Οι αναδιαρθρώσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την Παιδεία και ο «εθνικός διάλογος», μέσω του οποίου επιχειρείται να προωθηθούν, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.
«Ο Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία θα αρχίσει ουσιαστικά από τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, προ πολλών ετών, η χώρα μας και όπου δεν έχουν γίνει τα αναγκαία βήματα που θα έπρεπε να έχουν γίνει», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου. Επιβεβαιώνοντας, για μια ακόμα φορά, ότι στόχος του διαλόγου είναι η εξασφάλιση συναίνεσης στην προδιαγεγραμμένη από την ΕΕ πορεία εμπορευματοποίησης της Παιδείας και υποταγής της στις ανάγκες της αγοράς μέσα από την προώθηση της κατάρτισης, της ακόμα πιο ταξικής Παιδείας, των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που υπαγορεύει η Μπολόνια. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ζήτημα της εξασφάλισης συναίνεσης σε αυτές τις αναδιαρθρώσεις, στο πλαίσιο της προώθησης μιας αντίληψης ότι η Παιδεία είναι υπόθεση εθνική και όχι ταξική. Υπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Διάλογος» ξεκινά με τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας στις 21 Γενάρη, στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός.
Κατά τη χτεσινή συνάντηση συζητήθηκε συνολικά το ζήτημα του προγραμματισμού της κυβέρνησης στο χώρο της Παιδείας, την προώθηση των νομοθετημάτων που έχουν εξαγγελθεί με πρώτο εκείνο για τη διά βίου μάθηση, ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων και θέματα συνεργασίας των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού.
Ως κεντρικό στόχο της κυβέρνησης, η υπουργός Παιδείας ανέφερε την «ποιότητα στην εκπαίδευση που είναι άλλωστε και ένα διεθνές σύνθημα», όπως είπε. «Αυτό αφορά βεβαίως στην αξιολόγηση της επίτευξης των στόχων μας, ώστε αν δεν επιτυγχάνονται, να χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα μέσα και γενικότερα σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα της Παιδείας και της εκπαίδευσης να ανταποκριθεί στα σημερινά δεδομένα», είπε η υπουργός. Παραπέμποντας, για μια ακόμα φορά, στις αναδιαρθρώσεις που απαιτεί το μεγάλο ευρωπαϊκό κεφάλαιο, προκειμένου να αυξήσει την «ανταγωνιστικότητά» του.
Μέχρι την 21η του Γενάρη, έχουν προγραμματίσει άλλες μικρότερες κινητοποιήσεις. Σήμερα: Στη Θεσσαλονίκη στη 1 μ.μ. στα γρασίδια της Φιλοσοφικής πραγματοποιείται συναυλία. Στην Ξάνθη επίσης συναυλία στη 1.30 μ.μ. έξω από τη Λέσχη, στην Κομοτηνή εκδήλωση στη 1.30 μ.μ. στη Λέσχη.
Αύριο, Παρασκευή: Τα Πανελλαδικά Συντονιστικά φοιτητών και σπουδαστών πραγματοποιούν συναυλία, στη 1 το μεσημέρι, στην Αθήνα, ενώ νωρίτερα, στις 12.30, το Συντονιστικό των σπουδαστών έχει προγραμματίσει συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας.
Στα Γιάννενα στις 11 π.μ. διαμαρτυρία ενάντια στην επιχειρηματική λειτουργία του Πανεπιστημίου.
Στην Ξάνθη στις 12 μ. παράσταση διαμαρτυρίας στην Πολυτεχνική Σχολή, στην Κομοτηνή διαδήλωση στις 2 μ.μ. στο εμπορικό κέντρο, στην Αλεξανδρούπολη στη 1 μ.μ. εκδήλωση στο προαύλιο της Παιδαγωγικής.
Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν χτες το πρωί φοιτητές που συσπειρώνονται στην Πανσπουδαστική ΚΣ, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια αντιπροσωπεία των φοιτητών διαμαρτυρήθηκε στη Σύγκλητο για το πολιτικό περιεχόμενο της πρότασης των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ που καταθέτουν για συζήτηση στον «εθνικό» διάλογο-απάτη και που κινείται στη βάση των αποφάσεων των Μπολόνιας-Πράγας-Βερολίνου και στη λογική των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η Πανσπουδαστική ΚΣ ζήτησε να αποσυρθεί η πρόταση και διαχώρισε τη θέση της υπογραμμίζοντας πως είναι κάθετα αντίθετη με τη συμμετοχή των φορέων της Παιδείας στο διάλογο-απάτη. Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γ. Αντωνόπουλος, ισχυρίστηκε ότι οι πρυτανικές αρχές είναι αντίθετες με την όποια υποβάθμιση των πτυχίων, πράγμα που πυροδότησε αντιδράσεις στους φοιτητές.
Αγωνιστικά αποφασίζουν και οι μαθητές. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ), εκφράζοντας την αντίθεσή του στο διάλογο-απάτη, καλεί όλους τους μαθητές να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο την Παρασκευή 21 του Γενάρη, διεκδικώντας ενιαίο, δωδεκάχρονο και υποχρεωτικό σχολείο.
Ηδη αρκετά σχολεία, παρά το κλίμα τρομοκρατίας που επιχειρείται να διαμορφωθεί από διευθυντές σχολείων, έχουν αγκαλιάσει το ψήφισμα του Συντονιστικού και έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση και στην προσυγκέντρωση, που θα γίνει στα Προπύλαια, στις 11 το πρωί.
Αντίστοιχες αποφάσεις για κινητοποιήσεις παίρνουν οι μαθητές σε Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Κομοτηνή.
Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες οι ταξικές δυνάμεις στους εκπαιδευτικούς δίνουν την απάντησή τους
Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς να γυρίσουν την πλάτη στο στημένο διάλογο και να ακολουθήσουν την αγωνιστική διέξοδο από τα πραγματικά προβλήματα της Παιδείας απευθύνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ. Μετά την απόρριψη από τις πλειοψηφίες στις ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ της πρότασης της παράταξης για 24ωρη απεργία στις 21 Γενάρη και τις αποφάσεις τους να συμμετάσχουν στο διάλογο, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ απευθύνεται στις ΕΛΜΕ και τους Διδασκαλικούς Συλλόγους, καλώντας τους να προχωρήσουν σε κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.
Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ σημειώνει ότι ο περίφημος διάλογος δίνει άλλοθι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και αναφέρεται στις ευθύνες των πλειοψηφιών στα συνδικάτα και τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ που συμφώνησαν σε αυτόν. «Διάλογος μεν, αλλά η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα της, δηλαδή λειτουργία των ΑΕΙ-ΤΕΙ με επιχειρηματικά κριτήρια, διατήρηση του διπλού επιλεκτικού δικτύου σε νέα έκδοση, ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας στην εκπαίδευση και τη σύνδεσή της με την αγορά, νέοι φραγμοί με καθιέρωση εξετάσεων, από τράπεζα θεμάτων σε πανελλαδική κλίμακα, από την Ε΄ Δημοτικού», σημειώνει. Τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για έναν ακόμη διάλογο που τους όρους και το πλαίσιο το έχει θέσει η κυβέρνηση, χωρίς κινηματικό υπόβαθρο, μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας».
Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ σημειώνει ότι η διέξοδος βρίσκεται στην ταξική συσπείρωση, στην ανάπτυξη του ταξικού πόλου σε όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος, στη μαζική - ενεργό συμμετοχή, στις ΓΣ, στις αποφάσεις. Με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην εκπαίδευση να παίρνουν αγωνιστική πρωτοβουλία για ανάπτυξη αγώνων και κοινής δράσης από τα κάτω, με άμεση σύγκληση των ΓΣ για επαναπροσδιορισμό του πλαισίου, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και της δράσης σε ταξική κατεύθυνση, σε σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική, το μονόδρομο της ΟΝΕ και κόντρα στη γραμμή της συναίνεσης, του συμβιβασμού και του καιροσκοπισμού των πλειοψηφιών ΔΟΕ - ΟΛΜΕ.
Το ζήτημα των πανελλαδικών εξετάσεων ήρθε στο επίκεντρο για μια ακόμα φορά, σε μια συγκυρία που επίκειται η συνεδρίαση του ΕΣΥΠ την επόμενη Παρασκευή, και ο προσχηματικός διάλογος για την Παιδεία. Αφορμή χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «τα ΝΕΑ», σύμφωνα με το οποίο σε συγκεκριμένο βαθμολογικό κέντρο υποψήφιοι από περιοχές του Λεκανοπεδίου πήραν βαθμολογίες 10 φορές χαμηλότερες από τον πανελλήνιο μέσο όρο. Τα πραγματικά πάντως προβλήματα της Παιδείας και οι πραγματικές σύγχρονες λαϊκές ανάγκες βρίσκονται μακριά και από το «διάλογο» στο προαποφασισμένο από την ΕΕ πλαίσιο και από την εξετασιολογία που επιλέχτηκε να βγει στον αφρό τη συγκεκριμένη περίοδο.