ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Διογκώνεται μαζί με τη λιτότητα

Μια ανάσα πριν τα 50 δισ. ευρώ και κοντά στο 40% του ΑΕΠ έφτασαν τα χρωστούμενα των νοικοκυριών στις τράπεζες. Αύξηση πάνω από 64% εμφανίζουν στο τελευταίο 12μηνο τα λεγόμενα προσωπικά δάνεια

Με γοργούς ρυθμούς αυξάνεται ο δανεισμός των νοικοκυριών στις τράπεζες ως αποτέλεσμα της πολύχρονης και πολύμορφης και μονόπλευρης πολιτικής σε βάρος των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Το γεγονός αυτό πιστοποιείται και από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το μήνα Οκτώβρη του 2004 η αύξηση των λεγόμενων προσωπικών δανείων - σε σύγκριση με τον Οκτώβρη του 2003 - ξεπερνά το 64%.

Η έκρηξη για αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων, η οποία κατά κόρον διαφημίζεται από τις τράπεζες με διάφορες εμπορικές ονομασίες (όπως εορτοδάνεια, διακοποδάνεια και ...πάει λέγοντας) καταδείχνει τη ζοφερή οικονομική κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων. Πολύ περισσότερο γιατί τα λεγόμενα προσωπικά δάνεια (για τα οποία δεν απαιτούνται δικαιολογητικά αγοράς) αξιοποιούνται από τα νοικοκυριά ακόμη και για την αποπληρωμή δόσεων από παλαιότερα δάνεια και υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί στις τράπεζες. Είναι φανερό δηλαδή το γεγονός ότι η λεγόμενη δανειακή ευημερία που τα προηγούμενα χρόνια άμβλυνε και δημιουργούσε ψευδείς εντυπώσεις για το επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων τείνει πλέον να εξαντλήσει και τα τελευταία περιθώριά της.

Από την άλλη πλευρά η εφαρμοζόμενη πολιτική εξυπηρετεί την αυξανόμενη αναδιανομή εισοδημάτων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζικών ομίλων, που με αυτό τον τρόπο, αλλά και με τη βοήθεια της τοκογλυφικής πολιτικής τους και της «άνωθεν» ασυδοσίας που έχουν εξασφαλίσει πετυχαίνουν να αυξάνουν τα κέρδη τους με ρυθμούς μέχρι και 15 φορές πάνω από τον επίσημο τιμάριθμο. Συγκεκριμένα, στο 9μηνο του 2004 η Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) αύξησε τα υπερκέρδη της κατά 44%, η Alpha Bank (όμιλος Κωστόπουλου) κατά 36,8%, η Πειραιώς κατά 34,1%, η Εθνική Τράπεζα κατά 25,3%.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που αφορούν το μήνα Οκτώβρη του 2004 προκύπτουν και τα εξής:

  • Το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων προς τα νοικοκυριά βρίσκεται μια ανάσα πριν από τα 50 δισ. ευρώ, ποσό που θα έχει ξεπεραστεί μέχρι το τέλος του 2004. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβρη του 2004 το συνολικό ύψος των καταναλωτικών - στεγαστικών και άλλων δανείων των νοικοκυριών στις τράπεζες είχαν φτάσει τα 48,9 δισ. ευρώ (από 38,4 δισ. ευρώ τον Οκτώβρη του 2003). Ετσι στο τελευταίο 12μηνο αυγάτισαν πάνω από 10 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 27,4%. Το μέγεθος της λεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων προκύπτει ανάγλυφα και από το γεγονός ότι το ύψος του σημερινού δανεισμού βρίσκεται κοντά στο 40% του ΑΕΠ που θα παραχτεί μέσα στο 2004.
  • Τα καταναλωτικά δάνεια με τα οποία τα εργαζόμενα νοικοκυριά επιχειρούν να φέρουν βόλτα τις ανάγκες της καθημερινότητας εκτοξεύτηκαν στα 16,1 δισ. ευρώ (από 11,67 δισ. τον Οκτώβρη του 2003) με αύξηση 38,1%. Τα λεγόμενα προσωπικά δάνεια έφτασαν σε 6,12 δισ. ευρώ (3,7 δισ. τον Οκτώβρη πέρσι) με αύξηση 64,2% και τα χρωστούμενα από πιστωτικές κάρτες σε 7,37 δισ. με αύξηση 23,5%.
  • Τα στεγαστικά δάνεια φτάνουν σε 31,4 δισ. ευρώ (25,56 δισ. πέρσι) με αύξηση 22,9%.
  • Ο δανεισμός των επιχειρήσεων ανέρχεται σε 65,9 δισ. ευρώ με ποσοστό αύξησης 9,9%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των δανείων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις τράπεζες είχε διαμορφωθεί τον Οκτώβρη στο ιλιγγιώδες ύψος των 114,8 δισ. ευρώ. Ποσό που σε ετήσια αναγωγή ξεπερνά το 90% του ΑΕΠ που θα παραχτεί μέσα στο 2004. Από το ποσό αυτό, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ είναι δάνεια που βρίσκονται σε «καθυστέρηση» από τρεις μήνες και πάνω.

ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Η οργή «ξεχείλισε», ο αγώνας συνεχίζεται!

Αποψη από το προχτεσινό αποκλεισμό του κόμβου στο Γραμματικό

Eurokinissi

Αποψη από το προχτεσινό αποκλεισμό του κόμβου στο Γραμματικό
Αποφασιστικά κι ανυποχώρητα θα συνεχίσουν τον αγώνα τους οι βαμβακοπαραγωγοί, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να φρενάρει τις αντιδράσεις τους, ούτε με το νέο «ζύγι» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που πρόσθεσε μερικά κιλά βαμβακιού στην παραγωγή, φτάνοντάς τη στο 1.132.000 κιλά. Και ετοιμάζονται να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά, μαζί με τους παραγωγούς άλλων αγροτικών προϊόντων που αντιμετωπίζουν πολλά και οξυμένα προβλήματα, στις μεγάλες πανελλαδικές, παναγροτικές κινητοποιήσεις που προγραμματίζει μέσα στο Γενάρη η ΠΑΣΥ.

Οι βαμβακοπαραγωγοί στην αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης που αφήνει μεγάλες ποσότητες βαμβακιού εκτός επιδότησης αντιπαραθέτουν την αγωνιστική δράση τους, προβάλλοντας το ενωτικό διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ. Και ξεκαθαρίζουν ότι δε ζητούν να παραδώσουν κάποια κιλά παραπάνω από τις αδιάθετες ποσότητες, αλλά ν' απορροφηθεί όλο το βαμβάκι που παράγεται στη χώρα μας και να πληρωθούν όλοι για το σύνολο της παραγωγής τους στην τιμή στόχου των 362 δρχ. το κιλό. Και, βεβαίως, δεν κάνουν πίσω από τα άλλα αιτήματα που είναι να μην πληρώσουν καθόλου πρόστιμο συνυπευθυνότητας για τα πρώτα 100 ιδιόκτητα ή τα πρώτα 150 νοικιασμένα στρέμματα κι από κει και πάνω να κλιμακώνεται το πρόστιμο, να καταργηθεί και να μην εφαρμοστεί στη νέα χρονιά ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι, που επιβάλλει ποσοστώσεις στην παραγωγή και πρόστιμα συνυπευθυνότητας και να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΟΑ βαμβακιού που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, τίθεται σε ισχύ το 2006 και προβλέπει την αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή.

Στη Θεσσαλία, η οργή των βαμβακοπαραγωγών, ύστερα και από τη νέα απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όχι μόνο δεν καταλάγιασε, αλλά «φούντωσε» ακόμα περισσότερο, διαπιστώνοντας ότι αποτελεί ακόμα μια επιχείρηση κοροϊδίας σε βάρος τους, όπως οι ίδιοι έλεγαν στα κλιμάκια της ΠΑΣΥ, που περιόδευσαν και χτες στα εκκοκκιστήρια των νομών της περιοχής.

Χτες το πρωί πραγματοποίησε περιοδεία στο εκκοκκιστήριο της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Τ. Τσιόγκα, βουλευτή του Κόμματος, ο οποίος μιλώντας στους βαμβακοπαραγωγούς τόνισε ότι πρέπει να εντείνουν τον αγώνα τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ που δημιουργεί και οξύνει τα προβλήματά τους και για την εφαρμογή μιας φιλοαγροτικής πολιτικής, με μοχλό ανάπτυξης τον παραγωγικό συνεταιρισμό, προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών.

Το ωράριο των καταστημάτων

Τα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας, θα λειτουργήσουν σήμερα - τελευταία μέρα του χρόνου - από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 5.00 το απόγευμα. Στον Πειραιά τα εμπορικά θα ανοίξουν μία ώρα νωρίτερα, ενώ τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν 8.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.

Τη Δευτέρα - 3 Γενάρη 2005 - όλα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, σε αναπλήρωση της Κυριακής 19 του Δεκέμβρη που ήταν ανοιχτά.

Από την Τρίτη, 4 Γενάρη, επανέρχεται το κανονικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, που ίσχυε και πριν τις γιορτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ