογισμούς υπάρχουν σήμερα 25.000 κενές θέσεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και διαφόρων άλλων ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Σε αυτούς τους υπολογισμούς δε λαμβάνονται υπόψη οι ελλείψεις στην προληπτική ιατρική, στην ιατρική εργασίας, την οδοντιατρική φροντίδα και περίθαλψη και οι ανάγκες που οπωσδήποτε προσθέτει η εξέλιξη της τεχνικής και της επιστήμης. Επίσης η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα των νέων γιατρών και το χρόνο αναμονής για ειδικότητα, που ξεκινάει από τα δύο χρόνια και φτάνει μέχρι τα οκτώ χρόνια. (Το 2004 στους καταλόγους του ΟΑΕΔ ήταν εγγεγραμμένοι 10.000 περίπου γιατροί, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί).

Οι θέσεις και οι προτάσεις μας

Στο σημείο αυτό, η Αλ. Παπαρήγα, αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΚΚΕ «για να καταδειχτεί γιατί είμαστε αντίθετοι με την κυβερνητική πολιτική και γιατί δεν έχουμε καμία διάθεση να υπερασπιστούμε την κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ».

«Εμείς, είπε, υποστηρίζουμε ένα ενιαίο δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, ίσο για όλους, ανεξάρτητα σε ποιον τομέα δουλεύουν, για όλο το λαό. Μιλάμε για αναπτυγμένο σε τρία επίπεδα σύστημα: πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο και εδώ ανήκει η επείγουσα ιατρική, η πρόληψη και περιλαμβάνεται και ο τομέας της δημόσιας Υγείας. Πρέπει να είναι εξειδικευμένο πληθυσμιακά, γεωγραφικά, επιδημιολογικά και να έχει όλα τα χαρακτηριστικά για τις γυναίκες, την τρίτη ηλικία, τα παιδιά κλπ.».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στάθηκε ιδιαίτερα σε ορισμένους τομείς της κοινωνικής προληπτικής ιατρικής και τόνισε ότι πέρα από τα Κέντρα Υγείας αστικού ή αγροτικού τύπου, πρέπει να έχουν σχέση και με την πρόληψη και την πρωτοβάθμια Υγεία, και στον τομέα αυτό υπάρχουν ζητήματα που έχουν σχέση με την υγιεινή και την εξυγίανση του περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα το υγιεινό πόσιμο νερό.

Τόνισε πως χρειάζεται:

-- Ελεγχος και πρόληψη της μόλυνσης και της ρύπανσης, ελέγχοντας όλους τους παράγοντες που επιδρούν.

-- Ελεγχος και πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων.

-- Υγιεινή τροφίμων.

-- Πρόληψη της χρήσης των ναρκωτικών, ιατρική κάλυψη των εξαρτημένων ατόμων και μέτρα μετά την αποτοξίνωση.

-- Πρόληψη στην κατάχρηση των αλκοολούχων ποτών και ιατρική κάλυψη αυτών που υποφέρουν από αλκοολισμό, σε συνδυασμό με μονάδες αποτοξίνωσης.

-- Πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

-- Ελεγχος και πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

-- Υγειονομική διαφώτιση του πληθυσμού.

-- Κεντρικά και περιφερειακά εργαστήρια δημόσιας Υγείας με κατάλληλη στελέχωση.

-- Το πρωτοβάθμιο κέντρο Υγείας πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειας, του παιδιού, της μητέρας και να είναι συνδεδεμένο με τους χώρους δουλιάς, τα σχολεία, τους αθλητικούς χώρους, τη γειτονιά.

Σε αυτό στο σύστημα πρέπει να εντάσσονται όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί.

«Εμείς, επισήμανε, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ύπαρξη δημόσιου, δωρεάν, ισότιμου, καθολικού συστήματος Υγείας, όταν συνυπάρχει η επιχειρηματική δράση. Θεωρούμε ότι οι ιδιωτικές μονάδες που πληρούν τις προϋποθέσεις πρέπει να ενταχθούν στο δημόσιο κρατικό κοινωνικό σύστημα Υγείας. Αρα λοιπόν απορρίπτουμε τη συνύπαρξή τους.

Ενα δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας, ισότιμο και καθολικό θα πρέπει να έχει σαν στόχο την κατάργηση κάθε εισφοράς των εργαζομένων και των οικογενειών τους στον κλάδο Υγείας».

Η Αλ. Παπαρήγα πρότεινε την πλήρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών στα νοσοκομεία με 24ωρη καθημερινή λειτουργία, την κατάργηση του εισιτηρίου στα εξωτερικά ιατρεία και της αθλιότητας, όπως τη χαρακτήρισε, της σύντομης εξέτασης στο ΙΚΑ. Πρέπει, είπε, να διατεθεί πλήρης εξοπλισμός σε αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους, να δημιουργηθούν μονάδες εντατικής θεραπείας εκεί που δεν υπάρχουν και να αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα δωρεάν σύστημα του ΕΚΑΒ. Αυτονόητο θεωρείται ότι πρέπει να υπάρξει κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και επαρκής στελέχωση σε αριθμό και ειδικότητες με κριτήριο την πλήρη κάλυψη των αναγκών, όπως αυτές καθορίζονται σήμερα.

Εμείς, είπε, υποστηρίζουμε ότι:

  • Πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους και τις βαθμίδες και να είναι αποκλειστικής και πλήρους απασχόλησης με ικανοποιητικές αμοιβές.
  • Με κρατική ευθύνη να εξασφαλίζεται η διάρκεια της επιμόρφωσης και επαγγελματικής εξέλιξης.
  • Να καταργηθεί κάθε μορφή ελαστικής απασχόλησης και να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά, με αντίστοιχη προσαρμογή στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
  • Η αναμονή στην ειδικότητα να θεωρείται συντάξιμος χρόνος και να καταβάλλεται το 80% του βασικού μισθού για τους ειδικευόμενους, όσο διαρκεί η αναμονή χωρίς δική τους ευθύνη.

Τέλος, η Αλ. Παπαρήγα, πρότεινε την ανάπτυξη κρατικής βιομηχανίας φαρμάκου, βιοτεχνολογίας και αναλώσιμου υλικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ