ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
2+1 Αλήθειες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Γρηγοριάδης Κώστας

Μετά τα συνέδρια της ΤΕΔΚΝΑ και της ΚΕΔΚΕ, μετά τις τοποθετήσεις από το βήμα αυτών των συνεδρίων των κυβερνητικών παραγόντων (Πρ. Παυλόπουλου - Ντ. Μπακογιάννη), αλλά και των προέδρων των συνδικαλιστικών ενώσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), δύο αλήθειες παρουσιάζονται πλέον ολόγυμνες μπροστά στα μάτια όλων αυτών που στο λεξιλόγιο της Αυτοδιοίκησης αποκαλούνται δημότες. Και βέβαια, όχι τυχαία, αποκαλούνται έτσι για να συσκοτιστεί επιμελώς η κοινωνική ταυτότητα - η θέση στην παραγωγή - η ταξική προέλευση και, σε τελευταία ανάλυση, για να συσκοτιστεί το γεγονός ότι η ΤΑ δεν καλείται να υπηρετήσει ένα λαό που στην πλειοψηφία του συγκροτείται από μισθοσυντηρήτους, άνεργους, «ευέλικτα» απασχολούμενους με ημερομηνία λήξης, αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες στα πρόθυρα του λουκέτου, άνεργες γυναίκες και νεολαία, συνταξιούχους κλπ, αλλά γενικά και αφηρημένα κάποιους δημότες. Κάποιους δηλαδή απλά «προσδιορισμένους γεωγραφικά πολίτες», που δεν έχουν προβλήματα, ούτε σύγχρονες λαϊκές ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπίσουν και μάλιστα πολλές φορές αυτές οι ανάγκες θεωρούνται αποσπασμένες και από τα πραγματικά προβλήματα της ιδίας τους της πόλης. Μπροστά στα μάτια λοιπόν ενός λαού που ταχύτατα οδηγείται στα όρια της αντοχής του, οι δύο αλήθειες που αποκαλύπτουν τα δύο Συνέδρια, ΚΕΔΚΕ και ΤΕΔΚΝΑ, είναι:

1η Αλήθεια: Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ για την ΤΑ αποτελεί συνέχεια της ΠΑΣΟΚικής πολιτικής και δε διαφέρει καθόλου σε αντιλαϊκότητα από την πολιτική που ήδη εφαρμόζει για την οικονομία, την ανεργία, το εισόδημα, την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, τη φορολογική πολιτική κλπ. Η πολιτική της δηλαδή για την ΤΑ αποτελεί τμήμα και αδιαίρετο μέρος της συνολικής αντιλαϊκής επίθεσης. Στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που καταφθάνουν για να φορτώσουν νέα προβλήματα στη λαϊκή οικογένεια από τη μια και να υπηρετήσουν την ανταγωνιστικότητα του μεγάλου κεφαλαίου από την άλλη, η ΤΑ θα έχει την τιμητική της.

2η Αλήθεια: Οι πρόεδροι και τα ΔΣ της ΚΕΔΚΕ και της ΤΕΔΚΝΑ, οι αιρετοί δηλαδή που εννοείται ότι βρίσκονται εκεί για να εκπροσωπήσουν τα λαϊκά συμφέροντα, για να προωθήσουν αιτήματα ή θέσεις που να αντιμετωπίζουν έστω σ' ένα βαθμό τα πραγματικά προβλήματα που έχουν οι λεγόμενοι δημότες στο χώρο ζωής και δράσης τους, δηλαδή στις ίδιες τους τις πόλεις, χωρίς να επιβαρύνουν έστω παραπέρα την οικονομική και κοινωνική τους θέση, αυτοί λοιπόν οι εκπρόσωποι όχι μόνο αποδέχτηκαν την 1η Αλήθεια, όχι μόνο συναίνεσαν με αυτήν, αλλά -στο κομμάτι που τους αναλογεί- δηλαδή στο επίπεδο της ΤΑ, συνδιαμόρφωσαν και συνεχίζουν να συνδιαμορφώνουν τις κυβερνητικές αντιλαϊκές επιλογές.

Συμφώνησαν, συμφωνούν και συνδιαμορφώνουν με την κυβέρνηση - και βέβαια την ΕΕ - την κεντρική κατεύθυνση. Οτι δηλαδή η ΤΑ θα κινείται ανοιχτά πλέον στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς με βάση το κέρδος και την ανταγωνιστικότητα, η οποία μάλιστα θα φθάνει μέχρι και το επίπεδο του λεγόμενου «ανταγωνισμού των πόλεων μεταξύ τους» (Χρ. Αγραπίδης, δήμαρχος Πειραιά). Πάμε δηλαδή στη ζούγκλα του «πολέμου των πόλεων» και όποιος Δήμος αντέξει. Με βάση αυτόν τον ανταγωνισμό θα αξιολογούνται και θα βαθμολογούνται οι Δήμοι. Αυτοί που θα υπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τη βασική αντιλαϊκή κατεύθυνση της κεντρικής εξουσίας, θα παίρνουν και το ανάλογο «μπόνους». Θύματα; Και πάλι οι λεγόμενοι δημότες. (Κατά τα άλλα περίσσεψαν οι κορόνες για ανεξάρτητη πορεία της ΤΑ). Με βάση αυτή την κεντρική συναντίληψη οι «εκπρόσωποι» της ΤΑ αποδέχτηκαν, και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ύμνησαν κιόλας, το νέο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ».

Με αυτό το πρόγραμμα:

α) Το κράτος μειώνει τη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση της ΤΑ από το 50% στο 36%.

β) Θεσμοθετεί τη σύμπραξη της ΤΑ με το ιδιωτικό κεφάλαιο και η σύμπραξη αυτή μπαίνει σαν το πρώτο κριτήριο για την επιλογή των έργων. Η επιλογή που θα είναι πλέον ευθύνη της κυβέρνησης και όχι της Αυτοδιοίκησης.

γ) Ξέχασαν για άλλη μια φορά τους παράνομα παρακρατηθέντες και παρακρατούμενους και σήμερα πόρους από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (τρία τρισ. δρχ.), αλλά θυμήθηκαν να συμφωνήσουν και να προτείνουν για άλλη μια φορά η ΤΑ να αποκτήσει φορολογική εξουσία. Δηλαδή νέα βάρη για τους δημότες.

Ετσι λοιπόν, αυτοί που εκπροσωπούν την ΤΑ στις δύο μεγαλύτερες ενώσεις, ΚΕΔΚΕ και ΤΕΔΚΝΑ, (οι πρόεδροι και τα μέλη των ΔΣ, δηλαδή ανώτατα και ανώτερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ), συμφώνησαν με την κυβέρνηση της ΝΔ στην ουσία το εξής: Να προωθήσουν και να εφαρμόσουν το κομμάτι εκείνο της συνολικής αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής που αφορά την ΤΑ. Οπως ακριβώς οι «εκπρόσωποι» των εργατών στη ΓΣΕΕ προωθούν με «διάλογο» και «συναντίληψη» το βασικό πυρήνα της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής που αφορά την επίθεση στους μισθούς και τα μεροκάματα, στο δικαίωμα στη σταθερή εργασία, προωθούν μαζί με την κυβέρνηση τις λεγόμενες αναδιαρθρώσεις, δηλαδή την «επανίδρυση» των εργασιακών σχέσεων. 'Η, όπως και οι «εκπρόσωποι» των δημοσίων υπαλλήλων στην ΑΔΕΔΥ προωθούν λόγω «συναντίληψης» τις ιδιωτικοποιήσεις, τη λογική των «εθελούσιων αποχωρήσεων», την άρση της μονιμοποίησης. Ετσι λοιπόν ο ένας συμπληρώνει τον άλλον κι όλοι μαζί οι «εκπρόσωποι», βάζουν πλάτη για να περπατήσει η συνολική πολιτική επιλογή του κεφαλαίου που εκφράζεται σήμερα από τη ΝΔ (χτες από το ΠΑΣΟΚ).

Χωρίς όλους αυτούς τους «εκπροσώπους», το μέτωπο Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κυβέρνησης - Κεφαλαίου δε θα μπορούσε εύκολα να προχωρήσει. Οι δυο λοιπόν αλήθειες που απορρέουν από τα πρόσφατα συνέδρια στην ΤΑ οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μια 3η Αλήθεια:Οτι δηλαδή ο λαός (και όχι απλά οι «δημότες»), οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι μικρομεσαίοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, πρέπει να βάλουν πλώρη με τον καθημερινό τους κοινωνικοπολιτικό αγώνα για την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα. Δίπλα στις ταξικά προσανατολισμένες δυνάμεις που δρουν στο συνδικαλιστικό κίνημα, στην ΤΑ, παντού σ' όλα τα μέτωπα, να βάλουν τη δική τους καθοριστική σφραγίδα. Να χτίζουν αγωνιστικά και σταθερά το δικό τους Μέτωπο, να ανοίξουν το δικό τους δρόμο που θα οδηγεί στη συνολική παλλαϊκή αντίσταση σ' αυτή την πολιτική. Αλλά ταυτόχρονα να ανοίγουν το δρόμο στην πολιτική προοπτική των αγώνων τους, ενισχύοντας με όλους τους τρόπους το ΚΚΕ, τη μοναδική δηλαδή πολιτική δύναμη σήμερα, που προτείνει και που μπορεί να εκφράσει αυτήν την προοπτική. Την προοπτική της συνολικής ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής και την κατάκτηση της δικής τους κυβέρνησης, της δικής τους εξουσίας που δε θα υπηρετεί την «ελεύθερη οικονομία της αγοράς» και την «ανταγωνιστικότητα» του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά την ελεύθερη πρόσβαση του λαού στη Λαϊκή Οικονομία. Στη δική του δηλαδή ελευθερία να γεύεται και να απολαμβάνει τους καρπούς της εργασίας του, χωρίς να του τις καταβροχθίζει ο Μινώταυρος της «απελευθερωμένης αγοράς». Για μια ακόμα φορά λοιπόν - πολύ πιο επιτακτικά σήμερα, που οι μάσκες των διάφορων «εκπροσώπων» δεν μπορούν να αντέξουν τις αλήθειες των καιρών - μπροστά στην ΤΑ, στους εργαζόμενους σ' αυτήν, σε όσους δημοτικούς συμβούλους και δημάρχους προβληματίζονται σοβαρά για το πού οδηγείται ο χώρος αυτός με τις επιλογές των «εκπροσώπων τους», αλλά κυρίως μπροστά στους «δημότες», εμφανίζεται το μόνο υπαρκτό και αληθινό δίλημμα:

  • Με τα μονοπώλια ή με το λαό;
  • Με την πολιτική που εκφράζει τα μονοπώλια ή με τον αγώνα για την ανατροπή της;

Από την απάντηση που θα δοθεί σ' αυτό το δίλημμα θα εξαρτηθεί και το αν η ΤΑ θα συνεχίσει την αντιλαϊκή της πορεία ή αν η πορεία αυτή θα συναντήσει ισχυρά εμπόδια, θα ανακοπεί στη συνέχεια και θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ένα βηματισμό που θα ταυτίζεται με τα σύγχρονα λαϊκά συμφέροντα. Αυτή η προοπτική είναι αναγκαίο να ανοίξει πιο αποφασιστικά και να ενισχυθεί και μέσα στο χώρο της ΤΑ, όχι απλά σαν διάλογος αλλά σαν πρακτική υλοποίησης μιας τέτοιας πορείας, από τους κομμουνιστές και τις συσπειρωμένες μαζί τους ριζοσπαστικές δυνάμεις στο χώρο. Μόνο μέσα στα πλαίσια ενός τέτοιου βηματισμού μπορεί να εξασφαλίζεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό και η αποτελεσματικότητα των αγώνων της ΤΑ.

Οσοι λοιπόν δε θέλουν να μετατραπούν σε εκπροσώπους του «ανταγωνισμού των πόλεων», μπορούν να επιλέξουν την εκπροσώπηση των σύγχρονων λαϊκών συμφερόντων, να γίνουν δηλαδή συνδιαμορφωτές μιας αγωνιστικής με στόχους και προοπτική πορείας της ΤΑ σε όφελος των λαϊκών συμφερόντων.


Γιώτης ΣΑΝΤΖΑΡΙΔΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ