Κατατέθηκε Ερώτηση στη Βουλή
Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στα ΕΛΠΕ η εφαρμογή της κοινοτικής πολιτικής της «απελευθέρωσης» και των ιδιωτικοποιήσεων φέρνουν στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, Γ. Πατσιλινάκος και Τ. Τσιόγκας. Οι βουλευτές του Κόμματος επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι η εφαρμογή του νέου οργανογράμματος προκαλεί πρόσθετα προβλήματα στα διυλιστήρια σε ό,τι αφορά την κάλυψη των απαραίτητων θέσεων εργασίας. Ρωτούν, μεταξύ άλλων, τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για το σταμάτημα της εφαρμογής του συγκεκριμένου οργανογράμματος στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει στην επιχείρηση ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΕΛΠΕ), εξαιτίας της κοινοτικής πολιτικής της "απελευθέρωσης" και των ιδιωτικοποιήσεων, που οδηγεί σε λειτουργία τα ΕΛΠΕ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και εντατικοποίηση της εργασίας. Αυτήν την πολιτική υπηρετεί και το νέο οργανόγραμμα.
Η εφαρμογή του νέου οργανογράμματος στην πράξη προκαλεί πρόσθετα προβλήματα στα Διυλιστήρια, δεδομένου ότι δεν προβλέπει την κάλυψη των πραγματικών αναγκών για θέσεις εργασίας, οδηγεί στο ενδεχόμενο νέας μείωσης του προσωπικού με απολύσεις, δεν προβλέπει την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας λόγω συνταξιοδότησης εργαζομένων και επιβάλλει την εντατικοποίηση της εργασίας στο υπάρχον προσωπικό μ' όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται, διευρύνοντας τις υπερωρίες.
Οι εργαζόμενοι στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου είναι ανάστατοι και προχωρούν σε κινητοποιήσεις, αντιδρώντας άμεσα σ' αυτές τις μεθοδεύσεις που θα έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την εργασία τους.
Η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση, που μέσω της διορισμένης από αυτή διοίκησης των Διυλιστηρίων προχωρεί σε μέτρα, τα οποία στόχο έχουν τη μεγιστοποίηση του κέρδους, την υπονόμευση των συμφερόντων και της ασφάλειας των εργαζομένων.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:
Διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στις εισαγωγές και τις εξαγωγές διαπιστώνουν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ), επιβεβαιώνοντας και με αυτό τον τρόπο τη διαρκή κατάρρευση των προσδοκιών από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ. Τα στοιχεία αναφέρονται στο διάστημα Γενάρη - Σεπτέμβρη του 2004, όπου σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2003 παρατηρήθηκε αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 2,6% και αύξηση των εισαγωγών κατά 11,3%. Μάλιστα το ποσοστό αύξησης των εξαγωγών περιορίζεται, μόλις, στο 1,9% εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή προϊόντα. Αντίθετα, το ποσοστό αύξησης των εισαγωγών μεγαλώνει και φτάνει - χωρίς τα πετρελαιοειδή - στο 13,4%.
Το τελικό αποτέλεσμα των παραπάνω εξελίξεων, ήταν - σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ - το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να αυξηθεί κατά 15,5% (συνολικά) και κατά 19,9% (χωρίς τα πετρελαιοειδή).
Επικαλούμενη στοιχεία της «Γιούροστατ», η ηγεσία του ΣΕΒΕ, επισημαίνει ότι οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο, στη Βρετανία κατά 2,9%, στη Σουηδία κατά 7,1%, στην Αυστρία κατά 23%, στη Φινλανδία κατά 39,4%, στη Σλοβενία κατά 43,3%, στη Σλοβακία κατά 50,1%, στο Λουξεμβούργο 103,2% και στη Λιθουανία κατά 8,6%. Αντίθετα, σημαντική πτώση σημείωσαν οι εξαγωγές στην Πολωνία κατά 40,7%, στην Τσεχία κατά 23,9%, στη Μάλτα κατά 58,7%, στη Λετονία κατά 12%, στην Εσθονία κατά 29,3%, στην Ιταλία κατά 7% και στην Ισπανία κατά 9,3%.
Τα ελληνικά προϊόντα που καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στις εξαγωγές είναι της κλωστοϋφαντουργίας - ένδυσης με 20,8%, χημικά και πλαστικά με 16,3%, τρόφιμα με 16,2%.
Στα 205,6 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη για το 2004
Μικρή μείωση στη μάζα των καθαρών κερδών της εμφανίζει ο ισολογισμός της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) για τη χρήση του 2004. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται, τόσο στην αναγραφή ειδικών προβλέψεων για τις μελλοντικές υποχρεώσεις της τράπεζας προς τα ασφαλιστικά ταμεία του προσωπικού, όσο και στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εμφανίζει για το 2004 οικονομική ζημιά (!) μέρος της οποίας πληρώνει η Τράπεζα της Ελλάδας και κατά συνέπεια το ελληνικό Δημόσιο.
Ο ισολογισμός της ΤτΕ για το 2004 εμφανίζει τα παρακάτω:
Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Διεύρυνση του ωραρίου - Αναπτυξιακός νόμος - Ασφαλιστικό - Γενικότερα προβλήματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων», διοργανώνει η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ) Νομού Χανίων, την Τρίτη 22 Μάρτη.
Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου στις 8.30 το βράδυ.
Ομιλητής θα είναι ο Δημήτρης Φέτσης, μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΒEΕ και πρόεδρος της ΔΗΚΕΒΕ.
Δύο νέα πρόστιμα συνολικού ύψους 50.000 ευρώ επέβαλε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου στην εταιρία «Blue Post ΕΠΕ Ταχυδρομικές πωλήσεις» μετά από νέα καταγγελία καταναλωτή. Συγκεκριμένα, το ένα πρόστιμο, ύψους 30.000 ευρώ, αφορά παράβαση των διατάξεων του σχετικού νόμου για την «παραπλανητική διαφήμιση» και το δεύτερο, ύψους 20.000 ευρώ, παράβαση των διατάξεων για τον «αθέμιτο χαρακτήρα της διαφήμισης».
Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια εταιρία προ ημερών είχε επιβληθεί πρόστιμο ύψους 25.000 ευρώ για τους ίδιους λόγους μετά από ανάλογη καταγγελία. Πρόκειται για μια από τις πάμπολλες εταιρίες αυτού του τύπου που θησαυρίζουν σε βάρος ανυποψίαστων καταναλωτών. Η παραπάνω εταιρία - όπως και άλλες που ακολουθούν την ίδια πολιτική - προσελκύουν ως πελάτες (για την πώληση προϊόντων που εμπορεύονται) στέλνοντάς τους παραπλανητικές επιστολές ότι δήθεν έχουν κερδίσει ένα δώρο μεγάλης αξίας ή επιταγή με δελεαστικό ποσό. Καλούν τους καταναλωτές να «παραλάβουν» το «δώρο» υπό την προϋπόθεση ότι θα αγοράσουν ένα από τα προϊόντα του καταλόγου που τους αποστέλλεται. Εάν ο καταναλωτής πραγματοποιήσει την αγορά, στη συνέχεια ενημερώνεται ότι το αρχικό «δώρο» που του υποσχόταν η εταιρία δεν το είχε «στο χέρι» αλλά πρέπει να πάρει μέρος σε κλήρωση, στην οποία εφόσον θα είναι επιλαχών θα το κερδίσει.