ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Να δοθεί ουσιαστική λύση χωρίς καύση»

Ψυττάλεια: Ενα έργο που από 128 εκατομμύρια ευρώ που προϋπολογίστηκε, στοίχισε 202 και αντί να καθαρίζει... βρωμίζει!
Ψυττάλεια: Ενα έργο που από 128 εκατομμύρια ευρώ που προϋπολογίστηκε, στοίχισε 202 και αντί να καθαρίζει... βρωμίζει!
Ουσιαστική παρέμβαση στο σημαντικό θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη λυματολάσπη της Ψυττάλειας έκανε χτες το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Γιάννης Πατσιλινάκος και απευθύνεται στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά.

Το τελευταίο διάστημα - επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ - η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει, σε συνεργασία προφανώς με την ΕΥΔΑΠ, ηθελημένη σύγχυση, τόσο ως προς την άμεση, όσο και ως προς τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της λάσπης στην Ψυττάλεια. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, συνεχίζει να διαβεβαιώνει ότι «προχωράει ο διαγωνισμός του ΥΠΕΧΩΔΕ για την οριστική λύση του προβλήματος», που προβλέπει ξήρανση της λάσπης, δηλώνοντας παράλληλα ότι η ΕΥΔΑΠ έχει επιλέξει ανάδοχο για την «προσωρινή» λύση (δύο έως τρία χρόνια), δηλαδή για την απομάκρυνση της αποθηκευμένης λυματολάσπης και αυτής που παράγεται καθημερινά.

Αυτό όμως που αποκρύπτει ο κ. υπουργός - τονίζει ο Γ. Πατσιλινάκος - είναι ότι η «προσωρινή» λύση που επιλέχτηκε, προβλέπει όχι την απομάκρυνση της λυματολάσπης από την Ψυττάλεια, όπως επανειλημμένα είχε δεσμευτεί, αλλά και πάλι την επιτόπου ξήρανση και στη συνέχεια την καύση της με τη μέθοδο της αεριοποίησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Με ποια δικαιοδοσία ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ - αναρωτιέται ο βουλευτής του ΚΚΕ - αποδέχεται και προωθεί την εγκατάσταση μιας τεράστιας μονάδας καύσης (με αεριοποίηση) της αποξηραμένης λάσπης (εκτιμάται σε 800 τόνους ανά ημέρα, όταν ολοκληρωθεί η λειτουργία της Β' Φάσης Βιολογικού Καθαρισμού) στην καρδιά των Δήμων Πειραιά, Κερατσινίου, Δραπετσώνας, Νίκαιας, Περάματος, Σαλαμίνας και Αμπελακίων, σε πλήρη αντίθεση με τα οριζόμενα, ως προς τη λάσπη, στον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Αττικής;

Ειδικότερα, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ποια μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:

  • Να υλοποιηθεί άμεσα η δέσμευση της κυβέρνησης για την ταχεία απομάκρυνση των τεραστίων ποσοτήτων της αποθηκευμένης στην Ψυττάλεια λάσπης (150.000 - 200.000 τόνοι), η οποία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το Σαρωνικό, αλλά και για τη δημόσια υγεία, υποβαθμίζοντας έτσι μια εγκατάσταση (ΚΕΛΨ) η οποία συγχρηματοδοτήθηκε και με κοινοτικούς πόρους;
  • Να συνεχιστεί απρόσκοπτα και να ολοκληρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός του ΥΠΕΧΩΔΕ για την ξήρανση της λάσπης, ως οριστική λύση του προβλήματος, χωρίς καύση (αεριοποίηση);
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Προωθείται η καρκινογόνος καύση

Η χτεσινή συνεδρίαση του διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών - Πειραιά και οι απαντήσεις που δεν δόθηκαν από τον εκπρόσωπο της ΕΥΔΑΠ στα εύλογα ερωτήματα που σχετίζονται με την επιλογή από τον οργανισμό της καρκινογόνου μεθόδου της καύσης για τη διαχείριση των λυμάτων της Ψυττάλειας, αλλά και με το χρόνο εφαρμογής της, δείχνουν με σαφήνεια τούτο: Μεθοδικά προωθείται η καύση της λυματολάσπης της Ψυττάλειας ως μόνιμη «λύση» και όχι ως προσωρινή, όπως πλασάρεται. Αλλιώς, γιατί να δαπανηθούν χρήματα για την κατασκευή μονάδων αεριοποίησης που απαιτεί η μέθοδος της καύσης, η αποπεράτωση της οποίας χρειάζεται τουλάχιστον δύο χρόνια, περίπου δηλαδή όσα απαιτούνται για την έναρξη λειτουργίας του έργου ξήρανσης, που προβλέπεται στους σχεδιασμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ και είναι σύμφωνοι φορείς και Αυτοδιοίκηση.

Ο γενικός διευθυντής της ΕΥΔΑΠ, κ. Ξανθάκης που κλήθηκε χτες στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα του Σώματος επιβεβαίωσε τις παραπάνω ανησυχίες, αλλά και προκάλεσε με τον τρόπο πλασαρίσματος της μεθόδου της καύσης. Καταρχήν, ισχυρίστηκε ότι η ΕΥΔΑΠ έχει τη ...διαβεβαίωση της εταιρίας Κωνσταντινίδη που μειοδότησε στην ανάληψη του έργου, πως οι ρύποι που θα εκπέμπονται κατά την καύση θα είναι κάτω από ένα επιτρεπόμενο όριο (της κοινοτικής οδηγίας 2000/76). (σ.σ. αυτό.. διαβεβαίωσε χτες και ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Σ. Γληνιαδάκης, με επιστολή του στην πρόεδρο της ΕΝΑΕ, Φ. Γεννηματά). Κι αυτό γιατί, λέει, δε θα καίγεται το σύνολο της λάσπης, αλλά οι ρύποι που μένουν σε υπολείμματα αυτής, μετά την αεριοποίηση.

Τόσο τα μέλη του Σώματος όσο και δήμαρχοι και φορείς της ευρύτερης περιοχής που συμμετείχαν στο Συμβούλιο δήλωσαν την αντίθεσή τους στην καύση, αποφασίζοντας σαν πρώτο βήμα αντίδρασης τη διοργάνωση συμβολικής συγκέντρωσης, την 1η Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, στην Ψυττάλεια. Ανάμεσα σε άλλα, στο ψήφισμα που εγκρίθηκε, ζητείται η άμεση απομάκρυνση της παραγόμενης λάσπης και της συσσωρευμένης των 150.000 τόνων, η ολοκλήρωση του έργου ξήρανσης και η αξιοποίηση της επεξεργασίας των λυμάτων στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ. Επίσης, ζητούνται από την ΕΥΔΑΠ τα τεχνικά στοιχεία της προτεινόμενης αεριοποίησης και οι εναλλακτικές λύσεις που αναφέρει σε σχετική επιστολή της για την περίπτωση που ο μειοδότης δεν πάρει την άδεια λειτουργίας.

Ποιος εγγυάται ότι η μέθοδος που προτείνει η ΕΥΔΑΠ είναι η σωστή; Κανένας, ήταν η αφοπλιστική απάντηση του κ. Ξανθάκη, για να παραδεχτεί στην πορεία πως θα υπάρχει επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, λέγοντας πως ...«αυτό που ενδιαφέρει είναι να γίνονται συνεχείς μετρήσεις αερίων ρύπων, ώστε αυτοί να είναι κάτω από το επιτρεπόμενο όριο».

Συνένοχη στον εμπαιγμό των κατοίκων, που επιβαρύνονται από τέτοιες επιλογές, είναι βέβαια και η κυβέρνηση, καθώς κρύβεται πίσω από τις διαδικασίες του έργου ξήρανσης που βρίσκεται ακόμη στη φάση της δημοπράτησης και την ίδια ώρα επιτρέπει την καύση. Χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Πατσιλινάκος που χαιρέτισε χτες στο Συμβούλιο σημείωσε πως «αν δεν περάσουν δύο χρόνια δε θα έχουμε οριστική λύση στο πρόβλημα. Για το λόγο αυτό προέχει να μην υπάρξει καύση. Κι αυτό γιατί η καύση προορίζεται να περάσει από το παράθυρο πρώτα απ' τη λάσπη και μετά στα απορρίμματα».

Ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Μπ. Ζιώγας δήλωσε την αντίθεσή του με τη μεθοδευόμενη από το παράθυρο εισαγωγή της καύσης.

Πληρώνουν είσοδο για το λιμάνι του Βόλου!

Τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων, αλλά και όσων επισκέπτονται το λιμάνι του Βόλου προκαλεί η επιβολή τέλους ύψους 0,29 ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίσουν δελτίο ημερήσιας εισόδου στο χώρο, στα πλαίσια της εφαρμογής του Κώδικα ISPS και με το πρόσχημα της ασφάλειας του χώρου. Πολλοί είναι αυτοί που καταγγέλλουν ότι είναι απαράδεκτο να πληρώνουν για την είσοδό τους στο λιμάνι, όταν, μάλιστα, μπαινοβγαίνουν καθημερινά στο χώρο για επαγγελματικές υποχρεώσεις. Και πολλοί άλλοι καταγγέλλουν ότι πρόκειται για ένα ακόμα αντιδημοκρατικό μέτρο ενάντια στο δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης, που πρέπει να έχουν όλοι στο λιμάνι.

Ασφάλεια σε ... γκανγκστερικά πρότυπα

Την ανάγκη δημιουργίας Συντονιστικού Συμβουλίου Εσωτερικής Ασφάλειας - κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ - επισήμανε χθες, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου των Θάνου Ντόκου και Παναγιώτη Τσάκωνα με τίτλο «Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας», ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης. Μάλιστα, όπως άφησε να εννοηθεί, θα πρέπει να διαθέτει την επιχειρησιακή δυνατότητα της συλλογής πληροφοριών και εκτίμησης της κατάστασης από «ανοιχτές» πηγές πληροφόρησης και από άλλους φορείς, όπως η ΕΥΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το αμερικανικό, όσο και το βρετανικό πρότυπο δίνουν ενισχυμένες αρμοδιότητες στην εκτελεστική εξουσία (σ.σ. ειδικά στον πρόεδρο και στον πρωθυπουργό, αντίστοιχα).

Ο Γ. Βουλγαράκης ανέφερε πως με την υπάρχουσα δομή στο χειρισμό κρίσεων ασφάλειας παρατηρείται πολυδιάσπαση, δυσλειτουργία, διαφορετικότητα της επιχειρησιακής ανταπόκρισης, ελλειμματική διαχείριση πόρων και πολυδιάσπαρτα επιχειρησιακά σχέδια, κάτι που συνέβαινε και στο διάστημα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μέσα σε όλα, αναφέρθηκε και στην ελλειμματική ροή πληροφοριών σε όλα τα επίπεδα, «με άμεση συνέπεια την ελλιπή έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση όλων των επιπέδων διοίκησης και την κακή αξιολόγηση των κινδύνων και εκτίμηση των απειλών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ