ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Μάρτη 2005
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Οι Κυριακές των μοναχικών

Τους μοναχικούς σκέφτομαι τις Κυριακές, που δεν έχουν κανέναν στον κόσμο, κι όμως μέσα στον πολύβουο κόσμο γυρίζουν. Τις Κυριακές που η μοναξιά γίνεται πιο έντονη, όταν όλοι οι άλλοι είναι με τους αγαπημένους. Αν είναι ηλιόλουστη η Κυριακή, πηγαίνουν στην Αρχαία Αγορά και χάνονται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Δεν τους ενοχλούν οι τουρίστες. Αντιθέτως, θα έλεγα, ανταλλάσσουν μαζί τους χαμόγελα τόσο σπάνια πια. Επειτα κάθονται, φορώντας το καπελάκι τους, σ' ένα παγκάκι και θαυμάζουν σαν να βλέπουν για πρώτη φορά το ναό του Ηφαίστου. Βγαίνοντας από την πλευρά του Θησείου, τους παρασύρουν κύματα κόσμου και με κόπο φτάνουν στο πρώτο τραπεζάκι του κατάμεστου καφενείου. Οι άνθρωποι μιλούν τόσο δυνατά, παρατηρούν μέσα τους. Ανοίγουν δειλά την εφημερίδα τους για να μη δίνουν την εικόνα της ερήμωσης στους άλλους. Κάνουν πως διαβάζουν. Από το πλάι παρατηρούν με υπομονή τα ζευγαράκια που τσακώνονται μεταξύ τους. Νέα ζευγαράκια στο ξεκίνημά τους.

Το καφενείο είναι ο παράδεισος της όρασης γι' αυτούς, μαζί με τον πατροπαράδοτο καφέ, που τον πίνουν αργά, όσο πιο αργά μπορούν, σαν να θέλουν να καθυστερήσουν το γυρισμό στο δωμάτιό τους, έχοντας προλάβει να νιώσουν τη μέρα ολόκληρη, από την ανατολή μέχρι τη δύση της. Αρκετοί διαλέγουν να δουν το ηλιοβασίλεμα από το λόφο του Φιλοπάππου, αν και τα πόδια δεν αντέχουν τώρα πια να φτάσουν στην κορυφή. Περιμένουν να περάσει η χειρότερη ώρα, εκείνη η στιγμή πριν πέσει η νύχτα. Είναι το χρώμα, που θυμίζει χάραμα, κι ας μην είναι. Η μέρα πια τελείωσε και βιάζονται, γιατί στο σκοτάδι δεν αισθάνονται καλά. Το λεωφορείο τους, άδειο και ολόφωτο, τούς περιμένει σαν να είναι η προσωπική τους κούρσα.

Στο δωματιάκι τώρα. Ανάβουν το μικρό φως. Βλέπουν για λίγο τις ειδήσεις στην τηλεόραση, που την κλείνουν αμέσως μετά αδιάφοροι. Οι φωτογραφίες των αγαπημένων προσώπων στον τοίχο ζωντανεύουν. Αλλες φορές συνομιλούν μαζί τους, άλλες δε θέλουν ούτε να τις βλέπουν. Η απουσία, η απουσία, μονολογούν, καθώς ετοιμάζουν το λιτό φαγητό τους. Πλησιάζουν το ράφι με τα βιβλιαράκια τους. Βλέπουν με χαρά ότι τους περιμένουν εκεί, στη θέση τους, ακίνητοι, μόνο γι' αυτούς, συγγραφείς, παραμυθάδες, ποιητές και, ανάλογα με την ψυχολογία της μέρας, διαλέγουν τον ήρωα που θα ξεπηδήσει από τις σελίδες ενός βιβλίου για να συνομιλήσουν. Για να δούμε... Α, εδώ είναι ο στρατηγός Μακρυγιάννης, πού τον είχαμε αφήσει;

«Μπαίνω την νύχτα μέσα εις την εκκλησιά του και κλειώ την πόρτα κι αρχινώ τα κλάματα με μεγάλες φωνές και μετάνοιες. τ' είναι αυτό οπού 'γινε σ' εμέναν, γομάρι είμαι να με δέρνουν; Και τον περικαλώ να μου δώσει άρματα καλά κι ασημένια και δεκαπέντε πουγκιά χρήματα, και εγώ θα του φκιάσω ένα μεγάλο καντήλι ασημένιον. Με τις πολλές φωνές, κάμαμεν τις συμφωνίες με τον άγιον».

Κλείνουν το βιβλίο, φορούν τις γνωστές μπλε πιτζάμες με τις γκρίζες παντόφλες, και πλησιάζουν το κρεβάτι. Επιθεωρούν για μια ακόμη φορά τις φωτογραφίες στον τοίχο. Πιο πολύ εκείνες τις χαρούμενες, συνήθως αναμνηστικές από εκδρομές. Ολα είναι εδώ, ψιθυρίζουν. Σαν να είμαστε όλοι μέρος ενός ονείρου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Καληνύχτα.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Η τέχνη συναντά την παράδοση

Εργο του Λ. Ζήκου
Εργο του Λ. Ζήκου
Χρώματα γιορτινά, χρώματα παράδοσης στους εκθεσιακούς χώρους της Αθήνας. Στο πνεύμα των ημερών, το Atelier Σπύρου Βασιλείου και η αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος - Δεξαμενή», όπου η άνοιξη «συναντά» εικαστικούς χαρταετούς, αλλά και την τέχνη ενός σπουδαίου δημιουργού μας.

Αναλαμβάνοντας να συνεχίσει την παράδοση της ετήσιας πρόσκλησης την Καθαρή Δευτέρα, το Atelier Σπύρου Βασιλείου αναβιώνει μία αντιπροσωπευτική γιορτή: τα κούλουμα. Το σπίτι της οδού Γουέμπστερ 5, κάτω από την Ακρόπολη, όπου έζησε και δημιούργησε ένας από τους πλέον παραγωγικούς και δημοφιλείς Ελληνες καλλιτέχνες του 20ούαιώνα, ο Σπύρος Βασιλείου (1902 -1985), έχει ήδη μετατραπεί σε ένα φιλόξενο μουσείο. Την Καθαρή Δευτέρα θα ανοίξει τις πύλες του και θα υποδεχτεί τους επισκέπτες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου, χαράκτη, αγιογράφου και σκηνογράφου. Του καλλιτέχνη που αγάπησε βαθιά την Ελλάδα και γέμισε τους πίνακές του με τα χρώματα και το φως της. Αλλωστε ο χώρος αυτός, όσο βρισκόταν στη ζωή ο μεγάλος μας δημιουργός, ήταν πάντα ανοιχτός την Καθαρή Δευτέρα για το κοινό. Ηταν τόπος συνάντησης των Αθηναίων, που δεν παρέλειπαν να το επισκεφτούν στη γιορτινή τους βόλτα.

Η έκθεση των «Χαρταετών» στον «Αστρολάβο - Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11), έγινε πλέον θεσμός. Με πρόθεση την αναζωπύρωση του εθίμου της Καθαρής Δευτέρας και της συμμετοχής της τέχνης σε επίκαιρες εκδηλώσεις ώστε να έχει άμεση πρόσβαση το ευρύ κοινό, οι συνεργάτες του «Αστρολάβου» δημιούργησαν και φέτος έργα με θέμα τον χαρταετό για να εκτεθούν και να ...πετάξουν. Γνωστοί καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από τη γιορτή και την άνοιξη και δημιούργησαν εικαστικές προτάσεις και ιδέες γι' αυτές τις μέρες. Με τίτλο «Η τέχνη προβάλλει την παράδοση», Ελληνες δημιουργοί συμμετέχουν σ' ένα εικαστικό παιχνίδι, που τηρεί τις παραδόσεις και σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης. Πρωτότυπες ιδέες συνδυάζονται με έργα ζωγραφικά, κατασκευές και φωτογραφίες.

Δημιουργία του Α. Φασιανού
Δημιουργία του Α. Φασιανού
Επιχειρώντας να απαντήσουν στην ερώτηση: «Ποιους αφορά σήμερα η σύγχρονη τέχνη;», εκτίθενται δημιουργίες των: Κατερίνας Βαβλίτου, Κάτιας Βαρβάκη, Μελίτας Βερναρδάκη, Ελευθερίας Γαλάτη, Μόρφης Γκίκα, Βαγγέλη Γκιόκα, Γιώργου Γκολφίνου, Ελλης Γράββαλου, Λάζαρου Ζήκου, Μάριου Καμχή, Αθηνάς Κουρμπούζου, Κώστα Λαμπρόπουλου, Γιάννη Λασηθιωτάκη, Μάγδας Λεβεντάκου, Σπύρου Λύτρα, Μαρίνας Μαραβελάκη, Μαρίας Μαρουδή, Ομάδας ΜΜ, Κατερίνας Μουράτη, Κώστα Μπομπού, Δημήτρη Μυταρά, Αλεξάνδρας Νασιούλα, Γιώργου Παπαγεωργίου, Δήμητρας Παπαδημητροπούλου, Ελένης Παυλοπούλου, Εφης Παρούτσα, Λάκη Πατρασκίδη, Φαίδωνα Πατρικαλάκι, Αμαλίας Πετσάλη - Διομήδη, Φώτη Πεχλιβανίδη, Ράνιας Ράγκου, Κωνσταντίνας Σκαπετούλια, Αννας Σκαρλάτου, Στάθη, Κασσιανής Τσακιρίδη, Κώστα Τσόκλη και Μανώλη Χάρου.

Το πρωινό της Καθαρής Δευτέρας, η ατμόσφαιρα στην έκθεση θα είναι πιο γιορτινή, με μουσική υπόκρουση από DJ, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να παραλάβουν τους χαρταετούς που χαρίζει κάθε χρόνο ο «Αστρολάβος», τους οποίους φέτος φιλοτέχνησε ο Κώστας Τσόκλης, υπογεγραμμένους από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση. Το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας θα γίνει χάπενινγκ με πέταγμα χαρταετών στο Λυκαβηττό, με την παρουσία των καλλιτεχνών. Οπως και πέρυσι, οι τρεις χαρταετοί που θα πετάξουν ψηλότερα θα βραβευτούν με τρεις χαρταετούς - έργα τέχνης. Πρόκειται για δημιουργίες του Αλέκου Φασιανού, του Κώστα Μπομπού και της Ελλης Γράββαλου.


Δημιουργία της Κ. Βαρβάκη
Δημιουργία της Κ. Βαρβάκη

Εργο του Σπ. Βασιλείου
Εργο του Σπ. Βασιλείου

Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ