ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
«Παζαρεύουν» τη νέα δέσμη μέτρων

Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησαν χτες στο Λουξεμβούργο, όπου και διεξήχθησαν οι εργασίες του ΕΚΟΦΙΝ, ότι τα δημοσιονομικά της Ελλάδας μετά την περιπέτεια της απογραφής, θα πρέπει να επανέλθουν σε κατάσταση ισορροπίας... Θα πρέπει δηλαδή η κυβέρνηση να εφαρμόσει το 2005 ένα προϋπολογισμό - το βάρος του οποίου θα σηκώσουν αναμφισβήτητα τα λαϊκά στρώματα - που θα επαναφέρει το έλλειμμα σε επίπεδα κάτω του 3% του ΑΕΠ. Σε χτεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομίας έκανε λόγο για «έντονο προβληματισμό που εκφράστηκε στις εργασίες του ΕΚΟΦΙΝ για τη συστηματική υποβάθμιση κατά το παρελθόν των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας».

Από εκεί και πέρα βέβαια υπάρχουν αρκετά θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τις 5 Νοέμβρη να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες τα συγκεκριμένα μετρά με τα οποία θα επιδιώξει να εκπληρώσει το στόχο - δέσμευση στην ΕΕ για την επαναφορά των ελλειμμάτων στα όρια γύρω και κάτω από 3% του ΑΕΠ. Το γεγονός ότι δεν αποσαφηνίζει και δεν εξειδικεύει τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος ούτε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, επισημάνθηκε και από την πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας. Με λίγα λόγια, παραμένει ανοιχτό το θέμα της επιβολής των, ούτως η άλλως, αντιλαϊκών μέτρων που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες, σε ό,τι αφορά το εφικτό του στόχου, τη στιγμή μάλιστα που οι δημοσιονομικές αποκλίσεις για το 2004, ενδέχεται να είναι υψηλότερες από τις προβλέψεις του Οκτώβρη. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει έλλειμμα 5,3%, ενώ νεότερα στοιχεία το ανεβάζουν στο 5,9% - 6% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΕΠ, κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζονται να δηλώνουν ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε χωρίς πρόβλημα να αναλάβει δεσμεύσεις επί συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, αν αυτό της ζητηθεί από τις κοινοτικές υπηρεσίες».

Από εκεί και πέρα οι Βρυξέλλες, με άξονα τη δημοσιονομική απογραφή της Ελλάδας, φαίνεται ότι παίζουν και δικά τους παιγνίδια. Κυρίως επιδιώκουν, με αφορμή τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, να στείλουν μήνυμα στις 10 νέες χώρες που εντάχθηκαν πρόσφατα, ότι δεν προτίθενται στο μέλλον να είναι επιεικείς και ελαστικές με την ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων που τους αποστέλλουν τα κράτη - μελή και ότι αν υπάρξει παρεκτροπή θα επιβληθούν κυρώσεις. Ετσι μπορούν να εξηγηθούν οι δηλώσεις του επιτρόπου νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ Χ. Αλνούνια, περί προσφυγής κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα των παραποιημένων στατιστικών στοιχείων. Ο ίδιος μάλιστα έκρινε ως ανεπαρκή τα συμπληρωματικά στοιχεία που απέστειλε η ΕΣΥΕ στη «Γιούροστατ» για την περίοδο 1997 - 2000 και δεν απέκλεισε να έρθει στην Αθήνα νέα αποστολή εμπειρογνωμόνων για ενδελεχέστερο έλεγχο...


ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Πιεστική» η ανάγκη για ... ιδιώτες παραγωγούς!

Προς όφελος των ιδιωτών και η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Την ανησυχία των ντόπιων... επενδυτών για την καθυστέρηση της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, αντανακλά η σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε το «Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής» μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων. Αυτή την ανησυχία επιδίωξε να αποδιώξει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης, λέγοντας στην ομιλία του: «Η καθυστέρηση αυτή επιβάλλει σήμερα στην ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί με αλματώδεις ρυθμούς»!

Ο υφυπουργός επιβεβαίωσε ότι οι ντόπιοι ή ξένοι επιχειρηματίες που μπαίνουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα εξασφαλιστούν.

Ο ενεργειακός τομέας είναι προνομιούχος επιχειρηματικός κλάδος είπε ο Γ. Σαλαγκούδης, βάζοντας σε δεύτερη θέση ή και ...15η ακόμη την ανάγκη επάρκειας φτηνής ενέργειας για το λαό και την ανάπτυξη του τόπου μέσα από τη λαϊκή ευημερία. «Η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει τη διείσδυση ξένων κεφαλαίων» πρόσθεσε ο υφυπουργός, για να συμπληρώσει ότι «η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το κόστος της ενέργειας και των φυσικών πόρων». Στο ίδιο μοτίβο, μίλησε επίσης για «πιεστική ανάγκη λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων σήμερα για την κατασκευή νέων σταθμών». Για τη ΔΕΗ επιφύλαξε το ρόλο του πιο υπολογίσιμου παίκτη «στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Μαύρη Θάλασσα»!

Οσο για τα τιμολόγια της ΔΕΗ ...«μέχρι το μερίδιό της να πέσει κάτω από 70% τα τιμολόγια καθορίζονται από τον υπουργό Ανάπτυξης»!!!

Εμφαση στην τόνωση της επιχειρηματικότητας

Επίσης, μιλώντας για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ο υφυπουργός δεν έκρυψε ότι η αναθεώρηση αποβλέπει στην αξιοποίηση των ΑΠΕ προς όφελος της «επιχειρηματικότητας και της προσέλκυσης νέων και ξένων» επενδύσεων και όχι στο να εξασφαλίσει φτηνή, επαρκή και οικολογική παροχή ενέργειας στο λαό.

Μιλώντας σε ημερίδα για την αιολική ενέργεια, ο υφυπουργός:

  • Εδωσε έμφαση στην εξυπηρέτηση των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, σημειώνοντας ότι οι ΑΠΕ είναι «μέσο εισόδου ξένων επενδύσεων οι οποίες συμβάλλουν στη διεθνοποίηση της ελληνικής οικονομίας», καθώς και μέσο τόνωσης της επιχειρηματικότητας.
  • Διαβεβαίωσε πως με την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου θα υπάρξει απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης, ώστε κανείς να μην μπορεί να αρνηθεί στον επενδυτή - που θα τηρεί τις προϋποθέσεις - τη χορήγηση άδειας σε συγκεκριμένο χρόνο.
  • Προανήγγειλε την κατάργηση της δυνατότητας του εκάστοτε υπουργού Ανάπτυξης να ζητά εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος που παράγεται από ΑΠΕ και ότι θα προβλεφτεί «διευκόλυνση της τραπεζικής χρηματοδότησης των έργων με αποτελεσματικούς μηχανισμούς ενίσχυσης» (ήδη ενισχύεται σημαντικά η χρηματοδότηση των ιδιωτών και μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας).

ΕΦΟΡΙΑ
Καθηλωμένα τα λαϊκά εισοδήματα

Μόλις στα 13.182 ευρώ το μέσο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Ταχυδρομείται η 13η παρτίδα

Τις μέρες αυτές η Εφορία ταχυδρομεί τη 13η παρτίδα που αποτελείται από 79.000 εκκαθαριστικά σημειώματα. Η συγκεκριμένη αποστολή (από τις τελευταίες για φέτος) περιλαμβάνει και δηλώσεις με πολύ υψηλά εισοδήματα και μεγάλα χρεωστικά υπόλοιπα. Ετσι ο μέσος πρόσθετος φόρος για 22.700 δηλώσεις φτάνει στα 5.038 ευρώ και η μέση επιστροφή φόρου (για 33.700 φορολογούμενους) στα 841 ευρώ.

Η κατάσταση ανέχειας των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων προκύπτει και από τα στοιχεία της Εφορίας που αφορούν στα εκκαθαριστικά των δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος (εισοδήματα 2003). Το μέσο οικογενειακό εισόδημα σε περίπου 5,1 εκατ. δηλώσεις, που ήδη εκκαθαρίστηκαν, διαμορφώνεται στα 13.182 ευρώ, δηλαδή 940 ευρώ το μήνα. Είναι φανερό το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενα νοικοκυριά και συνταξιούχοι αναγκάζονται να ζουν με εισοδήματα πολύ χαμηλότερα από τους στατιστικούς μέσους όρους. Επίσης οι άνεργοι, ημιαπασχολούμενοι, όσοι αναγκάζονται να ζουν με εξαιρετικά ισχνά εισοδήματα (κάτω από 6.000 το χρόνο για μισθωτούς - συνταξιούχους) δεν υποχρεώνονται στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων και κατά συνέπεια δε συμπεριλαμβάνονται στα στοιχεία της Εφορίας. Σε κάθε περίπτωση τα εισοδήματα παραμένουν καθηλωμένα: Από τα μέχρι τώρα δεδομένα - απομένουν για εκκαθάριση λιγότερες από 150.000 δηλώσεις - οι αυξήσεις για το έτος 2003 (συγκριτικά με τα εισοδήματα του 2002) είναι μόλις 1,8%, δηλαδή πολύ κάτω από τον επίσημο τιμάριθμο.

Στο σύνολο των 5,1 εκατ. δηλώσεων που εκκαθαρίστηκαν προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Το μέσο οικογενειακό εισόδημα διαμορφώνεται στα 13.182 ευρώ έναντι 12.944 ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Η αύξηση δηλαδή είναι μόλις 1,84%, δηλαδή χαμηλότερα από το ύψος του πληθωρισμού. Βέβαια, τα τελικά συμπεράσματα θα εξαχθούν μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης.
  • Ο συμπληρωματικός φόρος που θα εισρεύσει στα δημόσια ταμεία (μετά τις επιστροφές) φτάνει στα 1,65 δισ. ευρώ.
  • Στα χρεωστικά εκκαθαριστικά (25,3% στο σύνολο) αναλογεί μέσος συμπληρωματικός φόρος ύψους 1.900 ευρώ.
  • Στα πιστωτικά εκκαθαριστικά (31,3% στο σύνολο) αναλογεί μέση επιστροφή φόρου 524 ευρώ.
  • Τέλος, οι μηδενικές δηλώσεις (χωρίς επιστροφή ή επιπλέον καταβολή φόρου) αποτελούν το 43,4% του συνόλου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ