ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Μπορούμε να τους σταματήσουμε»

Μαχητική και μαζική η χτεσινή πορεία των φιλειρηνιστών της πόλης

Motion Team

Κάθε μέρα στους δρόμους του αγώνα. Μέχρι να σταματήσουν την μπότα των Ευρωαμερικάνων και του ΝΑΤΟ που φέρνει το θάνατο. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι, ο φιλειρηνικός λαός της Θεσσαλονίκης που διαδήλωσε χτες βράδυ, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ, έστειλαν το μήνυμα. Κάθε μέρα ολοένα και περισσότεροι θα εντάσσονται στο μέτωπο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης.

Δύο χρόνια μετά την εγκληματική επίθεση και κατοχή στο Ιράκ και 6 χρόνια μετά το βάρβαρο πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία και την κατοχή του Κοσσόβου, ο εργαζόμενος λαός που την Πέμπτη έδινε τη μάχη της απεργίας κάτω από το διεκδικητικό πλαίσιο και τις σημαίες του ΠΑΜΕ, χτες βράδυ μαζί με εκατοντάδες άλλους συναγωνιστές, διαμήνυσε δυναμικά: «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί».

Τη συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου χαιρέτισε ο Φ. Καρακώστας, από τη ΝΔΕ, και μίλησε ο Θ. Τσαούσης, εκπρόσωπος της ΕΔΥΕΘ. Κάλεσαν το λαό και τη νεολαία να ξεσηκωθούν τώρα. «Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Να συσπειρωθούμε στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο να δυναμώσουμε το μέτωπο που θα ανατρέψει τη "νέα τάξη πραγμάτων"».

Μέσα από τη μαχητική πορεία που ακολούθησε με κατεύθυνση το αμερικάνικο και το βρετανικό προξενείο, οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην πάλη των λαών, απαίτησαν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και κατήγγειλαν πως «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν».

Αποτυπώθηκε αυτό μέσα από τις φωτογραφίες των νεκρών αμάχων και παιδιών που κουβαλούσαν στα χέρια τους οι νέοι και οι νέες, μέσα από το μαύρο πανό που ήταν φορτωμένο με τους τάφους χριστιανών και μουσουλμάνων. Μέσα από το δρώμενο που παρουσίαζε λιτά πως στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών βρίσκονται οι λαοί που αντιστέκονται, τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες, τα εργασιακά δικαιώματα, το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

Κάμερα-χαφιές στη διαδήλωση

Η επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα επιβεβαιώθηκε πάραυτα. Την ώρα έναρξης της διαδήλωσης η κάμερα που έχει τοποθετηθεί στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αριστοτέλους υποτίθεται για να ελέγχει και να βοηθά στη διαχείριση της κυκλοφορίας, άρχισε να καταγράφει τη διαδήλωση. Ευθύς αμέσως ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης έκανε παρέμβαση στον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης που βρισκόταν στο σημείο και απαίτησε να αλλάξει η κατεύθυνση λήψης της κάμερας. Προειδοποίησε πως αν αυτό δε γίνει αμέσως, οι διαδηλωτές θα της «αλλάξουν το πλάνο». Στο λεπτό, η κάμερα επέστρεψε στα καθημερινά της «καθήκοντα».

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Πολύμορφη αντιιμπεριαλιστική δράση

Φωνή αντίστασης και καταδίκης εναντίον των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και όσων συμπορεύονται μαζί τους, ύψωσαν χτες το βράδυ και οι φιλειρηνιστές στην Πελοπόννησο, στην Κεφαλονιά και στη Ζάκυνθο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των κατά τόπων Επιτροπών Ειρήνης.

Στην Πάτρα, η αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση έγινε στην πλ. Γεωργίου και στη συνέχεια ακολούθησε διαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με ενδιάμεση στάση στο βρετανικό προξενείο, όπου οι διαδηλωτές ξέσπασαν με αντιιμπεριαλιστικά και αντιπολεμικά συνθήματα: «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Στην Καλαμάτα, το τριήμερο των αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων, το οποίο ήταν ιδιαίτερα πλούσιο, ολοκληρώθηκε το βράδυ με μια μαζική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης που συνοδεύτηκε με απαγγελία αντιπολεμικών ποιημάτων, ακολούθησε μουσική συναυλία από νεανικό ερασιτεχνικό συγκρότημα και έκλεισε με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατάληξη στη Νομαρχία.

Επίσης, αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια έγιναν και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες των νομών στην Πελοπόννησο, καθώς και στο Αίγιο.

Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν και στην Κεφαλονιά, όπου προβλήθηκε αντιπολεμική ταινία και στη Ζάκυνθο όπου οι φιλειρηνιστές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Εργατικό Κέντρο και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία.

Νέες εκδηλώσεις ενόψει

Νέες κινητοποιήσεις και πολύμορφες εκδηλώσεις, υπό το σύνθημα «Εμπρός με τους αγωνιζόμενους λαούς ενάντια στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ», ακολουθούν το επόμενο διάστημα. Πιο συγκεκριμένα:

Σήμερα Σάββατο, 19 Μάρτη

  • ΚΙΛΚΙΣ, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ.
  • ΤΡΙΚΑΛΑ, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Τρίτη 22 Μάρτη

  • ΚΑΤΕΡΙΝΗ, στις 7 μ.μ., στο Πλατάνι.
  • ΣΕΡΡΕΣ, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.
  • ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Τετάρτη 23 Μάρτη

  • ΛΑΡΙΣΑ, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.
Αύριο παγκρήτια πορεία στη Σούδα

Κορυφώνεται, αύριο Κυριακή 20 Μάρτη, το τριήμερο εκδηλώσεων που διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, με την παγκρήτια κινητοποίηση στην αμερικανική βάση της Σούδας που ξεκινάει στις 11 το πρωί.

ΒΟΛΟΣ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Ηχηρό αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα

Αντιπολεμική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στην Καρδίτσα, ενώ στο Βόλο έγινε μαχητική πικετοφορία.

Οι Καρδιτσιώτες και οι Καρδιτσιώτισσες, που έδωσαν το «παρών» τους στην κινητοποίηση, ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα σε βάρος χωρών και λαών, καταγγέλλοντας, ταυτόχρονα, τη συνενοχή των ελληνικών κυβερνήσεων που δίνουν «γην και ύδωρ» για τη διευκόλυνση των πολεμοκάπηλων σχεδίων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στη συγκέντρωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας μίλησε ο Σωτήρης Στουρνάρας, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης και χαιρετισμό απηύθυναν ο Στεφ. Γούλας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου του νομού, η Ντίνα Μπατή, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών και ο Μανώλης Τσίτρας, αντιδήμαρχος Καρδίτσας. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Η πικετοφορία στο Βόλο ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας και συνεχίστηκε σε κεντρικούς δρόμους. Οι φιλειρηνιστές διαδήλωσαν κρατώντας πικέτες και βροντοφωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα για να ηχήσουν απ' άκρη σε άκρη στην πόλη.

Πικετοφορία στην Πρέβεζα

Πικετοφορία πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης, χτες το απόγευμα στις 7.00 μ.μ., στο Θεοφάνειο, με αφορμή τη συμπλήρωση δυο χρόνων από τον πόλεμο στο Ιράκ και 6 χρόνων από την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Η ομιλία στην εκδήλωση έγινε από την γραμματέα της Επιτροπής Ειρήνης Ε. Καράμπαλη.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Μαχητική συγκέντρωση και πορεία

Δυναμική και μαχητική αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης, με αφορμή τη μαύρη επέτειο των 6 χρόνων από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και των δύο χρόνων από τον πόλεμο και την κατοχή στο Ιράκ.

Η συγκέντρωση έγινε στις 7 το απόγευμα στην πλατεία των Λιονταριών, όπου πολλοί φιλειρηνιστές άρχισαν από νωρίς να συγκεντρώνονται. Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη τα γραφεία της Νομαρχίας.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Δήλωσαν «παρών»

Μαχητικό «παρών» στο αγωνιστικό σάλπισμα της ΕΕΔΥΕ και των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης έδωσαν οι αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

- Στην Αλεξανδρούπολη, με αγωνιστικότητα και ζωντάνια οι δυνάμεις της Επιτροπής Ειρήνης έκαναν μαζική πορεία στο κέντρο της πόλης. Εξω από το δημαρχείο, απ' όπου ξεκίνησε η πορεία, υπήρχε έκθεση φωτογραφίας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, τον αγώνα των Παλαιστινίων.

- Στην Καβάλα πραγματοποίησαν συγκέντρωση και μαχητική πορεία στο κέντρο της πόλης.

- Στην Ξάνθη έκαναν λαμπαδηδρομία στις γειτονιές της πόλης που κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο, όπου έγινε εκδήλωση με ομιλητή τον Δ. Ζαχαρόπουλο, αναπληρωτή καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής. Στο χώρο εκτέθηκαν έργα ζωγραφικής των μαθητών του Δημοτικού σχολείου Γενισέας Ξάνθης. Οι μαθητές απήγγειλαν ποιήματα και ακολούθησε συναυλία από νεανικό ερασιτεχνικό συγκρότημα.

- Στην Εδεσσα έγινε πικετοφορία, λαμπαδηδρομία και μοίρασμα υλικού στο κέντρο της πόλης.

- Δυναμικές κινητοποιήσεις έγιναν, επίσης, σε Κοζάνη και Φλώρινα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ