ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάρτη 2005
Σελ. /40
Ενα παιδί 7 χρονώ...

Του Πάνου Μαραγκού από το ΕΘΝΟΣ
Του Πάνου Μαραγκού από το ΕΘΝΟΣ
Στο κάτω κάτω της γραφής, να κόψουν το λαιμό τους!

Να κόψουν το λαιμό τους και να βρουν να δώσουν τα παρακρατημένα στους συνταξιούχους.

Να κόψουν το λαιμό τους και να βρουν να δώσουν αυξήσεις, πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις!

Ολα τ' άλλα είναι παραμύθια της Χαλιμάς για να βγάλουν πολιτικό κέρδος κι απ' αυτήν την ξετσιπωσιά. Είναι προκλητικοί. Με τα γιαούρτια ακόμα νωπά στην πόρτα της κυβέρνησης, εμφανίστηκαν και χτες ακόμα να αξιώνουν «να μη μεγαλοποιείται το θέμα».

Εμφανίζονται οι χορτάτοι να μιλάν στους πεινασμένους για τις ωραίες εποχές που θά 'ρθουνε.

Και δίπλα τους ένα παιδί 7 χρονών πεθαίνει από ασιτία στο λιμάνι του Αμβούργου από το οποίο διακινείται καθημερινά και του πουλιού το γάλα.

Αγύρτες και λωποδύτες, πρεζάρουν τα νιάτα του κόσμου, τα στέλνουν στο μακελειό κι ύστερα εμφανίζονται γραβατωμένοι να μιλάνε στο όνομα του λαού για τη «Νέα Ελπίδα» και για «αλλαγές».

Είναι εντελώς αδιάφορο αν το γεγονός συμβαίνει στις ΗΠΑ και το άρθρο γράφεται στην Ελλάδα. Πρόκειται για την ίδια φάρα που έχει στήσει στο σβέρκο του λαού χορό.

Δε θα κουραστούμε να το λέμε: Η μόνη ελπίδα υπάρχει εκεί, στο δρόμο. Στον οργανωμένο αγώνα και για το ένα ευρώ και για να γυρίσουν όλα τα πάνω - κάτω.

Αυτός ο κόσμος, ο καπιταλιστικός, δεν αλλάζει, ούτε διορθώνεται.

Και τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα όσο αντί να συζητάμε για το πώς θα οργανωθεί εργάτης τον εργάτη για την ανατροπή που ισοδυναμεί με ανάγκη ζωής, θα αφήνουμε να κυκλοφορεί ανάμεσα στην εργατική τάξη η ανησυχία των καπιταλιστών για τη χαμένη τους ανταγωνιστικότητα.

Υπάρχει πιο ωραίο πράγμα απ' το να βουλιάξουν όλοι μαζί, αφεντικά και παρατρεχάμενοι;


Ο «ΛΑΟΣ» ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο ΛΑΟΣ ΤΟ ΞΕΡΕΙ; «Στην εποχή μας ο λαός δεν απαιτεί από το ΠαΣοΚ μόνον να νικήσει στις επόμενες εκλογές (...) ο λαός απαιτεί το ΠαΣοΚ ανανεωμένο, αφού κερδίσει τις εκλογές, να σχηματίσει μια αληθώς προοδευτική κυβέρνηση, ικανή να βγάλει τον τόπο από τα σημερινά αδιέξοδα. Το συνέδριο που αρχίζει σήμερα πρέπει να είναι αφετηρία Νέας Αρχής και Ελπίδας» (το κύριο άρθρο στο «ΒΗΜΑ»).

ΣΥΝΝΕΦΟ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ: «Τι περιμένουμε από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (...) Εκείνο που κυρίως προσδοκά η κοινή γνώμη είναι η διαμόρφωση πειστικών και καινοτόμων προτάσεων για την αντιμετώπιση των πολλών και σοβαρών προβλημάτων του τόπου, τα οποία, δυστυχώς, καθίστανται καθημερινά περισσότερα και δυσκολότερα» (το κύριο άρθρο στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΚΑΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΜΑΣΤΟΥΡΩΜΕΝΟΙ: «Η βόρειος Αμερική παραμένει η μεγαλύτερη αγορά ναρκωτικών στον κόσμο. Η υπηρεσία του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως το 8,2% των 293 εκατομμυρίων κατοίκων των ΗΠΑ κάνουν συχνή χρήση απαγορευμένων ουσιών, τη στιγμή που η παραγωγή κάνναβης φτάνει τους 2.500 τόνους ετησίως και στον γειτονικό Καναδά η καλλιέργεια αυξάνεται με ρυθμό επιδημίας» (η είδηση στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΕΠΤΑ ΕΤΩΝ: «Την έλεγαν Τζέσικα και ήταν επτά ετών. Οι γείτονες και οι υπηρεσίες κοινωνικής περίθαλψης δε γνώριζαν καν την ύπαρξή της μέχρις ότου η μητέρα της τηλεφώνησε στην αστυνομία ότι βρήκε άψυχο το κορμί της. Και οι δύο γονείς της Τζέσικα, άνεργοι, προφυλακίστηκαν χτες με την κατηγορία πως "καταδίκασαν" το παιδί να πεθάνει από ασιτία. Ηταν αποστεωμένη. Ζύγιζε μόλις 9 κιλά, ενώ το κανονικό βάρος θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 24 κιλά. Οι ιατροδικαστές εκτιμούν πως επί μήνες δεν είχε καταναλώσει τροφή, τελευταία ούτε καν νερό» (η είδηση στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

Η ΝΙΚΗ: Νέο ξεκίνημα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ωρα πολιτικής για τον Γ. Α. Παπανδρέου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΩΣ ΜΕΘΟΔΕΥΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ

Η ΧΩΡΑ: 3 ΕΚΑΤ. ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ξέσπασε θύελλα για τον φόρο στις επενδύσεις

Η ΑΥΓΗ: Θα χάσουμε 1,5 δισ. ευρώ από το Γ' ΚΠΣ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 3.598 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 11 ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ για υποψήφιους φοιτητές

ΑΥΡΙΑΝΗ: Η ΚΥΠ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ ΦΑΚΕΛΩΝΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πώς έπαιρνε τα «δωράκια» το κύκλωμα των δικαστών

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Ο ΚΑΚΟΣ ΜΑΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εκλεψαν 300 δισ. από τους συνταξιούχους

ΕΘΝΟΣ: ΓΝΩΡΙΖΕ ο Καραμανλής

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ του ΛΑΦΚΑ χωρίς δικαστική απόφαση

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ο γκαφατζής

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΑΝΙΚΟΣ και κομίζουν ΓΛΑΦΚΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Κρύβονται πίσω από τον... Γούλα

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΚΕ: Εδώ και τώρα ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ, αυξήστε τις συντάξεις

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Αλληλοκαρφώματα «Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας ανέφεραν ότι το ΛΑΦΚΑ είναι ένα θέμα που παρακολουθούσε κατ' αρχήν το υπουργείο Εργασίας, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες υποστήριζαν ότι για την απόφαση να αποσυρθεί η επίμαχη προσφυγή δεν ήταν αμέτοχο το υπουργείο Εργασίας. Τόνιζαν, μάλιστα, με νόημα ότι στη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στο Μαξίμου για το θέμα συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας Παν. Παναγιωτόπουλος» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

Ούτε που την ξέρει τη... ΝΔ «Ο κ. Γιακουμάτος άφησε αιχμές για συναδέλφους του λέγοντας ότι ο ίδιος ποτέ δεν είχε υποσχεθεί ότι θα δοθούν τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Κι έπεσαν λίγα... «Τα γιαούρτια της οργής. Κάποιοι προφανώς δεν αντιλαμβάνονται ότι με τερτίπια και πρακτικές που παραπέμπουν στον Σημίτη κάθε άλλο παρά βοηθούν και στηρίζουν την κυβέρνηση Καραμανλή» (ο Γ. Τράγκας στη «ΧΩΡΑ»).

Παλικαριά να μη σκύβεις «Στο μυαλό μου στριφογυρίζει η ιδέα του εαυτού μου, λίγες δεκαετίες μεγαλύτερου, να περιμένει τις πρωινές ειδήσεις για να πληροφορηθεί αν η αύξηση στη σύνταξή του θα είναι τρία ή τέσσερα ευρώ το μήνα. Να περνάνε σαν ανάμνηση τα χρόνια που δούλεψα σκληρά, τα χρόνια που πλήρωνα αδιαμαρτύρητα τεράστιους φόρους. Θα βρίσκω, άραγε, το κουράγιο να τρέχω σε δημόσιες διαμαρτυρίες; Και θα είναι κουράγιο ή απελπισία;» (η Ρίκα Βαγιάννη στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ