ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεθοδεύουν εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Γυάρο!

Το ΔΣ του ΣΦΕΑ απορρίπτει ομόφωνα κάθε είδους επιχειρηματική δράση στο νησί που μαρτύρησαν περισσότεροι από 20.000 αγωνιστές από το 1947 έως το 1974

Τα κεντρικά κτίρια των φυλακών της Γυάρου

ICON

Τα κεντρικά κτίρια των φυλακών της Γυάρου
Βέβηλοι και αδίστακτοι, τρωκτικά των ΕΟΚικών κονδυλίων που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τους άνοιξαν την όρεξη, τώρα επιχειρούν να βάλουν στο χέρι ακόμα και το ιστορικό νησί της Γυάρου προσβάλλοντας την ιστορική μνήμη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ρ», εταιρία που δραστηριοποιείται στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την αιολική ενέργεια, προωθεί την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο μαρτυρικό νησί της Γυάρου! Στο νησί όπου μαρτύρησαν δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, και άλλοι αγωνιστές για Δημοκρατία -Ελευθερία και για κοινωνικά δικαιώματα του λαού μας, πολλοί από τους οποίους άφησαν εκεί και τα κόκαλά τους.

Κι αυτό ενώ, όπως είναι γνωστό, το νησί της Γυάρου έχει χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος, τόπος ιστορικής μνήμης, όπως και το Μακρονήσι. Κι ενώ η Επιτροπή που είχε συσταθεί από το υπουργείο Αιγαίου, από το 2002, έχει αποφασίσει και απαιτεί, πέραν της ανάδειξης του χώρου ως τόπου ιστορικής μνήμης, «να μην υπάρχει στο νησί οποιαδήποτε επιχειρηματική - οικονομική εκμετάλλευση (κτηνοτροφική, μελισσοκομική, τουριστική κλπ.)» και απαιτεί από την κυβέρνηση να μην επιτρέπεται και η βόσκηση ζώων στο νησί και να καθαριστεί ο χώρος από τις κοπριές των ζώων και από τα βλήματα του στρατού που χρησιμοποιούσε πριν το νησί ως πεδίο βολής.

Βεβαίως, πέραν της ανακήρυξης του χώρου ως τόπου ιστορικής μνήμης και την κατάργηση του πεδίου βολής, δεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση των προτάσεων της Επιτροπής για την ανάδειξη της ιστορίας του νησιού παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις, ενώ η σημερινή κυβέρνηση σιωπά.

Ετσι δεν έχει καν ξεκινήσει το έργο της δημιουργίας λιμενοβραχίονα για την προσέγγιση με πλοίο στο νησί, η αποκατάσταση του κτιρίου των φυλακών και των άλλων κτισμάτων που υπάρχουν, η αποκατάσταση των υφιστάμενων διαδρομών, η δημιουργία μουσείου εντός του χώρου των φυλακών κλπ., αλλά και όσων άλλων παρεμβάσεων προτείνει η Επιτροπή για την ανάδειξη της ιστορικότητας του χώρου. Ακριβώς αυτή η ανακολουθία των αρμοδίων ανοίγει την όρεξη των επιχειρηματικών συμφερόντων που επιχειρούν να βάλουν χέρι στο νησί, αδιαφορώντας για τις συνέπειες και μη διστάζοντας μπροστά στη βεβήλωση της ιστορικής μνήμης.

Ετσι, σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες μας, τεχνική εταιρία - συμφερόντων γνωστού επιχειρηματία - απευθύνθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης και ζητά την έγκρισή του για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη Γυάρο! Εκπρόσωποι της παραπάνω εταιρίας προσπάθησαν εδώ και μερικούς μήνες να βολιδοσκοπήσουν τις διαθέσεις του ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών περιόδου 1967 - '74. Μάλιστα, για να «χρυσώσουν το χάπι» και να γίνει «ευκολοχώνευτη» η «βέβηλη σκέψη» τους για τη συγκεκριμένη επέμβαση στο ιστορικό νησί, προβάλλουν την προοπτική για... αξιοποίηση του ιστορικού χώρου(!) με την απόδοση κάποιων εσόδων για τη δημιουργία κάποιας υποδομής προσπέλασης στο νησί.

Το σχετικό θέμα απασχόλησε στην τελευταία του συνεδρίαση το ΔΣ του ΣΦΕΑ 1967 - '74 το οποίο, ομόφωνα, απέρριψε τη συγκεκριμένη πρόταση για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί και, βεβαίως, κάθε άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα. Και απαίτησαν άμεσα να ξεκινήσει η υλοποίηση των προτάσεων της Επιτροπής σχετικά με την ανάδειξη του ιστορικού τόπου σαν τόπου μνήμης και διδαχής για τις νεότερες γενιές.

Η μεθοδευόμενη, τώρα, εγκατάσταση αιολικού πάρκου είναι βέβαιο πως μόλις γίνει γνωστή, θα προκαλέσει την αγανάκτηση κάθε καλοπροαίρετου ανθρώπου, και πέραν των αγωνιστών και των συγγενών τους που μαρτύρησαν στο διαβολονήσι. Κι αυτό καθώς στον ιστορικό αυτό τόπο έχει γραφεί με τα μαρτύρια και με το αίμα ακόμα κάποιων αγωνιστών, ένα κομμάτι της νεότερης ιστορίας του τόπου, των αγώνων του λαού μας για δημοκρατία και ελευθερία. Και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει, επιτέλους, να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει τα έργα, άμεσα, για την ανάδειξη του νησιού ως τόπου ιστορικής μνήμης, όπως προτείνεται από την Επιτροπή.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Διεκδικούν τα δεδουλευμένα

ΛΙΒΑΔΕΙΑ (Του ανταποκριτή μας).--

Την αντεργατική πεπατημένη του προκατόχου του, δημάρχου Χρ. Παλαιολόγου (στελέχους του ΣΥΝ), ένθερμου υποστηρικτή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και όχι μόνο, ακολουθεί και ο σημερινός Νεοδημοκράτης δήμαρχος Λιβαδειάς, Αρ. Ρούσσαρης. Ετσι, 75 εργαζόμενοι συμβασιούχοι στις δημοτικές επιχειρήσεις παραμένουν απλήρωτοι 6-8 μήνες, κάτι που δεν έχει συμβεί για πρώτη φορά, αφού η ίδια τακτική ακολουθείται στο δήμο από το 2000 και καθιερώθηκε επί δημαρχίας Παλαιολόγου.

Προχτές, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις, μην αντέχοντας άλλο την κοροϊδία και τον εμπαιγμό, πραγματοποίησαν 24ωρη προειδοποιητική απεργία, συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο και πορεία στους δρόμους της πόλης, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων 6-8 μηνών και για τις συναδέλφισσές τους, εργαζόμενες στον 3ο Παιδικό Σταθμό, που μετά από πέντε χρόνια (ανανέωσης συμβάσεων) κινδυνεύουν να χάσουν την εργασία τους.

Ο σημερινός δήμαρχος Λιβαδειάς, Α. Ρούσσαρης, βαδίζοντας στα χνάρια του πρώην δημάρχου και νυν γραμματέα της ΚΕΔΚΕ (με τη στήριξη ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ), προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με δανεισμό που η αποπληρωμή του θα φορτωθεί στα μόνιμα «υποζύγια», δηλαδή τους δημότες, ενώ την «άλλη μέρα» θα χρειαστεί ξανά δανεισμό, αφού το ίδιο πρόβλημα θα ξαναπροκύψει, με δεδομένη την άρνηση της δημοτικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης να διεκδικήσουν κονδύλια, παράνομα παρακρατημένους πόρους από την κεντρική διοίκηση.

«Το πρόβλημα με τους εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις του Δήμου Λιβαδειάς θα οξύνεται ακόμα περισσότερο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Λιβαδειάς του ΚΚΕ, καταλογίζοντας ευθύνες, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, στον σημερινό και στον προηγούμενο δήμαρχο, «που στήριξαν και στηρίζουν τις επιλογές της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σε βάρος των εργαζομένων, αλλά και των δημοτών. Και οι δύο, επισημαίνει η ΚΟ Λιβαδειάς, στήριξαν τις αποφάσεις παραγραφής των χρεών των κυβερνήσεων από παρακρατημένους φόρους υπέρ της ΤΑ (10 δισ. ευρώ ή 3,5 τρισ. δρχ.). Μάλιστα, ο κ. Παλαιολόγος και από τη θέση του γραμματέα της ΚΕΔΚΕ».

Η ΚΟ Λιβαδειάς του ΚΚΕ καταδικάζει την οποιαδήποτε σκέψη για απόλυση των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς και απαιτεί την άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και εκτάκτων υπαλλήλων του δήμου.

Σημειώνει ότι μόνη λύση είναι η απόδοση των πόρων που παράνομα παρακρατούν οι κυβερνήσεις, καθώς και η απόδοση των χρημάτων που χρειάζεται για να λειτουργήσει ο δήμος και να προσφέρει τις υπηρεσίες του χωρίς να επιβαρύνει τους κατοίκους. Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα και να σταθούν αγωνιστικά απέναντι στα προβλήματα που δημιούργησαν η σημερινή και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Συλλήψεις εργαζομένων σε κυλικεία σχολείων

Σκηνές αστυνομικής ταινίας εκτυλίχτηκαν την περασμένη Τρίτη στα 2ο, 6ο Δημοτικά Σχολεία και στο 2ο Λύκειο Ζακύνθου, όταν ένοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν και συνέλαβαν ως κοινούς εγκληματίες τρεις εργαζόμενους που διαχειρίζονται τα κυλικεία των σχολείων. Σημειώνουμε ότι δεν προηγήθηκε καμία συνεννόηση με τους διευθυντές.

Οι εργαζόμενοι, με βίαιο τρόπο, μπροστά στα έντρομα μάτια των μαθητών, οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο με την κατηγορία ότι δεν είχαν τη σχετική άδεια λειτουργίας από το Δήμο Ζακύνθου. Ομως, η ίδια η δημοτική αρχή του νησιού είχε δύο φορές πάρει απόφαση, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, να λειτουργήσουν τα κυλικεία ως έχει μέχρι να αποπερατωθεί η διαδικασία ολοκλήρωσης των αδειών σε όλα τα κυλικεία του νομού. Χτες, ορίστηκε η τακτική δικάσιμος η οποία θα γίνει τον Ιούνη.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Εκπαιδευτικοί του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου καταγγέλλουν τη βάρβαρη και τρομοκρατική σύλληψη των εργαζομένων και σημειώνουν πως αυτά τα φαινόμενα βίας είναι «σύμφυτα με το χαρακτήρα της σημερινής εξουσίας και αποτελεί βασικό εργαλείο για την επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Στη συνέχεια, αφού καλούνται η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Δασκάλων και οι μαζικοί φορείς του νησιού να πάρουν θέση καταδίκης αυτού του τρομοκρατικού περιστατικού, η ανακοίνωση καταλήγει: «Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να έχουν καμιά ελπίδα από ένα κράτος - αλλά και τις κυβερνήσεις που το διαχειρίζονται - που δείχνει τα δόντια του και τον τσαμπουκά του στους μεροκαματιάρηδες, στους απλούς ανθρώπους του μόχθου, ενώ την ίδια στιγμή κάνει πλάτες στα μεγάλα συμφέροντα, στους μεγαλοκαρχαρίες της εκμετάλλευσης, της μίζας και της ρεμούλας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ