ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κάλπες εν μέσω κλιμάκωσης

Ετσι «πείθονται» οι ψηφοφόροι...

Associated Press

Ετσι «πείθονται» οι ψηφοφόροι...
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Υπό τον ήχο των αλλεπάλληλων βομβιστικών επιθέσεων που συγκλονίζουν μια σειρά από πόλεις, άρχισε χτες η αποστολή των καλπών ενόψει των εκλογών της Κυριακής. Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ, υπό την εποπτεία του οποίου υποτίθεται ότι διεξάγονται οι εκλογές, διαμήνυε ότι δε θα πρέπει «να υπάρχουν υπερβολικές προσδοκίες» από τις εκλογές, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, από την πλευρά του, υποστήριζε ότι πιθανώς «η βία να μη μειωθεί ούτε μετά τη διεξαγωγή των εκλογών». Οπως και να έχει, μέρα με την ημέρα, οι αντικατοχικές επιθέσεις κλιμακώνονται και μόνο την περασμένη βδομάδα καταγράφηκαν 100.

Μπαράζ επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα συγκλόνισε, για πολλοστή ημέρα χτες το Ιράκ. Στη Μπαακούμπα, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη μπροστά σε κυβερνητικό κτίριο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 Ιρακινοί αστυνομικοί και να τραυματιστούν 10. Στη Σαμάρα σημειώθηκαν 2 βομβιστικές επιθέσεις, από τις οποίες σκοτώθηκαν 1 Ιρακινός στρατιώτης και 5 άμαχοι, ενώ επίθεση με 2 παγιδευμένα αυτοκίνητα σημειώθηκε κατά εκλογικού κέντρου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 Ιρακινοί, κυρίως αστυνομικοί, και να τραυματιστούν 7.

Στο Τικρίτ αντάρτες σκότωσαν 1 Ιρακινό που εργαζόταν ως διερμηνέας για τις αμερικανικές δυνάμεις ενώ στις πόλεις Μπαϊτζί, Κιρκούκ και Μουσαγίμπ σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί αστυνομικοί. Στη Μαχμουντίγια, νοτίως της Βαγδάτης, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί αστυνομικοί και 1 Ιρακινός στρατιώτης και τραυματίστηκαν άλλοι 11, ενώ σε άλλο επεισόδιο σκοτώθηκε 1 Αμερικανός πεζοναύτης και 4 τραυματίστηκαν. Στην πόλη Μουκνταλίγια σκοτώθηκε άλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης. Στο Ραμάντι παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από αμερικανική βάση χωρίς να γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα ενώ νωρίτερα σε ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί αστυνομικοί.

Επίθεση ανταρτών στο σιδηροδρομικό σταθμό στη Μοσούλη

Associated Press

Επίθεση ανταρτών στο σιδηροδρομικό σταθμό στη Μοσούλη
Παράλληλα, σε βιντεοταινία που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η οργάνωση «Ιερός Πόλεμος στο Ιράκ», της οποίας φέρεται να ηγείται ο Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, εκτελεί έναν από τους υποψηφίους του κόμματος του δοτού πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι. Ο Σάλεμ Ζααφάρ αλ Κανάνι, πριν εκτελεστεί, καλεί τους Ιρακινούς «μη συνεργάζονται με τις κατοχικές δυνάμεις».

Παρ' όλα αυτά, χτες η δοτή ιρακινή κυβέρνηση άρχισε τη διανομή των καλπών στα διάφορα σημεία της χώρας, ενώ ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως τα εκλογικά τμήματα για λόγους ασφαλείας. Οπως μετέδιδαν οι ανταποκριτές, οι κάλπες μεταφέρονταν από ισχυρές ιρακινές και αμερικανικές δυνάμεις ενώ τις αποστολές συνόδευαν, στις περισσότερες περιπτώσεις, και αμερικανικά ελικόπτερα.

Επιφυλακτικότητα και ανησυχία

Η ειδική σύμβουλος του ΟΗΕ για τις ιρακινές εκλογές, Καρίνα Περέλι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες για το θέμα, προσπάθησε να μειώσει τις προσδοκίες από τα αποτελέσματα των εκλογών. Η Περέλι παραδέχτηκε ότι οι συνθήκες ασφαλείας στο Ιράκ δεν είναι ευνοϊκές για διεξαγωγή εκλογικής διαδικασίας και κατέληξε ότι «ο ιρακινός λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει αν οι εκλογές είναι έγκυρες και αν αξίζουν τον κόπο για να διακινδυνεύσει τη ζωή του». Επίσης, κατηγόρησε τις κατοχικές δυνάμεις ότι είναι «υπεραισιόδοξες» και ότι «αναμειγνύονται στην εκλογική διαδικασία παίρνοντας μέρος στη διανομή ψηφοδελτίων και καλπών» με αποτέλεσμα να ενισχύεται το «άσχημο» κλίμα.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας μετέθεσε χτες, για άλλη μια φορά, στο απώτερο μέλλον τη στιγμή που η κατάσταση στο Ιράκ θα ηρεμήσει. Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, μετά από τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του ότι οι αντικατοχικές επιθέσεις κλιμακώνονται λόγω των εκλογών, υποστήριξε ότι το πλέον πιθανό είναι να συνεχιστούν και να ενταθούν περαιτέρω και μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας «γιατί θα γίνει προσπάθεια εκμετάλλευσης της περιόδου αστάθειας».

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Υπέρ της διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου οι Σέρβοι...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τις διαθέσεις των Σέρβων σε σχέση με την προώθηση σχεδίων για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου όταν θα αρχίσουν οι συνομιλίες για τον καθορισμό του στάτους κβο, στα μέσα του τρέχοντος έτους, άρχισαν να καταγράφουν σερβικές εταιρίες σφυγμομετρήσεων. Οπως το Ιδρυμα Κοινωνικών Επιστημών στο Βελιγράδι, το οποίο δημοσιοποίησε χτες αποτελέσματα σφυγμομέτρησης σύμφωνα με τα οποία η πλειοψηφία των πολιτών της Ενωσης Σερβίας-Μαυροβουνίου τάσσεται υπέρ της διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου σε σερβικό και αλβανικό τμήμα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 57% των Σέρβων και το 39% των πολιτών του Μαυροβουνίου τάσσονται υπέρ της διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου. Αντιτίθεται το 19% των Σέρβων και το 22% των Μαυροβούνιων. Επιπλέον, το 48% των Σέρβων και το 34% των Μαυροβούνιων φέρεται να πιστεύουν πως το Κοσσυφοπέδιο έχει ήδη χαθεί και πως η ανεξαρτητοποίηση είναι αναπόφευκτη.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρο «αμόκ» στρατιώτη

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Για άγνωστο λόγο, Αφγανός στρατιώτης του «νέου εθνικού στρατού» άνοιξε πυρ χθες εναντίον συναδέλφων του, στρατωνισμένων σε βάση στη νότια επαρχία Χελμάντ, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε εξ αυτών και τραυματίζοντας άλλους έξι, πριν πέσει νεκρός και ο ίδιος, σύμφωνα με ανακοίνωση των αφγανικών και των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων.

Στην ίδια επαρχία, όπως ανακοίνωσαν οι αφγανικές δυνάμεις - που είναι καθοδηγούμενες από τις κατοχικές δυνάμεις, από τις οποίες και πληρώνονται εξάλλου - σκοτώθηκαν δύο ηγέτες «ενόπλων».

Στο μεταξύ, χθες, έγινε γνωστό ότι το αποτέλεσμα της επίσκεψης του «προέδρου» του Αφγανιστάν στο Ιράν υπήρξε μια διμερής συμφωνία μεταξύ του Χάμιντ Καρζάι και του Μοχάμεντ Χαμενεΐ να κατασκευαστεί μια «μεγάλη οδική οδός», που θα συνδέει τις δύο χώρες, στο πλαίσιο των προσπαθειών «ανοικοδόμησης» της χώρας. Σύμφωνα με το BBC, η οδός Ντογκαράν - Χεράτ που κατασκευάστηκε από την Ιρανική Επαναστατική Φρουρά κόστισε 60 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία κατέβαλε η Τεχεράνη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ιρανών αξιωματούχων, το 60% των αφγανικών εισαγωγών και εξαγωγών θα γίνονται μέσω αυτής της οδού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ