ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ

Η αντιαγροτική πολιτική, που και η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί οδηγώντας σε ξεκλήρισμα τη μικρομεσαία αγροτιά, βρέθηκε χτες στο στόχαστρο των βουλευτών του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Επερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος.

Οι βουλευτές κατήγγειλαν ότι η κατάσταση για τους μικρομεσαίους αγρότες έχει φθάσει στο απροχώρητο, οι τιμές έχουν καταρρεύσει, η ύπαιθρος ερημώνει και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζει πιστά όλους τους καταστροφικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Τόνισαν με έμφαση ότι το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς και μετέφεραν τα αιτήματά της για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.

Την πλήρη συμμόρφωσή του με τους καταστροφικούς κανονισμούς διατράνωσε ο υπουργός Γεωργίας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνες αγρότες είναι πολλαπλώς ωφελημένοι από τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ. Εφτασε δε στο σημείο να πει ότι φέτος το αγροτικό εισόδημα είναι αυξημένο κατά 2,8%.

Ο πρώην υφυπουργός Γεωργίας Ε. Αργύρης στην παρέμβασή του υπερασπίστηκε την αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει καταδικαστεί από τους αγρότες, ενώ η βουλευτής του ΣΥΝ Α. Ξυροτήρη στάθηκε σε πλευρές του αγροτικού προβλήματος, αποφεύγοντας όμως να θίξει τις αντιαγροτικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


ICON


Σ. ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ
Δραματική η κατάσταση της αγροτιάς

Η αντιαγροτική πολιτική οδηγεί στην καταστροφή τη μικρομεσαία αγροτιά και στη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής σε λίγα χέρια ισχυρών κεφαλαιούχων

Στα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία αγροτιά αναφέρθηκε ο Σ. Σκοπελίτης εισηγούμενος την Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει ούτε ένα αγροτικό προϊόν και ούτε μία πτυχή της αγροτικής παραγωγής που να μην είναι αντιμέτωπη με τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασής της. Το αγροτικό εισόδημα, είπε, μειώνεται δραστικά και είναι χαρακτηριστικό πλέον ότι στα χωριά τα καφενεία κλείνουν νωρίς, ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους και τα μπακαλοδέφτερα.

Και όμως, υπογράμμισε ο βουλευτής, ενώ οι αγρότες βιώνουν αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση «τους δουλεύει», λέγοντας διά στόματος αρμόδιου υπουργού ότι το αγροτικό εισόδημα έχει αυξηθεί φέτος κατά 2,8%! Αυτό, όταν δεν υπάρχει φέτος ούτε ένα αγροτικό προϊόν στο οποίο να μην έχει μειωθεί η τιμή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το λάδι, για παράδειγμα, ενώ πριν 12 χρόνια είχε τιμή 1.200- 1.400 δρχ. σήμερα η τιμή του είναι 500 δρχ. χαμηλότερη! Επίσης, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυξήθηκε το αγροτικό εισόδημα όταν φέτος από τις τομάτες και το σιτάρι μέχρι και το βαμβάκι η παραγωγή μένει στις αποθήκες και οι αγρότες είναι απλήρωτοι.

Ευθύνες, συνέχισε, για την κατάσταση αυτή έχουν τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες αποδέχονται όλους τους καταστροφικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι τιμωρούν τους αγρότες, επειδή καλλιεργούν λίγα μέτρα γης παραπάνω, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους. Με τις «ντιρεκτίβες», συνέχισε, της ΕΕ, αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οδηγηθήκαμε στις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, στη στασιμότητα της αγροτικής παραγωγής και στη διόγκωση του αγροτικού ισοζυγίου, που έφθασε ήδη στα δύο δισ. ευρώ. Από την άλλη, έχουμε τη συνεχή αύξηση των κερδών των εμποροβιομηχάνων, τη στιγμή που οι αγροτικοί συνεταιρισμοί περιθωριοποιούνται.

Ο Σ. Σκοπελίτης τόνισε ότι όλα τα παραπάνω έχουν ως στόχο την καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς και τη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής σε λίγα χέρια ισχυρών κεφαλαιούχων. Την πολιτική αυτή ακολουθούν τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ και απλώς αλλάζουν ρόλο ανάλογα με το ποιος είναι στην κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση. Αναφερόμενος στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που προβλέπει αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή κατήγγειλε ότι η υιοθέτησή της θα οδηγήσει σε δραματική συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και οι επιδοτήσεις θα καταντήσουν ένα κοινωνικό επίδομα που δίνεται σε «αναξιοπαθούντες».

Εμείς, συνέχισε - διατυπώνοντας τις θέσεις του ΚΚΕ - είμαστε αντίθετοι με τις «ντιρεκτίβες» της ΕΕ, στα πλαφόν, τις ποσοστώσεις και τα διάφορα πρόστιμα που επιβάλλονται στους αγρότες. Στηρίζουμε τους αγώνες των μικρομεσαίων αγροτών τα αιτήματα των οποίων δεν είναι συμβατά με την κοινοτική νομιμότητα και δεν περιορίζονται μόνο σε ορισμένα άμεσα προβλήματα. Η μικρομεσαία αγροτιά, κατέληξε, διεκδικεί μια συνολικότερη φιλοαγροτική πολιτική, που θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, θα έχει ως βασικούς μοχλούς ανάπτυξης τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και θα στηρίζεται ολόπλευρα από το κράτος.


Τεκμηριωμένη κριτική για το σύνολο των προβλημάτων

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του Κόμματος ανέδειξαν τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς

Μονόδρομος είναι για τους αγρότες η κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ

Motion Team

Μονόδρομος είναι για τους αγρότες η κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ
Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες σε μια σειρά τομείς όπως η διάθεση των προϊόντων, οι παροχές του ΟΓΑ, οι συνθήκες ζωής στο χωριό και η λειτουργία της ΑΤΕ αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους οι βουλευτές του ΚΚΕ που παρενέβησαν στη συζήτηση της Επερώτησης.

Ο Δ. Τσιόγκας υπογράμμισε ότι ζητούνται από την κυβέρνηση συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις για τα αδιάθετα αγροτικά προϊόντα που σαπίζουν στις αποθήκες. Κατήγγειλε ότι 900.000 τόνοι σιταριού μένουν απούλητοι και πρέπει η κυβέρνηση να αποζημιώσει τους παραγωγούς και ότι η ποσότητα σταριού που πουλήθηκε είχε τιμή 25% μικρότερη από πέρσι, ενώ η τιμή του ψωμιού συνεχώς αυξάνεται. Το ρύζι, είπε, πουλήθηκε μισοτιμής, τα ροδάκινα κάτω του κόστους, τα μποστανικά μένουν αδιάθετα και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αντί να αποζημιώσει τους παραγωγούς δίνει αφειδώς ενισχύσεις στους μεγαλέμπορους με κάθε είδους επιδοτήσεις. Συνεχίζοντας την παράθεση των προϊόντων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ο βουλευτής είπε ότι οι πατάτες μένουν απούλητες, τα σταφύλια έμειναν στα αμπέλια, ενώ για 60.000 τόνους βαμβάκι οι παραγωγοί δεν επιδοτούνται. Λέτε, κατέληξε ο Δ. Τσιόγκας στους παραγωγούς να μην καλλιεργούν πλέον βαμβάκι, αλλά όπως δείχνει η πραγματικότητα δεν υπάρχει τελικά αγροτικό προϊόν, το οποίο να μπορεί να καλλιεργήσει ο μικρομεσαίος αγρότης.

Ο Ν. Γκατζής αναφέρθηκε στον ΟΓΑ και υπενθύμισε ότι προεκλογικά η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι στο τέλος της τετραετίας η σύνταξή του θα φθάσει στα 330 ευρώ. Αυτό, είπε, σημαίνει ότι για κάθε χρόνο πρέπει να δίνεται αύξηση 33 ευρώ, αλλά η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση μόλις 12 ευρώ. Ετσι ο αγρότης μετά από 44 χρόνια δουλιάς παίρνει σύνταξη μόλις 203 ευρώ, ποσό το οποίο, στην πραγματικότητα, αντιστοιχεί σε ένα μικρό επίδομα πρόνοιας. Ο βουλευτής πρότεινε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου η κατώτερη σύνταξη του αγρότη να είναι 420 ευρώ.

Αναφερόμενος στον ΕΛΓΑ είπε ότι υπάρχει έλλειμμα ασφαλιστικής κάλυψης των αγροτικών προϊόντων και πρέπει να γίνει ρύθμιση, προκειμένου ο ΕΛΓΑ να καλύπτει και το αγροτικό κεφάλαιο, αλλά και τα προϊόντα που είναι στις αποθήκες με αποζημίωση που θα κινείται στο 100% της αξίας. Κατήγγειλε δε ότι η κυβέρνηση δε διαθέτει τα απαραίτητα ποσά για την εκτέλεση των αναγκαίων έργων αγροτικής υποδομής.

Ο Γ. Χουρμουζιάδης στην τοποθέτησή του στάθηκε στις συνθήκες, κάτω από τις οποίες ζουν οι αγρότες στα χωριά τους. Είπε συγκεκριμένα ότι η κατάσταση είναι δραματική σε όλους τους τομείς: Τα Κέντρα Υγείας, τόνισε, πάσχουν από ελλείψεις, ενώ τα νοσοκομεία είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Οι ελλείψεις στην εκπαίδευση είναι δραματικές και η έλλειψη εκπαιδευτικών και σχολείων οδηγούν αρκετά παιδιά των αγροτών να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι η έννοια της ψυχαγωγίας είναι ανύπαρκτη στις αγροτικές περιοχές και αναφερόμενος στη θέση της γυναίκας στην αγροτική κοινωνία είπε ότι αυτή «σαπίζει ανάμεσα στα σάπια λουλούδια του βαμβακιού και στα σάπια φύλλα του καπνού».

Στους συνεταιρισμούς, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Α. Τζέκης, καταγγέλλοντας ότι αυτοί βρίσκονται στο περιθώριο ως αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολούθησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Μάλιστα, είπε, η ΝΔ θεωρεί «αρκούντως φιλελεύθερο» το πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών που είχε θεσμοθετήσει το ΠΑΣΟΚ και έτσι φυσικά δεν το αλλάζει. Με την τακτική της χρεοκοπίας των συνεταιρισμών, συνέχισε, οι μόνοι που ωφελήθηκαν είναι οι εμποροβιομήχανοι, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι από τα σχετικά κονδύλια του Γ΄ ΚΠΣ οι συνεταιρισμοί πήραν μόλις το 9%, ενώ το υπόλοιπο δόθηκε στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αναφορά έκανε και στην ΑΤΕ, καταγγέλλοντας ότι λειτουργεί ως πολιορκητικός κριός για την ιδιωτικοποίηση των συνεταιριστικών οργανώσεων, ενώ από την άλλη συνεχίζει τη ληστεία των αγροτών με τις διάφορες ρυθμίσεις που κάνει για τα αγροτικά δάνεια.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Τυφλή υποταγή σε καταστροφικές επιλογές

Ο. Κολοζώφ: Καταστροφή για τη μικρομεσαία αγροτιά η συμμόρφωση με τις κοινοτικές οδηγίες

Με κεντρικό επιχείρημα ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πολλαπλά ωφέλιμη για τους Ελληνες αγρότες, ο υπουργός Γεωργίας απάντησε στην Επερώτηση, υπερασπιζόμενος το σύνολο των αντιαγροτικών πολιτικών της κυβέρνησης και των Βρυξελλών.

Ο Ε. Μπασιάκος είπε ότι η υιοθέτηση προτάσεων για την αποζημίωση των αγροτών θα οδηγήσει σε παραβίαση των κανονισμών της ΕΕ και στην επιβολή δυσβάστακτων προστίμων. Ο κρατικός προϋπολογισμός, τόνισε, δε διαθέτει τα αντίστοιχα κονδύλια για τη στήριξη των αγροτών (μόνο για το στάρι χρειάζονται 20 δισ. δρχ., είπε) και ισχυρίστηκε ότι η μη συμμόρφωση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ σημαίνει την απώλεια επιδοτήσεων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε πείσμα της πραγματικότητας που βιώνουν καθημερινά οι μικρομεσαίοι αγρότες, επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι φέτος το αγροτικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 2,8%! Απέδωσε δε τα προβλήματα που υπήρξαν και φέτος στη διάθεση της αγροτικής παραγωγής στο ότι υπήρξε υπερπαραγωγή, μεγάλα αποθέματα του παρελθόντος και αυξημένες εισαγωγές, τις οποίες, όπως είπε, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε μετά από σχετικές εντολές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Απαντώντας στο αίτημα για πλήρη αποζημίωση των αγροτών από τον ΕΛΓΑ, είπε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει και ανέφερε ότι οι αγρότες συνεισφέρουν στον ΕΛΓΑ μόλις 90 εκατομμύρια ευρώ, την ίδια στιγμή που παίρνουν αποζημιώσεις ύψους 540 εκατομμυρίων.

Η ελληνική γεωργία, ισχυρίστηκε ο Ε. Μπασιάκος, είναι πολλαπλώς ωφελημένη από τη συμμετοχή στην ΕΕ και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δε θα αντιταχθεί στην εφαρμογή των καταστροφικών κανονισμών της, όπως για παράδειγμα η νέα ΚΑΠ που αποδεσμεύει τις επιδοτήσεις από τη γεωργική παραγωγή.

Απάντηση στους ισχυρισμούς του υπουργού έδωσε με την παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ο. Κολοζώφ. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η κατάσταση της μικρομεσαίας αγροτιάς έχει φθάσει στο απροχώρητο και είναι χαρακτηριστικό ότι χρόνο με το χρόνο το αγροτικό ισοζύγιο ολοένα και αυξάνεται. Δίνουμε, είπε, 2,2 δισ. ευρώ για την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων, ποσό που είναι μεγαλύτερο και από αυτό που δίνουμε για την εισαγωγή πετρελαίου. Ως αποτέλεσμα, τόνισε, της εφαρμογής των συμφωνιών της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, η χώρα μας έχει κατακλυστεί από αγροτικά προϊόντα, ακόμα και στις κατηγορίες εκείνες στις οποίες έχουμε πλεόνασμα.

Χαρακτήρισε πλασματικό νούμερο την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος κατά 2,8% και ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο πρώτο οκτάμηνο του 2004, οι τιμές των προϊόντων έπεσαν κατά 4,6%, την ίδια στιγμή που το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 6,1%.

Και η σημερινή κυβέρνηση, συνέχισε, κινείται σε πλήρη αρμονία με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, τις οποίες άλλωστε με τη συμμετοχή της, τις συνδιαμορφώνει. Οι κατευθύνσεις αυτές, είπε, είναι καταστροφικές για τη μικρομεσαία αγροτιά, αφού στοχεύουν στο ξεκλήρισμά της και στη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής στα χέρια λίγων κεφαλαιούχων. Η αναγκαία, συνέχισε ο Ο. Κολοζώφ, αύξηση της κλίμακας παραγωγής δεν πρέπει να γίνει όπως την προωθεί η ΕΕ σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά να πραγματοποιηθεί μέσω παραγωγικών συνεταιρισμών με τη στήριξη του κράτους.

Αναφερόμενος στα αναγκαία μέτρα ανακούφισης των αγροτών πρότεινε μεταξύ άλλων τη συγκέντρωση και τη διάθεση των προϊόντων από το ίδιο το κράτος, την κατοχύρωση τιμών που εγγυώνται ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής των αγροτών, την ασφάλιση ολόκληρης της παραγωγής, την απαλλαγή των φτωχότερων αγροτών από τα κοινοτικά πρόστιμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ