ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟ «ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Πανηγυρίζει η ευρωπαϊκή πλουτοκρατία

Θα τεθεί σε ισχύ το 2007 αν επικυρωθεί από τα Κοινοβούλια ή δημοψηφίσματα και των 25 χωρών

Eurokinissi

Εν μέσω της κρίσης που ανέκυψε με την απόσυρση της πρότασης Μπαρόζο για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι αρχηγοί των 25 κρατών και κυβερνήσεων επισφράγισαν χτες στο Καπιτώλιο της Ρώμης την πρώτη συνταγματική συνθήκη της ΕΕ, που είναι αποτέλεσμα μακρόχρονων διαπραγματεύσεων και επισφαλών συμβιβασμών. Πρόκειται για την αντιδραστική συνθήκη που θωρακίζει περισσότερο τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας, στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει ενάντια στους λαούς της Ευρώπης.

Η πανηγυρική τελετή υπογραφής του «συντάγματος» πραγματοποιήθηκε στην ίδια αίθουσα όπου υπογράφτηκε στις 25 του Μάρτη του 1957 η Συνθήκη της Ρώμης, η ιδρυτική πράξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η «ιστορική» διαδικασία άρχισε με τον ευρωπαϊκό ύμνο, τον Υμνο στη Χαρά, της 9ης Συμφωνίας του Μπετόβεν. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και οι εθνικές αντιπροσωπείες καλωσορίστηκαν από το δήμαρχο της Ρώμης, Βάλτερ Βελτρόνι, τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και τον Πρόεδρο της χώρας, Ατζέλιο Τσιάμπι. Ακολούθως, στην αίθουσα της Αναγέννησης του Καπιτωλίου, του δημαρχιακού μεγάρου στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας, οι «25» υπέγραψαν τη συνταγματική συνθήκη. Η τελετή συνοδεύτηκε από «φανφάρες» που επέβαλλε η μεγαλομανία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος ανέθεσε τη σκηνοθεσία της όλης εκδήλωσης στον Φράνκο Τζεφιρέλι...

Eurokinissi

Ο Ιταλός πρωθυπουργός άρχισε την ομιλία του λέγοντας πως «η ουτοπία του χτες, των ιδρυτών της Ενωμένης Ευρώπης, έγινε επιτέλους πραγματικότητα». Αφού υπενθύμισε τους διάφορους σταθμούς που υπήρξαν πριν φθάσει η ΕΕ την «ιστορική» αυτή μέρα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας τόνισε ότι καμία πολιτική και κανένα Σύνταγμα δεν μπορεί να επιβιώσει εάν δεν έχει την υποστήριξη των πολιτών και των κυβερνήσεων. Υποσχέθηκε ότι η Ιταλία θα επικυρώσει το συντομότερο δυνατόν το «σύνταγμα» στο Κοινοβούλιο.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος που υπέγραψε βάσει του πρωτοκόλλου, που ακολουθεί την αλφαβητική σειρά στη γλώσσα καταγωγής των κρατών-μελών. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρήλασαν μπροστά από το τραπέζι που ήταν καλυμμένο με το μπλε χρώμα της Ευρώπης και «φιλοξενούσε» το κείμενο της συνταγματικής συνθήκης.

Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης οι ηγέτες των τεσσάρων υποψήφιων προς ένταξη στην ΕΕ χωρών, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Τουρκίας. Στους δρόμους της Ρώμης είχαν αναπτυχθεί έως και 7.000 αστυνομικοί για την προστασία των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ είχε επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων επάνω από το κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας.

Το νέο ευρωπαϊκό «σύνταγμα» πρέπει να επικυρωθεί απ' όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, προτού τεθεί σε ισχύ το 2007. Μέχρι στιγμής, εννέα χώρες - μεταξύ των οποίων και η Βρετανία - έχουν αποφασίσει να θέσουν τη συνταγματική συνθήκη σε δημοψήφισμα. Στα υπόλοιπα κράτη το «ευρωσύνταγμα» θα επικυρωθεί μέσω των Κοινοβουλίων.

Εν μέσω της κρίσης

Η «ιστορική» τελετή έγινε εν μέσω της κρίσης που ανέκυψε με την απόσυρση της πρότασης Μπαρόζο για τη σύνθεση της νέας Επιτροπής. Ο διορισθείς πρόεδρος της Κομισιόν πραγματοποιεί καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας ανεπίσημες επαφές με τους Ευρωπαίους ηγέτες σε αναζήτηση στήριξης της νέας πρότασης που θα υποβάλει προσεχώς.

Για πρώτη φορά δήλωσε, μάλιστα, την Παρασκευή πως θα αντικαταστήσει - και δε θα μετακινήσει - ορισμένα μέλη της «παγωμένης» Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να ικανοποιήσει το Ευρωκοινοβούλιο. «Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο έτσι ώστε να έρθω σε επαφή με ορισμένους πρωθυπουργούς και να κάνω καλύτερες επιλογές. Είμαι βέβαιος ότι μπορώ να έχω καλύτερη ομάδα», τόνισε ο Μπαρόζο.

Σε ό,τι αφορά στην υπογραφή της συνταγματικής συνθήκης, ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε από την ιταλική πρωτεύουσα πως η υπογραφή του «συντάγματος» θα δώσει ζωή σε μία πιο δημοκρατική Ενωση, και κάλεσε τα κράτη-μέλη να επικυρώσουν τη συνθήκη δίχως καθυστέρηση.

Από πλευράς του, ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, απέρριψε τα περί θεσμικής κρίσης στην ΕΕ και εξέφρασε την εκτίμηση πως το πολιτικό πρόβλημα με την Κομισιόν θα έχει λυθεί εντός δύο βδομάδων. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για κρίση εάν εντός των δύο προσεχών βδομάδων καταλήξουμε σε μια συμφωνία, και πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί και το πρόβλημα θα ξεπεραστεί», τόνισε.

Ευρω-εξωραϊσμός από Καραμανλή

Απορρίπτεται το δημοψήφισμα

Να εξωραΐσει το αντιδραστικό «ευρωσύνταγμα» επιχείρησε ο Κ. Καραμανλής, συμμετέχοντας στη γενικότερη προπαγανδιστική επιχείρηση για την επιβολή του στους λαούς της ΕΕ. Ο Ελληνας πρωθυπουργός ανακάλυψε «πολλά θετικά στοιχεία» στο «ευρωσύνταγμα», προκειμένου «να γίνει η Ευρώπη των "25" πιο λειτουργική και αποτελεσματική». Στην προσπάθειά του, όμως, να απαριθμήσει τα θετικά στοιχεία, ο Κ. Καραμανλής εντόπισε μόνον ότι τηρείται η αρχή «ένας επίτροπος ανά κράτος - μέλος» τουλάχιστον μέχρι το 2014(!), ενώ ειδικά για τη χώρα μας ανέδειξε τις «υποστηρικτικές πολιτικές της ΕΕ για τον τουρισμό και τις νησιωτικές περιοχές»! Αυτό ήταν όλο. Μιλώντας γενικότερα για την ΕΕ, διαπίστωσε ότι «ο δρόμος της Ευρώπης δεν είναι εύκολος, δεν ήταν ποτέ εύκολος», τασσόμενος υπέρ ενός ισχυρού θεσμικού πλαισίου, μέσω του οποίου θα πρέπει να λύνονται τα προβλήματα.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε την έναρξη άμεσα «δημόσιου διαλόγου» για το «ευρωσύνταγμα» στη χώρα μας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ απέκλεισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στο όνομα του ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ήταν και είναι υπέρ της προόδου και της ενδυνάμωσης της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης»(!). «Οταν η Ευρώπη πηγαίνει μπροστά, πηγαίνει και η Ελλάδα μπροστά», ισχυρίστηκε ο Θ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε: «Η θέση αυτή θα επιβεβαιωθεί και στο δημόσιο διάλογο, που θα ξεκινήσει αμέσως, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για το θέμα αυτό. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, ο ύψιστος θεσμός της δημοκρατίας, η Βουλή των Ελλήνων, όπως και σε κάθε αντίστοιχη στιγμή έως τώρα, θα κυρώσει και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα».

ΚΚΕ
«Οχι σε κάθε ευρωσύνταγμα»!

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σχετικά με το «ευρωσύνταγμα»:

«Οι πανηγυρισμοί των "25" αρχηγών κρατών της ΕΕ στην υπογραφή του "ευρωσυντάγματος" εκφράζουν τους πανηγυρισμούς της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας, που με το "ευρωσύνταγμα" θωρακίζει περισσότερο τη θέση της και ενισχύει την επίθεσή της κατά των λαών της Ευρώπης.

Το "ευρωσύνταγμα" ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές συνθήκες και διατάξεις της ΕΕ, που βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με τα συμφέροντα των μονοπωλίων και με τη στήριξη του καπιταλιστικού κέρδους και ταυτόχρονα χειροτερεύει την καταστολή και τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ.

Η απάντηση σε αυτό το νέο βήμα αντιδραστικοποίησης πρέπει να είναι "όχι στο ευρωσύνταγμα", "όχι στην ΕΕ". Πρέπει να είναι ένα δυνατό "όχι σε κάθε ευρωσύνταγμα". Γιατί όποια απόχρωση κι αν πάρει το "ευρωσύνταγμα", δε θα παύει να αντιστοιχεί στο χαρακτήρα της ΕΕ ως ένωσης του κεφαλαίου.

Η πάλη του λαού κατά του "ευρωσυντάγματος" πρέπει να συνδεθεί με την πάλη για τα προβλήματά του που δημιουργεί η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειές του για ενημέρωση των εργαζομένων, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους με πολύμορφους τρόπους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ