Ουσίες που δίνουν χρώμα σε κεριά και βερνίκια χρησιμοποιούνται και στα τρόφιμα
ICON |
Οι ιταλικές αρχές ενημέρωσαν σχετικά τις αντίστοιχες βρετανικές, οι οποίες την προηγούμενη Παρασκευή το βράδυ έστειλαν επείγουσα ειδοποίηση σε όλες τις χώρες που είχαν κάνει εισαγωγές τόσο της συγκεκριμένης σάλτσας όσο και 350 προϊόντων που την περιέχουν και τα οποία ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία. Σύμφωνα με το σήμα που έφτασε και στον Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), επικίνδυνες παρτίδες θεωρούνται εκείνες που έχουν παραχθεί τους τελευταίους δεκάξι μήνες, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ήδη μεγάλο μέρος από αυτές έχουν ήδη καταναλωθεί. Ανώτερα στελέχη του ΕΦΕΤ ισχυρίζονται ότι όσον αφορά στην ελληνική αγορά λόγος γίνεται όχι τόσο για νωπά προϊόντα, που δεν εισάγονται, λόγω της μικρής διάρκειας συντηρησιμότητας, αλλά για κατεψυγμένα, κονσέρβες, κινέζικα μακαρόνια νουντλς, έτοιμες σάλτσες και σάλτσες σε σκόνη που περιέχουν τη σάλτσα «Worchester». Χτες έγινε γνωστό, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί επίσημα, ότι ο ΕΦΕΤ ζήτησε από τον εισαγωγέα να φροντίσει για την άμεση απόσυρση από τα ράφια των σούπερ μάρκετ της συγκεκριμένης σάλτσας, ενώ ήδη γίνονται έλεγχοι στα υπόλοιπα από τα 350 προϊόντα της λίστας που κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά.
Χτες, επίσης, έγινε γνωστό ότι οι κυπριακές αρχές εντόπισαν στο μέλι «Αττική» την καρκινονογόνο ουσία διχλωροβενζόλιο. Σύμφωνα με στελέχη του ΕΦΕΤ έχουν γίνει σχετικές αναλύσεις από τις οποίες προκύπτει ότι η ποσότητα που περιέχεται «εμπίπτει στα επιτρεπόμενα όρια».
Στον εισαγγελέα παραπέμφθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης δεκαεφτά ιδιοκτήτες βυτιοφόρων που εντοπίστηκαν από τα συνεργεία ελέγχου να παρανομούν στη διάρκεια μεταφοράς πετρελαίου θέρμανσης μέσα στο Γενάρη. Συνολικά τον προηγούμενο μήνα διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 147 βυτιοφόρα σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν αφορούσαν τα εξής:
Το Προεδρικό Διάταγμα για τη λεγόμενη «κατάργηση» του ΣΔΟΕ και την αντικατάστασή του από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) υπογράφηκε χτες από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη. Σύμφωνα με τις διατάξεις του φορολογικού νόμου και του ΠΔ που το υλοποιεί η νέα υπηρεσία έχει στόχους το οικονομικό έγκλημα, τη μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία και την εξειδίκευση στις σύγχρονες μορφές παράνομων συναλλαγών και απατών που διενεργούνται με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων.
Αύριο Τετάρτη 23 Φλεβάρη συγκαλείται η γενική συνέλευση των μελών Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (στις 5 το απόγευμα, ξενοδοχείο ACROPOL, Πειραιώς 1 Ομόνοια). Στην ημερήσια διάταξη είναι: Συλλογική σύμβαση του κλάδου, επαγγελματικά θέματα και λήψη απόφασης για απεργία.
Η παράταση της προθεσμίας για τη διενέργεια των περιοδικών ελέγχων στους ανελκυστήρες (λήγει στις 8 του Μάρτη)... προωθείται από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Σ. Παπαδόπουλο, σύμφωνα με ολιγόλογη ανακοίνωση του υπουργείου. Ωστόσο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών - Εγκαταστατών - Συντηρητών Ανελκυστήρων έχει δηλώσει με πρόσφατη ανακοίνωσή της ότι προωθεί το... κλείσιμο επιχειρήσεων μέσα στο Μάρτη, λόγω των άκαρπων επαφών που είχε με το υπουργείο Ανάπτυξης για θέματα που έχουν να κάνουν με τις εργασίες στους ανελκυστήρες, το ισχύον πλαίσιο ελέγχου και τη συμμόρφωση με το νέο καθεστώς ασφάλειας.
Ανοδικές τάσεις σημείωσαν οι τιμές των οικοδομικών υλικών το Γενάρη του 2005 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ. Σε ετήσια βάση, δηλαδή από τον περσινό μέχρι και το φετινό Γενάρη, ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε αύξηση 4,6%, έναντι αυξήσεων 2,8% και 2% που σημειώθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια. Σε μέσα επίπεδα ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε αύξηση 4%, έναντι αυξήσεων 2,9% και 2,2% που σημειώθηκε τις αντίστοιχες περιόδους των δύο προηγούμενων χρόνων. Τέλος, το Γενάρη προς το Δεκέμβρη, ο δείκτης τιμών δε σημείωσε καμία μεταβολή, έναντι αυξήσεων 0,1% και 0,3% που σημειώθηκαν, τους αντίστοιχους μήνες το 2003 και 2002.