ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Τελικά επικυρώθηκε χτες, με την υπογραφή του Προέδρου Χορστ Κέλερ, ο αμφιλεγόμενος νέος νόμος που επιτρέπει στη γερμανική πολεμική αεροπορία με εντολή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να καταρρίπτει αεροσκάφη στα οποία έχει εκδηλωθεί αεροπειρατεία.
Ο νόμος που προώθησε η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε ως αφορμή φυσικά την 11η Σεπτεμβρίου αλλά και το περιστατικό του Ιανουαρίου του 2003 όπου ένα διανοητικά διαταραγμένο άτομο πέταξε πάρα πολύ κοντά στους ουρανοξύστες της Φρανκφούρτης με ένα ελαφρύ αεροσκάφος. Αλλά συνάντησε ποικίλες αντιδράσεις... Εξ ου και οι αντιδράσεις του Γερμανού Προέδρου, ο οποίος ναι μεν υπέγραψε το νόμο εξέφρασε δε τις έντονες επιφυλάξεις του καλώντας μάλιστα το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο να εξετάσει το νέο νόμο. Ο Κέλερ σημείωσε ότι το γερμανικό Σύνταγμα ήδη επιτρέπει στις Ενοπλες Δυνάμεις να υπερασπίζονται τον εναέριο χώρο της χώρας.
Από την πλευρά της η γερμανική αντιπολίτευση, από τη συμμαχία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για το νέο νόμο και δήλωσαν ότι θα προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Από τον Χάνες Χοφμπάουερ, γνωστό δημοκράτη δημοσιογράφο και διευθυντή του εκδοτικού Promedia της Βιέννης, που επισκέφτηκε τη Λευκορωσία και τις εντυπώσεις του δημοσίευσε σε δύο ανταποκρίσεις του στην «Νόιες Ντόιτσλαντ» (μια ολοσέλιδη στις 7 Γενάρη 2005, και τη δεύτερη, συντομότερη, στις 10 του ίδιου μήνα) ο αναγνώστης πληροφορείται ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την εκεί κατάσταση.
Η δεύτερη ανταπόκριση παρουσιάζει τα σχέδια της διεθνούς και εσωτερικής αντίδρασης για ανατροπή του καθεστώτος, που μοιάζουν κατά πολύ με εκείνα που προηγήθηκαν στην Ουκρανία. Ενας από τους πρωτεργάτες αυτού του αντεπαναστατικού, τυχοδιωκτικού σεναρίου είναι ο Γερμανός Χανς - Γκέοργκ Βικ, για τον οποίο ο Χ.Χ. γράφει: «Στο διάστημα μεταξύ 1997 και 2001 ήταν προϊστάμενος της ομάδας παρατηρητών του Οργανισμού Ασφαλείας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (OSZE) στο Μινκ. Ο Βικ ήταν προηγούμενα (1985 - 1990) πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (κατασκοπίας - Θ.Β.). Στο περιοδικό Οστ-Βεστ-Γκέγκεν - Ινφορμασιόνεν διατύπωσε τις αντιλήψεις του για την "προώθηση της πολιτικής εναλλακτικής λύσης στη Λευκορωσία" και έφτασε ταυτόχρονα και στο κέντρο της υπόθεσης το ζήτημα του κόστους. Ο Βικ περνάει ανοιχτά στο ζήτημα της ανάληψης της εξουσίας στο Μινσκ: "Στην περίπτωση αλλαγής στην ηγεσία του λευκορωσικού κράτους... η πλατιά συμμαχία της πολιτικής και κοινωνικής αντιπολίτευσης πρέπει να είναι σε θέση, με πλατιά δημόσια υποστήριξη στη Λευκορωσία (διαδηλώσεις) και με διεθνή υποστήριξη (ευρωπαϊκά ιδρύματα) να απαιτήσει την άμεση διεξαγωγή ελεύθερων και καθωσπρέπει προεδρικών και βουλευτικών εκλογών και αυτό το αίτημα να το επιβάλει". Αυτά έγραφε ο Βικ ένα μήνα πριν παιχτεί αυτό το σκηνικό ακριβώς υποδειγματικά στο γειτονικό Κίεβο.
Για την προετοιμασία αυτής της μέρας, ο Βικ απαριθμεί με πολλή ακρίβεια: "Τεχνική και προσωπική διεύρυνση των δύο ελεύθερων λευκορωσικών ραδιοπρογραμμάτων μικρού κύματος που υπάρχουν στο εξωτερικό "Racija" (στην Πολωνία) και "Baltic Waves" (στη Λιθουανία)... Ετήσια έξοδα: 5 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, πρέπει να συμβάλουν στην ικανότητα της οικονομικής επιβίωσης των ελεύθερων μίντια και άρθρα που να αμείβονται. Εξοδα: 200.000 ευρώ το χρόνο».
Ακόμα προτείνει να οργανώνονται συσκέψεις και σεμινάρια για την «πολιτική και κοινωνική αντιπολίτευση», με προϋπολογιζόμενα ετήσια έξοδα 3 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτές τις συσκέψεις να προετοιμάζεται μια ικανή αντιπολίτευση και να γίνονται «οργανωτικές προετοιμασίες» για τον εκλογικό αγώνα. Επίσης, να ιδρυθεί Γραμματεία Συντονισμού με ετήσια έξοδα, μαζί με το προσωπικό, 1 εκατομμύριο ευρώ. Σαν έδρα προτείνει τις Βρυξέλλες ή το Βερολίνο, τη Βαρσοβία και το Βίλνιους.
Στο σύνολό τους τα έξοδα θα ανέλθουν στα 14,2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και σαν χρηματοδότες ο πρώην αρχηγός της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας προβλέπει την ΕΕ, που πρέπει, γράφει, να την κεντρίσει το Κογκρέσο των ΗΠΑ που διαθέτει 20 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για την αποσταθεροποίηση της Λευκορωσίας.
Στην αρχή του άρθρου του ο Χ.Χ. υπενθυμίζει το «Νόμο για τη δημοκρατία στη Λευκορωσία» που υπέγραψε ο Μπους στις 20 Οκτώβρη 2004, ο οποίος προβλέπει οικονομικές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας και υποστηρίζει οικονομικά την ανατρεπτική αντιπολίτευση.
Η ΕΕ, επίσης, έχει πάρει ήδη από τις 15 Σεπτέμβρη 1997 οικονομικά και άλλα μέτρα κατά της Λευκορωσίας με τον ίδιο ανατρεπτικό στόχο.
Η Λευκορωσία έχει χαρακτηριστεί από τον πρώην πρέσβη τον ΗΠΑ Michael Kozak «η Κούβα της νέας Ευρώπης», γράφει ο Χοφμπάουερ.
Associated Press |
Από τις πλημμύρες στην Κόστα Ρίκα |
Ενόσω οι εικόνες της βιβλικής καταστροφής από τις χώρες του Ινδικού ωκεανού εξακολουθούν να στοιχειώνουν, στο έλεος σφοδρών καιρικών φαινομένων βρίσκονται αρκετές περιοχές του πλανήτη... Βρετανία, Ιρλανδία, Καλιφόρνια, Κόστα Ρίκα και Παναμάς πλήττονται σφοδρά και πληρώνουν το τίμημα του συνεχούς «βιασμού» της φύσης.
Τουλάχιστον 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δύο μοτοσικλετιστές και ένας οδηγός ΙΧ, σύμφωνα με το BBC, στη Σκοτία και τη Β. Ιρλανδία, λόγω τροχαίων δυστυχημάτων που προκλήθηκαν από τους θυελλώδεις ανέμους, που πνέουν με ταχύτητα έως και 200 χλμ./ώρα.
Παράλληλα, σωστικά συνεργεία επιχείρησαν να διασώσουν το 19μελές πλήρωμα ψαρόβαρκας, Ισπανοί και Πορτογάλοι, περίπου 120 μίλια έξω από τις ακτές της Σκοτίας, που βρέθηκαν σε κίνδυνο, όταν σημειώθηκε διακοπή στην ηλεκτροδότηση των μηχανών του σκάφους. Από τη σφοδρή κακοκαιρία, περίπου 60.000 κάτοικοι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Σκοτία, καθώς από τους θυελλώδεις ανέμους δέντρα ξεριζώθηκαν και έπεσαν πάνω σε γραμμές της εταιρίας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν μπλοκάρει δρόμοι, έχουν κλείσει βασικές γέφυρες, έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια των φέρι μποτ και του σιδηροδρόμου.
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στην παραλιακή περιοχή Λα Κοντσίτα στην Καλιφόρνια, εξαιτίας των πενθήμερων καταρρακτωδών βροχοπτώσεων. Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο, προσπαθώντας να εντοπίσουν ακόμη 13 άτομα - μεταξύ των οποίων τρία παιδιά - των οποίων η τύχη αγνοείται. Οι κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στοίχισαν συνολικά τη ζωή σε 20 ανθρώπους στις νότιες πολιτείες της Καλιφόρνια, της Γιούτα και της Νεβάδας, ενώ έχουν προκληθεί εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, αλλά και στις συγκοινωνίες.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη χώρα ο Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Αμπέλ Πατσέκο, μετά από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στις ακτές της Καραϊβικής, εξαιτίας σφοδρών καταιγίδων που έπληξαν την περιοχή επί τρεις μέρες.
Εχει επιβεβαιωθεί ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του από την κακοκαιρία και περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους και στεγάζονται σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει καταστεί δυνατή η επικοινωνία με κοινότητες ιθαγενών γύρω από την Αλτα Ταλαμάνκα στα νότια της χώρας και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.
Η υπηρεσία εθνικής πολιτικής προστασίας ανέφερε ότι άνθρωποι έχουν ανέβει στις στέγες των σπιτιών τους, αναζητώντας καταφύγιο από τις πλημμύρες. Παράλληλα, το οδικό δίκτυο της χώρας καταστράφηκε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως και οι καλλιέργειες μπανάνας, όμως έχουν μείνει ανέπαφες οι φυτείες καφέ της Κόστα Ρίκα, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες καφεπαραγωγούς χώρες της Κεντρικής Αμερικής.
Επί ποδός και οι Αρχές στον Παναμά, όπου μέχρι στιγμής περίπου 5.000 πολίτες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, μετά από πλημμύρες.