Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Γενάρη 2005 - αριθ. φύλλου: 9079

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Η Τέχνη
του
Λόγου

Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Η λογοτεχνία από την Αρχαιότητα, ακόμα, ήταν μια από τις πολλές μορφές του γραπτού λόγου που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα και απέκτησε συνείδηση της σημασίας της με την άνοδο της αστικής κοινωνίας. Εκείνη την εποχή τα λογοτεχνικά έργα του παρελθόντος απέκτησαν επίσης ιδιαίτερη φιλολογική σημασία, καθώς επικράτησε η θεμελιακά διαφορετική αντίληψη, ότι προορίζονταν περισσότερο για τον αναγνώστη παρά για τον ακροατή. Αλλά, από τον 20ό αιώνα και μετά, η λογοτεχνία θεωρείται σαν ένας καλλιτεχνικός τρόπος αντίληψης του κόσμου, σαν μια δημιουργική δραστηριότητα, που ανήκει στην περιοχή της τέχνης και, ταυτόχρονα, σαν μια ιδιαίτερη μορφή καλλιτεχνικής δημιουργίας.


ΣΕΛ.  4  -  5


Το 8ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Τον Αύγουστο του 1961 στην Τσεχοσλοβακία διεξήχθησαν οι εργασίες του 8ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, 16 χρόνια μετά το 7ο Συνέδριο, χρόνια σκληρά και δύσκολα, χρόνια στη διάρκεια των οποίων είχαν συμβεί κορυφαία ιστορικά γεγονότα στην Ελλάδα και στον κόσμο.


ΣΕΛ.  11  -  13
Επικίνδυνα φαινόμενα

Δεν είναι λίγες οι ιστορίες από το νέο Μεσαίωνα, που βάλθηκε αυτή τη φορά να δείξει τα δόντια του απέναντι στη μουσική μας παράδοση και στη Δόμνα Σαμίου για τα τραγούδια της Αποκριάς, ως μια ακόμη προσπάθεια φίμωσης του λαϊκού μας πολιτισμού


ΣΕΛ.  24
Για τη βία στα γήπεδα

Τα τελευταία γεγονότα βίας στο γήπεδο του Πανιωνίου σείχνουν οτι τα νήματα κινούν εκείνοι που παίζουν στη σκακιέρα των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Αλλωστε «η "βία", όπως τονίζει ο καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιάννης Πανούσης σήμερα στο "Ρ", καλεί τον οπαδό να παίξει σωστά το ρόλο του, ώστε να λειτουργήσει όπως έχει προγραμματίσει το σύστημα».


ΣΕΛ.  14  -  15
ΔΙΗΓΗΜΑ
«Η Προσωπογραφία»

«Μη νομίζεις ότι κοιτάω μόνο τα παπούτσια. Α, όχι. Ετσι δε γίνεται προκοπή. Σηκώνω τα μάτια στον άνθρωπο. Να δω τον πελάτη, τι σόι είναι, βιάζεται, δε βιάζεται, με το χαμόγελο, με την καλή κουβέντα, για να ξανάρθει». Από το διήγημα της Πέπης Γαρδέλη


ΣΕΛ.  8  -  9

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ