Κωδικοποίηση των δαπανών που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων
Την υπουργική απόφαση με τις εκπίπτουσες δαπάνες των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών από τα ακαθάριστα έσοδα έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Στην ουσία πρόκειται για κωδικοποίηση διάσπαρτων φορολογικών διατάξεων, υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων στην οποία ενσωματώνονται και οι αποφάσεις των δικαστηρίων. Η λίστα του υπουργείου Οικονομίας αποτυπώνει ανάγλυφα την εφαρμοζόμενη φορολογική πολιτική καταγράφοντας τη σωρεία των φοροαπαλλαγών και των άλλων διευκολύνσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι, πέρα από τις απανωτές μειώσεις των φορολογικών συντελεστών, έχουν τρόπους να εμφανίζουν σημαντικά μειωμένη και τη μάζα των φορολογούμενων κερδών τους, πετυχαίνοντας έτσι ακόμη μεγαλύτερες φοροεκπτώσεις. Η λίστα βρίθει από τις κάθε είδους φοροελαφρύνσεις που θεσμοθετήθηκαν από τις κυβερνήσεις, κύρια του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε σύνολο 80 σελίδων της σχετικής λίστας μόνο μία αφορά τις δαπάνες των ελεύθερων επαγγελματιών.
Στο πλαίσιο αυτό καταγράφονται αναλυτικά οι κάθε είδους αναγνωριζόμενες δαπάνες που μειώνουν τα ακαθάριστα έσοδα του μεγάλου κεφαλαίου, όπως και τα ποσοστά των φοροεκπτώσεων που αναγνωρίζονται για υποτιθέμενες δαπάνες χωρίς καν την προσκόμιση δικαιολογητικών! Με αυτού του τύπου εκπίπτουσες «δαπάνες» επιδοτούνται οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, ναυπηγοεπισκευστικές επιχειρήσεις, Νηογνώμονες, μεγαλοεκδότες, επιχειρήσεις ραδιοφωνίας - τηλεόρασης, μεγαλοξενοδόχοι, επιχειρήσεις διεθνών μεταφορών κ.ά. Στους συγκεκριμένους αναγνωρίζεται μείωση στα ακαθάριστα έσοδα σε ποσοστό μέχρι και 2% για υποτιθέμενες δαπάνες λειτουργίας τους χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών. Είναι φανερό το γεγονός ότι από το συγκεκριμένο επωφελείται το μεγάλο κεφάλαιο που έχει ισχυρή κερδοφορία. Στις εκπίπτουσες δαπάνες που αναγνωρίζονται και καταγράφονται αναλυτικά στην υπουργική απόφαση περιλαμβάνονται ανάμεσα σε άλλα τα ποσά των επιχειρήσεων για διαφημίσεις, οι κάθε είδους αποσβέσεις περιουσιακών στοιχείων, οι δωρεές και χορηγίες (να σημειωθεί ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση καταργήθηκε και η φορολογική επιβάρυνση), οι δαπάνες των μεγάλων επιχειρήσεων για την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με την εφαρμογή του καταλόγου και την αποσαφήνιση των δαπανών θα περιοριστούν τα φαινόμενα συναλλαγής και διαφθοράς των επιχειρήσεων με τους εφοριακούς. Η λίστα θα διευρυνθεί με νέες περιπτώσεις δαπανών μετά από συνεννοήσεις των «ενδιαφερομένων» με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και θα δοθεί στη δημοσιότητα φέτος τον Ιούνη.
Σημαντική πτώση που φτάνει ακόμη και στο 25% παρουσιάζουν οι πληρότητες των ξενοδοχείων της Αττικής το Νοέμβριο του 2004 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2003, σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής, η οποία κάνει λόγο για την έλλειψη οποιουδήποτε προγράμματος ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των πλεονεκτημάτων των Ολυμπιακών Αγώνων κατά τη μεταολυμπιακή περίοδο.
Στην κατηγορία των 5 αστέρων οι πληρότητες (στην παρένθεση η πληρότητα το 2003) διαμορφώθηκαν στο 39,42% (45,44%), των 4 αστέρων στο 39,02% (55,03%), των 3 αστέρων στο 35,89% (45,35%) και 2 αστέρων στο 30,42% (40,99%). Οι ξενοδόχοι δεν αναφέρονται βεβαίως στις οικονομικές λεπτομέρειες αυτής της κατάστασης, απαιτούν όμως την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην Αττική. Αυτοί που παραμένουν έτσι κι αλλιώς οι χαμένοι της υπόθεσης είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που κανείς δεν έχει τη διάθεση να τους προσφέρει οποιαδήποτε στήριξη.
Και ο τόσο εύθραυστος τουρισμός ανάγεται σε ...«βαριά βιομηχανία»
Με κυρίαρχο το - ηθικοπλαστικού χαρακτήρα - σύνθημα «ανάπτυξη παντού και ευημερία για όλους», το οποίο επαναλαμβάνεται διαρκώς και σε κάθε περίσταση, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας ανέπτυξε χτες πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής, μιλώντας σε αναπτυξιακό Συνέδριο στα Χανιά. Μόνο που η τοποθέτησή του αυτή σχετίστηκε κυρίως με την ανάπτυξη και την ευημερία του επιχειρηματικού κεφαλαίου και μάλιστα του μεγάλου, αφού ο πρόσφατος «αναπτυξιακός νόμος» και οι φορολογικές αλλαγές είχαν την τιμητική τους. Και είναι αυτά ακριβώς τα μέτρα που ευνοούν προκλητικά το μεγάλο κεφάλαιο, πλήττουν τους μικρούς ΕΒΕ και εξουθενώνουν τους εργαζόμενους.
Ο Δ. Σιούφας τόνισε - για να μην υπάρξει καμία αμφιβολία - ότι οι στόχοι της Λισαβόνας παραμένουν και ότι «οι προσπάθειες εντείνονται» για την επίτευξή τους. «Κεντρικός στόχος της προσπάθειάς μας είναι η δημιουργία νέου επενδυτικού περιβάλλοντος», τόνισε ο υπουργός. Ενα «περιβάλλον» που απαιτεί όμως ελάχιστο ύψος επένδυσης, προκειμένου να επιδοτηθεί - και αν - μια επιχείρηση τις 100 χιλ. ευρώ, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις ευνοούνται ποικιλοτρόπως. Αυτό είναι και το πραγματικό μέτρο για την αξιολόγηση και το χαρακτηρισμό τόσο της κυβερνητικής πολιτικής, όσο και των μέτρων «ανακούφισης» των «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων. Από τις οποίες μόνο οι μεγαλύτερες, με τζίρους εκατομμυρίων ευρώ έχουν κάποια ελπίδα στήριξης. Για τις πολύ μικρές, στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή δηλώθηκε ότι θα προβλέπεται η απαλλαγή από την υποχρέωση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας, όχι όμως και η απαλλαγή από τη δυσβάσταχτη φορολογία, ούτε και η υιοθέτηση κλαδικών πολιτικών στήριξής τους.
Ειδικά για την Κρήτη, αποκαλυπτική ήταν η αναφορά του υπουργού ότι «χρειάζεται να γίνουν επιχειρηματικές δικτυώσεις και συσπειρώσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί το πέρασμα της τοπικής οικονομίας από το γεωργικό προϊόν στα τρόφιμα, από το μαζικό τουρισμό στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και την ποιοτική αναβάθμιση της Τουριστικής Βιομηχανίας μας».
Επιστολή για δημοσίευμα του περασμένου Σαββάτου, που αφορούσε τον ΕΛΓΑ και σημείωνε ότι οι αποζημιώσεις που δίνονται για τις φυσικές καταστροφές στις καλλιέργειες είναι μικρές και δίνονται κεθυστερημένα, έστειλε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων. Ο πρόεδρος του Οργανισμού - και πρώην βουλευτής Λάρισας της ΝΔ - στην επιστολή του αναφέρεται σε διάφορα οικονομικά στοιχεία και χρηματικά ποσά, από τα οποία προκύπτει ότι ο ΕΛΓΑ καταβάλλει σε αποζημιώσεις μεγαλύτερα ποσά στους αγρότες από όσα εισπράττει από εκείνους.
Γράφει συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Οργανισμού Ν. Κατσαρός: «Θέλω λοιπόν να σας ενημερώσω ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών δεν υπερβαίνουν το χρόνο τα 90-95 εκατομμύρια ευρώ και εισπράττονται κατά κανόνα κατά την πώληση των γεωργικών προϊόντων ή την καταβολή των αποζημιώσεων, οι οποίες ανέρχονται σε 500 και πλέον εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή οι αποζημιώσεις είναι 5πλάσιες των ασφαλιστικών εισφορών».
Οπως προκύπτει από τα γραφόμενα του Ν. Κατσαρού, το άρθρο της εφημερίδας μας στάθηκε αφορμή να αποκαλύψει και δημόσια, την άποψη που έχει ο ίδιος και κατ' επέκταση η ΝΔ και η κυβέρνηση, για το ρόλο του ΕΛΓΑ, να αποκαλύψει επιπλέον το... «παράπονο» που έχουν - όπως και οι μέχρι προσφάτως διοικούντες τον ΕΛΓΑ - για το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις είναι μεγαλύτερες από τα ποσά που πληρώνουν οι αγρότες. Η απαράδεκτα αντιαγροτική αντίληψη που έχουν για τη λειτουργία του ΕΛΓΑ είναι γνωστή. Επιδιώκουν να ταυτίσουν το Δημόσιο Οργανισμό ΕΛΓΑ, με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, να μετατρέψουν τα κριτήρια λειτουργίας του σε καθαρά «ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ανταποδοτικότητας». Δηλαδή, να τον κάνουν εταιρία ασφαλίσεων, όπου μόνον οι λίγοι επιχειρηματίες - μεγαλοαγρότες θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος ασφάλισης των καλλιεργειών τους. Αλλωστε, τα «φέσια» που φόρεσαν στον ΕΛΓΑ τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, τα οποία αγγίζουν πλέον αστρονομικά ποσά, δείχνουν προς τα πού το πάει το πράγμα και η σημερινή κυβέρνηση...
Σε κινητοποιήσεις μέσα στο Φλεβάρη προσανατολίζονται οι βενζινοπώλες. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, το συμβούλιο συνήλθε εκτάκτως και αποφάσισε ότι με δεδομένο πως η κυβερνητική πολιτική όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα του κλάδου, αντίθετα υπονομεύει τη βιωσιμότητά του, να καλέσει τους πρατηριούχους όλης της χώρας σε κινητοποιήσεις μέσα στο Φλεβάρη. Τις σχετικές αποφάσεις για τη μορφή και την ακριβή ημερομηνία των κινητοποιήσεων θα πάρει η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας. Μεταξύ άλλων αναφέρεται η καθυστέρηση εισαγωγής του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εισροών - εκροών, το φορολογικό, η έλλειψη μητρώου λιανικής εμπορίας κ.ά.