ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Γενάρη 2005
Σελ. /40
Οι δυο πλευρές

Γρηγοριάδης Κώστας

Δημοσιογράφοι που σιτίζονται από το δημόσιο χρήμα και, ταυτόχρονα, ασκούν υποτίθεται το λειτούργημά τους, παρουσιαζόμενοι ως ελεγκτές της πολιτικής εξουσίας. Δημοσιογράφοι, οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι σε pay roll μεγαλοβιομηχάνων, τραπεζιτών και λοιπών εκπροσώπων της πλουτοκρατίας και, ταυτόχρονα, παρουσιάζονται ως «προστάτες» του λαϊκού συμφέροντος και των καταπιεσμένων. Δημοσιογράφοι, οι οποίοι «συνεργάζονται» ή και έχουν συστήσει εταιρίες «συμβουλών επικοινωνίας και προβολής» προς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της δημόσιας ζωής. Τηλεοπτικοί και άλλοι «αστέρες», οι οποίοι παρουσιάζονται ως προστάτες της ενημέρωσης και της αλήθειας, ενώ στην πραγματικότητα λειτουργούν ως φερέφωνα των ιδιοκτητών, της μιας ή της άλλης εξουσίας και γι' αυτό αμείβονται με υπέρογκα ποσά.

Είναι η μια πλευρά της σύγχρονης πραγματικότητας της δημοσιογραφίας. Γιατί υπάρχει και η άλλη. Αυτή της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοσιογράφων, που ζουν και δουλεύουν σε καθεστώς άγριας εκμετάλλευσης, καθημερινής αβεβαιότητας και ανασφάλειας, εξευτελιστικών αμοιβών και «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων. Αυτών, που έχουν όνειρα κι ελπίδες και δίνουν καθημερινές μάχες, σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Χρειάζεται, άραγε, να σημειώσουμε ότι το σήμερα και ακόμη περισσότερο το αύριο της ενημέρωσης και, μαζί της, το σήμερα και το αύριο της δημοσιογραφίας, μέχρι και το αντιπάλεμα της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης αμοιβών και εργασιακών σχέσεων πρέπει να γίνει υπόθεση της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοσιογράφων, που δίνουν καθημερινά τη μάχη της ενημέρωσης και της αλήθειας; Στο βαθμό που θα καταφέρει να συσπειρωθεί, να διαμορφώσει κοινή γλώσσα και κοινά αιτήματα;

Δεν περισσεύουν...

Σε πρωταθλήτρια Ευρώπης έχει αναδειχτεί η χώρα μας, όσον αφορά στις συγκεντρώσεις των λεγόμενων μοντέρνων ρύπων και ιδιαίτερα των επικίνδυνων μικροσωματιδίων. Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΤΕΕ) και με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Περιβάλλοντος, μέσα στις δέκα ευρωπαϊκές πόλεις με τις μεγαλύτερες υπερβάσεις του ορίου των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα σε συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων φιγουράρουν έξι ελληνικές πόλεις! Την πρώτη θέση μάλιστα κατέχει η Θεσσαλονίκη με 208 μέρες υπέρβασης το χρόνο, δεύτερη η Αθήνα (174 υπερβάσεις το χρόνο), τρίτη η Λάρισα (151), τέταρτη η Πάτρα (138), όγδοη τα Γιάννενα (95) και δέκατη το Ηράκλειο (69).

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση περικόπτει δραστικά τα κονδύλια για διάφορες περιβαλλοντικές δράσεις, μεταξύ των οποίων και αυτά που αφορούν την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα οποία περικόπτονται κατά 35%! Προφανώς, ο βασικός λόγος και για τις εγκληματικές αυτές περικοπές είναι οι διαβόητες «αντοχές της οικονομίας». Με άλλα λόγια, η μεγαλύτερη δυνατή ικανοποίηση των απαιτήσεων του μεγάλου κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας, σε φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, κίνητρα, κλπ., κλπ. Πού να περισσέψουν χρήματα για το περιβάλλον...

Η εγκληματική πολιτική...

Και επειδή μπορεί να σκεφθείτε ότι αυτά γίνονται στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρώπη προστατεύουν το περιβάλλον, σας γνωρίζουμε την απάντηση που έδωσε η Κομισιόν σε σχετική Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου, που τυχαία συζητήθηκε τις ίδιες μέρες.

Στην Ερώτησή της η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, (...) οι περιοχές που θα είναι κατάλληλες για καλλιέργεια στην Ελλάδα θα μειωθούν κατά 3-12%, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας και των κλιματικών συνθηκών, που οφείλονται στις ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων - όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το οξείδιο του αζώτου, το μεθάνιο και άλλες κτητικές ενώσεις» και καλούσε το Συμβούλιο να τοποθετηθεί σχετικά με το «ποια μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε να περιοριστούν αυτοί οι παράγοντες και να μην πληγεί η αγροτική οικονομία τόσο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου». Στην απάντησή του το Συμβούλιο, λοιπόν, μη κάνοντας καμία αναφορά στις αγροτικές καλλιέργειες, επέμεινε στις δεσμεύσεις του για μείωση των εκπομπών αερίων κατά 8% την περίοδο 2008 - 2012, μέσω της μεθόδου ανταλλαγής ποσοστώσεων εκπομπών και της ανάπτυξης εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

... της «εμπορίας ποσοστώσεων»

Η εμπορία ποσοστώσεων αερίων, ωστόσο, μόνο κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο μπορεί να φέρει, χωρίς να μειώνει στην πραγματικότητα τις εκπομπές των αερίων αυτών σε παγκόσμια κλίμακα. Αλλωστε και η εμπειρία από το παρελθόν έδειξε την αδιαφορία της Ενωσης για το περιβάλλον, αφού το 2003 αντί για μείωση των αερίων στην ατμόσφαιρα, είχαμε αύξηση κατά 3 μονάδες. Οσο για τα μέτρα ανάπτυξης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, μπορούν να αποτελέσουν μια λύση, αρκεί, όμως, να προωθηθούν άμεσα και όχι έμμεσα μέτρα μείωσης εκπομπών αερίων όπως προτείνει η ΕΕ, διαιωνίζοντας και ουσιαστικά εντείνοντας την απειλή της ρύπανσης. Το Συμβούλιο, τέλος, δεν έκανε την παραμικρή αναφορά, ούτε στα δάση, καθώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως εστίες απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ. Μια πολιτική προσαρμοσμένη πλήρως στις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των πολυεθνικών...


Το δούλεμα πάει σύννεφο...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί να «ανοίξει το Ασφαλιστικό» και βέβαια μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις ορίων ηλικίας!

Βέβαια, γνωρίζουμε τις διαθέσεις και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Το περίεργο όμως είναι ότι εμφανίζεται η ΕΕ ως ...άσχετη με την ελληνική κυβέρνηση. Αραγε η σημερινή όπως και η χτεσινή κυβέρνηση δε συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων;

Οχι απλά συμμετέχουν, αλλά συμφωνούν (ενίοτε επαυξάνουν κιόλας) στις κατευθύνσεις, βάζοντας φαρδιές - πλατιές τις υπογραφές τους. Εκτός αν διαφώνησε το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ με τέτοιου είδους προτάσεις κάποτε και δεν το πήραμε χαμπάρι.

Πάντως ούτε οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την Ασφάλιση ούτε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Γιαννίτση, που προσπάθησε στο παρελθόν να «περάσει» το ΠΑΣΟΚ, μας πείθουν για κάτι τέτοιο.

ΩΣΤΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ προστασίας της ...ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας δημιουργεί η κυβέρνηση. Κι εμείς που νομίζαμε ότι ήταν υπεραρκετή η «προστασία» που παρέχει το υπουργείο Εργασίας και ιδίως ο υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος!

Ξέρετε, αυτή η «προστασία» που όταν ένας εργοδότης απολύει κοιτάνε αλλού, όταν ένας εργοστασιάρχης δεν πληρώνει «συνδιαλέγονται» μαζί του κι όταν ένα εργοστάσιο κλείνει για να μετακομίσει αλλού προσπαθούν να «χρυσώσουν το χάπι» με ψευτο-επιδόματα.

Βέβαια, κάθε πράγμα που είναι άσχημο ...μπορεί να γίνει και χειρότερο. Κι όταν διαβάζουμε ότι στόχος της επιτροπής είναι η «ενίσχυση των ανταγωνιστικότητας» του κλάδου, μάλλον πρέπει να ανησυχούμε και για τις εργασιακές σχέσεις και για τις αμοιβές.

ΜΕΓΑ ΤΟ ΕΡΓΟ της καταπολέμησης της δικαστικής διαφθοράς που ανέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης δε λέμε, αλλά με τη ...διαφθορά των νόμων τι θα γίνει; Ιδίως για παράδειγμα με αυτούς που εφαρμοζόμενοι βγάζουν ταχύτατα κάθε απεργία παράνομη;

Γρηγοριάδης Κώστας

Η ανάφλεξη και ο... σπινθήρας

Οπως ήταν φυσικό, πολλά ερωτηματικά για την ασφάλεια της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου προκάλεσε το προχτεσινό περιστατικό της ανάφλεξης του καλωδίου στήριξης του καταστρώματος και βρίσκεται στον πρώτο πυλώνα της. Πολύ περισσότερο που μιλάμε για ένα από τα πιο πρωτότυπα τεχνικώς έργα στον κόσμο, όπως διαφημίστηκε πολύπλευρα εδώ και καιρό, ενώ κόστισε πανάκριβα στον ελληνικό λαό, που επιπλέον πληρώνει «τσουχτερά» διόδια για κάθε διέλευση, καθώς κατασκευάστηκε με την περιβόητη «σύμβαση παραχώρησης». Μια σύμβαση με την οποία η γαλλογερμανική κατασκευάστρια κοινοπραξία, αν και συμμετείχε μόνο κατά 9,5% στο συνολικό κόστος των 750 εκατ. ευρώ - ποσό που υπερκαλύφθηκε μάλιστα από τις προκαταβολές που κατέβαλε το Δημόσιο - θα το εκμεταλλεύεται για 35 ολόκληρα χρόνια, εισπράττοντας 9,70 ευρώ για κάθε διέλευση ΙΧ.

Πολλά είναι τα σενάρια που εξετάζονται για την αιτία της ανάφλεξης του καλωδίου, από τα πιο ανώδυνα (χτύπημα κεραυνού, τριβή μεταξύ των καλωδίων κ.ά.) έως και τα πιο επώδυνα (να οφείλεται, δηλαδή, σε μελετητική ή κατασκευαστική αστοχία). Αν ισχύουν τα πρώτα, η ζημιά γρήγορα θα αποκατασταθεί, αλλά και η κυκλοφορία, που τώρα διεξάγεται με τα φέρι μποτ. Αν ισχύει όμως το δεύτερο, τότε ίσως χρειαστεί να γίνουν ακόμη και ανακατασκευές, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία για διάστημα μηνών. Στην περίπτωση, βέβαια, αυτή όλοι ελπίζουμε τα αίτια να μη συγκαλυφτούν για να μην επιβαρυνθούν οι μεγαλοκατασκευαστές το πρόσθετο κόστος...

Οποια όμως εκδοχή κι αν ισχύει, τα ερωτήματα παραμένουν και είναι αδυσώπητα: Είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο έργο να μην έχει γίνει έλεγχος αν καλύπτει τις προδιαγραφές για την αντικεραυνική, για παράδειγμα, προστασία; Και πώς είναι δυνατόν, όπως έγινε την προηγούμενη από την ανάφλεξη μέρα, να κλείνει η γέφυρα επειδή πνέουν ισχυροί άνεμοι; Μήπως οι ίδιοι οι κατασκευαστές δεν καυχόταν κατά την παράδοσή της το καλοκαίρι ότι οι προδιαγραφές της είναι τέτοιες που να αντέχουν σε ανέμους ταχύτητας 260 χιλιομέτρων την ώρα που ισοδυναμούν με τυφώνες; Τελικά, πόσο ελέγχθηκαν αν τηρήθηκαν όλες αυτές οι προδιαγραφές στο έργο και από ποιους; Μήπως τον έλεγχο έκαναν κάποιες ιδιωτικές εταιρίες - σύμβουλοι, που πληρώθηκαν από τον ίδιο τον ελεγχόμενο, δηλαδή από την κατασκευάστρια κοινοπραξία, γιατί έτσι προβλέπουν αυτού του τύπου οι συμβάσεις;

Η προχτεσινή ανάφλεξη του καλωδίου στο Ρίο - Αντίρριο, λοιπόν, δεν μπορεί παρά να αποτελεί τον σπινθήρα ώστε να επανεξεταστούν αυτού του είδους οι αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις, με τις οποίες ο λαός υποχρεώνεται να πληρώνει διπλά τα έργα για να αποκομίζει υπερκέρδη το μεγάλο κεφάλαιο. Πολύ περισσότερο όταν αποδεικνύεται ότι είναι απλώς «σαπουνόφουσκα» αυτό που υποστηρίζουν μερικοί, ότι δήθεν τα έργα που γίνονται με αυτό το σύστημα είναι και πιο ασφαλή και πιο άρτια ποιοτικά. Μήπως με ίδιες συμβάσεις δεν κατασκευάστηκε και το Αεροδρόμιο Σπάτων, που πλημμυρίζει κάθε τόσο και σταμάτησε τη λειτουργία του στον πρώτο χιονιά; Μήπως έτσι δεν ολοκληρώθηκε η Αττική Οδός, που πέρσι κατά τη διάρκεια του χιονιά αποκλείστηκε, λες και ήταν ο οποιοσδήποτε επαρχιακός καρόδρομος;


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ