Η πόλη της αξιοπρέπειας και του αγώνα «υποδέχτηκε» με μια μαχητική συγκέντρωση τον πρωθυπουργό της ανεργίας, που φτάνει αύριο
Δουλιά υπάρχει. Και τι δουλιά! Διαλύσεις των ήδη κλειστών εργοστασίων |
Ομως, χθες το απόγευμα, τα πρόσωπα όσων συμμετείχαν στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών πάλλονταν από οργή και αγανάκτηση κατά της κυβερνητικής πολιτικής, που τους οδηγεί μαθηματικά στην εξαθλίωση, διαδηλώνοντας, για άλλη μια φορά, την απόφασή τους να αντισταθούν, παλεύοντας για την ανατροπή αυτής της αντεργατικής πολιτικής. Πουθενά δεν υπήρχαν πλαστικά σημαιάκια και «εκσυγχρονιστικές» κονκάρδες σαν αυτές που θα πουλάνε σήμερα οι μικροπωλητές στους μεταφερόμενους «Πατρινούς» από την Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία και την Κορινθία. Στη χτεσινή συγκέντρωση πήραν μέρος οι κάτοικοι της αληθινής Πάτρας: Της Πάτρας της ανεργίας, της ανέχειας, της υποαπασχόλησης και του μαρασμού. Και γι' αυτό όλοι φώναζαν το ίδιο πράγμα, πως «αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή, με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί». Ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρουσία μαθητών, φοιτητών, νέων εργαζόμενων και ανέργων, οι οποίοι ένωναν τη φωνή τους, τονίζοντας πως «εργατιά, μαθητές, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές».
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας και εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Ανδρέας Αντωνόπουλος σημείωσε πως «ήταν ελάχιστο καθήκον των σωματείων και των συνδικαλιστών να οργανώσουν την πάλη της εργατικής τάξης για την αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας, για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων και την απόκρουση της αντιλαϊκής επέλασης της κυβέρνησης και της εργοδοσίας». Πρόσθεσε πως «στην αυγή του 2000 είμαστε αντιμέτωποι με την τραγική πραγματικότητα της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης», καθώς «οι παγωμένες τσιμινιέρες, τα σκουριασμένα εργοστάσια, τα χιλιάδες κλειδαμπαρωμένα εργοστάσια, το 30% των ανέργων, το 50% των απασχολήσιμων είναι αποτέλεσμα της ΟΝΕ και των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων και ειδικά αυτής που είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών». Αναφερόμενος στη σημερινή επίσκεψη του Κ. Σημίτη, ο ομιλητής σημείωσε πως «ο πρωθυπουργός της χώρας, ξεπερνώντας κάθε όριο υποκρισίας και θράσους, επισκέπτεται την πρωτεύουσα της ανεργίας για να μοιράσει καθρεφτάκια στους ιθαγενείς. Ο πρωθυπουργός της ανεργίας, της βίας, της τρομοκρατίας και του βομβαρδισμού των αμάχων έρχεται να εξαπατήσει το λαό της περιοχής ότι λύθηκε το πρόβλημα της ανεργίας με τα μεγάλα έργα». Τόνισε, όμως, ότι «η Πάτρα της ανεργίας και της αβεβαιότητας, η Πάτρα της υποαπασχόλησης και της σκληρής εκμετάλλευσης δεν έχει θέση στα κακόγουστα προεκλογικά σόου. Η Πάτρα της αξιοπρέπειας και του αγώνα τον υποδέχεται, όπως του πρέπει, αγωνιστικά και περήφανα, καταγγέλλοντας και καταδικάζοντας την πολιτική του».
Ο Α. Αντωνόπουλος αναφέρθηκε στις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, λέγοντας πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν απολύτως τίποτα να περιμένουν από αυτές ούτε και από την πλειοψηφία του ΕΚΠ, η οποία «μέχρι το μεδούλι υλοποιεί τη συναίνεση με αυτή την πολιτική», «κάνει την πάπια στο δράμα των ανέργων» και «διάλεξε το ρόλο του κομματάρχη για την υποδοχή του Μαυρογιαλούρου, θα χαριεντίζεται με τον αρχιτέκτονα της ανεργίας, τη στιγμή που οι εργάτες βογκάνε, εξαιτίας της πολιτικής του». Τέλος, ο ομιλητής κάλεσε τους συγκεντρωμένους να αναπτύξουν πολύμορφους αγώνες, ενωμένη και σκληρή πάλη για την αντιμετώπιση της ανεργίας, τονίζοντας πως «μονόδρομος και χρέος μας είναι να αγωνιστούμε για να εφαρμοστούν πολιτικές, στα πλαίσια ενός δημόσιου και λαϊκού τομέα της οικονομίας. Τέτοια προοπτική μόνο μια ριζική, διαφορετική εξουσία, μια λαϊκή διακυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει».
Ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης |
Μιλώντας για τη δράση αυτού του κινήματος, ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας σημείωσε πως αγκαλιάστηκε από ένα τεράστιο πλήθος φορέων της πόλης, ολόκληρης της Πελοποννήσου και των γειτονικών νησιών, με κύρια αιτήματα, το άμεσο κλείσιμο της βάσης και την απομάκρυνση των πυρηνικών από τη χώρα. Ειδικά με την έναρξη της επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία, το κίνημα αναπτύχθηκε σε δύο κύκλους - κατά τους οποίους η Πάτρα γνώρισε πολλές και μαζικές διαδηλώσεις και χιλιάδες κόσμου και φορέων συνυπέγραψαν τα αιτήματα - που έκλεισαν με την περικύκλωση της βάσης στις 3/10/99 και στις 5/12/99, ενώ ετοιμάζεται και νέος κύκλος κινητοποιήσεων που θα καταλήξει κι αυτός στην περικύκλωση της βάσης.
{2}Ο Δημήτρης Κοτσάνης πρόεδρος του τμήματος νοτιοδυτικήε Πελοποννησού του ΤΕΕ. |
Ακόμη μία διάσταση των κινδύνων που υπάρχουν από τη λειτουργία της βάσης, μας έδωσε ο Δημήτρης Κοτσάνης , πρόεδρος του τμήματος Νοτιοδυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ. Διάσταση πασίγνωστη, που όμως φαίνεται να ανησυχεί τους πάντες εκτός από την ίδια την κυβέρνηση: «Τα πυρηνικά όπλα στη χώρα μας δε στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων. Εκτός όμως από αυτό είναι και άκρως επικίνδυνα, γιατί από τυχαία αιτία μπορεί να γίνει ολοκαύτωμα η ευρύτερη περιοχή». Αυτός ήταν και ένας ακόμη λόγος που η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετείχε μαζικά στο αντιπολεμικό κίνημα που αναπτύχθηκε, ιδιαίτερα οι δήμοι και οι κοινότητες που συνορεύουν με τη βάση. Ο Δ. Κοτσάνης σημείωσε επίσης πως το ΤΕΕ συμμετείχε ενεργά σε όλες τις φιλειρηνικές εκδηλώσεις, κάτι που θα πράξει και στο μέλλον.
Απο τις κινητοποιήσεις έξω απο τη βάση με τα πυρηνικά στον Αραξο |