Στο δωματιάκι τώρα. Ανάβουν το μικρό φως. Βλέπουν για λίγο τις ειδήσεις στην τηλεόραση, που την κλείνουν αμέσως μετά αδιάφοροι. Οι φωτογραφίες των αγαπημένων προσώπων στον τοίχο ζωντανεύουν. Αλλες φορές συνομιλούν μαζί τους, άλλες δε θέλουν ούτε να τις βλέπουν. Η απουσία, η απουσία, μονολογούν, καθώς ετοιμάζουν το λιτό φαγητό τους. Πλησιάζουν το ράφι με τα βιβλιαράκια τους. Βλέπουν με χαρά ότι τους περιμένουν εκεί, στη θέση τους, ακίνητοι, μόνο γι' αυτούς, συγγραφείς, παραμυθάδες, ποιητές και, ανάλογα με την ψυχολογία της μέρας, διαλέγουν τον ήρωα που θα ξεπηδήσει από τις σελίδες ενός βιβλίου για να συνομιλήσουν. Για να δούμε... Α, εδώ είναι ο στρατηγός Μακρυγιάννης, πού τον είχαμε αφήσει;
«Μπαίνω την νύχτα μέσα εις την εκκλησιά του και κλειώ την πόρτα κι αρχινώ τα κλάματα με μεγάλες φωνές και μετάνοιες. τ' είναι αυτό οπού 'γινε σ' εμέναν, γομάρι είμαι να με δέρνουν; Και τον περικαλώ να μου δώσει άρματα καλά κι ασημένια και δεκαπέντε πουγκιά χρήματα, και εγώ θα του φκιάσω ένα μεγάλο καντήλι ασημένιον. Με τις πολλές φωνές, κάμαμεν τις συμφωνίες με τον άγιον».
Εργο του Λ. Ζήκου |
Αναλαμβάνοντας να συνεχίσει την παράδοση της ετήσιας πρόσκλησης την Καθαρή Δευτέρα, το Atelier Σπύρου Βασιλείου αναβιώνει μία αντιπροσωπευτική γιορτή: τα κούλουμα. Το σπίτι της οδού Γουέμπστερ 5, κάτω από την Ακρόπολη, όπου έζησε και δημιούργησε ένας από τους πλέον παραγωγικούς και δημοφιλείς Ελληνες καλλιτέχνες του 20ούαιώνα, ο Σπύρος Βασιλείου (1902 -1985), έχει ήδη μετατραπεί σε ένα φιλόξενο μουσείο. Την Καθαρή Δευτέρα θα ανοίξει τις πύλες του και θα υποδεχτεί τους επισκέπτες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου, χαράκτη, αγιογράφου και σκηνογράφου. Του καλλιτέχνη που αγάπησε βαθιά την Ελλάδα και γέμισε τους πίνακές του με τα χρώματα και το φως της. Αλλωστε ο χώρος αυτός, όσο βρισκόταν στη ζωή ο μεγάλος μας δημιουργός, ήταν πάντα ανοιχτός την Καθαρή Δευτέρα για το κοινό. Ηταν τόπος συνάντησης των Αθηναίων, που δεν παρέλειπαν να το επισκεφτούν στη γιορτινή τους βόλτα.
Η έκθεση των «Χαρταετών» στον «Αστρολάβο - Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11), έγινε πλέον θεσμός. Με πρόθεση την αναζωπύρωση του εθίμου της Καθαρής Δευτέρας και της συμμετοχής της τέχνης σε επίκαιρες εκδηλώσεις ώστε να έχει άμεση πρόσβαση το ευρύ κοινό, οι συνεργάτες του «Αστρολάβου» δημιούργησαν και φέτος έργα με θέμα τον χαρταετό για να εκτεθούν και να ...πετάξουν. Γνωστοί καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από τη γιορτή και την άνοιξη και δημιούργησαν εικαστικές προτάσεις και ιδέες γι' αυτές τις μέρες. Με τίτλο «Η τέχνη προβάλλει την παράδοση», Ελληνες δημιουργοί συμμετέχουν σ' ένα εικαστικό παιχνίδι, που τηρεί τις παραδόσεις και σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης. Πρωτότυπες ιδέες συνδυάζονται με έργα ζωγραφικά, κατασκευές και φωτογραφίες.
Δημιουργία του Α. Φασιανού |
Το πρωινό της Καθαρής Δευτέρας, η ατμόσφαιρα στην έκθεση θα είναι πιο γιορτινή, με μουσική υπόκρουση από DJ, ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να παραλάβουν τους χαρταετούς που χαρίζει κάθε χρόνο ο «Αστρολάβος», τους οποίους φέτος φιλοτέχνησε ο Κώστας Τσόκλης, υπογεγραμμένους από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση. Το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας θα γίνει χάπενινγκ με πέταγμα χαρταετών στο Λυκαβηττό, με την παρουσία των καλλιτεχνών. Οπως και πέρυσι, οι τρεις χαρταετοί που θα πετάξουν ψηλότερα θα βραβευτούν με τρεις χαρταετούς - έργα τέχνης. Πρόκειται για δημιουργίες του Αλέκου Φασιανού, του Κώστα Μπομπού και της Ελλης Γράββαλου.
Δημιουργία της Κ. Βαρβάκη |
Εργο του Σπ. Βασιλείου |