ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ιδού ποιοι ψεύδονται...

Ψεύτες και συκοφάντες αποκαλεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων B. Μπασιάκος όσους υποστηρίζουν ότι άλλα έλεγε ως αντιπολίτευση κι άλλα λέει τώρα. Φαίνεται, όμως, ότι ψεύδεται ασυστόλως ο ίδιος, καθώς υπάρχουν πράγματι δηλώσεις που δείχνουν ότι τότε ήταν υπέρ της πλήρους απορρόφησης και τώρα περί άλλα τυρβάζει. Αλλες υπό μορφήν ερωτήματος κι άλλες υπό μορφή προτροπών προς την τότε κυβέρνηση. (Βεβαίως, ο Β. Μπασιάκος δεν έλεγε ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ θα έκανε ό,τι αυτός, τότε, ζητούσε, αλλά το άφηνε σαφώς να εννοηθεί, προς «άγραν ψήφων» από τους αγρότες).

***

Ιδού, λοιπόν, τα λεγόμενα Μπασιάκου μέσα από τα δικά του - κατάδικά του - λόγια::

29/3/2002: «Ο συνεχιζόμενος κυβερνητικός εμπαιγμός εξοργίζει τους αγρότες. Η κυβέρνηση, παρά τις κατά καιρούς παραπλανητικές διαβεβαιώσεις της, απορρίπτει αυθαίρετα πραγματικά παραχθείσες ποσότητες βάμβακος, σε μία προσπάθεια να εμφανίσει ικανοποιητική την τιμή του προϊόντος, συσκοτίζοντας τα δεδομένα για τις καταστροφικές συνέπειες του ιδιαίτερα δυσμενούς σχετικού Κανονισμού, που πανηγυρικά αποδέχτηκε πριν ένα περίπου χρόνο. Η τελική όμως απόρριψη περίπου διακοσίων χιλιάδων τόνων βάμβακος συνεπάγεται ραγδαία και πρωτόγνωρη μείωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, που δεν καλύπτουν πλέον ούτε τα έξοδα της καλλιέργειάς τους».

1/4/2002: «Η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει την πολιτική της των αυθαίρετων αντικοινοτικών ισοπεδωτικών περιορισμών στην παραγωγή και να εξασφαλίσει άμεσα στους βαμβακοπαραγωγούς ό,τι τους έχει υποσχεθεί. Δηλαδή καταβολή 50 δρχ. επιπλέον κατά κιλό βάμβακος (ώστε η τελική τιμή να φτάσει τις 300 δρχ. ανά κιλό, όσες δηλαδή ήταν και το 1993) και για το σύνολο της δηλωθείσας έκτασης βαμβακοκαλλιέργειας, όπως άλλωστε επιβάλλει ρητά και η αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κάθε άλλη κυβερνητική απόφαση θα βρει αντιμέτωπους όλους τους βαμβακοπαραγωγούς».

23/10/2002: «Η κυβέρνηση αποδεικνύεται αναξιόπιστη στο θέμα του ισχύοντος και επιτρεπόμενου ορίου στρεμματικής απόδοσης βαμβακιού, όσο και στην εξεύρεση και καταβολή των υπόλοιπων 40 δρχ. ανά κιλό βάμβακος, συνολικού ύψους 50 δισ. δρχ. από εθνικούς πόρους, που δεν έχουν όμως εξασφαλιστεί. Οι τελευταίες παλινωδίες της, σε σχέση με την τιμή στο βαμβάκι, σύμφωνα με τις δοθείσες κατ' επανάληψη υποσχέσεις της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού για τιμή 280-300 δρχ. ανά κιλό, καθώς και σε σχέση με το πλαφόν παραγωγής βάμβακος που απαιτείται την εκθέτουν ανεπανόρθωτα...».

***

Ο τότε αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Γεωργίας της ΝΔ και σημερινός υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλ. Κοντός, στις 28/3/2002, ανάμεσα στα άλλα, δήλωνε: «Προκειμένου να δοθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα των βαμβακοπαραγωγών είναι απαραίτητο, άμεσα, να ανακοινωθούν τα εξής: 1. Οτι όλη η εισκομισθείσα στα εκκοκκιστήρια ποσότητα βαμβακιού χαρακτηρίζεται ως επιλέξιμη και ότι υπάρχει μία και μόνο τιμή...».

***

Αλλά και ο επί της Ανάπτυξης σήμερα Δ. Σιούφας, έλεγε στις 27/3/2002: «...Ο εμπαιγμός είναι πρωτόγνωρος. Αλλά και η οργή των αγροτών. Είναι επιτακτική υποχρέωση του πρωθυπουργού να παρέμβει για να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Γεωργίας: 1. Οτι θα παραδοθούν όλες οι εντός ΟΣΔΕ ποσότητες. 2. Οτι θα υπάρξει ενιαία τιμή και θα εισπραχθούν ακόμη 50 δρχ. το κιλό...».

Βλέπετε, και «scripra manent», αλλά και τα «έπεα πτερόεντα» δεν ξεχνιούνται...


Ελένη ΤΖΗΚΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ