ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Στην υπηρεσία της κυβέρνησης

Στο 3,1% έκλεισε το 2004 ο επίσημος τιμάριθμος. Οι ανατιμήσεις επιβραδύνθηκαν από το Μάρτη, υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομίας

Σε ...επιθυμητά για την κυβέρνηση επίπεδα κινήθηκε ο επίσημος τιμάριθμος το 2004, ο οποίος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το Δεκέμβρη παρουσίασε αύξηση 3,1%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2003. Σε μέσα επίπεδα, ο πληθωρισμός κινήθηκε πέρσι με ρυθμό 2,9%, ενώ όλα τα στοιχεία δείχνουν πως το μήνα που μας πέρασε σημειώθηκε έξαρση της κερδοσκοπίας. Βεβαίως, τα ζητήματα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, που ροκανίζουν το λαϊκό εισόδημα, τους κυβερνώντες τους απασχολούν μόνον ως ...δείκτες, γι' αυτό και επιστράτευσαν τις υπηρεσίες της Στατιστικής, για να παρουσιάσουν μιαν εικόνα, σύμφωνα με την οποία οι ανατιμήσεις βρίσκονταν σε έξαρση από το 2001, αλλά οι σχετικοί ρυθμοί ...κόπασαν από τον περσινό Μάρτη που ανέλαβε η ΝΔ.

Οι μέσες ποσοστιαίες αυξήσεις, που σημείωσαν το 2004 οι 12 ομάδες που συγκροτούν το Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ήταν οι ακόλουθες:

  • Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά 1,9%
  • Αλκοολούχα ποτά και καπνός 0,4%
  • Ενδυση - Υπόδηση 3,4%
  • Στέγαση 7,4%
  • Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού 1,8%
  • Υγεία 4,4%
  • Μεταφορές 2,8%
  • Επικοινωνίες 5,1%
  • Αναψυχή - Πολιτιστικές δρασ/τητες 2,6%
  • Εκπαίδευση 4,3%
  • Ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια 3,8%
  • Αλλα αγαθά και υπηρεσίες 2,6%

Κάθε διατύπωση που υποστηρίζει πως υπάρχει αποκλιμάκωση των τιμών, όπως είναι φυσικό, δε γίνεται πιστευτή κι έτσι ο γραμματέας της Στατιστικής Μ. Κοντοπυράκης, αφού επικαλέστηκε διάφορους αμφισβητούμενους παράγοντες που συγκράτησαν τις τιμές, αναφέρθηκε και στην έλλειψη ρευστότητας, δηλαδή στη φτώχεια του κόσμου που οδηγεί σε μείωση της ζήτησης και σε πτώση των τιμών... Παρουσίασε, πάντως, κατάλογο με 60 είδη βασικής κατανάλωσης και την εξέλιξη των τιμών τους την περίοδο από το Δεκέμβρη του 2001 μέχρι και το Δεκέμβρη που μας πέρασε, ενώ σε μια δεύτερη στήλη παρουσιάζει το «μερίδιο» της ανατίμησης που αναλογεί στο διάστημα Μάρτης - Δεκέμβρης 2004. Ωστόσο, και η μία και η άλλη στήλη, το μόνο που κάνουν είναι να παρουσιάσουν μια εικόνα εντελώς ξένη από αυτήν που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι, αφού το κοινό χαρακτηριστικό που έχουν είναι να εμφανίζουν τις ανατιμήσεις υποτιμημένες.

Οι αυξήσεις τριετίας

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, την τριετία 2001-2004 σημειώθηκαν οι ακόλουθες αυξήσεις: Πλοία 32%, κουρεία - κομμωτήρια 24,4%, ιατρικές υπηρεσίες 20,8%, ασφάλιστρα αυτοκινήτων 18,2%, έξοδα ξενοδοχείου 26,1%, εισιτήρια μουσείων 23,9% κυλικεία 19,1%, πακέτο διακοπών 20,8%, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων β` βαθμού 18,2%, ύδρευση - αποχέτευση 19,1%, μεταποίηση ενδυμάτων 18,1%, οικιακές υπηρεσίες 16,8%, οδοντιατρικές υπηρεσίες 16,7%, ενοίκιο κατοικιών 16,3%, δίδακτρα δημοτικού σχολείου 16,5%, εισιτήριο θεάτρου 15,5%, δίδακτρα ξένων γλωσσών 14,8%, τέλη καθαριότητας και φωτισμού 14%, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων 17,4%, καύσιμα των αυτοκινήτων 15,4%, τσιγάρα 15,2%, ψωμιά 15,2%, αυγά 22,65, ψάρια συντηρημένα 19,6%, σπορέλαιο 17,9%, μέλι 19,2%, γλυκά - ζαχαρωτά 16,2%, λιπαντικά 18,3%, λαχανικά κατεψυγμένα 13,8%, υφάσματα 13,9%, γάλα διατηρημένο 13,4%, κρασιά 12,7%, φυτικό βούτυρο 12,2%, δημητριακά και παρασκευάσματα 12,3%, παγωτά 12,4%, μεταλλικό νερό 11,9%, μπίρες 11,5%, γραφική ύλη - σχολικά είδη 11,7%, ψάρια νωπά 11,6%, είδη υπόδησης 11,5%, γάλα νωπό παστεριωμένο 10,7%, γιαούρτι 11,4%, σοκολάτες 11,1%,

Οι τιμές

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δεκέμβρη που μας πέρασε, ιδιαίτερη έξαρση σημείωσε η ομάδα «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» που εμφανίζει άνοδο 2,4%, ενώ ολόκληρο το δωδεκάμηνο από το Νοέμβρη του 2003 μέχρι τον προηγούμενο εμφάνιζε επίσημη αύξηση μόλις 0,3%! Σε σχετική ερώτηση, ο γενικός γραμματέας απέδωσε τη μεγάλη αυτή άνοδο στις αυξήσεις που σημείωσαν οι τιμές των λαχανικών που παράγουν τα θερμοκήπια, αλλά και στις γιορτές των Χριστουγέννων, με άλλα λόγια στην κερδοσκοπία.

Οσο αφορά στο 2005, κατά την ΕΣΥΕ, για να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών κάτω από τα επίπεδα του 2004, όλα πρέπει να κινηθούν με χαμηλή πτήση, πρώτα και κύρια βέβαια οι μισθοί και οι συντάξεις, δεδομένου ότι οι τιμές που διαμορφώνουν οι επιχειρήσεις, λόγω της ελευθεριότητας της αγοράς, δεν υπόκεινται σε έλεγχο... Ειδικά για το μήνα Γενάρη, η Στατιστική Υπηρεσία αναμένει άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος ίσως να αγγίξει και το 4%, αλλά αυτό το αποδίδουν σε τεχνικούς λόγους, και συγκεκριμένα στη μετάθεση των εκπτώσεων των καταστημάτων από το Γενάρη που έγιναν πέρσι στο Φλεβάρη φέτος.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Νέες «πρωτοβουλίες» για την «ανταγωνιστικότητα»

Μέχρι το τέλος Γενάρη ανακοινώνεται η εισοδηματική πολιτική του 2005 που θα προβλέπει αυξήσεις - ψίχουλα στους μισθούς και συντάξεις του δημοσίου

Νέα μέτρα στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, απεργάζονται από κοινού η κυβέρνηση και οι μεγαλοβιομήχανοι. Το πλαίσιο αυτής της πολιτικής συζήτησαν χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλο, οι οποίοι - προλειαίνοντας το έδαφος για την ενίσχυση της λιτότητας σε βάρος των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων - επικαλέστηκαν τις «δυσκολίες» και την «κρισιμότητα» του 2005.

Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, ο υπουργός δήλωσε πως η εισοδηματική πολιτική που θα εφαρμοστεί στο δημόσιο για το 2005, θα ανακοινωθεί προς το τέλος του Γενάρη μαζί με το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων και τις αγροτικές συντάξεις. Δεν είναι τυχαίο, πάντως, ότι όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, δεν πρόκειται- όπως και τα προηγούμενα χρόνια- να καλύψουν τα απανωτά κύματα της ακρίβειας που με ιδιαίτερη ένταση πλήττουν τα εισοδήματα των εργαζομένων και συνταξιούχων, με το γνωστό πρόσχημα πως η οικονομία «δεν αντέχει»! Από την άλλη πλευρά, όμως, η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες υλοποίησης του λεγόμενου αναπτυξιακού νόμου με την έκδοση των προβλεπόμενων υπουργικών αποφάσεων (που αυξάνουν και διευρύνουν τα κάθε είδους προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο) με πρόσχημα την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, ο «αναπτυξιακός νόμος» βρίσκεται στη φάση της τελικής έγκρισης από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, που ωστόσο έχουν ήδη διαμηνύσει πως οι διατάξεις του «αναπτυξιακού» είναι σύμφωνες με τις κοινοτικές ντιρεκτίβες. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση δηλώνει απόλυτα έτοιμη να παραδώσει ζεστό και δωρεάν κρατικό χρήμα στους μεγαλοβιομηχάνους με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητάς τους και του επενδυτικού κλίματος.

Ο Γ. Αλογοσκούφης μετά τη συνάντηση με την ηγεσία του ΣΕΒ είπε πως συζητήθηκαν οι «πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε και εμείς ως κυβέρνηση αλλά και ο ιδιωτικός τομέας για την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας». Χαρακτήρισε το 2005 «κρίσιμη χρονιά», προσθέτοντας πως «θα υπάρχουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, γιατί η εξωστρέφεια που χρειαζόμαστε για την ανάπτυξη πρέπει να βασιστεί στην ανταγωνιστικότητα». Από τα λεγόμενα του υπουργού προκύπτει ανάγλυφα ο χαρακτήρας της πολιτικής τους στην κατεύθυνση νέων «πρωτοβουλιών» ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα ο υπουργός χαρακτήρισε το 2005 «χρονιά κρίσιμη και για τα δημόσια οικονομικά με έμφαση στον περιορισμό των δαπανών», δηλώνοντας αισιόδοξος «πως θα πάει καλά». Είναι φανερό δηλαδή ότι η οικονομία αντέχει μόνον για τους ισχυρούς σε αντίθεση με την πολιτική που ακολουθούν για τα λαϊκά στρώματα, στα οποία φορτώνουν τα ελλείμματα και την «κρισιμότητα» των δημόσιων οικονομικών. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ έκανε λόγο για «δύσκολη χρονιά» εστιάζοντας στις «πρωτοβουλίες» που θα αναπυχθούν ώστε να γίνει η χώρα «πιο ελκυστική για επενδύσεις».

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων δρομολογούνται και οι διαδικασίες εκχώρησης του «Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» (ΤΤ), στο οποίο επιδιώκουν να το «βάλουν στο χέρι» αρκετοί τραπεζικοί όμιλοι. Η εισαγωγή του ΤΤ στο χρηματιστήριο (σύμφωνα με πληροφορίες αρχικά σε ποσοστό κοντά στο 30%) θα γίνει στο τέλος του έτους.

  • Για σήμερα προγραμματίζεται στο υπουργείο Οικονομίας συνάντηση του Γ. Αλογοσκούφη με τον «επίτιμο» της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ