ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΚΚ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Με την πρόταση «Είναι καθήκον μας να πούμε την αλήθεια για την ΕΕ» ξεκινά η κοινή δήλωση του ΚΚ Τουρκίας και του ΚΚ Ελλάδας, σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, η οποία δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και συνεχίζει:

«Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Δεκέμβρη πρόκειται να ληφθεί η απόφαση για την έναρξη ή όχι ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τον τελικό όμως λόγο θα πρέπει να έχουν οι λαοί που ζουν στην Τουρκία, Τούρκοι, Κούρδοι και οι άλλες εθνότητες, όλοι αυτοί που πρέπει να έχουν το δικαίωμα να συζητήσουν και να αποφανθούν για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Το θέμα σχετίζεται στενά με το πώς θα προχωρήσει η ταξική πάλη στην Τουρκία και ποιες αλλαγές θα προκύψουν στην ισορροπία δυνάμεων το ερχόμενο διάστημα.

Σε αυτή τη διαδικασία, το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, που συνδέονται με κοινούς αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στο ΝΑΤΟ και τον πόλεμο, για τα δημοκρατικά δικαιώματα, τις κατακτήσεις και την αλληλεγγύη των δυο λαών, θεωρώντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένας ιμπεριαλιστικός διακρατικός οργανισμός που τον χαρακτηρίζει η επιθετικότητα, η ανισομετρία, η ανισοτιμία και η ηγεμονία ισχυρότερων χωρών με εκχώρηση αρμοδιοτήτων των κρατών - μελών, αποφάσισαν να συνεργαστούν για την ενημέρωση των λαών και την προώθηση κοινών στόχων πάλης σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει συσσωρεύσει σημαντική πείρα από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αγωνίστηκε ενάντια στην ένταξη στην ΕΕ, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων ενάντια στην πολιτική που προώθησε η ΕΕ. Αγωνίζεται για την αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ.

Το ΚΚΕ ανέδειξε τις καταστροφικές συνέπειες της ένταξης στην ΕΕ για τις κατακτήσεις των εργαζομένων, μικρομεσαίων και αγροτών, αλλά και με την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων, με ανισότιμες διεθνείς σχέσεις της χώρας. Κινητοποίησε όλες τις δυνάμεις του ενάντια στις ψευδαισθήσεις που καλλιεργούνται από την ελληνική άρχουσα τάξη, τις κυβερνήσεις, από πολιτικές και επιχειρηματικές δυνάμεις και πανίσχυρα ΜΜΕ για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σήμερα μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού, αμφισβητούν, αντιστέκονται και παλεύουν πιο αποφασιστικά στο πλευρό του ΚΚΕ ενάντια στις επιλογές της ΕΕ.

Το ΚΚ Τουρκίας έχει εξαρχής αντιταχθεί στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, και έχει προσπαθήσει να εξουδετερώσει την προπαγάνδα που θέλει την ΕΕ να φέρνει την ελευθερία και την ευημερία. Καθώς οι εργαζόμενοι και άλλα στρώματα στην Τουρκία έχουν ήδη αρχίσει να αντιμετωπίζουν τις καταστροφικές συνέπειες των οικονομικών και πολιτικών "μεταρρυθμίσεων" που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες, είναι ανάμεσα στα πρώτα καθήκοντα του ΚΚ Τουρκίας να δώσει σε μεγάλες μάζες στην Τουρκία τη δυνατότητα πρόσβασης σε πραγματική πληροφόρηση για την ΕΕ και να οργανώσει την πολιτική αντίσταση ενάντια στην ιμπεριαλιστική επεκτατικότητα.

Τα δύο κόμματα συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, η αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι εξίσου σημαντική όπως κατά της πολιτικής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Με σκοπό την παραπέρα προώθηση της κοινής δράσης ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την ειρήνη και σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων και των λαών, τα δύο κόμματα αποφάσισαν να συνεργαστούν και να προωθήσουν σειρά πρωτοβουλιών, ανταλλαγών, εκδόσεων και ενημερωτικών σεμιναρίων, που θα εμπλουτίζουν την εμπειρία των δύο λαών στα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της αντίστασης στις πολιτικές της.

Κωνσταντινούπολη 11.12.2004».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ