Στην πραξικοπηματική καθαίρεση του γενικού γραμματέα του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), Παναγιώτη Μαυρίκη, του αναπληρωτή γγ, Στάθη Παπαδημουλά, και στην αφαίρεση των αρμοδιοτήτων από τον Πάνο Χρήστου, μέλος του ΔΣ, προχώρησαν οι προσκείμενες στη ΝΔ παρατάξεις ΔΑΚΜΜΕ και «Νέες Δυνάμεις», το «Ενιαίο Ενωτικό Ψηφοδέλτιο» (του προέδρου του ΣΑΤΑ, Εμμ. Μπαντουράκη) και η «Τομή».
Και οι τρεις είναι στελέχη της «Ενωτικής Προοδευτικής Συνεργασίας» (ΕΠΣ). Το άκρως αντιδημοκρατικό και επικίνδυνο «επιχείρημα» που πρόβαλαν οι εκπρόσωποι των εν λόγω παρατάξεων είναι ότι τα στελέχη της ΕΠΣ μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τις αντιρρήσεις, διαφωνίες, θέσεις, προτάσεις τους, αλλά μόνο μέσα στο ΔΣ και όχι ανοιχτά στους συναδέλφους τους!!!
Οι δύο εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕΤ (πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ) τήρησαν «ουδέτερη» στάση, ψηφίζοντας «λευκό», χωρίς καν να αιτιολογήσουν τη στάση τους.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι όλες οι παρατάξεις στο ΣΑΤΑ, πλην ΕΠΣ, συμφωνούν με τη σύσταση ανωνύμων εταιριών ταξί. Απόφαση που πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την προωθεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και η οποία απόφαση ανοίγει το δρόμο για την «άλωση» του επαγγέλματος από το μεγάλο κεφάλαιο.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι της ΕΠΣ στο ΔΣ του ΣΑΤΑ έχουν προτείνει κατ' επανάληψη τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης του κλάδου, ώστε να αποφασίσουν οι ίδιοι οι αυτοκινητιστές ταξί με ποιο τρόπο θα διεκδικήσουν λύσεις στα σοβαρά και χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η σταθερή και αταλάντευτη στάση των εκπροσώπων της ΕΠΣ ενάντια στις Ανώνυμες Εταιρίες Ταξί, στις ταμειακές μηχανές κλπ., αλλά και για την αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων, είναι ολοφάνερο ότι δεν ενοχλεί μόνο την πλειοψηφία στην ηγεσία του ΣΑΤΑ. Είναι και σοβαρό εμπόδιο για την κυβέρνηση, στην εφαρμογή της αντιεπαγγελματικής της πολιτικής για τον κλάδο.
Η ΕΠΣ συγκαλεί αύριο στις 12 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «Στάνλεϊ» (Πλ. Καραϊσκάκη), ανοιχτή σύσκεψη-ενημέρωση για τις εξελίξεις στον κλάδο.
Την έκδοση του Κούρδου αγωνιστή Σινάν Μποσκούρτ (Ταϊλάν) στη Γερμανία, πρότεινε χτες ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ε. Βορτσέλας. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, αντιπρόσωποι δεκάδων συνδικαλιστικών φορέων και συναγωνιστές του Ταϊλάν - πρώην πολιτικοί κρατούμενοι στα «λευκά κελιά» της Τουρκίας - πραγματοποίησαν συγκέντρωση αλληλεγγύης για τη μη έκδοση και την άμεση απελευθέρωσή του.
Ο αντεισαγγελέας πρότεινε την έκδοση του Ταϊλάν μόνο για συμμετοχή στον εμπρησμό τουρκικών τραπεζών και όχι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και απόπειρα, όπως ζητούν οι Γερμανοί, αφού σύμφωνα με τον Ε. Βορτσέλα τα αδικήματα αυτά έχουν παραγραφεί.
Από την πλευρά της, η υπεράσπιση υπογράμμισε πως δε στοιχειοθετείται με σαφήνεια ούτε η συμμετοχή του κατηγορουμένου στους δύο εμπρησμούς, σημειώνοντας πως ο Ταϊλάν διώκεται για την πολιτική του δράση. Υπογράμμισε ακόμα ότι η αίτηση για έκδοση του Ταϊλάν είναι προσχηματική, επισημαίνοντας πως η γερμανική Δικαιοσύνη ζητά την έκδοση του Κούρδου αγωνιστή μετά από εννιά χρόνια, και αφού έχει ήδη δικαστεί, αθωωθεί και αποζημιωθεί για όσα του προσάπτουν.
Εκατοντάδες είναι οι συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί φορείς, οι οποίοι υπογράφουν μέχρι σήμερα για την απελευθέρωση του Ταϊλάν. Σχετική ανακοίνωση έχει εκδώσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Η οριστική απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή.
Σημειώνεται πως, κατά τη μεταφορά του Ταϊλάν στο δικαστήριο, συντάκτης του περιοδικού «Αγών» (που εκδίδει το Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης των λαών της Τουρκίας και της Ελλάδας) συνελήφθη από αστυνομικούς, επειδή επιχείρησε να τραβήξει φωτογραφία. Ο συντάκτης οδηγήθηκε στα υπόγεια κρατητήρια του Αρείου Πάγου και μετά από παρέμβαση αντιπροσώπων του ΠΑΜΕ, της ΕΕΔΥΕ και της ΕΕΔΔΑ, μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα Αμπελοκήπων, από όπου αφέθηκε ελεύθερος μετά από εξακρίβωση στοιχείων.
Ενώ ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται ήδη - λόγω της απεργίας πείνας - σε προκωματώδη κατάσταση, αντιμετωπίζει κίνδυνο εγκεφαλικών βλαβών και το δωμάτιο που βρίσκεται φρουρούμενος στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών έχει μεταβληθεί σε δωμάτιο εντατικής θεραπείας, τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, επανέλαβαν χτες ότι η Πολιτεία έχει εξαντλήσει την επιείκειά της όσον αφορά τον τρόπο κράτησης των φυλακισμένων για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη».
«Η κυβέρνηση εφαρμόζει τη νομιμότητα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας: «Στη βάση της αρχής της επιείκειας -όπως αυτή προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους νόμους - αφαιρέθηκε ήδη ο κλωβός από το χώρο κράτησης», για να διευκρινίσει όμως αμέσως μετά ότι έχει αφαιρεθεί μόνο ο ουρανός. «Οι συνθήκες κράτησης, είναι αυτές οι οποίες επιβάλλονται από διεθνείς κανονισμούς και σε ό,τι αφορά τους συγκεκριμένους κρατουμένους επιβάλλονται και για λόγους προσωπικής ασφαλείας τους», υποστήριξε ο Θ. Ρουσόπουλος.
«Το λεγόμενο ειδικό καθεστώς κράτησης των καταδικασθέντων της 17Ν δεν είναι απάνθρωπο, αντίθετα, οι χώροι κράτησης (κοιτώνες και αύλιος χώρος) είναι έως και καλύτεροι σε σύγκριση με τους όρους που βιώνουν οι άλλοι κρατούμενοι» δήλωσε ο Αν. Παπαληγούρας.
Η συνήγορος του Δ. Κουφοντίνα Γιάννα Κούρτοβικ δήλωσε χτες ότι οι δικοί του άνθρωποι του ζητούν να σταματήσει την απεργία πείνας αλλά η θέση του είναι πως οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζουν μέσα σε κλουβί. «Μέχρι στιγμής δε δέχεται να υποχωρήσει», σημείωσε η Γ. Κούρτοβικ.
Εκδήλωση για τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα οργανώνει ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Βύρωνα, τη Δευτέρα 18 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στο δημοτικό κινηματογράφο «Ν. Ελβετία» (Ν. Ελβετίας 34)
Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν ο Αγ. Παπανεοφύτου, καθηγητής του Παντείου και η Χρ. Σκαλούμπακα, δικηγόρος και μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ. Θα ακολουθήσει απαγγελία ποιημάτων από τη Σάσα Καστούρα και μουσική εκδήλωση.
- Τα Παραρτήματα Τρίπολης του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, καθώς και της ΠΕΑΕΑ, αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ., στο Μνημείο του Αϊ - Νικόλα (Στρατώνες), διοργανώνουν εκδήλωση - μνημόσυνο τιμής για τους 350 Ελληνες πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους το 1941-'44 και τα 60 χρόνια από την απελευθέρωση της Τρίπολης από τον ΕΛΑΣ.
- Το Παράρτημα Ν. Ερυθραίας και Β. Αττικής της ΠΕΑΕΑ, σε συνεργασία με το Δήμο Αυλώνα, αύριο Κυριακή και ώρα 11.30 π.μ., στον τόπο της θυσίας, διοργανώνει εκδήλωση για τα 60 χρόνια από τη μάχη της Πύλας, που έδωσαν τμήματα της ΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, εναντίον των Γερμανών κατακτητών στις 13/10/1944 στη θέση αυτή. Πούλμαν θα αναχωρήσει από τη Ν. Ερυθραία στις 10 π.μ. από το ανθοπωλείο Πονηράκη και θα περάσει από Δροσιά - Αγ. Στέφανο και Κρυονέρι.
- Αύριο Κυριακή και ώρα 11.30 π.μ., στο Μνημείο των πεσόντων στη Μάχη της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι, η ΠΕΑΕΑ και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ και ο δήμος πραγματοποιούν εκδήλωση τιμής στην επέτειο των 60 χρόνων από τη μάχη.
- Τα Παραρτήματα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ και ΠΕΕΠΠ ανακοινώνουν πως η προγραμματισμένη, για αύριο Κυριακή, εκδήλωση τιμής στους εκτελεσμένους της περιόδου 1946 - 1949, στο Μεζούρλο, αναβάλλεται και θα γίνει την Κυριακή 24 Οκτώβρη, στις 11.30 π.μ., στο χώρο της θυσίας.
«Εφυγε» χθες, τις πρώτες πρωινές ώρες, σε ηλικία 81 ετών, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σπύρος Λιναρδάτος.
Γεννημένος στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς, το 1923, αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή της Αθήνας και από τις πρώτες μέρες της Κατοχής, όντας μέλος της ΟΚΝΕ, πήρε μέρος στην οργάνωση του σπουδαστικού και αντιστασιακού κινήματος, ενώ με την ίδρυση της ΕΠΟΝ του ανατέθηκε η οργάνωση του κινήματος σε συνοικιακούς τομείς της Αθήνας.
Ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος το 1946, δουλεύοντας σε αθηναϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ», η «ΑΥΓΗ», κ.ά. Εξορίστηκε και κρατήθηκε σε νησιά και στρατόπεδα συγκέντρωσης τις περιόδους 1948 - 1952 και 1967 - 1970. Υπήρξε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ από το 1961 μέχρι τη διάσπαση του Κόμματος το 1968. Διατέλεσε, επίσης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της προδικτατορικής ΕΔΑ. Μετά την αντιπολίτευση στήριξε την ΕΔΑ του Η. Ηλιού. Από το 1974 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '90, εργάστηκε ως πολιτικός συντάκτης στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ».
Παράλληλα με τη δημοσιογραφία, ο Σπ. Λιναρδάτος μετέφρασε λογοτεχνικά και πολιτικά έργα και συνεργάστηκε με φιλολογικά και πολιτικά περιοδικά. Από το 1954 ασχολήθηκε συστηματικά με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και έγραψε πλήθος έργων, όπως «Πώς φτάσαμε στην 4η Αυγούστου», «Η 4η Αυγούστου», «Από τον Εμφύλιο στη Χούντα», «Η Κύπρος ως την ανεξαρτησία», «Ο Ιωάννης Μεταξάς και οι μεγάλες δυνάμεις (1936 - 1940)» και «Ο πόλεμος του 1940 - '41 και η μάχη της Κρήτης».