ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ
«Δώρο» στο μεγάλο κεφάλαιο

Θύελλα αντιδράσεων από ταξικά σωματεία, εργατικές ομοσπονδίες, φορείς των επαγγελματοβιοτεχνών και αυτοαπασχολούμενων, ξεσήκωσε η απόφαση της κυβέρνησης να δωρίσει στο μεγάλο κεφάλαιο την κατάργηση της αργίας της Κυριακής και τη διεύρυνση ακόμα περισσότερο του ήδη εξοντωτικού ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, με σαφή στόχο την πλήρη απελευθέρωσή του! Για τους εργάτες, αυτή η εξέλιξη θα σημάνει πλήρη εξαθλίωση, τη μετατροπή τους σε σκλάβους, χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς προσωπική και κοινωνική ζωή, για ένα κομμάτι ψωμί. Με αφανισμό απειλούνται και οι χιλιάδες μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι με το σχέδιο νόμου, που παρουσιάστηκε προχτές, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου εξήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματα των μεγάλων πολυεθνικών για παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου. Η απόφαση προβλέπει λειτουργία των καταστημάτων: Καθημερινά μέχρι τις 9 το βράδυ, χειμώνα - καλοκαίρι. Το Σάββατο μέχρι τις 8 το βράδυ. Για την Κυριακή η κυβέρνηση ρίχνει το «μπαλάκι» στους νομάρχες, που θα αποφασίζουν τη λειτουργία των καταστημάτων, εφόσον το κρίνουν αναγκαίο. Επίσης, το ωράριο λειτουργίας μπορεί να διευρύνεται μόνο προς τα πάνω και πάλι με απόφαση των νομαρχών.

Αμεση είναι η αντίδραση των σωματείων του εμπορίου και των υπηρεσιών, που συγκαλούν πλατιά σύσκεψη, αύριο Κυριακή, 6 Μάρτη, στις 10 το πρωί, στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης και της οργάνωσης της απεργίας τους, στις 17 Μάρτη.

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες θα δώσουν τη μάχη για: 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο με πλήρη δικαιώματα. Τρία απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά. Ενιαίο συνεχές ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, όχι πάνω από 48 ώρες. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που διέπουν το ωράριο. Κατάργηση του ωρομισθίου, της μερικής απασχόλησης, πλήρη σταθερή δουλιά για όλους. 1.200 ευρώ βασικό μισθό, 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη. Δημόσια δωρεάν Υγεία, Παιδεία, κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες. Αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αμεσος, αγωνιστικός συντονισμός!

«Επιβάλλεται τώρα, άμεσα, αγωνιστικός συντονισμός!» υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Οπως τονίζει: «η κυβέρνηση της ΝΔ πειθαρχεί, για το ωράριο στις απαιτήσεις των πολυεθνικών ομίλων. Γενικεύει την απελευθέρωση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και μετατρέπει σε μεσαιωνική ζούγκλα την κατάσταση για τους εργαζόμενους στο εμπόριο και τις υπηρεσίες. Σπρώχνει ταυτόχρονα στην κατάργηση της "Κυριακής Αργίας"».

Σημειώνει ότι: «η πολιτική αυτή που έρχεται να συνεχίσει τις ανάλογες επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ σε βάρος εργαζομένων, καταναλωτικού κοινού και αυτοαπασχολουμένων δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη».

Το ΠΑΜΕ στηρίζει τις πρωτοβουλίες που παίρνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, για ενιαίο πανελλαδικό συντονισμό, με στόχο τα ρεαλιστικά και δίκαια αιτήματα που προβάλλει ο κλάδος τους.

«Αγώνας, ενιαίος, πανελλαδικός θα είναι η αντίδραση από εδώ και μπρος», δηλώνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Σημειώνει ότι «οργή και αγανάκτηση διακατέχει εμποροϋπάλληλους και ιδιωτικούς υπαλλήλους από τη δημοσιοποίηση της πρότασης του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για την περαιτέρω απελευθέρωση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων».

Και ξεκαθαρίζει ότι «οι εμποροϋπάλληλοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι από την εμπειρία τους όλα αυτά τα χρόνια και έχοντας εκτιμήσει τις πολιτικές που εκφράζουν οι κυβερνήσεις παλιότερα του ΠΑΣΟΚ και τώρα η ΝΔ, εντείνουμε τους αγώνες μας για την ανατροπή των πολιτικών που στηρίζουν τις πολυεθνικές».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών με ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση περνά «σε ανοιχτή επίθεση ενάντια στο ωράριο εργασίας των εργαζομένων - ξεκινώντας από το χώρο του εμπορίου - με σχέδιο νόμου για το εμπόριο που έδωσε στη δημοσιότητα». Τονίζει ότι η κυβέρνηση διευρύνει προς το χειρότερο το απαράδεκτο καθεστώς που είχε επιβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και είχαν αποδεχτεί οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες.

«Ικανοποιεί έτσι απόλυτα - συνεχίζει - τις απαιτήσεις των μεγαλοκαταστηματαρχών και των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του εμπορίου. Επιβάλλει τη μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο. Δραματικές θα είναι οι συνέπειες για τους μικρέμπορους και τους αυταπασχολούμενους».

Το ΔΣ της ΠΟΛ καλεί όλους τους συλλόγους μέλη της, όλους τους λογιστές και τις λογίστριες, να συντονίσουν την πάλη τους με τους άλλους εργαζόμενους για την ανατροπή των αντιδραστικών ρυθμίσεων που «επιδιώκουν να μας γυρίσουν αιώνες πίσω. Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά τη δράση μας για τη μαζική συμμετοχή μας στην εργατική πανελλαδική απεργία της 17ης Μάρτη».

Κάλεσμα αγώνα κατά της απελευθέρωσης του ωραρίου, με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, απευθύνουν στους εμποροϋπαλλήλους της Λάρισας με κοινή ανακοίνωσή τους το Εργατικό Κέντρο και ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων του νομού. «Ενας δρόμος μάς μένει - τονίζεται στην ανακοίνωση - να οργανώσουμε τον αγώνα μας, να προωθήσουμε την κοινή και συντονισμένη δράση με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρεμπόρους, όλους αυτούς που αντιμετωπίζουν την επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών».

Σε σύσκεψη αποφάσισε να καλέσει όλα τα σωματεία της Ομοσπονδίας το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης.

ΔΗΚΕΒΕ
Αναγκαίος ο κοινός αγώνας

Καταγγέλλει κάθε στημένο «διάλογο» για το ωράριο, ζητά υποχρεωτικό μέχρι 48 ώρες και κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής

Σε κοινούς αγώνες ΕΒΕ και εργαζομένων καλεί η «Δημοκρατική Κίνηση ΕΒΕ» (ΔΗΚΕΒΕ) ενάντια στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης και στην «προκλητική ενέργεια» της κυβέρνησης της ΝΔ να διευρύνει ακόμη περισσότερο το ωράριο, μετά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, «που συμπληρώνει την απελευθέρωση της αγοράς και προωθεί αλλαγές που υπηρετούν τις ανάγκες των πολυκαταστημάτων και μεγαλεμπόρων για περισσότερα κέρδη».

Στην ανακοίνωσή της η ΔΗΚΕΒΕ επισημαίνει ότι «οι επιλογές της κυβέρνησης έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις δυνατότητες και την προοπτική των μικρών επιχειρήσεων και θα αυξήσουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Είναι ένα ακόμη πλήγμα στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, θα μειώσει ακόμη πιο πολύ το εισόδημα, θα τους εξαντλήσει βιολογικά, τους αφαιρεί τον ελεύθερο χρόνο και τη δυνατότητα για κοινωνική δραστηριότητα». Και συνεχίζει: «Ο διάλογος που επικαλείται η κυβέρνηση είναι προσχηματικός, σκοπό έχει να εγκλωβίσει το συνδικαλιστικό κίνημα στη συναίνεση της απόφασής της και να αποδεχτεί τις απαιτήσεις των ΣΕΛΠΕ, ΣΕΣΜΕ».

Η παράταξη τονίζει ότι «το συνδικαλιστικό κίνημα έχει καθήκον απέναντι στις εκατοντάδες χιλιάδες ΕΒΕ να απαντήσει αποφασιστικά και να αντισταθεί σ' αυτή την πολιτική. Η πάλη και ο κοινός αγώνας με τους εργατοϋπαλλήλους είναι ο μόνος δρόμος, είναι μια πραγματική αναγκαιότητα η οποία πηγάζει από τα χτυπήματα που δέχονται από την αντιλαϊκή πολιτική, οικοδομείται στη βάση της πάλης ενάντια στην απελευθέρωση και των κοινών αιτημάτων για:

  • Κατοχύρωση της Κυριακής αργίας - υποχρεωτικά για όλα τα καταστήματα.
  • Ωράριο μέχρι 48 ώρες τη εβδομάδα με τρία απογεύματα κλειστά υποχρεωτικά για όλα τα καταστήματα.
  • Να καταργηθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση 1162/97».

Επίσης, η ΔΗΚΕΒΕ «στηρίζει το αίτημα των εργαζομένων για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους (7ωρο - 5θήμερο - 35ωρο), κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, συνεχές ωράριο». Τέλος, καλεί τους Εμπορικούς Συλλόγους, τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες να ενημερώσουν τους επαγγελματίες - βιοτέχνες - εμπόρους, «να καταγγείλουν κάθε παραπλανητική ενέργεια από οποιαδήποτε πλειοψηφία και αν προέρχεται και θα καταλήγει σε ένα στημένο "διάλογο", δήθεν για να διορθώσει αυτό το νομοσχέδιο που δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης».

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΣΕΣΜΕ)
Διαφωνεί με την επέκταση του ωραρίου

Την αντίθεσή του στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τις καθημερινές και στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας εκφράζει με χτεσινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ). Η ηγεσία του Συνδέσμου εκτιμά ότι είναι ικανοποιητικό το σημερινό ωράριο με κλείσιμο των καταστημάτων στις 8 το βράδυ το χειμώνα, 9 το καλοκαίρι και 6 το Σάββατο και επαναλαμβάνει την αξίωσή της να μην έχουν τη δυνατότητα οι νομάρχες να το περιορίζουν.

Είναι εμφανές ότι ο ΣΕΣΜΕ που όλα τα προηγούμενα χρόνια πρωτοστάτησε στα κατά καιρούς βήματα προς την απελευθέρωση, σήμερα κρίνει ότι ο ανταγωνισμός με τις πολυεθνικές και ο βαθμός ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων είναι τέτοιος που μια παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου δε θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των «ντόπιων» αλυσίδων σούπερ μάρκετ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ