Το σύστημα των «τριών πυλώνων» φωτογραφίζει μελέτη του Ιδρύματος
«Η χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος» στην εικοσαετία 1981-2000 είναι ο τίτλος μελέτης που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Και αυτή η μελέτη - παρά τα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία - έρχεται απολογητικά να δικαιώσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους της τελευταίας 15ετίας και να συνταχθεί με εκείνους που μιλούν για την «αναμόρφωση του διανεμητικού συστήματος» και την «εξέλιξή του σε σύστημα τριών πυλώνων», που όπως ισχυρίζεται «θα εγγυάται την κοινωνική προστασία, θα μειώσει τις στρεβλώσεις στις αγορές εργασίας και κεφαλαίου και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη»! Επιχειρήματα, δηλαδή, που ανασύρονται κάθε φορά όταν πρόκειται να ληφθούν νέα αντιασφαλιστικά μέτρα.
Αλλωστε, ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, καθηγητής Κ. Προδρομίδης, σημείωσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις της δεκαετίας του 1990 και ο νόμος 3029/2002 δε φαίνεται να διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού...». Εκείνο που δεν τίθεται ποτέ για εξέταση - και δεν το κάνει ούτε η εν λόγω μελέτη - είναι αν αυτές οι «μεταρρυθμίσεις» εξασφαλίζουν τη «βιωσιμότητα» των συνταξιούχων!
Πάντως, αν και συνολικά η μελέτη κινείται με το «ρεύμα», εντούτοις επιμέρους στοιχεία της χρίζουν προσοχής. Ετσι εξετάζοντας τη δεκαετία 1990-1999, προκύπτει ότι υπάρχει σοβαρή ανακατανομή στις πηγές των εσόδων του κλάδου σύνταξης. Ενώ δηλαδή η συμμετοχή του κράτους στις συντάξεις ήταν το 1990 στο 33%, το 1999 πέφτει στο 28,6%. Αντίστοιχα μειώνεται και η συμμετοχή των εργοδοτών και από το 39,4% περιορίζεται στο 37,7%. Αντίθετα οι εισφορές των εργαζομένων από 19,6% το 1990 αυξάνονται στο 23,4% το 1999. Και αυτό όταν κατά μέσο όρο στην ΕΕ των «15», η συμμετοχή των εργαζομένων είναι 22,7% και του κράτους στο 35,7%.
Ειδικότερα, η διαχρονική εξέταση της συμμετοχής των εργοδοτών στον κλάδο της κύριας σύνταξης είναι εξόχως αποκαλυπτική. Ενώ δηλαδή το 1981 η εισφορά του εργοδότη στην κύρια σύνταξη αντιστοιχούσε στο 48,34%, μετά από μια 20ετία, το 2000, έχει περιοριστεί στο 34,41%. Η απαλλαγή των εργοδοτών φτάνει στο 30% σε σχέση με αυτό που κατέβαλαν πριν 20 χρόνια. Η μείωση αυτή φορτώθηκε στο κοινωνικό σύνολο μέσω των κοινωνικών εισφορών, αλλά και των επιχορηγήσεων του κράτους, που από 11,15% το 1981 αύξησαν τη συμμετοχή τους στο 31,03%.
Ως αποδεικτικό στοιχείο για την ανάγκη μεταρρύθμισης του συστήματος και στη χώρα μας, αλλά και στην ΕΕ, φέρουν την αύξηση των δαπανών για τις συντάξεις και ειδικότερα του ποσοστού τους επί του ΑΕΠ της χώρας. Στη μελέτη παρατίθεται σχετικός πίνακας που δείχνει ότι ενώ το 1986 τα ποσά που δίνονταν για τις κύριες συντάξεις αναλογούσαν στο 9,4% του ΑΕΠ, μετά από 15 χρόνια, το 2000, οι πόροι που καταβάλλονται για κύρια σύνταξη αντιστοιχούν στο 10,5% του ΑΕΠ. Εχουμε δηλαδή μια αύξηση των εξόδων κατά 12%. Ομως, την ίδια στιγμή ο αριθμός των συνταξιούχων - δικαιούχων αυτών των πόρων αυξήθηκε από 1.772.800 άτομα σε 2.448.700 άτομα. Αύξηση δικαιούχων κατά 37% περίπου. Που σημαίνει ότι το κονδύλι που αντιστοιχεί στις συντάξεις το μοιράζεται ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων. Ετσι και αυτό το στοιχείο αποδεικνύει τη χειροτέρευση της θέσης των συνταξιούχων.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, κατ' εντολήν των αφεντικών τους, ενάντια στις ταξικές δυνάμεις, σε μια σειρά πρωτοπόρα σωματεία σε μεγάλα ξενοδοχεία, που βρίσκονται σε περίοδο αρχαιρεσιών. Στόχος τους να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους από τα πραγματικά προβλήματα και τις αιτίες που τα γεννούν. Στόχος τους, να μετατραπούν τα σωματεία σε «εργαλεία» των μεγαλοξενοδόχων, για να περνούν εύκολα τα αντεργατικά τους μέτρα.
Στο Σωματείο Εργαζομένων «Μετροπόλιταν» ενόψει των αυριανών αρχαιρεσιών, Πέμπτη, 17 Φλεβάρη, για την ανάδειξη της νέας διοίκησης, η παράταξη της ΔΑΚΕ, που υπονόμευσε τους μεγάλους και πρόσφατους αγώνες του κλάδου, στους οποίους συμμετείχαν αποφασιστικά οι εργαζόμενοι του «Μετροπόλιταν», και μην έχοντας πειστικά επιχειρήματα, καταφεύγει σε προσωπικές επιθέσεις στον πρόεδρο και στα μέλη της διοίκησης που προέρχονται από την παράταξη, που στηρίζεται από τις ταξικές δυνάμεις στον κλάδο.
Την απόλυτη ταύτισή της με τα συμφέροντα της εργοδοσίας και όχι των εργαζομένων, ξεκαθάρισε επίσημα, με ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΚΕ, πλειοψηφούσα δύναμη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «LEDRA MARRIOTT», λίγες μέρες μετά τις εκλογές του σωματείου! Η ΠΑΣΚΕ βεβαιώνει τη διεύθυνση της επιχείρησης ότι με την εκλογή της στο ξενοδοχείο θα επιβληθεί «εργασιακή ειρήνη». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, οι εργαζόμενοι.... «ψήφισαν και ταυτόχρονα άνοιξαν διάπλατα την πόρτα στη σύνεση και την "εργασιακή ειρήνη"». Υπογραμμίζει ότι η πρώτη της προτεραιότητα θα είναι «η επιχείρηση να παραμένει υγιής και κερδοφόρα για να μπορούμε να έχουμε τις δουλιές μας»!
Ξεκάθαρα υποστηρίζει ότι ανέλαβε ήδη ρόλο διεύθυνσης της επιχείρησης για το παραπέρα πετσόκομμα δικαιωμάτων των εργαζομένων και την προστασία των κερδών της επιχείρησης. Οπως, άλλωστε, αναφέρει «γραφειοκρατικής φύσεως ζητήματα όπως η ακριβής εφαρμογή των προγραμμάτων της Επιθεώρησης Εργασίας, η αναγγελία των υπερωριών ή η κατάτμηση της κανονικής άδειας, δε δικαιολογούν καταγγελίες και τα πρόστιμα του παρελθόντος»!
Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας απευθυνόμενος με ανακοίνωσή του στους εργαζόμενους του κλάδου υπογραμμίζει ότι «από την αρχή των διεκδικητικών μας αγώνων η εργοδοσία και τα τσιράκια της μας πολέμησαν μαζί. Στάθηκαν απέναντι στους αγώνες όλων μας για αυξήσεις στους μισθούς μας, πλήρη και σταθερή εργασία, ελάχιστη σύνθεση προσωπικού και καθορισμό καθηκόντων, κλπ.».
Συνεχίζει, τονίζοντας ότι «η εργοδοσία βρήκε συμπαραστάτες ενάντια στους αγώνες μας τις παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Σε όλα τα ξενοδοχεία που συμμετείχαν στο συντονισμένο αυτό αγώνα, αυτές οι παρατάξεις έχουν μετατραπεί σε φωνή της εργοδοσίας. Αναμασούν τα επιχειρήματα των εργοδοτών. Κάνουν προσωπικές επιθέσεις, συκοφαντούν πρωτοπόρους, καταξιωμένους αγωνιστές του κλάδου μας, επιχειρώντας να σας παραπλανήσουν».
Καλεί τους εργαζόμενους: «Δώστε την απάντηση που τους ταιριάζει. Απομονώστε τα εργοδοτικά σκουλήκια. Απομονώστε τους βρώμικους εργοδοτικούς συνδικαλιστές και τις παρατάξεις που εκπροσωπούν. Δώστε γροθιά στο στομάχι της εργοδοσίας. Ψηφίστε ασυμβίβαστους αγωνιστές. Στηρίξτε τα δικαιώματά μας».
Την αγωνιστική τους δράση συντονίζουν οι φορείς της Καρδίτσας διεκδικώντας τη συνέχιση των εργασιών για το έργο του Αχελώου και να ξαναπιάσουν δουλιά οι 180 εργαζόμενοι του εργοταξίου της Δρακότρυπας. Σ' αυτή την κατεύθυνση, σε σύσκεψη εκπροσώπων φορέων του νομού, που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Καρδίτσας, με αφορμή και το σταμάτημα των εργασιών στο εργοτάξιο της Δρακότρυπας από την περασμένη Δευτέρα, πάρθηκαν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές, στις 21 Φλεβάρη θα γίνει αγωνιστική συγκέντρωση στη Δρακότρυπα με τη συμμετοχή φορέων και εργαζομένων. Επίσης, στις 25 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, στα πλαίσια της πανελλαδικής παναγροτικής κινητοποίησης της ΠΑΣΥ και στις 28 Φλεβάρη μετάβαση με πούλμαν στην Αθήνα και συγκέντρωση στο ΥΠΕΧΩΔΕ, απαιτώντας από την πολιτική ηγεσία συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την εκτροπή του Αχελώου και τις σχετικές χρηματοδοτήσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι η εργοδοσία αποφάσισε το σταμάτημα των εργασιών, επικαλούμενη διάφορες οικονομικές εκκρεμότητες που έχει με το ΥΠΕΧΩΔΕ, με αποτέλεσμα, εκτός από το σταμάτημα, για μια ακόμη φορά, του έργου, να μείνουν χωρίς δουλιά 180 εργαζόμενοι.
Στην ανεργία που αντιμετωπίζουν οι 180 εργαζόμενοι από τους 200 που εργάζονταν στο εργοτάξιο της Δρακότρυπας Ν. Καρδίτσας, όπου εκτελούνται εργασίες για το έργο του Αχελώου, αναφέρεται με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά.
Οπως τονίζεται στην Επίκαιρη Ερώτηση, «με απόφαση της κοινοπραξίας των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή διακόπτονται όλες οι εργασίες, επικαλούμενη έλλειψη πιστώσεων και μη διευθέτηση οικονομικών εκκρεμοτήτων που έχει το ΥΠΕΧΩΔΕ».
«Οι εργαζόμενοι, υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι αυτοί που καλούνται για μια ακόμα φορά να πληρώσουν τα διάφορα οικονομικά "παιχνίδια" που παίζονται μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ και κοινοπραξίας. Η κοινοπραξία του έργου, η ΙΜΠΡΕΤΖΙΛΟ, και άλλες φορές προχώρησε σε αντεργατικές ενέργειες απολύοντας εργαζόμενους, θέτοντάς τους σε υποχρεωτική άδεια και διαθεσιμότητα κ.ά. Η τελευταία εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους αγρότες και τους κατοίκους της Θεσσαλίας, που περιμένουν χρόνια την ολοκλήρωση του έργου εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου».
Ο βουλευτής του Κόμματος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στο συγκεκριμένο εργοτάξιο και να συνεχιστεί απρόσκοπτα και να ολοκληρωθεί το έργο του Αχελώου χωρίς άλλες καθυστερήσεις».