ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΣΥ
Ολοι στο Κιλελέρ!

Αύριο στις 11 π.μ. στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων το παναγροτικό, αγωνιστικό συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ

Αγωνιστικά, όπως αξίζει και αρμόζει στους Θεσσαλούς κολίγους, που ξεσηκώθηκαν να πάρουν τη γη τους από τους τσιφλικάδες, τιμά αύριο η μικρομεσαία αγροτιά την επέτειο εξέγερσης του Κιλελέρ. Εκεί στον τόπο που το 1910 βάφτηκε με το αίμα των κολίγων, αύριο, Κυριακή, στις 11 π.μ., θα γίνει το παναγροτικό συλλαλητήριο της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης και θα σταλεί μήνυμα συνέχισης και έντασης του αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την υλοποίηση των οραμάτων των ηρώων του Κιλελέρ. Για τη μεταφορά των αγροτών στο Κιλελέρ δρομολογούνται λεωφορεία από πολλές περιοχές.

Η ΠΑΣΥ επισημαίνει ότι το αυριανό συλλαλητήριο στο Κιλελέρ μπορεί και πρέπει ν' αποτελέσει σταθμό και, ταυτόχρονα, αφετηρία νέων αγώνων των μικρομεσαίων αγροτών κατά της εφαρμοζόμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που στόχο έχει το ξεκλήρισμά τους, τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες και επιχειρήσεις που θα είναι οι σύγχρονοι «τσιφλικάδες», διεκδικώντας, ανάμεσα στ' άλλα: Προστασία και έγκαιρη διάθεση όλων των αγροτικών προϊόντων με τιμές και επιδοτήσεις που θα διασφαλίζουν βιώσιμο αγροτικό εισόδημα, κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας, ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής, χτύπημα της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων και λήψη μέτρων για την αναζωογόνηση της ζωής στην ύπαιθρο.

Απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής και δυναμικής συμμετοχής όλων των μικρομεσαίων αγροτών στο συλλαλητήριο, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, υπογραμμίζει ότι ο αγώνας είναι μονόδρομος καθώς οι μέρες που 'ρχονται θα είναι χειρότερες με την εφαρμογή της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, η οποία, μεταξύ των άλλων, προβλέπει την αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή, κάτι που θα επισπεύσει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Και ξεκαθαρίζει ότι η διέξοδος και η προοπτική βρίσκεται στη συσπείρωση με το ενωτικό διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ και στην αγωνιστική συμπαράταξη με την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, με στόχο την αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων και τη δημιουργία των προϋποθέσεων εφαρμογής μιας φιλοαγροτικής πολιτικής, η οποία θα αναδείχνει το παραγωγικό συνεταιρισμό σε βασικό μοχλό ανάπτυξης και της αγροτικής οικονομίας σε όφελος του λαού και της χώρας.

Δυο γάιδαροι μαλώνανε...

Τη γνωστή λαϊκή παροιμία «δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένον αχερώνα» θυμίζει ο τρόπος που χειρίζονται και διαχειρίζονται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το χρόνιο πρόβλημα των κρατικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Ανάλογα με το αν βρίσκονται στη θέση της κυβέρνησης ή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα δύο μεγάλα κόμματα «παίζουν» - με τη βοήθεια των Βρυξελλών - μικροπολιτικά και μικροκομματικά παιχνίδια, άλλοτε διογκώνοντας και άλλοτε υποβαθμίζοντας το μεγέθος του δημοσιονομικού προβλήματος. Οποιο από τα δύο κόμματα αναλαμβάνει την κυβερνητική εξουσία, ανακαλύπτει ότι παρέλαβε είτε «καμένη γη» είτε «άδεια ταμεία» είτε σωρεία προβλημάτων, που δεν του επιτρέπουν να εκπληρώσει τις προεκλογικές εξαγγελίες ή και να εφαρμόσει φιλολαϊκή πολιτική. Στα πλαίσια αυτά αξιοποιούν τους αριθμούς - που φωτογραφίζουν μεγαλύτερο ή μικρότερο το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας - για να φορτώνουν στους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα νέα βάρη.

Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Η κυβέρνηση, σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία της Eurostat - που δείχνουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που είχαν προκύψει με τη δημοσιονομική απογραφή - δεν έμεινε με «σταυρωμένα χέρια». Αξιοποιώντας το «μπαλάκι» που πέταξε το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας το «ξανάριξε» στο ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «κληρονομιά της δημοσιονομικής αταξίας που άφησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ». Και βέβαια - όπως ήταν αναμενόμενο - η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ χρέωσε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας στο γεγονός ότι «έχουμε ανίκανη κυβέρνηση»!

Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Η κυβέρνηση της ΝΔ (όπως έκαναν στο παρελθόν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ) στρώνει το χαλί για τη λήψη νέων, σκληρότερων, αντιλαϊκών μέτρων, ανταλλάσσοντας άσφαιρα πυρά με την αξιωματική αντιπολίτευση. Καθώς μια πρόγευση αυτών των μέτρων ίσως πάρουμε την ερχόμενη βδομάδα, που η κυβέρνηση θα καταθέσει στις Βρυξέλλες το νέο (εμπλουτισμένο με νέα αντιλαϊκά μέτρα) Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης, τα υποψήφια θύματα - δηλαδή οι εργαζόμενοι (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, αγρότες, άνεργοι κλπ.) - θα πρέπει να είναι έτοιμοι να απαντήσουν αγωνιστικά. Φτάνει πια. Ευχαριστούμε. Δε θα πάρουμε.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

ΠΑΜΕ με τους αγρότες

Η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ συμμετέχει στον αγωνιστικό πανελλαδικό γιορτασμό της εξέγερσης του Κιλελέρ. Οπως αναφέρει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, «95 χρόνια μετά την εξέγερση των κολίγων, η αντιαγροτική πολιτική χτυπάει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Μια πολιτική που χτυπάει επίσης και τους εργαζόμενους και τους οδηγεί στη φτώχεια, στην ανεργία και την υποαπασχόληση. Είναι μονόδρομος το κοινό μέτωπο και ο αγώνας εργατών - αγροτών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, γιατί ο αντίπαλος κοινός και κοινός πρέπει να είναι ο στόχος».

Η αναχώρηση των πούλμαν θα γίνει στις 6 π.μ. από την πλ. Κάνιγγος. Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6937.158129.

Πούλμαν της ΠΕΑΕΑ

Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση στο Κιλελέρ της Κυριακής. Η αναχώρηση θα γίνει από την πλατεία Κάνιγγος, στις 7 το πρωί. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα, 210.8234.296, 8831.368.

Μαζική συμμετοχή από Β. Ελλάδα

Μαζική αναμένεται η συμμετοχή των αγροτών από τη Μακεδονία και τη Θράκη, στον αγωνιστικό γιορτασμό της εξέγερσης των κολίγων στο Κιλελέρ που οργανώνει η ΠΑΣΥ την Κυριακή 20 Μάρτη.

Από τη Θεσσαλονίκη η αναχώρηση των λεωφορείων θα γίνει στις 8 το πρωί από το Αγαλμα του Βενιζέλου και την ίδια ώρα από τους κατά τόπους αγροτικούς Συνεταιρισμούς.

Από τις άλλες πόλεις πούλμαν θα αναχωρήσουν:

-- Δράμα, στις 5.30 π.μ. από την πλατεία Ελευθερίας.

-- Πέλλα, στις 7.45 π.μ. από Εδεσσα, στις 8 π.μ. από Σκύδρα, και στις 8.30 π.μ. από Γιαννιτσά.

-- Σέρρες, στις 7.30 π.μ. από την πλατεία.

-- Αλεξανδρούπολη, στις 3.30 π.μ. από το Δημαρχείο.

-- Ορεστιάδα, στις 2 π.μ. από κεντρική πλατεία.

-- Καβάλα, στις 5.30 π.μ. από το Δημοτικό Κήπο.

-- Κομοτηνή, στις 4.30 π.μ.

-- Ξάνθη, στις 5 π.μ.

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Στην πεπατημένη των προκατόχων του

Την ευχή του, ότι οι σοβαρές ελλείψεις που παρουσιάζονται στη χώρα μας σχετικά με τους κτηνιατρικούς, φυτοϋγειονομικούς και άλλους ελέγχους, που άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα αρθούν στο μέλλον, εξέφρασε ο επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Μάρκος Κυπριανού, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσε αμέσως μετά τη συνάντησή του με την ηγεσία του υπουργείου.

Αναφερόμενος στη δικαστική διένεξη της χώρας μας με την ΕΕ, που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάη, εξαιτίας της έλλειψης ουσιαστικών κτηνιατρικών ελέγχων, ελέγχων στα σφαγεία κλπ, ο Μ. Κυπριανού εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα αυτή θα λυθεί και οι ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα καλυφθούν.

Πάντως ο Μ. Κυπριανού αναφέρθηκε και στο θέμα των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, εκφράζοντας τις απόψεις των προκατόχων του, που είναι φυσικά η επίσημη γραμμή της ΕΕ, κάνοντας λόγο για «δικαιώματα επιλογής καταναλωτών και παραγωγών».

Προφανώς και κατά την κοινοτική αντίληψη στο ζήτημα των μεταλλαγμένων δεν τίθενται ζητήματα δημόσιας υγείας, παρά μόνο η ακόρεστη όρεξη των πολυεθνικών για εξοικονόμηση ολοένα και μεγαλύτερου κέρδους. Το ανάλογο ισχύει και στα ζητήματα των κτηνιατρικών, φυτοϋγειονομικών και άλλων ελέγχων, οι οποίοι είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των βιομηχανιών τροφίμων και περισσότερο στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος εφησυχασμού στους Ευρωπαίους καταναλωτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ