ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΙΝΤΡΑΚΟΜ»
Χαστούκι σε εργοδοσία και εργατοπατέρες

Αποφάσισαν απεργία - την πρώτη μετά από 20 χρόνια - ενάντια σ' ένα όργιο εκβιασμών και τρομοκρατίας. Η επιμονή στην ταξική γραμμή φέρνει ελπιδοφόρα αποτελέσματα

Ισχυρότατο μήνυμα αντίστασης, αλλά και αγωνιστικής διεκδίκησης, ενάντια στους εκβιασμούς και τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας της «Ιντρακόμ» και της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου, έστειλαν χτες οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, δηλώνοντας ότι δε θα δεχτούν να ξεπουλήσουν τα ίδια τα δικαιώματά τους και θα τα υπερασπιστούν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Την απάντηση αυτή έδωσαν με τα αποτελέσματα της χτεσινής ψηφοφορίας που έγινε σε όλα τα εργοστάσια του ομίλου σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη, για να αποφασίσουν αν αποδέχονται την πρόταση της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου για επέκταση του εργάσιμου χρόνου κατά 35 λεπτά την ημέρα τζάμπα - υπό τον εκβιασμό ότι αλλιώς θα γίνουν 400 απολύσεις - ή την απόρριψή της και 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 8 του Φλεβάρη που είχαν προτείνει οι ταξικές δυνάμεις της Αγωνιστικής Ενότητας.

Συγκεκριμένα, από τους 1.425 ψηφίσαντες, 840 ψήφισαν την απόρριψη της επέκτασης του ωραρίου και υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων και 521 ψήφισαν την πρόταση της διοίκησης του σωματείου, ενώ βρέθηκαν και 66 άκυρα και λευκά.

Οι εργαζόμενοι με την ψήφο τους έστειλαν ουσιαστική απάντηση στα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας και της συμβιβασμένης πλειοψηφίας του σωματείου και προχωρούν πλέον σε αγωνιστική κατεύθυνση, για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους ενάντια στην επέκταση του ωραρίου και τις απολύσεις.

Η χτεσινή θετική απόφαση των εργαζομένων είναι αποτέλεσμα και της επιμονής του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος να ακολουθεί με συνέπεια τη γραμμή της ταξικής πάλης και σύγκρουσης με την εργοδοσία και το μεγάλο κεφάλαιο, ενάντια στην υποταγή και το συμβιβασμό.

Τα αποτελέσματα της χτεσινής ψηφοφορίας έδειξαν τις μεγάλες δυνατότητες και τα θετικά αποτελέσματα που μπορούν να υπάρξουν ανάμεσα στους εργαζόμενους, αν με συνέπεια ακολουθηθεί η γραμμή της ταξικής αντιπαράθεσης. Είναι χαρακτηριστικό να σημειώσουμε ότι στην «Ιντρακόμ», σαν αποτέλεσμα της εργοδοτικής πλειοψηφίας του σωματείου και της γραμμής του πλήρους συμβιβασμού που ακολουθεί, έχει να γίνει απεργία περίπου 20 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1985 οπότε έγινε τελευταία φορά.

Με δήλωσή του στο «Ρ», μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Κώστας Παπαγεωργίου μέλος της Αγωνιστικής Ενότητας τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι στην "Ιντρακόμ" με τη στάση τους έδειξαν ότι δε θα επιτρέψουν να περάσουν τα εκβιαστικά διλήμματα που επιχειρεί η εργοδοσία με τις πλάτες της διοίκησης του σωματείου. Το αποτέλεσμα είναι θετικό και δείχνει ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να σταματήσουν την αντεργατική επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία της "Ιντρακόμ", να αντισταθούν για να μην περάσουν κι άλλα αντεργατικά μέτρα και να αγωνιστούν για διασφάλιση των δικαιωμάτων τους».

ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Ξεκινούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις τους

Την επόμενη Δευτέρα 31 Γενάρη οι τραπεζοϋπάλληλοι πραγματοποιούν την πρώτη τους απεργιακή κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό, ενώ έχουν προγραμματιστεί άλλες τέσσερις 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα για όλο το Φλεβάρη, στις 7, 14, 21 και 28 του μήνα.

Η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ επιχειρεί και αυτή τη φορά να αποπροσανατολίσει τον αγώνα των εργαζομένων. Απέναντι στην επίθεση τραπεζιτών και κυβέρνησης στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, θέτει ως κύριο αίτημα την ένταξη των ειδικών ταμείων κύριας ασφάλισης των τραπεζών στο ΙΚΑ και τη δημιουργία ενιαίου επικουρικού. Πρόταση που αποσκοπεί στην εφαρμογή των διατάξεων του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα.

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις απεργίες, να βάλουν φραγμό στα σχέδια εργοδοτών, κυβέρνησης και συμβιβασμένων πλειοψηφιών, να απαιτήσουν την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να συντονίσουν τη δράση τους με το σύνολο των εργαζομένων, διεκδικώντας δημόσιο, δωρεάν σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλους.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Σήμερα η εκδήλωση για το νεκρό εργαζόμενο μαθητή

Σε ταξική εκδήλωση μνήμης για το δολοφονημένο μαθητή - εργάτη Δημήτρη Καραγιάννη, που παραμονές Χριστουγέννων καταπλακώθηκε από κλαρκ στη μάντρα των αδελφών Λουκά στην Κόρινθο, καλεί η Γραμματεία Κορινθίας του ΠΑΜΕ, σήμερα, Παρασκευή 28 Γενάρη, στις 5.30 μ.μ., στα Περιβολάκια.

Στην ανακοίνωση - πρόσκληση η Γραμματεία Κορινθίας του ΠΑΜΕ, καλεί, μεταξύ άλλων, την εργατική τάξη να πάρει την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και της ζωής της στα χέρια της, με την ενίσχυση της ταξικής πάλης απέναντι στο κεφάλαιο, τα πολιτικά και συνδικαλιστικά του στηρίγματα και να δώσει σήμερα με τη συμμετοχή της μια αγωνιστική απάντηση στην πολιτική της μαύρης εργασίας, των ατυχημάτων, των απολύσεων, της ανεργίας.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ
Τους «κλέβουν» τις εισφορές

Να χάσουν τη σύνταξη κινδυνεύουν εργαζόμενοι στο Δήμο Καλύμνου - που απασχολούνται σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ως μόνιμοι και ασφαλίζονται στο ΙΚΑ - όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου.

Οι κρατήσεις που γίνονται στους συγκεκριμένους εργαζόμενους επί, τουλάχιστον, 15 έτη καταβάλλονταν εκ παραδρομής στο Δημόσιο και όχι στο ΙΚΑ. Μάλιστα, στην ανακοίνωση του Σωματείου αναφέρεται ότι ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλοι εργαζόμενοι σε ΝΠΔΔ σε όλη την Ελλάδα, όπως στον Εβρο, στη Λευκάδα, στην Πάτρα κ.α. Οταν από ορισμένους εργαζόμενους διαπιστώθηκε το πρόβλημα και αναζητήθηκε τρόπος επίλυσής του, το Δημόσιο αρνήθηκε - επικαλούμενο κάποιο νόμο - να αποδώσει το σύνολο των εισφορών στο ΙΚΑ, εκτός από τα τελευταία τρία έτη. Ετσι, οι εργαζόμενοι αυτοί κινδυνεύουν να μην τους αναγνωριστεί, ως συντάξιμη, υπηρεσία 10 έως και 15 ετών. Το σωματείο ζητά την άμεση επίλυση του προβλήματος με την απόδοση του συνόλου των εισφορών από το Δημόσιο στο ΙΚΑ.

Εκρηξη στη Βόνιτσα

Θύμα 41χρονος εργάτης

Ενα ακόμα εργατικό ατύχημα έγινε το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης σε εταιρία καλλιέργειας γόνου στη Βόνιτσα, με θύμα τον 41χρονο εργάτη Ανδρέα Ηλιόπουλο.

Ο 41χρονος, εργάτης στην εταιρία καλλιέργειας υδρόβιων οργανισμών «Ανδρομέδα», εργαζόταν στον καθαρισμό κάποιας δεξαμενής της εταιρίας, όταν από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία έγινε έκρηξη. Ο εργάτης μεταφέρθηκε με βαριά εγκαύματα σε όλο το σώμα του στο νοσοκομείο της Πρέβεζας, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες απ' την Αστυνομία της Βόνιτσας, η έκρηξη έγινε στη 1:30 το μεσημέρι της Τετάρτης. Απ' το νοσοκομείο της Πρέβεζας ανέφεραν ότι ο εργάτης μεταφέρθηκε με αεροπλάνο στη Θεσσαλονίκη. Η Αστυνομία δε γνώριζε τίποτε για την τύχη του εργάτη μετά τη μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, πληροφορίες απ' τη Βόνιτσα - που όμως δεν επιβεβαιώνονται από τη Θεσσαλονίκη - ανέφεραν ότι ο Α. Ηλιόπουλος κατέληξε μετά τη μεταφορά του.

Περιοδεία ΚΚΕ στο εργοστάσιο «OMP Europa»

Επίσκεψη στο εργοστάσιο της «OMP Europa» (Optical Media Production) στη βιομηχανική περιοχή της Θήβας, θα πραγματοποιήσει σήμερα Παρασκευή στις 11 το πρωί κλιμάκιο της ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ, με τη βουλευτή Ελπίδα Παντελάκη. Οι 260 εργαζόμενοι του εργοστασίου βρίσκονται απλήρωτοι, ενώ και η συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου (ανήκει στον όμιλο INTERSONIC του Παυλίδη) είναι στον «αέρα», με άμεσο κίνδυνο να βρεθούν άνεργοι.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Με εμπιστοσύνη στις ταξικές δυνάμεις

Την εμπιστοσύνη τους στις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ έδειξαν οι μισθωτοί λογιστές της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας το συνδυασμό της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» σε πρώτη δύναμη μέσα από τις εκλογές που πραγματοποίησαν στις 24 και 25 Γενάρη. Η ΔΑΣ, που συμμετέχει στο ΠΑΜΕ, πήρε τις 8 από τις 11 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου, ενώ στην απερχόμενη διοίκηση είχε 5 έδρες. Ο συνδυασμός που από κοινού κατέβασαν για άλλη μια φορά η ΠΑΣΚΕ με το ΣΥΝ καταδικάστηκε από την πλειοψηφία των μισθωτών λογιστών για την αδράνεια που επέδειξε τα 2 τελευταία χρόνια απέναντι στα προβλήματα του κλάδου. Ετσι από τις 6 έδρες που είχε στο απερχόμενο ΔΣ καταποντίστηκε στις 3 έδρες.

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ, απευθυνόμενοι στους συναδέλφους τους, δεσμεύονται ότι θα βγάλουν το σωματείο από την αδράνεια και θα δουλέψουν μαζί τους για τον προσανατολισμό του σε διεκδικητική κατεύθυνση και το συντονισμό της πάλης των εργαζομένων του κλάδου με το υπόλοιπο εργατικό - λαϊκό κίνημα, που ταξικά προσανατολισμένο δίνει τη μάχη ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ