ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Οι εμποροβιομήχανοι συμπιέζουν τις τιμές

Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση έστρωσαν το δρόμο για νέα κερδοσκοπική ασυδοσία σε βάρος των παραγωγών

Σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρσι επιδιώκουν να διαμορφώσουν τις τιμές οι εμποροβιομήχανοι. Από την άλλη, ενώ οι τιμές παραγωγού είναι καθηλωμένες, οι τιμές στην κατανάλωση ακολουθούν ανοδική πορεία.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο η τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 0,3 βαθμούς οξύτητα, δεν έπεσε κάτω από 2,50 ευρώ το κιλό (850 δρχ.), ενώ έφτασε και μέχρι 2,87 ευρώ το κιλό (977 δρχ.). Για την τρέχουσα παραγωγή η τιμή για το ελαιόλαδο 0,3 βαθμούς οξύτητα δεν έχει ξεπεράσει τα 2,5 ευρώ το κιλό. Αρχικά οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών ξεκίνησαν με 2,40 ευρώ το κιλό (817 δρχ.) και πριν λίγες μέρες το έφτασαν στις 840 δρχ. Οι ιδιώτες έμποροι ντόπιοι και ξένοι δίνουν πιο χαμηλές τιμές (γύρω στα 2,40 ευρώ το κιλό). Βέβαια οι προαναφερόμενες τιμές αφορούν μικρές ποσότητες λαδιού. Στο μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής που κυμαίνεται από 0,5 βαθμούς μέχρι 1 βαθμό οξύτητας οι τιμές διαμορφώνονται αναλόγως σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα και πάντα πιο κάτω σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Για παράδειγμα, ο ΑΣΣΟΣ (1 βαθμός οξύτητας έχει τιμή γύρω στα 2 ευρώ το κιλό (680 δρχ.) όταν πέρσι έφτασε και 2,39 ευρώ το κιλό (814 δρχ.).

Και στην περίπτωση του λαδιού δε στέκει η δικαιολογία ότι φέτος υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή. Οπως εκτιμάται, η τρέχουσα παραγωγή λαδιού είναι κανονική σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ κάποιες περιοχές εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα από τις ζημιές των παγετών. Οπως επίσης δείχνουν τα πράγματα, μόνο όσοι ελαιοπαραγωγοί καταφέρνουν και πουλούν τα λάδι μόνοι τους απευθείας σε καταναλωτές καταφέρουν να έχουν μια καλούτσικη τιμή. Αλλά και εδώ η εφαρμογή των σχετικών κανονισμών της ΕΕ και της συνακόλουθης εθνικής νομοθεσίας (π.χ. η κατάργηση των 16κιλων ντενεκέδων και διαδικασία ετικετοθεσίας) θα δημιουργήσει αρκετά εμπόδια στην απευθείας διάθεση του ελαιολάδου από τους πραγματικούς παραγωγούς, σε όφελος των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών.

Η κατάσταση αυτή και ό,τι άλλο αρνητικό επακολουθήσει σε βάρος των ελαιοπαραγωγών, είναι αποτέλεσμα τις πολιτικής που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το κακό με την τιμή στο λάδι ξεκίνησε μετά το 1998, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε στην ΕΕ την κατάργηση της τιμής παρέμβασης που προσέφερε μια ελάχιστη προστασία στους παραγωγούς. Το αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρχει κανένα δίχτυ ασφαλείας για τους ελαιοπαραγωγούς και κανένα όριο στην αισχροκέρδεια των εμποροβιομηχάνων. Η κυβέρνηση της ΝΔ από την πλευρά της ψήφισε τον Απρίλη του 2004 έναν αρνητικότατο κανονισμό για τους Ελληνες ελαιοπαραγωγούς, στα πλαίσια της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ για τα μεσογειακά προϊόντα.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της ΝΔ, ψήφισε στην ΕΕ (κανονισμός 865/2004) να είναι η τιμή ιδιωτικής αποθεματοποίησης για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στα 1.770 ευρώ/τόνο ή 606 δρχ./κιλό και για το παρθένο ελαιόλαδο 1.710 ευρώ/τόνο ή 583 δρχ./κιλό. Δηλαδή η κυβέρνηση της ΝΔ θεωρεί ικανοποιητική την τιμή των 606 δρχ./κιλό για το εξαιρετικό παρθένο λάδι και γι' αυτό αποδέχτηκε μέχρι την τιμή αυτή να μην παίρνει κανένα μέτρο. Κάτω από αυτή την τιμή θα ισχύει η ιδιωτική αποθεματοποίηση η οποία όμως δεν προσφέρει στην πράξη καμία ουσιαστική προστασία των ελαιοπαραγωγών.

Αντίθετα, με τον ίδιο κανονισμό η κυβέρνηση της ΝΔ και η ΕΕ θεσμοθέτησαν δραστικά μέτρα για να μην ανεβαίνουν οι τιμές παραγωγού πάνω από ένα όριο και να μην απειλούνται τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων. Με πρόσχημα την προστασία των καταναλωτών επιτρέπονται αθρόες αδασμολόγητες εισαγωγές ελαιολάδου από τρίτες χώρες, όταν οι τιμές στην ΕΕ και στη χώρα μας διαμορφωθούν σε επίπεδα μεγαλύτερα από: 2,846 ευρώ/κιλό ή 970 δρχ. για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, 2,736 ευρώ/κιλό ή 932 δρχ. για το παρθένο λάδι και 2,438 ευρώ/κιλό ή 830 δρχ. για το λαμπάντε. Με τη ρύθμιση αυτή η ΕΕ δεν αφήνει τις τιμές του λαδιού να διαμορφωθούν σε επίπεδα μεγαλύτερα από τα προαναφερόμενα, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι το «παραμύθι» της ελεύθερης αγοράς το χρησιμοποιούν όπου συμφέρει εμποροβιομηχάνους και όπου δεν τους συμφέρει δε διστάζουν να πάρουν τα πιο αυταρχικά διοικητικά μέτρα.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Να φτάσει παντού το αγωνιστικό κάλεσμα!

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προετοιμασίες της ΠΑΣΥ για τη μαζική και δυναμική συμμετοχή της μικρομεσαίας αγροτιάς στην πανελλαδική κινητοποίηση στις 31 Γενάρη

Με ακόμα μεγαλύτερη ορμή δίνεται η μάχη των προετοιμασιών από τα μέλη και στελέχη της ΠΑΣΥ, όσο πλησιάζει η 31η Γενάρη, για την επιτυχία της πανελλαδικής παναγροτικής κινητοποίησης, ώστε να αποτελέσει σταθμό και αφετηρία νέων αγώνων, με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, και την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του λαού και του τόπου. Στο πλαίσιο των προετοιμασιών, καθημερινά πραγματοποιούνται περιοδείες και εξορμήσεις ενημέρωσης σε χωριά, έτσι ώστε να μη μείνει ούτε ένας αγρότης όπου να μην έχει φτάσει το αγωνιστικό κάλεσμα συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση, στην οποία θα προβληθεί το ενωτικό διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ για το σύνολο των αγροτικών προβλημάτων.

Στη Θεσσαλία τα στελέχη του συνεπούς αγροτικού κινήματος «οργώνουν» τα χωριά της περιοχής για τη μαζική και δυναμική συμμετοχή στην κινητοποίηση των μικρομεσαίων αγροτών. Οι Νομαρχιακές Γραμματείες της ΠΑΣΥ στη Λάρισα, στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα και τη Μαγνησία διοργανώνουν καθημερινές περιοδείες και ομιλίες στα χωριά, για την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου και για τη συγκρότηση τοπικών επιτροπών, που θα οργανώσουν τη συμμετοχή των αγροτών στην κινητοποίηση. Ταυτόχρονα, για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, που ανήκουν στην ΠΑΣΥ, διοργανώνουν συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις, σε επαρχιακό επίπεδο. Στο Νομό Λάρισας, συσκέψεις γίνονται σήμερα στις 7 μ.μ. στον Τύρναβο, αύριο στην Αγιά, την Τρίτη, 25 Γενάρη, στα Φάρσαλα κι ακολουθούν η Ελασσόνα, ο Πλατύκαμπος κ.ά.

Στην Καρδίτσα, σήμερα, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού, ΕΟΑΣΝΚ, συγκαλεί, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, σύσκεψη αγροτικών συλλόγων, στην οποία θα συζητηθεί η μορφή της κινητοποίησης στις 31 Γενάρη και το πότε και πού θα πραγματοποιηθούν επαρχιακές συγκεντρώσεις ενημέρωσης και προετοιμασίας. Επίσης, θα συζητηθεί και η πρόταση της ΕΟΑΣΝΚ για να βγουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών από τις 25 Γενάρη.

Στο Νομό Τρικάλων έχουν προγραμματιστεί ενημερωτικές συγκεντρώσεις σε έδρες των δήμων και συγκεκριμένα μεθαύριο Παρασκευή, σε Φαρκαδόνα, Βαλτινό και Παλαιόπυργο, τη Δευτέρα, 24 του μήνα, σε Ταξιάρχες, Ρίζωμα, Φήκη, την Τρίτη, 25 Γενάρη, στο Μικρό Κεφαλόβρυσο και την Πέμπτη, 27 του μήνα, στα Μεγάλα Καλύβια.

Ταυτόχρονα, το συνεπές αγροτικό κίνημα στη Θεσσαλία παίρνει μια σειρά πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της ενεργού συμπαράστασης και συμπαράταξης στον αγώνα της αγροτιάς, των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων του χωριού και της πόλης. Συγκεκριμένα, συσκέψεις φορέων πραγματοποιούνται αύριο, στα Τρίκαλα, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της Ενωσης Συνεταιρισμών, την Παρασκευή στην Καρδίτσα και στη Λάρισα, την Κυριακή, 23 Γενάρη, στα Τέμπη.

Επιχείρηση αποπροσανατολισμού

Στο μεταξύ, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν χτες στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας οι γνωστοί αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ για να αποφασίσουν τη μορφή της κινητοποίησής τους στις 20 του μήνα, θέλησαν, ούτε λίγο - ούτε πολύ, να πείσουν τους βαμβακοπαραγωγούς, ότι τη λύση θα τη δώσει ο Βαγ. Μεϊμαράκης τον οποίο και καλούν την Πέμπτη στη Λάρισα. Οπως είπε, δε, ο Θ. Κοκκινούλης, αφού δε μεταφέρονται το πρόβλημα και τα αιτήματά τους από τον Ευάγ. Μπασιάκο «προς τα πάνω», αυτό θα γίνει από τον γραμματέα της ΝΔ. Λες και το κόμμα της έχει διαφορετική θέση για τα αγροτικά προβλήματα από την κυβέρνησή του. Και λες κι ο Μεϊμαράκης με τον Καραμανλή πιστεύουν και εφαρμόζουν διαφορετική πολιτική από τον Μπασιάκο. Είναι φανερό ότι πρόκειται για μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού των βαμβακοπαραγωγών, που ακολουθούν τους συγκεκριμένους φιλοκυβερνητικούς αγροτοσυνδικαλιστές και για επιχείρηση υπονόμευσης του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς που μάχεται, όχι μόνο για τα προβλήματα του βαμβακιού, αλλά για όλα τα αγροτικά προϊόντα, που φέτος αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

Κατά τα άλλα, οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ αποφάσισαν να βγάλουν αύριο, στις 11 π.μ., τα τρακτέρ και να τα παρατάξουν σε 5 σημεία της περιοχής, φροντίζοντας όμως να προκαταλάβουν τους αγρότες ως προς τη μορφή πάλης, αφού έσπευσαν να δηλώσουν ότι δε θα κλείσουν τους δρόμους. Είναι χαρακτηριστικά τα λεγόμενα του αγροτοσυνδικαλιστή Χρ. Σιδηρόπουλου ότι το κλείσιμο των δρόμων θα προκαλέσει τις αντιδράσεις των άλλων κοινωνικών ομάδων, οι οποίες έχουν δίκιο, επαναλαμβάνοντας αυτά που πριν από μερικά χρόνια έλεγαν οι του ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος τα θεωρούσε λαθεμένα. Στη σύσκεψη, οι «γαλάζιοι» αγροτοσυνδικαλιστές επανέλαβαν, δε, τα διασπαστικά τους αιτήματα για το βαμβάκι, τα οποία δεν καλύπτουν και δε συμφέρουν όλους τους βαμβακοπαραγωγούς της χώρας, που είδαν φέτος το εισόδημά τους να μειώνεται δραστικά, αφού πουλούν το βαμβάκι 80 δρχ. λιγότερο σε σχέση με πέρσι.

Καιρός για αγώνες

Μαζί με την ΠΑΣΥ οι μικρομεσαίοι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να διεκδικήσουν μια σειρά από δίκαια και ρεαλιστικά αιτήματα

Η άσχημη κατάσταση που διαμορφώνεται σε βάρος των ελαιοπαραγωγών, από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των εμποροβιομηχάνων, τα οποία ευνοούν οι σχετικοί αντιαγροτικοί κανονισμοί της ΕΕ και η πολιτική της κυβέρνησης, δε θα αλλάξει αν δε γίνουν αγώνες μαζικοί, ενωτικοί και δυναμικοί. Αν δεν υπάρξει συντονισμός των ελαιοπαραγωγών με τους υπόλοιπους αγρότες που αντιμετωπίζουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Αν δεν υπάρχει αγωνιστικός συντονισμός με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Μετά την ψήφιση των αντιαγροτικών αποφάσεων της ΕΕ τον Απρίλη του 2004, που η πλήρης εφαρμογή τους ξεκινά από το Νοέμβρη του 2005, οι ελαιοπαραγωγοί οφείλουν να δραστηριοποιηθούν αγωνιστικά και να αντικρούσουν τη σε βάρος τους ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική.

Μέσα από τους αγώνες τους οι μικρομεσαίοι ελαιοπαραγωγοί μαζί με την ΠΑΣΥ, που εκφράζει το προοδευτικό αγωνιστικό αγροτικό κίνημα της χώρας μας, μπορούν να διεκδικήσουν:

  • Επαναφορά και αναβάθμιση του μηχανισμού και της τιμής παρέμβασης, έτσι ώστε να διασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στους ελαιοπαραγωγούς και να περιορίζει την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων. Για να γίνει αυτό η τιμή παρέμβασης θα πρέπει να διαμορφωθεί στα 3 ευρώ ανά κιλό για τον «Ασο». Η λειτουργία της παρέμβασης να αρχίζει με την έναρξη συγκομιδής της παραγωγής και η πληρωμή των παρεμβάσιμων λαδιών να είναι άμεση
  • Κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας για να δίνεται ολόκληρη η επιδότηση σε ολόκληρη την πραγματική παραγωγή και αναπροσαρμογή του ύψους της επιδότησης, ίση με τον πληθωρισμό
  • Κατάργηση του κανονισμού που νομιμοποιεί τη νοθεία του ελαιολάδου με σπορέλαια, με αποτέλεσμα να δυσφημίζεται το ελαιόλαδο, να μειώνεται η κατανάλωσή του και να διογκώνεται η αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών
  • Κατάργηση της απαγόρευσης της συσκευασίας και διακίνησης του ελαιολάδου σε συσκευασίες μεγαλύτερες των 5 λίτρων
  • Πολύπλευρη ενίσχυση των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων από το κράτος και την ΑΤΕ, για να αναδειχτούν σε βασικές μονάδες μεταποίησης, συσκευασίας, τυποποίησης και εμπορίας του ελαιολάδου, έτσι ώστε την προστιθέμενη αξία να την καρπώνονται οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί τους και όχι οι πολυεθνικές ελαιολάδου
  • Κρατική επιχορήγηση στον ΕΛΓΑ για άμεση καταβολή ολόκληρων των αποζημιώσεων στην παραγωγή και στο κεφάλαιο που προκάλεσαν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες τα τελευταία χρόνια
  • Σύνταξη και διαρκή ενημέρωση του ελαιοκομικού μητρώου από τις υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με αναπτυξιακά παραγωγικά χαρακτηριστικά, για να αποτελέσει βασικό εργαλείο παραγωγικού εκσυγχρονισμού των ελαιώνων
  • Σύγχρονη και αποτελεσματική δακοκτονία με ευθύνη του κράτους, για διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου
  • Μέτρα ουσιαστικής μείωσης του κόστους παραγωγής
  • Ενεργητική εξαγωγική πολιτική με εξαγωγικές επιδοτήσεις, διαφημιστικά προγράμματα και όπλο την ποιότητα και τη διατροφική αξία του ελαιολάδου.
ΚΡΗΤΗ
Συλλαλητήρια της ΠΑΣΥ και σε Ηράκλειο - Χανιά

Η Γραμματεία της Παναγροτικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) νομού Ηρακλείου διοργανώνει πλατιά σύσκεψη αγροτών και συνδικαλιστών, αύριο Πέμπτη 20 του Γενάρη στις 7μ.μ. στα Πεζά, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καζαντζάκη. Το θέμα της συζήτησης θα είναι η οργάνωση της κινητοποίησης στις 31 του Γενάρη στο Ηράκλειο, μετά από απόφαση της ΠΑΣΥ Πανελλαδικά.

Την περασμένη Δευτέρα, συνεδρίασε η τοπική Γραμματεία Χανίων της ΠΑΣΥ και συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο αγροτικό πρόβλημα και την πανελλαδική κινητοποίηση των αγροτών στις 31 Γενάρη, που οργανώνει η ΠΑΣΥ. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η οργάνωση αγροτικού συλλαλητηρίου και στα Χανιά, τη Δευτέρα 31 Γενάρη στις 10 το πρωί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Για την καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου, η Γραμματεία Χανίων της ΠΑΣΥ καλεί σε πλατιά σύσκεψη τους αγρότες και τους αγροτικούς συλλόγους του νομού την ερχόμενη Τετάρτη 26 Γενάρη στις 7.30μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων.

«Μπούρδες» επανελέγχων...

Την ευκαιρία στον Ε. Μπασιάκο να ξαναδηλώσει ότι θα γίνουν επανέλεγχοι στο βαμβάκι έδωσαν χτες οι «γαλάζιοι» αγροτοσυνδικαλιστές των Σερρών και της Θεσσαλονίκης, που και αυτοί είχαν τη συνοδεία κάποιων βουλευτών των νομών αυτών.

Και ενώ όλοι οι «γαλάζιοι» αγροτοσυνδικαλιστές γνωρίζουν ότι οι λεγόμενοι επανέλεγχοι είναι μια σκέτη κοροϊδία και απραγματοποίητοι στην πράξη, δεν προβαίνουν ούτε σε μια ελάχιστη καταγγελία σχετικά... Κι όπως φαίνεται, οι «πρασινογάλαζοι» πρόεδροι των Ενώσεων θα πάνε στη μεθαυριανή ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα, για να συζητήσουν με τον Μπασιάκο το χρονοδιάγραμμα των επανελέγχων... Χτες, βέβαια, οι «γαλάζιοι» αγροτοσυνεταιριστές των Σερρών και της Θεσσαλονίκης δεν έκαναν δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Μπασιάκο και κάποιοι που εμφανώς εξοργισμένοι ήθελαν να μιλήσουν, έφυγαν σηκωτοί... Οπως έγινε επίσης γνωστό, οι «γαλάζιοι» αγροτοσυνδικαλιστές των Σερρών και της Θεσσαλονίκης ζήτησαν βασικά από τον Μπασιάκο να είναι η επιστροφή της επιδότησης 40 δρχ. το κιλό. Ζήτησαν δηλαδή να επιδοτηθεί μια παραγωγή 1.103.000 και όχι 1.132.400 τόνων που φαίνεται να παραδόθηκε στα εκκοκκιστήρια. Στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται το αδιέξοδο των «γαλάζιων» διεκδικήσεων και πιο πολύ το αδιέξοδο των κυβερνώντων, που επιμένουν να εφαρμόζουν τους κοινοτικούς κανονισμούς όσο κακοί κι αν είναι και όσο και αν βλάπτουν τους αγρότες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ