ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Θωρακίζει την πλουτοκρατία, ενισχύει τα κέρδη της
  • Διαμάντω Μανωλάκου: Οι λαοί της Ευρώπης θα πρέπει να πετάξουν το «ευρωσύνταγμα» στα σκουπίδια και να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στην αντιδραστική πολιτική της ΕΕ
  • Θετική ψήφο έδωσε η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών

«Απόλυτα ικανοποιημένος» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζοζέφ Μπορέλ, μετά το πέρας της ψηφοφορίας για το «ευρωσύνταγμα», κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με 500 υπέρ και 135 κατά, σε 677 παρόντες. Το ΚΚΕ καταψήφισε το ονομαζόμενο ευρωσύνταγμα, σημειώνοντας την πρόθεσή του να πράξει το ίδιο, σε κάθε άλλη παραλλαγή του, αφού ενισχύει τα κέρδη και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης και οξύνει τις κοινωνικοταξικές αντιθέσεις. Ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είπαν σύσσωμοι «ναι», όπως ήταν και αναμενόμενο.

Η Διαμάντω Μανωλάκου

«Η συνταγματική συνθήκη, το αποκαλούμενο ευρωσύνταγμα, κωδικοποιεί τις προηγούμενες συνθήκες, ενισχύοντας τα προνόμια και κέρδη του κεφαλαίου, αναπτύσσοντας παραπέρα την κούρσα εξοπλισμών και στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης». Τα παραπάνω σημείωσε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, τοποθετούμενη για λογαριασμό των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ για τη συνταγματική συνθήκη. Και συνέχισε:

«Είναι μέτρα θωράκισης της πλουτοκρατίας που θα οξύνουν τις κοινωνικοταξικές αντιθέσεις και θα φέρουν νέα βάσανα στους λαούς. Γι' αυτό οι λαοί της Ευρώπης θα πρέπει να πετάξουν το "ευρωσύνταγμα" στα σκουπίδια και να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στην αντιδραστική πολιτική της ΕΕ.

Η ενοχή της ΕΕ φαίνεται και από τη μονομερή προπαγάνδα παραπληροφόρησης, ξοδεύοντας τεράστια ποσά, προκειμένου να αποσπάσει την ψήφο και συγκατάθεση των εργαζομένων, όταν ταυτόχρονα με τις κατευθύνσεις και προσανατολισμούς της επιβάλλει μείωση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων ανεργίας.

Αποτελεί πρόκληση η παρουσία στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου του αντιδραστικού άρθρου 43, που υιοθετεί το αμερικανικό δόγμα του προληπτικού πολέμου, ως προστασία των πολιτών από τρομοκρατική επίθεση. Είναι το άλλοθι του κεφαλαίου για να κατατρομοκρατεί τους λαούς και να καταληστεύει τον πλούτο που παράγουν.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ θα καταψηφίσουμε το ονομαζόμενο ευρωσύνταγμα, αλλά και κάθε παραλλαγή του. Γιατί προοδευτικό "ευρωσύνταγμα" στην ΕΕ του κεφαλαίου και του πολέμου δεν μπορεί να υπάρξει και όσοι καλλιεργούν τέτοιες αυταπάτες δε βοηθούν στην ανάπτυξη της πάλης ενάντια στις εκμεταλλευτικές πολιτικές και στους φορείς τους», κατέληξε η Δ. Μανωλάκου.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας σήκωσαν αφίσες που έγραφαν «ΟΧΙ στο ευρωσύνταγμα. Πετάξτε το στα σκουπίδια». Πλακάτ που εξέφραζαν αντίθεση στην πρόταση του «ευρωσυντάγματος» σήκωσαν και άλλοι ευρωβουλευτές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αναστάτωση στην «εορταστική ατμόσφαιρα» και οι κλητήρες της, κατά τ' άλλα, δημοκρατικής ΕΕ μάζεψαν ό,τι αντιδρούσε στη γραμμή της «πλειοψηφίας».

Ικανοποιημένοι οι κοινοτικοί αξιωματούχοι

Ο Ζ. Μπορέλ στην ενημέρωση των δημοσιογράφων μίλησε για «ισχυρή πλειοψηφία, που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης», υπογραμμίζοντας ότι το 74% των βουλευτών που υπερψήφισε οφείλει να σεβαστεί την ψήφο του στο μέλλον. Εδωσε έτσι σαφές μήνυμα για άσκηση πίεσης στους πολίτες που τους εξέλεξαν και έδειξε την έντονη πρόθεση της ΕΕ για άσκηση ασφυκτικής προπαγάνδας στους λαούς, ώστε να μην υπάρξουν εκπλήξεις.

Χαρακτήρισε δε τις φωνές που αντιτίθενται, σε μία προσπάθεια να τις υποβαθμίσει, μειοψηφία του 20%, που καταφεύγει στη γλώσσα του σώματος για να δημιουργήσει εντυπώσεις...

Την απόλυτη ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα εξέφρασε και ο νέος προεδρεύων της ΕΕ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, κ. Γιούνκερ. Ενώ ο Ιντίγκο Μεντέζ ντε Βίγκο, ευρωβουλευτής και ένας από τους δύο εισηγητές της έκθεσης του «ευρωσυντάγματος», δήλωσε ότι «όσοι καταψήφισαν δεν έκαναν τίποτα το εποικοδομητικό».

Μία μέρα που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ιστορική, για διαφορετικούς λόγους σε κάθε περίπτωση. Εορταστική για τους υπέρμαχους του ευρωπαϊκού ολοκληρωτισμού, σκοτεινή για τους λαούς, που πρέπει να βρουν τρόπο να αντιδράσουν άμεσα στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους και στην καταπάτηση των ελευθεριών τους.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΙΑΝΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Συνέχιση και ένταση των αντιλαϊκών μέτρων

Δήλωση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Τούσσα, για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου

Με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το Λουξεμβούργο και την παρουσίαση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησής του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Οι ανακοινώσεις των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου με την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης σηματοδοτούν τη συνέχιση και ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής της ενάντια στην εργατική τάξη, γενικότερα στους εργαζομένους, με σκληρότερα μέτρα καταστολής των αγώνων του λαϊκού κινήματος, διεύρυνση των προνομίων και αύξηση των κερδών των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, αλλά και συνέχιση από κοινού με τις ΗΠΑ των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων κατά των λαών.

Στον πυρήνα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης περιλαμβάνεται: Επικύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης, του ονομαζόμενου "Ευρωσυντάγματος", νέοι εξοπλισμοί και ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αναθεώρηση προς το χειρότερο για τους λαούς του "Συμφώνου Σταθερότητας" και των δημοσιονομικών προοπτικών για το 2007 - 2013, προκειμένου να θωρακιστεί η ΕΕ από τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τη λαϊκή κατακραυγή. Επιτάχυνση των διαδικασιών και αυστηρότερος έλεγχος, με την επιβολή νέων αντεργατικών μέτρων, τη μείωση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, με σαρωτικές αλλαγές στην Κοινωνική Ασφάλιση, παραπέρα εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, με νέα λαίλαπα ξεπουλήματος των δημοσίων επιχειρήσεων σε μονοπωλιακούς ομίλους, με οδυνηρές συνέπειες την αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας, την πτώση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, την εξόντωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το νέο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Νέα αντεργατικά μέτρα στα πλαίσια του Προγράμματος της Χάγης, με την ενδυνάμωση των εθνικών και διεθνικών μηχανισμών φακελώματος και καταστολής των εργατικών λαϊκών αγώνων, χαρακτηρίζοντας τις λαϊκές μορφές πάλης ως τρομοκρατικές ενέργειες και τους διαδηλωτές τρομοκράτες.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίζουμε την αντιλαϊκή πολιτική και τις προγραμματικές δηλώσεις της Προεδρίας της ΕΕ. Ενισχύουμε τη διεύρυνση της συσπείρωσης, το συντονισμό και την κλιμάκωση της πάλης της εργατικής τάξης και γενικότερα των λαών της Ευρώπης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, για ριζικές αλλαγές, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας».

ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Εκφράζουν την ενιαία ιμπεριαλιστική πολιτική κατά των λαών

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, στη σχετική συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Καταγγελτική και καυστική ήταν η παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των διατλαντικών σχέσεων, στη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Συγκεκριμένα, ο Θ. Παφίλης, είπε χαρακτηριστικά:

«Η πορεία των Διατλαντικών σχέσεων και μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - ΕΕ στο Δουβλίνο στις 25 και 26 Ιούνη, του 2004, χαρακτηρίζονται από την ενιαία ιμπεριαλιστική πολιτική τους, κατά των λαών.

Ακολουθούν κοινή πολιτική εξυπηρέτησης και εδραίωσης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Διαχωρίζονται και ανταγωνίζονται για το μοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής.

Οι αποφάσεις του Δουβλίνου δρομολόγησαν την αντικατάσταση του ΝΑΤΟικού Στρατού στη Βοσνία από τον Ευρωστρατό, ενέκριναν το επιθετικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τη Μ. Ανατολή. Επικύρωσαν τη νομιμοποίηση του πολέμου και της κατοχής στο Ιράκ. Προώθησαν την τρομοκρατική πολιτική κατά των λαών με την εφαρμογή νέων αντιτρομοκρατικών μέτρων, όπως η εισαγωγή των βιομετρικών δεδομένων και του παγκόσμιου φακελώματος, για να χτυπηθούν οι λαϊκοί και κοινωνικοί αγώνες.

Στον οικονομικό τομέα αποφασίστηκε κοινή επίθεση στα συστήματα συνταξιοδότησης, στις εργασιακές σχέσεις και η δημιουργία ακόμη καλύτερων συνθηκών δράσης του κεφαλαίου.

Η συζητούμενη αναθεώρηση του Διατλαντικού Προγράμματος Δράσης εκφράζει τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού και αμερικανικού κεφαλαίου για επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων και της επιθετικής πολιτικής.

Η εργατική τάξη και οι λαοί της Ευρώπης δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες για το χαρακτήρα της ΕΕ.

Η υπέρτατη αξία, που ενώνει την ΕΕ και τις ΗΠΑ, είναι ο νόμος του κέρδους και της εκμετάλλευσης και ο αγώνας των λαών είναι κοινός κατά του ιμπεριαλιστικού συστήματος και των κυβερνήσεων που τα στηρίζουν».

Η Αλ. Παπαρήγα στη Λάρισα

Πολιτική συγκέντρωση - συζήτηση διοργανώνει η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ σήμερα Πέμπτη, στις 7μ.μ., στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την αγροτική οικονομία». Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ