ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Γεμάτο ράντζα και σε υπολειτουργία

Τεράστια ταλαιπωρία των ασθενών στις δύο παθολογικές κλινικές τη στιγμή που μένει ανεκμετάλλευτο το 35% της δυναμικότητας των κλινών

Σε όλα τα νέα νοσοκομεία μεγάλο μέρος των κρεβατιών δε λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας απ' τα 643 κρεβάτια, αξιοποιούνται μόνο τα 415
Σε όλα τα νέα νοσοκομεία μεγάλο μέρος των κρεβατιών δε λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας απ' τα 643 κρεβάτια, αξιοποιούνται μόνο τα 415
Με ράντζα γέμισαν οι διάδρομοι των δύο παθολογικών κλινικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας - η Πανεπιστημιακή και του ΕΣΥ - καθώς τις τελευταίες μέρες πενήντα περίπου ασθενείς στοιβάχτηκαν εκεί λόγω έλλειψης κρεβατιών. Το φαινόμενο με τα ράντζα παρουσιάζεται συχνά το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα τις μέρες των εφημεριών του νοσοκομείου. Κι ενώ οι ασθενείς υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία στα ράντζα της ντροπής, την ίδια ώρα το 35% της δυναμικότητας του νοσοκομείου σε κλίνες παραμένει ανεκμετάλλευτο, λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, όπως νοσηλευτικό και ιατρικό. Εξαιτίας της έλλειψης πανεπιστημιακής γαστρεντερολογικής κλινικής, πολλοί ασθενείς με γαστρεντερολογικά προβλήματα νοσηλεύονται στην παθολογική κλινική.

Εξι χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας με τυμπανοκρουσίες και ψεύτικες υποσχέσεις περί πλήρους ανάπτυξης από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, από τα 643 κρεβάτια του Πανεπιστημιακού, αξιοποιούνται μόνο τα 415. Επίσης, από τις 933 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, έχουν καλυφθεί μόνο οι 650, ενώ άλλα 158 άτομα απασχολούνται μέσω του περιβόητου προγράμματος «Stage». Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως στην ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λειτουργούν μόνο 8 από τις 24 κλίνες. Επίσης, οι κλινικές του ΕΣΥ μένουν χωρίς γιατρούς. Μάλιστα, αν και σε κάποιες απ' αυτές έχουν προκηρυχτεί θέσεις, η διαδικασία των προσλήψεων δεν προχώρησε παρά τις υποσχέσεις που έδωσε και η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη «σκυτάλη» εφαρμογής της ανθυγιεινής πολιτικής από την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, που τώρα χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την κατάσταση του Πανεπιστημιακού. Ιδιαίτερη είναι η υποκρισία των Θεσσαλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εκ των οποίων κάποιοι ήταν υπουργοί στις κυβερνήσεις του κόμματός τους - όπως ο Εκτ. Νασιώκας, πρώην υφυπουργός Υγείας.

Η πορεία του Πανεπιστημιακού θα συζητηθεί στη σημερινή σύσκεψη που συγκαλείται στις 11 π.μ., στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, με τη συμμετοχή των βουλευτών της Θεσσαλίας, του περιφερειάρχη και των νομαρχών των τεσσάρων θεσσαλικών νομών.

Η λειτουργία του Πανεπιστημιακού ξεκίνησε, το Σεπτέμβρη του 1999, βιαστικά και πρόχειρα από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προς άγραν ψήφων.

Βεβαίως, για το πρόβλημα των ράντζων εκτός από τις σοβαρές και πολλές ελλείψεις, εξίσου σοβαρή αιτία είναι και η πλήρης υποβάθμιση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς τα περιφερειακά ιατρεία δε λειτουργούν, τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν, ενώ Αστικά Κέντρα Υγείας δεν υπάρχουν και, ταυτόχρονα, ο κόσμος αδυνατεί οικονομικά να πληρώσει ιδιώτες. Κι όλοι αναγκάζονται, για προβλήματα που αφορούν στην Πρωτοβάθμια Υγεία, να συσσωρεύονται στα νοσοκομεία, ακόμα και στο Πανεπιστημιακό, που πρέπει να παρέχει τριτοβάθμια περίθαλψη. Ετσι, υπάρχει και η συνεχής συσσώρευση ασθενών είτε στα εξωτερικά ιατρεία, είτε στις εισαγωγές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τα ράντζα, που είναι η κορυφή του παγόβουνου. Και το μεγάλο πρόβλημα, βεβαίως, είναι πως δεν μπορεί να παρέχει σωστή και υψηλού επιπέδου τριτοβάθμια περίθαλψη όταν οι ασθενείς στοιβάζονται στα ράντζα και οι ελλείψεις είναι τεράστιες.

«ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ»
«Γαλαζοπράσινη» απόφαση δίωξης του Ελ. Ανευλαβή

Στο πλευρό του γιατρού η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» του νοσοκομείου, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και το ΓΣ της ΟΕΝΓΕ

Οχυρωμένη πίσω από έναν υποκριτικό καθωσπρεπισμό η «γαλαζοπράσινη συμμαχία» στο Συμβούλιο Διοίκησης (ΣΔ) του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα», αλλά και χρησιμοποιώντας διγλωσσία στα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων και των γιατρών στο νοσοκομείο, οδηγεί σε δίωξη τον διευθυντή της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, Ελ. Ανευλαβή, ο οποίος τόλμησε να καταγγείλει το υπουργείο Υγείας για τις τελευταίες αποφάσεις του.

Παράσταση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης»

Την αντίθεσή της στη δίωξη του Ελ. Ανευλαβή εξέφρασε χτες, πριν τη συνεδρίαση του ΣΔ, με παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του νοσοκομείου, Β. Κανελλόπουλο, αντιπροσωπεία της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων».

«Πίσω από τη "ραντζομαχία" κρύβεται η δρομολόγηση ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αισχρή φρασεολογία τη στιγμή που στο Νοσοκομείο "Αγ. Ολγα" - όπως και σε όλα σχεδόν ανά την Ελλάδα - συντελούνται εγκληματικές πράξεις, για τις οποίες ούτε η κυβέρνηση ούτε κανένας άλλος "θίγεται"», είπε στο «Ρ» ο Χ. Χουρδάκης, εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων» του νοσοκομείου.

«Αυτές οι πρακτικές και αυτή η πολιτική που κάνει τα πάντα για να καταργήσει το δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας είναι χυδαία και όχι τα λόγια που χρησιμοποιεί κάποιος πάνω στην αγανάκτησή του. Πόσο μάλλον ένας άνθρωπος που δε χρηματίζεται, πολεμά το φαινόμενο "φακελάκια" και υψώνει τη φωνή του ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας», πρόσθεσε ο Χ. Χουρδάκης.

Μετά από πρόταση του συμβούλου της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» Ηλ. Σιώρα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) στην προχτεσινή του συνεδρίαση τάχτηκε στο πλευρό του Ελ. Ανευλαβή. Την πρόταση ψήφισαν όλοι οι παριστάμενοι σύμβουλοι εκτός των δύο μελών της ΔΗΚΝΙ (ΝΔ) - ο ένας είναι ο πρόεδρος, Στ. Τσούκαλος.

Στην απόφασή της η ΕΙΝΑΠ αναφέρει: «Με αφορμή τις διώξεις του συναδέλφου Ανευλαβή το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ μετά από διαλογική συζήτηση εκτίμησε ότι ο συνάδελφος Ανευλαβής με τη δουλιά του και την προσφορά του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας πράττει για το συμφέρον του αρρώστου. Συγκρουόμενος σήμερα με την εξουσία, αποδεικνύει στην πράξη τις αδυναμίες του νέου συστήματος εφημερίας των νοσοκομείων. Ζητάμε να μην τολμήσει κανείς να ποινικοποιήσει την κριτική στάση στις επιλογές της κυβέρνησης».

Το θέμα έφερε ο σύμβουλος της «Πανεπιστημονικής» και στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), το οποίο εξουσιοδότησε τον πρόεδρο να εκδώσει καταδικαστική ανακοίνωση σε περίπτωση που ασκηθεί πειθαρχική δίωξη και καταλογιστούν ποινές στον Ελ. Ανευλαβή.

Χτες, τελικά, συνεδρίασε σε πλήρη απαρτία το Συμβούλιο Διοίκησης (ΣΔ) του «Αγία Ολγα» με θέμα την επιστολή που έστειλε ο Ελ. Ανευλαβής (26.1.2005) προς τον υπουργό Υγείας, Ν. Κακλαμάνη, όπου καταγγέλλει το υπουργείο Υγείας ως υπεύθυνο για τα ράντζα. Το ΣΔ πήρε μεν απόφαση αλλά αρνήθηκε να τη δημοσιοποιήσει γιατί «δε θα ήταν πρέπον να ανακοινωθεί στα Μέσα Ενημέρωσης προτού το μάθει ο ίδιος ο γιατρός, και θα ήταν απαράδεκτο να το πληροφορηθεί από τα κανάλια», όπως υποστήριξε ο διοικητής του νοσοκομείου, Β. Κανελλόπουλος.

Ωστόσο, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔ αποφάσισε ομόφωνα να καλέσει σε απολογία τον Ελ. Ανευλαβή για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, δρομολογώντας έτσι και την επιβολή ποινής. Πριν τη σύγκληση του ΣΔ ο Χρ. Δερβένης, γνωστό στέλεχος του Σημιτικού «εκσυγχρονισμού» στο χώρο της Υγείας, πρότεινε την πειθαρχική δίωξη του Ελ. Ανευλαβή στη συνεδρίαση του Επιστημονικού Συμβουλίου, μια πρόταση που διαγράφτηκε μετά από απαίτηση των άλλων μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου.

Συνολικά, βέβαια, η πρόταση του Επιστημονικού Συμβουλίου υιοθετεί τον υποκριτικό κυβερνητικό ισχυρισμό ότι «εκτέθηκε» το νοσοκομείο απ' τις δηλώσεις του Ελ. Ανευλαβή, ισχυρισμός που υιοθετήθηκε απ' τους συνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στο Σωματείο Εργαζομένων. Μάλιστα, στην Πενταμελή Επιτροπή των γιατρών της ΕΙΝΑΠ πρωταγωνιστικό ρόλο για την απόφαση έπαιξε συνδικαλιστικό στέλεχος του Συνασπισμού με τη συνδρομή συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και άλλων δυνάμεων.

Προχτές ο διοικητής του νοσοκομείου, Β. Κανελλόπουλος, έλεγε στους δημοσιογράφους ότι στη χτεσινή συνεδρίαση θα συμμετείχαν το Σωματείο και η Πενταμελής Επιτροπή των γιατρών της ΕΙΝΑΠ που τελικά δεν παραβρέθηκαν καθώς περιορίστηκαν σε ένα υπόμνημα το οποίο κατέθεσαν προχτές και λίγο-πολύ συνάδει με την αντίληψη της διοίκησης. Με τη στάση τους αυτή έδειξαν την απροθυμία τους να αντισταθούν στη συνολικότερη πολιτική χυδαιοποίησης των υπηρεσιών Υγείας που προωθεί η κυβέρνηση με την εμπορευματοποίηση και τις ιδιωτικοποιήσεις στα νοσοκομεία.

ΟΕΝΓΕ
Απόφαση για... επετειακή απεργία

Σε επετειακή απεργία μετέτρεψε παλιότερη απόφασή του το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), καθώς τη μετέφερε στις 10 Μάρτη 2005, αντί της προγραμματισμένης για 11 Φλεβάρη 2005.

Το σκεπτικό της μεταφοράς ήταν να συμπέσει με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη διακυβέρνηση της ΝΔ, ενώ με την απόφαση αυτή δίνουν χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, που προωθεί την πολιτική της εμπορευματοποίησης. Επίσης το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ αποφάσισε τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στο «διάλογο με την κυβέρνηση» για το μισθολόγιο των γιατρών, τη λήξη του οποίου τοποθετεί στο Μάη, οπότε και θα ετοιμάσει μια εβδομάδα κινητοποιήσεων.

Με τις αποφάσεις αυτές διαφώνησε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών», ενώ τις υπερψήφισαν οι παρατάξεις ΔΗΚΝΙ, ΠΑΣΚΕ, «Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών», ΑΡΣΙ και «Ανεξάρτητοι».

«ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»
«Γονάτισαν» οι τραυματιοφορείς

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες οι τραυματιοφορείς του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου, αντιδρώντας στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις διακομιδές ασθενών.

Οι 35 τραυματιοφορείς του νοσοκομείου είναι πολύ λιγότεροι από τις ανάγκες και καλύπτουν πολλές φορές και τρεις κλινικές ο καθένας στη βάρδια. Αλλά η διοίκηση του «Ιπποκράτειου» τους υποχρεώνει - αν και δεν καλύπτονται από το νοσοκομείο - να συνοδεύουν και τις διακομιδές ασθενών από το νοσοκομείο σε άλλα νοσοκομεία ή και στα σπίτια τους. Μετά την Ολυμπιάδα, το «Ιπποκράτειο», όπως και άλλα νοσοκομεία, πήραν κάποια ασθενοφόρα χωρίς όμως το απαραίτητο προσωπικό. Ετσι, εξαναγκάζονται οι τραυματιοφορείς που είναι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και χωρίς σχετική εμπειρία να συνοδεύουν ασθενείς, με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους. Το πρόβλημα αυτό μάλιστα επιδεινώθηκε με το νέο σύστημα εφημερίας, αφού πολλοί ασθενείς φτάνουν στο «Ιπποκράτειο» και αν δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εκεί μεταφέρονται σε άλλο νοσοκομείο.

Οι διακομιδές - επισήμαναν εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Κίνησης Εργαζομένων «Ιπποκράτειου» - γίνονται γιατί το νοσοκομείο δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό και πολύ συχνά οι ασθενείς κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, δε λειτουργεί στο νοσοκομείο αξονικός τομογράφος, ενώ βάσει του απαρχαιωμένου οργανισμού του νοσοκομείου κενές παραμένουν το 35% των θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ