ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οξυμένα τα προβλήματα αντισεισμικής θωράκισης στη χώρα μας

Συνάντηση με τον κοινοτικό επίτροπο Σ. Δήμα είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό. Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στη συνάντηση που είχαμε με τον επίτροπο τον κ. Δήμα, εμείς, παίρνοντας υπόψη και το αντικείμενο των αρμοδιοτήτων του, θέσαμε ζητήματα που κατά τη γνώμη μας είναι πανευρωπαϊκής σημασίας, αλλά είναι και στην Ελλάδα οξυμένα, όπως τα προβλήματα της αντισεισμικής θωράκισης, της διαχείρισης των απορριμμάτων, της διαχείρισης του νερού, καθώς και την αναγκαιότητα να προωθείται από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα η γενική βασική έρευνα που αφορά κοινωνικά προβλήματα και ιδιαίτερα θέματα περιβάλλοντος.

Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μας συγκίνηση από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ινδία, στην Ινδονησία και σε άλλες χώρες με τους χιλιάδες νεκρούς και τις τεράστιες καταστροφές. Θεωρούμε ότι η ΕΕ, ως πρώτη δόση, έδωσε πάρα πολύ λίγα. Χρειάζεται ολόπλευρη στήριξη και πάνω απ' όλα πρέπει να βγουν συμπεράσματα, και να παρθούν μέτρα. Τα φυσικά φαινόμενα δεν είναι εύκολο να νικηθούν, μπορεί όμως να υπάρξει πρόληψη, προειδοποίηση, συστήματα προειδοποίησης. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα μεν φυσικά φαινόμενα δεν κάνουν διάκριση που χτυπάνε, αλλά τελικά τα μεγάλα θύματα είναι η φτωχολογιά, τα λαϊκά στρώματα, αυτοί που ζουν στα χαμόσπιτα, αυτοί που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Επομένως και τα φυσικά φαινόμενα, όταν δεν αντιμετωπίζονται με μια συγκεκριμένη κοινωνική πολιτική, έχουν στις επιπτώσεις τους "ταξικό" χαρακτήρα.

ΑΘΗΝΑ 30/12/2004

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ»


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στους λαούς που δοκιμάζονται

Την υποκρισία των εκμεταλλευτών, που, αφού φρόντισαν να εξαθλιώσουν τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, με γνώμονα τα υπερκέρδη τους και κατάφεραν να μετατρέψουν τις ακτές και τα παράλια των ασιατικών χωρών σε χρυσωρυχεία, τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις καταστροφές και τους νεκρούς στις χώρες που χτυπήθηκαν από το τσουνάμι, καταγγέλλει σε δελτίο Τύπου της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Το Πανεργατικό Μέτωπο εκφράζει την αλληλεγγύη του στα κινήματα της Ασίας που παίρνουν πρωτοβουλίες για την επιβίωση των λαϊκών στρωμάτων και αναδεικνύει την ανάγκη να παρθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα αντισεισμικής προστασίας και στη χώρα μας. Το δελτίο Τύπου της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Οι ανυπολόγιστες καταστροφές σε ζωές ανθρώπων και οι μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό και το τσουνάμι στην περιοχή της Ασίας χτύπησαν πρώτα και κύρια τα πιο φτωχά και τα λαϊκά στρώματα αυτών των περιοχών. Φτωχοί αγρότες και εργάτες, παιδιά και ηλικιωμένοι χάθηκαν άδικα. Βιοπαλαιστές είδαν τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους να εξαφανίζονται. Η λύπη και η πίκρα μαζί με την αγανάκτηση και την οργή κυριαρχούν στα μυαλά μας αυτές τις μέρες.

Βλέποντας τις εικόνες των τηλεοράσεων και αντλώντας πρόσθετες πληροφορίες από τα ταξικά συνδικάτα στην Ινδία, στο Μπαγκλαντές κι αλλού το ΠΑΜΕ σημειώνει τις εγκληματικές ευθύνες όλων εκείνων των εκμεταλλευτών και των μεγαλοσυμφερόντων που ληστρικά και βίαια για πολλά χρόνια επεμβαίνουν στο φυσικό περιβάλλον σ' ολόκληρο τον τρίτο κόσμο πάντα με μοναδικό γνώμονα το υπερκέρδος και τον πλουτισμό.

Ολοι αυτοί οι υποκριτές, που τώρα χύνουν δάκρυα κροκοδείλια και κόπτονται για φιλανθρωπίες, είναι εκείνοι που μετέτρεπαν τις ακτές και τα παράλια ποταμών και θαλασσών σε χρυσωρυχεία. Εκείνοι που κρατούν τα μεροκάματα των εργατών της Ασίας στο μισό ευρώ. Εκείνοι που "δολοφονούν" κάθε μέρα τα όνειρα των παιδιών του τρίτου κόσμου. Με πρώτους τους Αμερικανούς και τους άλλους ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές. Είναι οι ίδιοι που θα αξιοποιήσουν και τις σημερινές καταστροφές, για να εντείνουν την εκμετάλλευση σε βάρος των λαών των περιοχών αυτών.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα κινήματα της Ασίας που παίρνουν πρωτοβουλίες για την επιβίωση των λαϊκών στρωμάτων και τον περιορισμό, όσο γίνεται, των επιπτώσεων από τις μεγάλες καταστροφές. Το ΠΑΜΕ θα πρωτοστατήσει σε πρωτοβουλίες για να εκφραστεί έμπρακτα η εργατική αλληλεγγύη στην εργατική τάξη στις πληγείσες περιοχές.

Ταυτόχρονα, όμως, όλη αυτή η βιβλική καταστροφή αναδείχνει την ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα αντισεισμικής προστασίας και στη χώρα μας. Χρόνια τώρα, το λαϊκό κίνημα απαιτεί και προτείνει μέτρα. Οι κυβερνήσεις όμως τώρα της ΝΔ, χτες του ΠΑΣΟΚ, θέλουν να μας πείσουν "να ζούμε με τους σεισμούς"! Να εθιστούμε με τις απώλειες ανθρώπινων ζωών! Ε όχι κύριοι! Δε θα ανεχτούμε άλλες "Ρικομέξ", άλλες "Φαράν", άλλες "Φουρλής". Πάρτε μέτρα τώρα με προτεραιότητα τα σχολικά κτίρια, τους χώρους δουλιάς, τα νοσοκομεία, τα δημόσια κτίρια κλπ. Τα παθήματα ας γίνουν επιτέλους μαθήματα, για να μη ξαναπληρώσει η εργατιά τη νύφη από την κυβερνητική αδιαφορία μπροστά στη σεισμικότητα της περιοχής μας.

Επειδή όμως δεν τρέφουμε αυταπάτες για τη στάση των κυβερνήσεων, απευθύνουμε έκκληση σ' όλα τα συνδικάτα να απαιτήσουν μέτρα εδώ και τώρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ