ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Μονόδρομος ο αγωνιστικός συντονισμός

Η μόνη ρεαλιστική απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση, που δέχεται σήμερα η εργατική τάξη, είναι η οργάνωση και ο συντονισμός της πάλης των εργαζομένων, με την αξιοποίηση όλων των μορφών αγώνα και με κριτήριο τις πραγματικές, σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, κόντρα στα συναινετικά κηρύγματα για περιορισμένες αντοχές της οικονομίας. Αυτό ξεκαθάρισαν χτες τα στελέχη του ΠΑΜΕ κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ και παρουσίασαν το πλούσιο αγωνιστικό και απεργιακό πρόγραμμα των ταξικών συνδικάτων, που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα κορυφωθεί τους αμέσως επόμενους μήνες. ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» αρκέστηκαν σε μια κούφια αντιπαράθεση, για το ποια κυβέρνηση κατάφερε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να ξεζουμίσει τους εργαζόμενους προς όφελος του κεφαλαίου και ανακοίνωσαν τη συναινετική τους απόφαση να καταφύγουν, για μια ακόμη φορά, σ' ένα θολό «τριήμερο δράσης» το Μάρτη.

Οι παρατάξεις του κοινωνικού εταιρισμού απέρριψαν την πρόταση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για την κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίηση μέσα στο Μάρτη. Αντ' αυτού, αποφάσισαν από κοινού να καλύψουν τη γύμνια τους και να ξεμπερδέψουν με τις «αγωνιστικές» τους υποχρεώσεις, με την επανάληψη του συλλαλητηρίου - παρωδία, που ματαίωσαν τον περασμένο Δεκέμβρη (ορίστηκε για τις 17 Μάρτη). Για τις 19 Μάρτη αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ προγραμματίζει ...ταξιδάκι στις Βρυξέλλες για να πάρει μέρος στη «μέρα δράσης» που διοργανώνει η ΣΕΣ, το μακρύ χέρι της Κομισιόν μέσα στα συνδικάτα της Ευρώπης.

«Μόνον η πάλη και η πολιτικοποίηση του αγώνα ενάντια στην ΕΕ, ενάντια στο κεφάλαιο, μπορεί να χτυπήσει στην καρδιά το πρόβλημα», που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη υπογράμμισε, στην παρέμβασή του, ο Γιώργος Μαυρίκος, γιατί, όπως τόνισε, σε όλα τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τους εργαζόμενους και το λαό, «αποτυπώνεται με αδρό τρόπο η πολιτική της ΕΕ, οι στρατηγικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η στρατηγική του ΣΕΒ και του κεφαλαίου συνολικότερα και εναρμονίζεται αυτή η γραμμή με τις αποφάσεις της Λισαβόνας, το Σύμφωνο Σταθερότητας. Από αυτήν την άποψη, επιβεβαιώνεται η συνέπεια των προτάσεων του ΠΑΜΕ, η ταξική προσέγγιση των προβλημάτων των εργαζομένων».

Ο Θοδωρής Κούτρας σημείωσε ότι το δήθεν «αγωνιστικό πρόγραμμα» της ΓΣΕΕ «σπέρνει ηττοπάθεια και απογοήτευση στους εργαζόμενους». Η Μαρία Τσαγκατάκη, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, ανέφερε ότι για το ωράριο «η ΓΣΕΕ καθορίζει ένα πλαίσιο χωρίς στόχους και προοπτική. Εμείς καθορίζουμε το δικό μας μέτωπο, με τους αυτοαπασχολούμενους και τους ΕΒΕ, αφού η επίθεση μάς θίγει όλους», ενώ ο Χριστόφορος Σκεπετάρης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, παρατήρησε ότι «με τις τακτικές της ΓΣΕΕ σε λίγο θα ξεχάσουμε τι θα πει κινητοποίηση».

Στην εισήγησή του, ο Χ. Πολυζωγόπουλος πρότεινε τη δημιουργία ενός «κοινωνικού αποθεματικού» για την αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού, δηλαδή να επιβαρυνθούν οι εργαζόμενοι με νέες επιπλέον εισφορές για την ασφάλισή τους. Ο Κ. Πουπάκης από τη ΔΑΚΕ εξέφρασε τη συναντίληψη της παράταξής του με τους υπόλοιπους εταίρους της πλειοψηφίας, στο βαθμό που - όπως είπε - δεν εξυπηρετούν «πολιτικές σκοπιμότητες» και ο Α. Καλύβης, εκ μέρους της «Αυτόνομης Παρέμβασης», ενώ χαρακτήρισε «θέσεις άμυνας» τις προτάσεις της ΓΣΕΕ, τελικά συμφώνησε στο δήθεν αγωνιστικό πρόγραμμα της πλειοψηφίας.

Για το ενδεχόμενο μετάθεσης της Πρωτομαγιάς στις 11 Μάη και την κήρυξη 24ωρης απεργίας, οι ταξικές δυνάμεις ξεκαθάρισαν ότι το ΠΑΜΕ έγκαιρα θα καθορίσει το αγωνιστικό πλαίσιο και τη μορφή του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς.

ΤΑΞΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Κάλεσμα συσπείρωσης για αγώνες

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο να συσπειρωθούν και να ενισχύσουν τον ταξικό πόλο του συνδικαλιστικού κινήματος για την οργάνωση και κλιμάκωση των αγώνων, με στόχο τη διεκδίκηση αιτημάτων που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους, τόνισαν χτες οι εκπρόσωποι της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης (ΤΑΔΗΣΥ) στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ. Στα πλαίσια αυτά πρότειναν την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων των δημοσίων υπαλλήλων τον ερχόμενο Μάρτη και την ανάπτυξη δράσεων στο ενδιάμεσο διάστημα για την καλύτερη δυνατή επιτυχία τους.

Επίσης, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, αναδεικνύοντας τις κοινές αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, προέβαλαν τη σημασία συντονισμού της αγωνιστικής δράσης, την ανάγκη έμπρακτης αλληλεγγύης και στήριξης των αγώνων των εργαζομένων στο εμπόριο, για την παιδεία, των αγροτών.

Στην αντίπερα όχθη, η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ (ΣΥΝ) - αποφάσισε την πραγματοποίηση, γενικά και αόριστα, κινητοποιήσεων το Μάρτη χωρίς όμως να ορίσει τη μορφή τους. Ενώ το πλαίσιο αιτημάτων που υιοθέτησαν αναδεικνύει και πάλι τον «κοινωνικό διάλογο» ως κυρίαρχη συνδικαλιστική τακτική, δηλαδή τη συναίνεση και υποταγή στις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές. Αλλωστε, ήδη η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ έχει προχωρήσει σε προγραμματική σύμβαση με την κυβέρνηση για τη διά βίου κατάρτιση των δημοσίων υπαλλήλων - ώστε να είναι περισσότερο αποδοτικοί στην εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του - ενώ και πάλι θέτει ως αίτημα το μισθολόγιο που τα προηγούμενα χρόνια διευκόλυνε τις τότε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ να εφαρμόζουν την πολιτική λιτότητας.


Απεργούν τη Δευτέρα

Μεθαύριο Δευτέρα πραγματοποιείται η πρώτη 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση των τραπεζοϋπαλλήλων ενάντια στα σχέδια των τραπεζιτών και κυβέρνησης για το παραπέρα χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Ενώ έχουν προγραμματιστεί άλλες τέσσερις 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα για όλο το Φλεβάρη, στις 7, 14, 21 και 28 του μήνα. Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η ΕΣΑΚ Τραπεζών καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν στο περιθώριο τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να οργανώσουν τον αγώνα τους και να συντονίσουν τη δράση τους με το σύνολο των εργαζομένων για δημόσιο, δωρεάν σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλους.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Απεργία την 1η Μάρτη

Κάτω από το βάρος των συνεχώς αυξανόμενων και ζοφερών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες, από την άγρια αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και τις έντονες πιέσεις των ταξικών δυνάμεων που δρουν στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αναγκάστηκε να αποφασίσει πανναυτεργατική απεργία για την 1η Μάρτη. Ωστόσο, οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας και συγκεκριμένα των παρατάξεων ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΑΠ, φροντίζοντας συνειδητά να μην ανταποκρίνονται στη θέληση των ναυτεργατών και στις περιστάσεις, απέρριψαν το διεκδικητικό πλαίσιο που πρόβαλαν οι εκπρόσωποι των ταξικών συνδικάτων της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, το οποίο έχει διαμορφωθεί από τους ίδιους τους ναυτεργάτες και ανταποκρίνεται στις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες τους.

«Καλλιεργεί το έδαφος» η κυβέρνηση

Πίσω από το επιχείρημα ότι οι προτάσεις της Κομισιόν δεν είναι δεσμευτικές για τα κράτη - μέλη της ΕΕ προσπαθεί να οχυρωθεί η κυβέρνηση προκειμένου να μην τοποθετηθεί ευθέως απέναντι στις απάνθρωπες ντιρεκτίβες των Βρυξελλών για το συνταξιοδοτικό και να «κερδίσει χρόνο».

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση εκτιμά ότι τέτοιου είδους εκθέσεις είναι υποβοηθητικές στην προσπάθειά της να καλλιεργήσει το έδαφος και να προετοιμάσει την «κοινή γνώμη» για τη δήθεν ανάγκη λήψης μέτρων στο όνομα της «βιωσιμότητας των Ταμείων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που ρωτήθηκε σχετικά από το «Ρ», επανέλαβε ότι ισχύουν οι κατά καιρούς δηλώσεις του πρωθυπουργού για το θέμα, ότι δηλαδή δε θα αυξηθούν οι εισφορές και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Με δεδομένο όμως ότι οι «δεσμεύσεις» του Κ. Καραμανλή σε πλείστα θέματα έχουν αποδεχτεί απλές ψηφοθηρικές «παγίδες», είναι ευνόητο ότι το θέμα παραμένει ορθάνοιχτο.

«Ισχύουν όσα έχουν πει ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί», είπε ο Ε. Αντώναρος και πρόσθεσε: «Πολλές φορές, όργανα της Κομισιόν διατυπώνουν διάφορες προτάσεις. Δεν είναι πάντοτε δεσμευτικά αυτά που λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις κυβερνήσεις των 25 κρατών - μελών».

Τους κακοπέφτει ο αγώνας

Στη χτεσινή Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ζήτησαν να εκδοθεί ψήφισμα συμπαράστασης στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Την πρόταση έσπευσε να την απορρίψει πρώτος ο Χρ. Πολυζογώπουλος, χρησιμοποιώντας τα τετριμμένα επιχειρήματα του «παλιού, καλού» ΠΑΣΟΚ για το κλείσιμο των δρόμων και τις μορφές πάλης που επιλέγουν οι αγρότες. Τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κάλυψαν με τη σιωπή τους τόσο ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ Κ. Πουπάκης, όσο και ο Αλ. Καλύβης από την «Αυτόνομη Παρέμβαση». Αυτοί που θέλουν τους εργαζόμενους να σκύψουν κι άλλο το κεφάλι, μάλλον βλέπουν με κακό μάτι όποιον αγωνίζεται για να κερδίσει το δίκιο του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ