ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
Παραμένει ανοιχτή η «κερκόπορτα» της διαπλοκής

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι αυστηρότερες ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο», που η κυβέρνηση κατέθεσε προχτές το βράδυ στη Βουλή, δεν είναι δυνατό να βάλουν φραγμό στη διαπλοκή. Σε μια χώρα με ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων, με ανοιχτά τα «σύνορα» στους νόμους της αγοράς, είναι φυσικό ότι δεν μπορεί να κλείσει η «κερκόπορτα» της διαπλοκής.

Οι φαινομενικά... «σκληρότεροι» νόμοι, σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι δεν αφήνουν ανοιχτά τα παράθυρα και τις δυνατότητες για τον παραπέρα πλουτισμό των μεγαλοεπιχειρηματιών και τα πολιτικά παιχνίδια με τους μεγαλοκατασκευαστές των δημοσίων έργων. Μπορεί η ΝΔ από την πρώτη στιγμή που έγινε κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι θέλει να πατάξει τη διαπλοκή, εκείνο όμως που εμφανώς επιχειρεί είναι το ανακάτεμα της τράπουλας των αλληλοεξυπηρετήσεων για να είναι και πάλι οι Ελληνες πολίτες στο ίδιο έργο... θεατές.

Γιατί, φυσικά, το νομοσχέδιο έχει να κάνει με τις διαδικασίες ανταγωνισμού, με την αναδιανομή της πίτας για το ποιος ή ποιοι και πώς θα νέμονται το χρήμα από τα δημόσια έργα.

Αλλωστε το κυβερνητικό νομοσχέδιο, όπως τόνιζε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ την ημέρα που οι συναρμόδιοι υπουργοί παρουσίασαν τα βασικά σημεία του, «επιχειρεί να βάλει στο χώρο της λεγόμενης διαπλοκής μια τάξη που αφορά την πλουτοκρατία και τις διαδικασίες ανταγωνισμού ανάμεσα στις διάφορες μερίδες της και όχι τα λαϊκά στρώματα».

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για τη διασφάλιση της διαφάνειας και την αποτροπή καταστρατηγήσεων κατά τη διαδικασία σύναψης δημοσίων συμβάσεων», είναι πολύπλοκο ενώ έχει και αρκετές ασάφειες. Συγχρόνως μπορεί ν' αποκλείει τους συγγενείς, αλλά δεν αποκλείει, όπως φαίνεται, τους «αχυράνθρωπους».

Περιλαμβάνει 12 άρθρα, τα οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται στις ασυμβίβαστες ιδιότητες, στις κυρώσεις, στην ονομαστικοποίηση μετοχών εταιριών που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις. Μερικές από τις διατάξεις αναφέρουν ότι:

-- Βασικός μέτοχος θεωρείται πλέον αυτός που κατέχει το 1% - και όχι το 5% που προέβλεπε ο προηγούμενος - του μετοχικού κεφαλαίου.

-- Παρένθετα πρόσωπα είναι οι σύζυγοι, οι συγγενείς σε ευθεία γραμμή απεριορίστως και εκ πλαγίου μέχρι και τρίτου βαθμού εξ αίματος και εξ αγχιστείας. Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο ενεργεί για οποιαδήποτε αιτία για λογαριασμό ή καθ' υπόδειξη ή κατ' εντολή άλλου φυσικού προσώπου που κατέχει, είτε το ίδιο είτε μέσω άλλου παρένθετου προσώπου

-- Απαγορεύεται η σύναψη δημοσίων συμβάσεων με επιχειρήσεις ΜΜΕ, καθώς και με τους εταίρους, τους βασικούς μετόχους, τα μέλη των οργάνων διοίκησης και τα διευθυντικά στελέχη αυτών των επιχειρήσεων. Η απαγόρευση αναφέρεται και σε παρένθετα πρόσωπα. Από την απαγόρευση του άρθρου 4 εξαιρούνται οι «δημόσιες συμβάσεις που συνάπτονται με επιχειρήσεις των οποίων βασικός μέτοχος είναι πολιτικό κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή των Ελλήνων ή εκπρόσωπος αυτού, εκτός εάν στις επιχειρήσεις αυτές συμμετέχει άλλος βασικός μέτοχος που κατέχει τις ασυμβίβαστες ιδιότητες του άρθρου 3 του νόμου αυτού».

-- Απαγορεύεται η σύναψη συμβάσεων με εξωχώριες εταιρίες. Αξιοσημείωτο είναι ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομίας καθορίζονται οι χώρες στις οποίες λειτουργούν εξωχώριες εταιρίες, με βάση το σχετικό κατάλογο χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ερωτηματικά δημιουργούνται με το άρθρο 8 που αναφέρεται στην ονομαστικοποίηση μετοχών εταιριών που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις. Δε θα χρειάζεται πιστοποιητικό διαφάνειας για έργο κάτω του 1.000.000 ευρώ, δηλαδή ανεξέλεγκτο θα είναι το τοπίο για δημόσια έργα που φθάνουν μέχρι τα 999 χιλιάδες ευρώ. Με τον προηγούμενο νόμο το ποσό αφορούσε για έργα πάνω από τις 250.000 ευρώ.

Το άρθρο αυτό αναφέρεται επίσης και σε αλλοδαπές ανώνυμες εταιρίες και στην ονομαστικοποίησή τους, καθώς και στην περίπτωση που υπάρχει αδυναμία ονομαστικοποίησης σε χώρες που δεν επιβάλλεται η ονομαστικοποίηση των μετοχών. Στην περίπτωση αυτή η αναθέτουσα αρχή, δηλαδή το ΕΣΡ υποχρεούται να ζητήσει από τον υποψήφιο το κάθε αναγκαίο στοιχείο από το οποίο να προκύπτουν τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν τις μετοχές. Εάν ο υποψήφιος δεν προσκομίσει στοιχεία, τότε αποκλείεται από τη συμμετοχή του στη διαδικασία.

«Παραθυράκι» αφήνεται στην παρ. 3 το ίδιου άρθρου, αφού ως προς τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρίες δεν ισχύει η ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου. Συγκεκριμένα δεν ισχύει μεταξύ άλλων για τις μετοχές που κατέχονται από Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε κινητές αξίες, κρατών - μελών της ΕΕ ή του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, καθώς και από εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, ασφαλιστικές εταιρίες, από πιστωτικά ιδρύματα, από οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, με την προϋπόθεση ότι τα ανωτέρω έχουν την έδρα τους σε κράτη - μέλη της ΕΕ ή του ΟΟΣΑ.

Με ΠΔ, τέλος, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης ρυθμίζονται μεταξύ άλλων η διαδικασία και οι προϋποθέσεις για την ονομαστικοποίηση των μετοχών και ο τρόπος παρακολούθησης από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

«ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ» ΕΣΡ
Αντιδράσεις από τον πρόεδρό του

Ασαφές χαρακτήρισε χτες ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Ιωάννης Λασκαρίδης το άρθρο 11 του νομοσχεδίου που αφορά την «Αναδιοργάνωση» του ΕΣΡ. Η εν λόγω διάταξη όπως είχε γράψει προ ημερών ο «Ρ», ουσιαστικά δημιουργεί ένα άλλο όργανο δίπλα στον πρόεδρο, το λεγόμενο «αυτοτελές γραφείο νομικής υποστήριξης» στο οποίο θα προΐσταται νομικός σύμβουλος και θα υπηρετούν δικηγόροι που θα προσλαμβάνονται με έμμισθη εντολή.

Ο Ιωάννης Λασκαρίδης είπε χτες πως η εν λόγω διάταξη δεν αναφέρεται στον τρόπο που θα διορίζεται ο νομικός σύμβουλος θέτοντας μάλιστα το ερώτημα εάν θα ορίζεται από την κυβέρνηση. Επίσης είπε ότι δε γίνεται λόγος για το περιεχόμενο της προκήρυξης, ελπίζοντας πως αυτά θα αποσαφηνιστούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ εξέφρασε την αντίθεσή του, για «πολλούς λόγους» όπως χαρακτηριστικά είπε, στην «έμμισθη εντολή» με την οποία θα εργάζονται όχι μόνο οι δικηγόροι αλλά και ο νομικός σύμβουλος, οι οποίοι παράλληλα θα μπορούν να ασκούν και τη δικηγορία εκτός ΕΣΡ. Ο Ιωάννης Λασκαρίδης σημείωσε επίσης ότι η «έμμισθη εντολή» θα είναι «σε βάρος της απόδοσής τους στο ΕΣΡ».

Το ΕΣΡ θα εκφράσει επίσης το επόμενο διάστημα εγγράφως την άποψή του προς τον υπουργό Επικρατείας, για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

ΔΗΚΚΙ
Δεν αλλάζει το καθεστώς

«Το νομοσχέδιο για το "βασικό μέτοχο" που κατατέθηκε δεν μπορεί να αλλάξει το καθεστώς της ασφυκτικής μονοπληροφόρησης των μεγάλων ηλεκτρονικών ΜΜΕ, και της καταστρατήγησης του στοιχειώδους δημοκρατικού δικαιώματος της πληροφόρησης των πολιτών». Αυτό σημειώνει με ανακοίνωσή του Γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ.

Η διαπλοκή, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «αποτελεί μια βαθύτερη διεργασία, η οποία θεμελιώνεται στο ίδιο το πολιτικό σύστημα της νεοφιλελεύθερης οικονομίας.

Αλλωστε, το νομοσχέδιο, μέσω των εξαιρέσεων που προβλέπει (εξωχωρικές εταιρίες, ονομαστικοποίηση μετοχών), αφήνει τα σχετικά "παράθυρα" για την καταστρατήγησή του».

Στην ανακοίνωση επίσης αναφέρεται ότι το ΔΗΚΚΙ «παρά τη σχετική οδηγία του προέδρου του ΕΡΣ, που απεστάλη στους τηλεοπτικούς σταθμούς από τις 12/11/2004, παραμένει παντελώς αποκλεισμένο από τα δελτία ειδήσεων και τις πολιτικές εκπομπές. Αυτό αποτελεί και μέτρο γενικότερα για τη δημοκρατία μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ