Νέα σημαντική αύξηση των χρεών προς τις τράπεζες το 2004
Εκρηξη σημείωσαν και το 2004 τα τραπεζικά δάνεια των νοικοκυριών, γύρω από τα οποία σφίγγει όλο και πιο στενά η θηλιά του τραπεζικού δανεισμού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα χρέη από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια ανήλθαν στα τέλη Δεκέμβρη στα 51,6 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 28,5% σε σχέση με το 2003! Το τεράστιο αυτό ποσό αντιστοιχεί στο 31,4% του ΑΕΠ, ενώ στο τέλος του 2003 ο τραπεζικός δανεισμός αντιστοιχούσε στο 26,3% του ΑΕΠ. Δηλαδή, μέσα σε ένα χρόνο το δανειακό βάρος αυξήθηκε κατά 5,1 ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες!!!
Σε απόλυτους αριθμούς τα χρέη από δάνεια αυξήθηκαν κατά 10,4 δισ. ευρώ! Το πρώτο βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία αυτά είναι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης που σημειώθηκε το 2004 για εκατομμύρια εργαζόμενους, συνέπεια των πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στα πλαίσια της ΟΝΕ. Οσο περισσότερο πιέζονται τα λαϊκά εισοδήματα από τις πολύμορφες πολιτικές λιτότητας, όσο περισσότερο αυξάνουν οι λαϊκές ανάγκες, σε συνθήκες αύξησης της ανεξέλεγκτης ακρίβειας, τόσο περισσότερο οι εργαζόμενοι στρέφονται στην επώδυνη λύση του τραπεζικού δανεισμού. Από την άλλη, οι τράπεζες, εκμεταλλευόμενες την άσχημη κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων, σπεύδουν να ...«προσφέρουν» δάνεια με τοκογλυφικούς όρους, καθώς τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών συνεχίζουν να κινούνται στα επίπεδα του 15%, όταν τα επιτόκια των καταθέσεων ταμιευτηρίου έχουν προ πολλού μηδενιστεί. Η αισχρή εκμετάλλευση που υφίστανται εκατομμύρια εργαζόμενοι από το τραπεζικό σύστημα συνολικά αποτυπώνεται στα... κέρδη των τραπεζών, που πέρσι εκτοξεύτηκαν και πάλι προς τα ύψη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τα συνολικά χρέη από δάνεια από 40,2 δισ. ευρώ το 2003 αυξήθηκαν στα 51,6 δισ. ευρώ το 2004, ή κατά 28,5%. Από την επιμέρους ανάλυση προκύπτει ότι τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων ανήλθαν στα 33,1 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 24,8% από το 2003, όταν είχαν σημειώσει αύξηση 25% σε σχέση με το 2002!
Τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων έφτασαν τα 17,1 δισ. ευρώ και σημείωσαν αύξηση 37,4%, έναντι αύξησης 27,2% που σημειώθηκε το 2003. Οι ραγδαίοι αυτοί ρυθμοί απλώς πιστοποιούν τη χειροτέρευση της οικονομικής θέσης των λαϊκών νοικοκυριών, τα οποία αύξησαν το δανεισμό τους προς τις τράπεζες, προκειμένου να καλύψουν τις τρύπες των οικογενειακών τους προϋπολογισμών. Τέλος, τα προσωπικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 60,5% και σε απόλυτα μεγέθη ανήλθαν στα 6,6 δισ. ευρώ., τα δάνεια με δικαιολογητικά αυξήθηκαν κατά 34,5% και τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν κατά 23,2%.
Συγκέντρωση στις 17 του Μάρτη στις 11 το πρωί στην πλ. Κάνιγγος
Με την προαναγγελία μιας ακόμη αγωνιστικής πρωτοβουλίας συνδύασε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας την εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της, την περασμένη Τετάρτη στα γραφεία της. Η ΟΒΣΑ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 17 του Μάρτη στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης στην πλ. Κάνιγγος, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων τόσο για το ωράριο, όσο και για τα άλλα θέματα που απασχολούν τους μικρούς επαγγελματίες βιοτέχνες και εμπόρους.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλά συνδικαλιστικά στελέχη του χώρου, καθώς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Χ. Τριάντης, που με το δυναμικό χαιρετισμό του για νέους αγώνες, έδωσε και πάλι το παράδειγμα στους νεότερους. Παραβρέθηκε επίσης ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γ. Ρούλιας, ο Δ. Φέτσης μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ, ο γγ της Ομοσπονδίας Κομμωτών Ν. Οικονομάκης και πολλά άλλα συνδικαλιστικά στελέχη, από Ομοσπονδίες και Ενώσεις ΕΒΕ.
Πολλοί ήταν αυτοί που θέλησαν να πουν δυο λόγια για τη νέα χρονιά, τις ευθύνες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπο το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ, αλλά και για να ευχηθούν στην Ομοσπονδία. Ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Π. Γαλανόπουλος, μιλώντας για την κινητοποίηση στις 17 Μάρτη, τόνισε ότι «η μαζική μας συμμετοχή θα αναγκάσει την κυβέρνηση να υλοποιήσει κάποια από τα μέτρα που απαιτούμε. Την ίδια μέρα στην Αθήνα και πανελλαδικά κινητοποιούνται και οι εργαζόμενοι. Πολλά από τα αιτήματά μας είναι κοινά. Αντίπαλος είναι ο ίδιος, το μεγάλο κεφάλαιο. Ο κοινός αγώνας διευκολύνει την πάλη μας, γινόμαστε πιο δυνατοί».
Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης ήταν η τιμητική αναφορά προς τον «Ρ» και τον «902». Ο Π. Γαλανόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στη σημερινή μας εκδήλωση θέλουμε να τιμήσουμε - το αισθανόμαστε και σαν υποχρέωση, άλλωστε - το "Ριζοσπάστη" και την τηλεόραση του "902 ΤV", όπως και το ραδιόφωνο του "902", που σε όλες μας τις εκδηλώσεις είναι δίπλα μας, όπως και στις εκδηλώσεις όλων των επαγγελματοβιοτεχνών και μικρών εμπόρων».
Τα προβλήματα που απασχολούν τη μικρή και μεσαία επιχείρηση θα συζητηθούν σε εκδήλωση που διοργανώνει αύριο Κυριακή 27 Φλεβάρη στις 10.30 το πρωί η ΤΕ Καβάλας της ΔΗΚΕΒΕ. Στην εκδήλωση που θα γίνει στην Αίθουσα Συνελεύσεων της Ομοσπονδίας Καβάλας (Ερμού 17), ομιλητής θα είναι ο Δημήτρης Φέτσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Τη συγκρότηση επιτροπής από κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που θα «υποβάλει προτάσεις» για τις δρομολογημένες αλλαγές στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Πρόεδρος ορίστηκε ο ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών Β. Σταυρινός. Το πακέτο της μεταρρύθμισης αφορά στην εισαγωγή του ΦΠΑ για τα νεόδμητα ακίνητα, αναπροσαρμογές στους φορολογικές συντελεστές μεταβίβασης, την κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ). Στο τραπέζι είναι ακόμα η «ενιαιοποίηση» των φόρων και άλλα μέτρα που πρόκειται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη μικρή ακίνητη ιδιοκτησία. Δρομολογημένες είναι επίσης οι ραγδαίες αυξήσεις πάνω στις αντικειμενικές τιμές. Το σύνολο των αλλαγών θα δημοσιοποιηθεί στους επόμενους μήνες. Η εφαρμογή του «πακέτου», όπως επίσημα έχει διαβεβαιώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, θα ξεκινήσει από την 1η Γενάρη του 2006.
Τα φορολογικά στοιχεία αξίας κάτω από 300 ευρώ δε θα συμπεριληφθούν τελικά στις συγκεντρωτικές καταστάσεις ΦΠΑ που αφορούν στις συναλλαγές του 2005. Το συγκεκριμένο προβλέπεται σε υπουργική απόφαση, που θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ενόψει της πρώτης εφαρμογής των διατάξεων», οι οποίες να σημειωθεί προβλέπονται στο φορολογικό νόμο. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) αλλά και επαγγελματικοί φορείς είχαν δηλώσει την αντίθεσή τους στη συγκεκριμένη διάταξη του νόμου, η οποία τελικά «ανεστάλη» με την εν λόγω υπουργική απόφαση.