ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάρτη 2005
Σελ. /40
Ταραχή στο γκουβέρνο

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Δεν καθόσουνα σπιτάκι σου...

μόνο σηκώθηκες μες στη μαύρη νύχτα να πας να καταλάβεις το υπουργείο της ακρίβειας και των μεγαλομπακάληδων.

Γιατί; Για να έχει σκηνικό το ΚΚΕ στα πρωινάδικα! Να το 'κανες τουλάχιστον για να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ και η κοινωνική γαλήνη...

κι εσείς οι άλλοι, οι χιλιάδες, αντί να πάτε να χτυπήσετε κάρτα στο μαγαζί του αφεντικού, πήρατε χαράματα τους δρόμους με τις ντουντούκες να κρατήσετε την απεργία. Ακόμα χειρότερα: Δε σας είχαν πει ότι για φέτος ισχύει η δίχρονη σύμβαση πείνας για τους μισθούς που έχει υπογράψει η ΓΣΕΕ; Τι πα να πει ότι είχαν κηρύξει 24ωρη απεργία καμιά 15αριά Ομοσπονδίες, πάνω από 25 Εργατικά Κέντρα και εκατοντάδες σωματεία του ΠΑΜΕ; Είδατε πουθενά γραμμένο στην έγκυρη απογευματινή του συγκροτήματος ότι έχουν δικαίωμα να απεργήσουν 600.000 εργάτες, επειδή τους κάπνισε να είναι συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ και να διεκδικούν 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό;

Εχει δίκιο η αυτού ταπεινότης ο μετριόφρων, που σας χαρακτηρίζει μύωπες και αυτιστικούς! Τα πάνω - κάτω ήρθανε με την αντεπανάσταση κι εσείς εκεί να επιμένετε σε «στενωπούς ιδεολογικής ανεπάρκειας». Τι πρέπει, δηλαδή, να γίνει για να μάθετε ότι κάθε δική σας μαζική συγκέντρωση αφήνει γυμνούς στην πλατεία τους εργατοπατέρες; Κι ότι αυτό βλάπτει σοβαρά το ...ΣΕΒ!

Τόση ταραχή στο γκουβέρνο για μιαν απεργία!

Κάποτε ήταν τιμή για τον δημοσιογράφο - για κάποιους, όχι για όλους - να ξετρυπώνει μιαν είδηση, να έχει το κομμάτι του έντονη τη σφραγίδα της προσωπικής του ματιάς στο γεγονός. Κι ήταν για φτύσιμο κάτι τύποι που δουλεύανε με το καρμπόν (στα δημοσιογραφικά τραστ ένας απ' όλες τις εφημερίδες πήγαινε στο ρεπορτάζ και μετά μοίραζε με καρμπόν το θέμα στους υπόλοιπους κι έτσι την άλλη μέρα έβλεπες την είδηση γραμμένη παντού με τον ίδιο ακριβώς τρόπο). Οτι θα ερχόταν μέρα που θα κυριαρχούσε το καρμπόν και στο εργατικό ρεπορτάζ δεν το είχαμε φανταστεί, αν και υπήρχαν σημάδια. Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως είναι ισχυρά συγκολλητικό το μίσος ενάντια στα αγωνιζόμενα τμήματα της εργατικής τάξης, ανάμεσα σ' αυτούς που κατορθώνουν να είναι ταυτόχρονα γραφείο Τύπου στην ΑΔΕΔΥ, συντάκτες στην ΑΥΓΗ, υπάλληλοι σε Δήμο της Αττικής και «καρμπονάροι» της ομάδας που επαίρεται πως η σφραγίδα του «Φόρουμ» είναι το κίνημα.

Είναι κάτι φορές, που και το φτύσιμο πάει χαράμι...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΚΟΡΟΪΔΑ

ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΦΤΑΙΕΙ: «Η απεργία χτες είχε κόσμο (...) το κυριότερο, ο κόσμος αυτός είχε πάθος. Είχε κατέβει για να διαδηλώσει και να διεκδικήσει. Και το έκανε μ' έναν τρόπο που έπειθε ότι θα είναι και πάλι εκεί για να διαδηλώσει και να διεκδικήσει όταν ξανακληθεί. Οτι είχε λόγους να το κάνει είναι αναμφισβήτητο. Και όχι μόνο τους προφανείς όπως είναι η ανεργία, η ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί και οι ακόμα χαμηλότερες συντάξεις. Αλλωστε, μπορεί φέτος η κατάσταση να είναι ιδιαίτερα άσχημη, αλλά όχι δραματικά χειρότερη σε σχέση με πέρυσι. Εκείνο που είναι ασύγκριτα χειρότερο είναι άλλο: η αλλαγή του κλίματος, η αμφιβολία για το μέλλον, τα αδιέξοδα που καθημερινά πυκνώνουν, η αίσθηση ότι η χώρα είναι ουσιαστικά ακυβέρνητη (...) απέναντι σ' αυτήν την πραγματικότητα (...) όλες οι ζωντανές και δημιουργικές δυνάμεις της χώρας (...) ν' αγωνιστούν για να επαναφέρουν τη χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής γαλήνης» (από το κύριο άρθρο στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ: «Τριετία σκληρής προσαρμογής προοιωνίζεται το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2005 -2007, που θα υποβάλει η κυβέρνηση προς έγκριση στην Κομισιόν» (η είδηση στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σχέδιο 3ετούς λιτότητας στέλνουν στην Κομισιόν

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΒΑΣΙΚΩΣ εργολάβοι

ΤΟ ΒΗΜΑ: Δήλωση μετανοίας με υποσχέσεις στις Βρυξέλλες

ΤΑ ΝΕΑ: Ευρωκεραμίδες για την κυβέρνηση

Η ΝΙΚΗ: Ονομαστικοποίηση ευθυνών

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΠΑΡΑΙΝΕΣΗ» προς την Αγκυρα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «ΞΥΠΝΗΤΗΡΙ» ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Η ΧΩΡΑ: 53 περιοχές στο σχέδιο πόλης

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ για ημιυπαίθριους και βοηθητικούς χώρους

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΥΤΟΨΙΑ της εφορίας στα «ημιυπαίθρια»

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΓΙΝΑΜΕ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΓΙΩΡΓΑΚΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στη Βουλή πάλι το σκάνδαλο Χρηματιστηρίου

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ταρίφα 2.000 ευρώ το μήνα για απεξάρτηση

ΕΘΝΟΣ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

Η ΑΥΓΗ: Απεργιακό βάπτισμα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΑΜΕ εναντίον ΓΣΕΕ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επιτυχία σημείωσε η πανεργατική πανελλαδική απεργία

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η βλακεία παραμένει ανίκητη

«Σε επικοινωνιακά "τρυκ" καταφεύγει το ΚΚΕ για να αντιμετωπίσει την "κούραση" που δημιουργείται από την επανάληψη της απομονωτικής τακτικής του. Χτες το ΠΑΜΕ, με παναττική κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, συγκέντρωσε περίπου 6.000 άτομα στην πλατεία Κάνιγγος. Επέλεξε και πάλι να προχωρήσει σε "αγωνιστικά" χάπενινγκ κάνοντας συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εμπορίου, πρωί - πρωί για να προλάβουν τα "πρωινάδικα" στα κανάλια. Εξυπνη επικοινωνιακή τακτική, που δεν μπορεί όμως να κρύψει τα προβλήματα της απομόνωσης και του διχασμού στο κίνημα» (ο Ανδρέας Πετρόπουλος στην «ΑΥΓΗ»).

...και η υστερόβουλη εμπάθεια

«Δέκα νοματαίοι, δύο πορείες... Μυωπία και αυτισμός. Ηγεσίες -συνδικαλιστικές και πολιτικές - εγκλωβισμένες στις στενωπούς της ιδεολογικής ανεπάρκειας και αφοπλισμένες από τα γεγονότα που τις προσπερνούν (κεντρική η ευθύνη του ΚΚΕ. Επιμένει αλαζονικά να ηγεμονεύει, πασχίζοντας να ξεχωρίσει και όχι να πείσει)» (ο Γιάννης Τριάντης στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Καρμπόν

«Κινητοποιώντας το σύνολο του μηχανισμού του σε νεολαία, εργαζόμενους και συνταξιούχους, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΚΚΕ), συγκέντρωσε περί τους 6.000 διαδηλωτές στην πλατεία Κάνιγγος, κερδίζοντας για άλλη μία φορά τις εντυπώσεις (...) Είχαν καταλάβει το κτίριο του υπουργείου Εμπορίου, μετατρέποντας την πρόσοψή του σε σκηνικό για τη συγκέντρωση» (το «ρεπορτάζ» στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Αλλού γι' αλλού

«Σε τέσσερα μέτωπα επικεντρώνουν τώρα τη δράση τους τα συνδικάτα μετά την επιτυχία της χθεσινής 24ωρης απεργίας σε τράπεζες και ΔΕΚΟ και την τετράωρη στάση εργασίας από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ» (το «ρεπορτάζ» στα «ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ