ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΕ - ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΤΑΞΙ
Πρωτοχρονιάτικη καταιγίδα ανατιμήσεων

Η κυβέρνηση με τις προκλητικές της αποφάσεις ενισχύει τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος

«Καταιγίδα» αυξήσεων ενέκρινε η κυβέρνηση και ισχύουν από την πρώτη κιόλας μέρα του 2005. Οι ανατιμήσεις αφορούν τα τιμολόγια του ΟΤΕ, τα εισιτήρια των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ και τα κόμιστρα ταξί.

Η ομοβροντία των αυξήσεων αρχίζει με τα τηλεφωνικά τέλη, που αυξάνονται από σήμερα κατά 8,7%, ενώ από αύριο αυξάνονται κατά 7% οι τιμές στα εισιτήρια των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ, συμπεριλαμβανομένων και των ΚΤΕΛ Αττικής, ενώ και για τα κόμιστρα των ταξί η κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει αύξηση γύρω στο 10%.

Την απόφαση για τις «τσουχτερές» αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ υπέγραψε παραμονές Χριστουγέννων ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπης.

Υπενθυμίζεται ότι το Μάη του 2003 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ενέκρινε αύξηση 5% στα εισιτήρια των ΚΤΕΛ, ενώ τον περασμένο Αύγουστο ακρίβυναν μέχρι και ένα ευρώ τα εισιτήρια των υπεραστικών ΚΤΕΛ που διέρχονται από τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, ως επακόλουθο των «τσουχτερών» διοδίων που κλήθηκαν να καταβάλλουν οι λεωφορειούχοι.

Οσον αφορά στα τιμολόγια του ΟΤΕ, η διοίκηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ενέκρινε χτες την αύξηση 8,7% που είχε ζητήσει ο ΟΤΕ στο πάγιο μηνιαίο τέλος και έτσι από σήμερα ισχύει το πρωτοχρονιάτικο χαράτσι στα τηλεφωνικά τέλη.

Σημειώνεται ότι για τον ΟΤΕ η επιβολή απαράδεκτων και αυθαίρετων αυξήσεων είναι πάγια πολιτική τα τελευταία χρόνια. Μια πολιτική που στόχο έχει να ικανοποιήσει τους όρους της ιδιωτικοποίησης και της πολιτικής παροχής κερδών προς τους κατόχους των μετοχών της εταιρίας.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι την ίδια εποχή ο ΟΤΕ είχε επιβάλει αύξηση 3,8% στο πάγιο μηνιαίο τέλος.

Τα χαράτσια που επιβάλλει κάθε χρόνο ο ΟΤΕ σε όλους ανεξάρτητα τους συνδρομητές, ουσιαστικά, είναι ένας έμμεσος τρόπος για να πριμοδοτούνται οι ιδιωτικές τηλεπικοινωνιακές εταιρίες, οι οποίες χρησιμοποιούν με φτηνά - εξευτελιστικά τιμολόγια τα δίκτυα και τις υποδομές του ΟΤΕ. Στην ουσία, δηλαδή, ο ΟΤΕ για να αντισταθμίσει την απώλεια εσόδων που έχει παρέχοντας στους ανταγωνιστές του υπηρεσίες σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, επιβάλλει αλλεπάλληλα χαράτσια στα πάγια τέλη, αυξάνοντας έτσι το κόστος που καταβάλλουν τα μέσα νοικοκυριά για την τηλεφωνική τους εξυπηρέτηση.

Τα τιμολόγια της ΔΕΗ για πολύτεκνους

Αυξάνονται τα όρια κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, για τα οποία για τις οικογένειες πολυτέκνων θα εφαρμόζεται το μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ. Σημειώνεται πως το τιμολόγιο για τους πολύτεκνους είναι κατά 43% φθηνότερο από το οικιακό τιμολόγιο της ΔEH.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, από την 1η Γενάρη 2005, αυξάνεται κλιμακωτά ανάλογα με τον αριθμό των μελών της πολύτεκνης οικογένειας η ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος για την οποία η ΔΕΗ θα εφαρμόζει το μειωμένο τιμολόγιο. Συγκεκριμένα:

  • Για οικογένειες με τέσσερα προστατευόμενα παιδιά το όριο της μειωμένης χρέωσης καθορίζεται από 3.000 KWh το τετράμηνο που ισχύει σήμερα σε 3.500 KWh το τετράμηνο.
  • Για οικογένειες με πέντε έως εννέα προστατευόμενα παιδιά το όριο της μειωμένης χρέωσης καθορίζεται από 3.000 KWh το τετράμηνο σε 4.000 KWh το τετράμηνο.
  • Για οικογένειες με δέκα προστατευόμενα παιδιά και άνω το όριο της μειωμένης χρέωσης καθορίζεται από 3.000 KWh σε 4.500 KWh το τετράμηνο.
«Παράθυρο» για νέες αυξήσεις στα καύσιμα

Eurokinissi

Αρχίζει από αύριο η διάθεση και στην ελληνική αγορά καύσιμου που θεωρείται ότι ανταποκρίνεται σε αυστηρότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές (χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θείο). Είναι πολύ πιθανό η μείωση της περιεκτικότητας των καυσίμων σε θείο να αξιοποιηθεί - από εκείνους που διαμορφώνουν τις τιμές - σαν παράθυρο για νέο κύκλο ανατιμήσεων στα υγρά καύσιμα.

Αρμόδιοι παράγοντες από τα ΕΛΠΕ και τους βενζινοπώλες σημείωναν πως οι αυστηρότερες προδιαγραφές θα οδηγήσουν σε αύξηση 1-2 λεπτών στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, ενώ για τα υπόλοιπα καύσιμα (βενζίνες και ντίζελ θέρμανσης) δεν τίθεται -προς το παρόν - θέμα αυξήσεων. Επισήμως η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ σχετικά με τη διάθεση των νέων καυσίμων αναφέρει πως «εκτιμάται ότι υπό την προϋπόθεση ότι τα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας και των πρατηριούχων θα διατηρηθούν στο καθιερωμένο ύψος τους, οι τιμές καταναλωτή των βελτιωμένων αυτών καυσίμων θα κυμανθούν εντός του Ιανουαρίου στα ίδια περίπου επίπεδα με τα καύσιμα που αντικαθιστούν».

ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ
Τον συγκράτησε το ... πετρέλαιο

Με ρυθμό 2,6% αυξήθηκε σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών χονδρικής το Νοέμβρη του 2004, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. Την ίδια περίοδο το 2003 και 2002 ο σχετικός δείκτης είχε σημειώσει αύξηση 2,6% και 2,1% αντίστοιχα. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Οκτώβρη δε σημειώθηκε καμιά μεταβολή του δείκτη, ενώ σε μέσα επίπεδα σημειώθηκε αύξηση 2,3%, έναντι αύξησης 2% και 2,3% τα δύο προηγούμενα χρόνια. Από την παράθεση των στοιχείων της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι η ...«χαμηλή πτήση» του τιμαρίθμου χονδρικής οφείλεται στις σημαντικές μειώσεις των τιμών των πετρελαιοειδών, σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του Νοέμβρη του 2003.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ