Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Μάρτη 2005 - αριθ. φύλλου: 9121

ΛΙΤΟΤΗΤΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ - ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΚΕΡΔΩΝ για τους λίγους

Ενδιαφέροντα στοιχεία επεξεργάστηκε και παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης»...

Τρελά κέρδη εξασφάλισαν και το 2004 οι μεγάλες επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ την ίδια χρονιά συνεχίστηκε η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της εργατικής τάξης και εν γένει των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Αδιάψευστος μάρτυρας ο πίνακας με τους ισολογισμούς 50 μεγάλων - κερδοφόρων - επιχειρήσεων που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει σήμερα ο «Ρ», από τον οποίο προκύπτει πως τα «αφεντικά» αυτών των 50 επιχειρήσεων μοιράστηκαν μεταξύ τους το 2004 κέρδη συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ. Η αύξηση των κερδών για το σύνολο των 50 επιχειρήσεων ανήλθε σε 60,4% ή 911 εκατ. ευρώ (!) με το μικρότερο ποσοστό να ανέρχεται σε 28% και το μεγαλύτερο σε... 5.882%!

Η προκλητική αύξηση των κερδών, είναι το αποτέλεσμα της ληστρικής εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, είδαν και πέρσι τις ισχνές ονομαστικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων να μεταφέρονται στα θησαυροφυλάκια του μεγάλου κεφαλαίου, με το «καλάθι της νοικοκυράς» να υφίσταται τις συνέπειες των ανατιμήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης.


ΣΕΛ.  18   -   19

ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΜΑΡΤΗ
Το μήνυμα φτάνει παντού

Εργάτη τον εργάτη, το απεργιακό κάλεσμα του ΠΑΜΕ περνάει από χέρι σε χέρι (φωτό). Με καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλιάς, οι ταξικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα εντείνουν τη δράση τους, δέκα μέρες πριν την απεργία στις 17 Μάρτη. Από τις πλατείες των δεκάδων απεργιακών συγκεντρώσεων που προγραμματίζονται, οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να δώσουν μαζική απάντηση στην πολιτική που κλέβει τον ιδρώτα τους για να γεμίσει προκλητικά τα ταμεία μιας χούφτας πολυεθνικών.


ΣΕΛ.  8   -   9


8η ΜΑΡΤΗ
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Σκέψεις και προτάσεις μπροστά στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Σχετικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ


ΣΕΛ.  5   -   6
ΒΟΥΛΗ
Οι γαλαζοπράσινες «προβιές»

Αποκαλύφθηκαν, για μια ακόμη φορά στη Βουλή, οι πολιτικές που εφαρμόζουν τις αντιαγροτικές αποφάσεις της ΚΑΠ και του ΠΟΕ απ' τη μια και από την άλλη επιχειρούν να κοροϊδέψουν τους μικρομεσαίους αγρότες


ΣΕΛ.  16   -   17

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ